Eva Weel Skram:

- Jeg krasjet fullstendig innveldig

Eva Weel Skram har aldri gått til psykolog før. Det har hun tenkt å gjøre nå.

EVA WEEL SKRAM: Hun har levd av å være artist i 18 år, men Eva Weel Skram er fortsatt usikker på om hun egentlig er så god på å lage musikk. FOTO: Astrid Waller
EVA WEEL SKRAM: Hun har levd av å være artist i 18 år, men Eva Weel Skram er fortsatt usikker på om hun egentlig er så god på å lage musikk. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Det var først nylig det gikk opp for Eva Weel Skram, som i en plutselig åpenbaring, at usikkerheten på om hun er god nok, gjennom­syrer alt.

– Jeg har bare ikke skjønt det før nå, for det er noe som alltid har vært der.

– Det er lufta du puster i? At det blir usynlig for deg?

– Ja. Helt tilbake til utenforskapen og gjennom hele spiseforstyrrelsen. Jeg har alltid hatt den stemmen der, som har banket meg opp innvendig.

Da hun fortsetter, er det som om hun argumenterer direkte med styggen på ryggen.

– Jeg har klart å leve av musikken i 18 år nå. Jeg har klart å holde på et samliv i 18 år. Eh …

Hun ler en beskjeden latter før hun fortsetter med en stemme som er både fast og skjør på samme tid.

– Jeg har en sønn på sju og et halvt år som fortsatt sier han er glad i meg. Vi har pusset opp og solgt leiligheten og endt opp i et hus som vi er veldig fornøyd med å bo i. Vi har nært forhold til ­familien, jeg har mange venner som jeg har det sosialt kjekt med og som jeg har jobbet hardt for å opprettholde og sette av tid til.

– Så jeg vet at det er masse, masse bra.

– Ja, du er jo bra på så mye!

Og likevel – jeg skal ikke si det er en jenteting, for jeg tror det er mange gutter som også sliter med det samme, men som kanskje ikke er like åpne. Men ut fra det jeg kjenner, så er det en stemme som hele ­tiden sier at du kan bli bedre.

PSYKOLOG: Selv om Eva har strevd med mange store og vanskelige ting, har hun aldri gått til psykolog. Det har hun tenkt å gjøre nå. FOTO: Astrid Waller
PSYKOLOG: Selv om Eva har strevd med mange store og vanskelige ting, har hun aldri gått til psykolog. Det har hun tenkt å gjøre nå. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Har kræsjet innvendig

Popstjernen møtte oss på Amerikalinjen med et stort, vennlig smil, beklaget at hun kom skrubbsulten til ­intervjuet, egentlig hadde hun tenkt å komme en halv­time før for å spise, rakk det bare ikke.

Hun har delt mye med KK tidligere, som mobbing og utenforskap, spiseforstyrrelsen og om de ufrivillige og vonde spontanabortene.

Er alt det viktigste allerede fortalt, lurte vi i vårt stille sinn, men det var før vi satte oss ned, og Eva, etter hvert som vi snakket oss varme, fortalte om stemmen som banker henne opp innvendig. Før hun fortalte om ­hvordan hun har krasjet innvendig dette året, før hun begynte å synge om barnet hun kanskje aldri får, med den vare, engleaktige stemmen sin.

Hopper bukk over barnebursdager

Men først: Det er den tiden på året der Eva prøver å unngå å håndhilse på folk uten å virke altfor divaaktig og hopper bukk over barnebursdager, det er tiden for å holde seg frisk. En intensiv måned med julekonserter venter. De skal til Tromsø kulturhus, til Oslo Spektrum og alt imellom, før de avslutter på ­scenen i Oseberg Kulturhus 22. Desember.

– Er du som en oppvridd klut da? Eller gir det mer enn det tar?

Det er som om tusen julelys tennes i Eva ansikt.

– Ja! Jeg får veldig mye energi av å stå på scenen, det utløser en masse endorfiner.

Og ikke minst har det mye å si for hvor ekteskapet skal stå.

BYTTET NAVN: Da de begynte å synge på norsk i 2016, var det ektemannen Thomas som mente de måtte bytte ut Eva and The Heartmaker med artistnavnet Eva Weel Skram. – Men alle som er på konsert med oss, vet at jeg ikke kunne ha funnet på stå på en scene uten at Thomas var til stede. Han er like viktig, sier hun. FOTO: Astrid Waller
BYTTET NAVN: Da de begynte å synge på norsk i 2016, var det ektemannen Thomas som mente de måtte bytte ut Eva and The Heartmaker med artistnavnet Eva Weel Skram. – Men alle som er på konsert med oss, vet at jeg ikke kunne ha funnet på stå på en scene uten at Thomas var til stede. Han er like viktig, sier hun. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Overtenker

I sommer turnerte de minimalt, med bare fem ­konserter på plakaten. Så lite skal de aldri spille igjen, proklamerer hun nå, og forteller lattermildt om hvor godt det var endelig å komme på scenen igjen, og slippe å være gneldre­bikkja som maser om solkrem og det som verre er, og bare kunne være i musikken og i hverandre og leve i nuet.

– Så takknemlig det er for et forhold å få være rockestjerne på scenen!

Ja! Jeg kan se bort på ham og tenke: «JA! Det er derfor jeg liker deg så godt – du er jo helt rå på ­scenen!»

– Du er i en egen dimensjon, på en måte. Det er en så massiv konsentrasjon som går inn i det å være på ­scenen. Som ofte også gjør det veldig vanskelig å lande etter en konsert. Jeg er jo en overtenker de luxe, og kan si ting på scenen som jeg kan ligge i senga og vri meg over etterpå.

Ansiktet lyser raskt opp igjen da hun fortsetter.

– Så får jeg melding fra noen på Instagram som sier: «Å, jeg elska at du sa det!»

Det viktigste som skjedde

– Det er ikke gitt at du skulle sitte her i dag, etter en sjetteplass i «Idol» i 2005 – nesten tvert imot? Hva er det som gjør at du fortsatt er her som artist?

– Det er jo meg selv da. Og jeg er ikke helt enig, tvert imot.

Hun hadde fullført musikk-, dans- og dramalinjen ved Firda videregående skole da hun meldte seg på «Idol», 19 år gammel og vel vitende om at det ikke var den mest kredible måten å starte en musikkarriere på.

Men da 12 av deltakerne fikk dra på turné i etterkant av sangkonkurransen og ga ut en samleplate sammen, var Eva den eneste som fikk ha med en egenskrevet låt.

Hun bryter ut i et stort smil.

– Og det var den som fikk best kritikk. Av Sigrid Hvidsten, det husker jeg ennå. Og så møtte jeg Thomas under «Idol»-turneen. Så «Idol» var det viktigste som skjedde for meg.

Lagret seg som Supermann

Med en voldsom forelskelse i bunnen startet de ­duoen Eva & The Heartmaker. I 2006 ga de ut sin ­første plate sammen, «Behind Golden Frames».

Den gikk det så som så med, men også denne gangen kom en anmeldelse Eva aldri har glemt.

«Dette kan bli starten på noe stort», skrev Dagbladets Fredrik Wandrup. Og nå, 17 år etterpå, lyser det fortsatt fra Evas ansikt da hun forteller om det.

MUSIKK: I sommer turnerte de minimalt, med bare fem ­konserter på plakaten. Så lite skal de aldri spille igjen, proklamerer hun nå. Foto: Astrid Waller
MUSIKK: I sommer turnerte de minimalt, med bare fem ­konserter på plakaten. Så lite skal de aldri spille igjen, proklamerer hun nå. Foto: Astrid Waller Vis mer

Det gjør det også da hun forteller videre om den ­andre platen hun og ektemannen ga ut i 2009, «Let’s keep this up forever».

– Tittelen er hentet fra en av sangene på platen, ­«Superhero». Jeg skrev den til Thomas. Han lagret seg som Supermann på min telefon da vi møttes. Noe som egentlig er ulikt ham.

– Han virker som en litt beskjeden type?

– Ja, vi har fleipet med at ­hadde ikke jeg tatt tak i oss, så ville vi aldri blitt et par. Heldigvis har han aktivt valgt å være ­videre sammen med meg.

Hun stopper litt opp før hun fortsetter.

– «Let’s keep this up forever», det er en rød tråd i livet vårt. Vi har alltid drevet med musikk sammen. Det gir oss så sykt mye på så mange plan.

Fikk panikk

Sammen bygde de artistkarrieren låt for låt, plate for plate, konsert for konsert. Eva & The Heartmaker ­hadde holdt på i ti år, gitt ut fire plater og ble mye spilt på ungdomskanalen P3, da Eva en dag oppdaget at hun var gravid.

– Jeg var 29 år, og vi hadde ikke planlagt det. Jeg husker jeg fikk helt panikk.

Hun ler litt over hvor annerledes hun tenkte den gangen. Hun hadde ikke sett for seg å få barn før 40, og ante ingenting om hvor vanskelig det skulle bli for dem å bli gravide igjen senere.

– Så heldigvis så vi på hverandre og ble enige om å kjøre på, og tok hverandre i hånden på at dette ikke skulle komme i veien for musikken.

Snart skulle karrieren uansett pense over i et nytt spor. Et godt tiår etter «Idol»-deltakelsen ble hun med i et nytt program som også skulle få mye å si for retningen videre.

Vill logistikk

Hun var fem måneder på vei da innspillingen av «Hver gang vi møtes» startet. Det var også første gang hun sang på norsk. Mange vil fortsatt huske ­hennes vare tolkning av Henning Kvitnes sin låt «Evig eies».

– Det ble en aha-opplevelse på at en epoke var litt over. Jeg begynte å bli eldre. Det skjedde bare så naturlig.

Hun fortsetter tenksom:

– Alt jeg var så redd for som yngre, som var så skummelt og vanskelig, viste seg å være så lett. Jeg var redd for å få skrivesperre da jeg fikk barn, men jeg har bare fått mye mer å skrive om.

Det har ikke vært enkelt. Sønnen var bare to uker første gang han var med ut på turné. Han hadde vært i Bergen fire ganger innen han var tre måneder.

– Det har vært en vill logistikk. Og det tror jeg ­Thomas er raus nok til å si, at det skal jeg ha min del av æren for.

Et par uker før juleturneen starter, går Eva inn i sin egen lille boble, der hun stort sett holder seg sammen med mannen Thomas og sønnen William. – Da handler alt om å holde seg frisk. Jeg henger meg ikke på barnebursdager da. Skjerf fra Rodebjer. FOTO: Astrid Waller
Et par uker før juleturneen starter, går Eva inn i sin egen lille boble, der hun stort sett holder seg sammen med mannen Thomas og sønnen William. – Da handler alt om å holde seg frisk. Jeg henger meg ikke på barnebursdager da. Skjerf fra Rodebjer. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Kommuniserer via «reels»

Følelsen av ikke å være bra nok er noe hun også ofte har kjent på som mamma, forteller Eva, selv om hun nå blir lattermild da hun snakker om hvordan hun kommuniserer med venninnene som er heftigere inne i småbarnstiden enn henne.

– Den nye visdommen spres jo på reels på Instagram. Jeg kan ikke ringe dem om morgenen når de er på jobb, og ikke om kvelden, for da skal de jo legge barna. Så da sender vi reels.

– Det er til og med en reels som heter «Real momfriends don’t call each other, they just send each other reels about how life is».

– Det er mange ting som er kastet inn i den potten som gjør at du ikke føler deg bra nok. Det er visse ting jeg har lyst til å jobbe litt med. For jeg synes at det er for dumt å kaste bort tid på dette.

– Eller for å si det med en reels igjen …

Hun stopper litt opp mens øynene igjen blir ­smale av latter, og begynner å lete på mobilen.

– Du har alle dine referanser fra reels?

– Ja! Hvis du lever i fortiden, så er du deprimert. Hvis du lever i framtiden, blir du engstelig. Så det eneste du kan og bør, er jo å leve i nåtiden. Så det ­prøver jeg å leve litt mer etter.

Et spørsmål hun aldri finner svar på

For første gang, etter 18 år med å bygge artist­karriere og heftig turnering, har de turt å ta seg en pause. I sommer tok hun og ektemannen seg fri i to måneder og gjorde et minimum av konserter, mens de nå jobber med ny plate som kommer neste høst.

Og veldig fint er det jo at jeg har krasjet ­fullstendig innvendig i løpet av året, noe som gjør at jeg har mye å skrive om. Det er nok av ting å bearbeide.

Hun sier det med et ironisk smil, tar enda en ­gaffelbit av salaten og tygger ferdig i stillheten som følger.

– Det er sikkert noe med å bli eldre som gjør at jeg trenger å finne ut av hvor jeg er.

– Det kanskje noe med å ha hatt en veldig hektisk karriere og ikke hatt tid til å stoppe opp før, heller?

Et alvor legger seg over Evas ansikt, mens hun fortsetter i et lavere toneleie.

Selv om hun har strevd med mange store og vanskelige temaer, har hun aldri gått til psykolog. Det har hun tenkt å gjøre nå. For under de lyse lokkene kverner et spørsmål hun sliter seg ut med å finne svar på.

Les del 2 av intervjuet med Eva Weel Skram her.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer