Tidlig overgangsalder:

- Jeg kom i overgangsalderen samtidig med mamma

– Jeg kan ikke se eggstokkene dine, sa gynekologen til Aleksandra (27).

TIDLIG OVERGANGSALDER: Aleksandra er 27 år og i overgangsalderen. Hvorfor, spør hun seg? FOTO: Privat
TIDLIG OVERGANGSALDER: Aleksandra er 27 år og i overgangsalderen. Hvorfor, spør hun seg? FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Aleksandra Ludvigsen bor på Kjeller sammen med datteren Adriana (3). Adriana betyr alt i verden for Aleksandra, som bare ønsker å være som andre 27 åringer, og helst få flere barn når drømmemannen dukker opp.

Nå vet hun at hun ikke kan bli gravid igjen og hun tror det blir vanskelig å forholde seg til en kjæreste, hvis det skulle bli aktuelt.

– Jeg merker forfallet veldig godt. Håret blir tynt, vekten øker, jeg har hetetokter, nattesvette, søvnproblemer og underlivsplager, sier Aleksandra, som også har fått påvist osteoporose (benskjørhet).

– Nå er jeg i overgangsalderen samtidig med mamma. Det kjennes helt feil. Hvem vil ha en jente som er ung av år, men som har en middelaldrende kvinnes kropp?

Trengte nye p-piller

I ettertid skjønner Aleksandra at det bare var flaks da hun ble gravid med Adriana. Hun har aldri hatt en regelmessig menstruasjonssyklus, og da hun ble gravid, var det et år siden siste mens. Dette tenkte hun ikke over, regnet med at det kanskje kom av at hun var svært tynn.

– Jeg hadde mye blødninger etter fødselen, og ble fulgt opp på Akershus Universitetssykehus. Det var tydelig at jeg var i hormonell ubalanse, og både legene og jeg håpet det ville rette seg etter hvert.

– Først på en tilfeldig undersøkelse hos gynekolog i desember i fjor, ble det oppdaget at ikke alt var som det skulle.

Aleksandra forteller at hun oppsøkte en gynekolog, som var helt ukjent for henne, for å få resept på en annen type p-piller.

På grunn av koronapandemien fikk hun ikke tak i det merket hun vanligvis brukte. Da gynekologen foreslo en gynekologisk undersøkelse, når hun først var der, satte Aleksandra seg opp i stolen. Hun syntes undersøkelsen tok overraskende lang tid, uten at det bekymret henne. Legen undersøkte Aleksandra med innvendig ultralyd.

- Jeg hadde aldri hørt om tidlig overgangsalder før jeg selv ble rammet. FOTO: Privat
- Jeg hadde aldri hørt om tidlig overgangsalder før jeg selv ble rammet. FOTO: Privat Vis mer

Aldri flere egne barn

– Jeg kan ikke se eggstokkene dine, sa gynekologen.

Heller ikke dette stresset Aleksandra. Det var vel bare litt vanskelig å få øye på dem, da. Legen sendte henne til laboratoriet borti gangen, han ville få sjekket noen blodprøver. Aleksandra mente det var bra hun hadde funnet en så grundig lege, og tenkte ikke noe mer på prøvene før gynekologen ringte en uke senere.

Han startet med å si at han hadde gruet seg til å ringe, men det var noe han måtte fortelle henne.

– Du er i overgangsalderen, det skyldes eggstokksvikt. Det gjør at du ikke kan få flere egne barn, sa gynekologen.

Han fortalte at han hørte datteren hennes i bakgrunnen, og sa han var glad for at Aleksandra allerede var blitt mamma. Så fortalte han mer om tilstanden, men Aleksandra fikk ikke med seg et eneste ord. Det eneste hun skjønte, var at hun ikke kunne bli gravid igjen. Hun hadde alltid drømt om en stor familie, og kunne ikke forstå hvorfor denne drømmen måtte briste nå.

– Dagen etter ba jeg gynekologen ringe meg igjen. Da hadde jeg roet meg såpass at jeg kunne lytte til hva han sa, forteller Aleksandra.

– Da han gjentok at jeg er i overgangsalderen, at jeg har det som kalles Prematur ovarial insuffisiens, skjønte jeg likevel lite. Dette hadde jeg aldri hørt om. Hvorfor skulle jeg komme i overgangsalderen før alle andre?

Dette spørsmålet har Aleksandra fremdeles ikke fått svar på, og det er ikke sikkert legene noen gang finner det ut.

Prematur ovarial insuffisiens

– Gjennomsnittsalder for menopause er cirka 52 år (røykere kommer ofte 1,5-2 år tidligere). Tidlig overgangsalder defineres som alder 40-45 år. Dersom man er under 40 år bruker vi begrepet prematur ovarial insuffisiens (POI), som betyr tap av eggstokkfunksjon, sier Madeleine Engen.

Hun er spesialist i gynekologi og fødselshjelp, leder av gynekologi og IVF satsningen til C-Medical (tidligere faglig ansvarlig for urogynekologi og dagkirurgen Bærum sykehus).

– Kvinnehelse er en livsstil for meg og jeg jobber mye med folkeopplysning rundt kvinnehelse via instagram kontoen kvinnelege_gynekolog, sier Madeleine Engen.

– POI rammer cirka en til to prosent av kvinner under 40 år og 0,1 prosent av kvinner under 30 år.

Dessverre finner man ofte ikke ut årsaken (30-40 prosent ukjent), sannsynligvis grunnet mangelfull diagnostikk, spesielt med tanke på genetiske årsaker.

– Mine prøver var dårligere enn mammas, hos meg var det null egg. FOTO: Privat
– Mine prøver var dårligere enn mammas, hos meg var det null egg. FOTO: Privat Vis mer

Hormonbehandling

Dagen etter den siste telefonsamtalen begynte Aleksandra med hormoner. Legen forklarte at hun må regne med å bruke hormoner til cirka 50 års alderen. Dersom hun ikke gjør det, kan levetiden reduseres, forklarte han.

– Jeg hadde derfor ikke noe valg. Men jeg merket fort at jeg tålte hormonene dårlig. Jeg fikk ekstreme humørsvingninger, voldsom migrene, underlivsplager og utslett over hele kroppen, sier Aleksandra, som måtte få medisiner mot bivirkningene.

– Det var forferdelig tøft å ta alt dette innover seg, og jeg fortalte det bare til de aller nærmeste. Jeg sliter fortsatt med å forholde meg til overgangsalderen. Nå har jeg truffet noen få andre unge kvinner i samme situasjon, men tidligere hadde jeg aldri hørt om tilstanden.

Den eneste Aleksandra følte hun kunne snakke åpent med var mamma, som hadde tatt de samme blodprøvene i forbindelse med blodprøvene. Det er ganske vanlig at døtre kommer i overgangsalderen på samme alder som moren gjorde det. Slik ble det ikke for Aleksandra.

– Vi logga oss inn sammen, for å sjekke og sammenligne resultatene.

– Mine prøver var dårligere enn mammas, hos meg var det null egg, sier Aleksandra stille.

Behandling:

– Det anbefales å bruke hormonsubstitusjon i hvert fall frem til 50 årsalder, så sant det ikke finnes kontraindikasjoner i pasienten sin sykehistorie. Dette er viktig for å behandle symptomer på østrogenmangel og for å forebygge senere komplikasjoner, som urogenitale plager (vaginal atrofi/urinlekkasje, fremfall), osteoporose (benskjørhet), hjertekarsykdommer samt reduserte kognitive funksjoner/Alzheimer, sier Madeleine Engen.

– Ved graviditetsønske er det viktig med henvisning til infertilitetslege ved diagnosetidspunkt for å kartlegge muligheter. Kun 1 prosent av kvinner med tilstanden blir spontant gravide.

Engen forklarer også at den emosjonelle belastningen ved diagnosen POI kan være stor både med tanke på infertilitet og underliggende sykdom (kjent eller ikke kjent). I tillegg kan reaksjon til endring i oppfattet selvidentitet oppleves som vanskelig.

– Det er viktig å ikke overse det psykiske aspektet, dette bør kartlegges under utredning og det bør tilbys psykologisk støtte ved behov, sier Madeleine Engen.

Gynekolog Madeleine Engen. FOTO: Hilde Brevig
Gynekolog Madeleine Engen. FOTO: Hilde Brevig Vis mer

Forskningsprosjekt i Bergen

Aleksandra brukte mye tid på å google og finne ut mest mulig om den ekstremt tidlige overgangsalderen. Hun oppdaget at det var vanskelig å finne god informasjon på nettet, og hun opplevde at heller ikke legene hun var i kontakt med visste så mye. Hun takket derfor ja til å være med på et forskningsprosjekt i Bergen i mars i år.

Der følte Aleksandra at hun kom til leger med god kunnskap om tilstanden. Flere prøver ble tatt, og hun øynet et lite håp om kanskje å kunne bli gravid allikevel. De siste prøvesvarene venter hun fremdeles på.

– Da jeg kom hjem, ba jeg om henvisning til IVF-behandling. Hvis jeg hadde noen få egg igjen, ville jeg få tatt dem ut slik at de kunne fryses ned før det var for sent, sier Aleksandra.

– Jeg sendte svarene fra Bergen både til flere steder i Norge og til København. Fra infertilitetsklinikkene i Norge fikk jeg bare beskjed om at det ville bli umulig ut fra de prøvesvarene de hadde fått. De sa det samme i København, men også at de kan hjelpe meg på andre måter.

- Jeg aner ikke nå hva jeg kommer til å gjøre. Adriana er viktigere for meg en noen gang, og vi to har det veldig fint sammen. Men jeg ville så gjerne gitt henne søsken.

Droppet hormonene og ble seg selv

Da Adriana skulle ha tre ukers fri fra barnehagen i sommer, ville Aleksandra være blid og glad. Hun la derfor igjen hormonene hjemme og dro på ferie med datteren.

– Plagene overgangsalderen gir ble forsterket, men mentalt ble jeg meg selv. Jeg ville ikke være nedstemt disse ukene, og det ble en kjempefin ferie. Men jeg kan selvsagt ikke ta sjansen på å kutte ut hormoner når jeg vet hvilken konsekvens det kan få, sier Aleksandra oppgitt.

Hun sliter både fysisk og psykisk og synes tilstanden er fryktelig belastende.

Hun har også ME (kronisk utmattelsessyndrom) og ble uføretrygdet for flere år siden. Aleksandra har supergode rutiner i hverdagen, og planlegger alt nøye. Hun hviler når hun kan. Men etter at hun kom i overgangsalderen har alt blitt vanskeligere. Hun er mer sliten og nedstemt og må ta blodtrykksmedisiner for å prøve å redusere migrenen og allergimedisiner for å motvirke de allergiske reaksjonene på hormonbehandlingen. Nå skal hun også begynne med medisiner på grunn av beinskjørheten.

– Jeg skulle ønske det fantes arenaer der vi som er i svært tidlig overgangsalder kan snakke sammen, gjerne støttegrupper, sier Aleksandra.

– Når jeg velger å dele en så personlig historie, er det for å skape mer åpenhet om tilstanden. Det er viktig å snakke om dette, og hvis min historie kan hjelpe andre i samme situasjon, kan de gjerne ta kontakt med meg.

- Adriana er viktigere for meg en noen gang, og vi to har det veldig fint sammen. Men jeg ville så gjerne gitt henne søsken. FOTO: Privat
- Adriana er viktigere for meg en noen gang, og vi to har det veldig fint sammen. Men jeg ville så gjerne gitt henne søsken. FOTO: Privat Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer