Foto: Privat
Foto: Privat Vis mer

Hjelpearbeid

- Jeg kunne ikke gå tilbake til hverdagen som om ingenting hadde skjedd

Svenske Ebba Løvenskiold (39) levde av å skrive om kjendiser. Så dro hun på ferie til Den dominikanske republikk. Ingenting skulle bli det samme igjen.

Hun hadde egentlig alt: familie, leilighet på Manhattan og en jobb som mange drømmer om. Men en reise til Den dominikanske republikk skulle snu opp ned på det meste. Reisen bød på mer enn svalende piña coladas og late dager på kritthvite strender. Det var i januar 2010, og kort tid etter ankomsten ble Haiti, som bare ligger noen timer lenger unna på samme øy, rammet av jordskjelvet som kostet hundretusenvis av mennesker livet. 

LES OGSÅ: Jobber frivillig i flyktningeleir i Hellas

Egentlig hadde alt kunnet fortsette som vanlig med sol og bading, noe det gjorde for mange av de ferierende, men Ebba lot seg påvirke av det som skjedde.

– Overalt så jeg folk fra Haiti. Jeg så desperasjonen i øynene deres, samtidig som vi befant oss midt i dette ferieparadiset. Det var bare så surrealistisk.

Ebba reiste tilbake til hverdagen i New York.

– Jeg hadde så dårlig samvittighet for at jeg bare kunne reise derfra, og fortsette livet mitt som om ingenting var skjedd.

Det hun hadde opplevd, ble også en ekstrem kontrast til hverdagen i New York.

– Den ene dagen opplevde jeg denne katastrofen. Neste dag satt jeg i en luksus-suite og intervjuet Justin Timberlake. Det var som å bli kastet mellom to ulike universer.

LES OGSÅ: Sonja Wanda (31) - Mamma ofret alt for meg

Klarte ikke å glemme

Livet gikk videre, og Ebba og mannen fikk sitt første barn. Men bildene av ødeleggelsene satt fremdeles igjen på netthinnen, og et frø var sådd.

– Følelsen av at jeg var nødt til å gjøre noe, vokste seg bare sterkere. Men hva kunne jeg gjøre? Og hvordan? Jeg hadde jo ingen erfaring med hjelpearbeid. 

I løpet av de neste årene reiste Ebba tilbake til Den dominikanske republikk flere ganger, og hver gang dro hun litt lenger bort fra de vakre strendene og hotellområdene. Hun tok kontakt med Redd Barna, som viste henne skoler, klinikker og store slumområder. Samfunnet hadde alltid vært fattig, men etter jordskjelvet var nøden blitt enda mer påtakelig.

– Jeg dro rundt og så på kanskje tredve skoler. Mange av dem hadde ikke fungerende toaletter eller rennende vann. På noen av dem foregikk undervisningen i blikkskur. Overalt var det stor mangel på skolemateriell.

– Når du selv har barn, har du så lyst til å hjelpe andre barn. Barn er alltid uskyldige. De havner alltid i klem.

EBBA OG BARNA: – Når du selv har barn, vil du bare så veldig gjerne hjelpe andre barn. Foto: Helena de Braganca
EBBA OG BARNA: – Når du selv har barn, vil du bare så veldig gjerne hjelpe andre barn. Foto: Helena de Braganca Vis mer

LES OGSÅ: Lindis Hurum ble kåret til Årets Ildsjel for sin hjelp med flyktninger

Skoler uten toaletter

I 2013 bestemte familien seg for å tilbringe noen måneder i landet i forbindelse med at Ebbas mann var i pappapermisjon. Ebba ville organisere en pengeinnsamling til en skole for haitiske barn som hadde havnet utenfor samfunnet.

– Barna fikk undervisning på en skole uten vifter eller fungerende toaletter, de hadde ikke engang penger til toalettpapir. Jeg bestemte meg for i det minste å forsøke å forbedre forholdene her. 

Hjemme i New York samlet hun selv inn penger fra venner og bekjente. Dermed kunne hun kjøpe skolebenker og vifter, få installert toaletter og rennende vann, samt bygge en mur mot veien for å dempe trafikkstøyen fra gaten.

– I den store sammenhengen var det forsvinnende lite penger. Men alt jeg samlet inn, gikk rett til skolen uten noen egentlige administrasjonskostnader. 

Det var pionerarbeid på høyt nivå.

– En gartnermester hjalp oss med å anlegge en liten hage der vi dyrket bananer, papaya og tomater til barna. Jeg dro selv rundt og gjorde de nødvendige innkjøpene. I et helt år kom gartneren regelmessig til skolen for å lære barna å dyrke selv. Jeg arrangerte også et kurs for foreldrene, i samarbeid med Redd Barna.

LES OGSÅ: Leo Ajkic: - Det kom soldater på døra for å hente pappa.

Parallelt fortsatte Ebba å frilanse som journalist i New York. Men hjertet hennes var i Den dominikanske republikk. 

Penger til utstyr og redskap

– Når du sitter på den andre siden av jorden og ser på nyhetene på tv, er det lett å glemme det du har sett når du slår av. Men når du selv befinner deg i disse fattige slumområdene, er det umulig. Statistikken blir til virkelige mennesker med familier og problemer. Og når du innser at du faktisk kan hjelpe dem, skaper det en sterk drivkraft, i hvert fall hos meg.

I forbindelse med arbeidet på Haiti har Ebba også fått merke frustrasjonen kvinnene i dette landet lever med.

– Kvinnene i Den dominikanske republikk forsøker desperat å drive skolene uten ressurser. På et mer personlig plan har prosjektet også etter hvert handlet om å gi disse kvinnene verktøy til å kunne løfte seg selv.

Ebba bestemte seg tidlig for ikke å gi penger direkte til de trengende, men redskaper. 

– Lærere som har utdannet barn i et skjul i årevis, kunne vi gi et klasserom, rennende vann, en lekeplass eller et skolesett med bøker. Å se disse kvinnene begynne å gå rakrygget til arbeidsplassen sin gir meg et enormt kick. 

Da Ebba var ferdig med den første skolen, var tanken at familien skulle dra hjem igjen. Men reisen var bare så vidt begynt. Hun fikk snart høre om en annen skole som lå i ruiner. Det var ingen ressurser til å bygge den opp igjen, og ingen andre skoler i nærheten kunne ta seg av barna. Sammen med mannen sin besøkte Ebba den ødelagte skolen. 

– Da vi kom dit, satt alle barna utendørs og fikk undervisning i den stekende varmen. Tankene begynte å spinne: Våget jeg å gjøre dette? Det var et stort skritt fra å samle inn penger til å bygge en skole. Det var så mye som kunne gå galt. En journalist som intervjuer Hollywood-stjerner, skal bygge en skole i et fattig land – du hører det jo selv. 

Men Ebba bestemte seg for å fortsette. Fremdeles på ideell og frivillig basis. Prosjektet gikk bedre enn hun hadde kunnet forestille seg, og i dag har 80 barn fått tilbake skolen sin. 

– Det var fantastisk, ikke minst fordi hele lokalsamfunnet sluttet opp om prosjektet og hjalp til. Alle ønsket så veldig at det skulle lykkes. Alle fra små jernvarehandler til større butikker ga rabatter eller donasjoner, slik at vi fikk det til med et stramt budsjett.

Hittil har Ebba engasjert seg i byggingen av tre skoler i Den dominikanske republikk. Og den første lekeplassen sto klar i fjor høst. Foto: Helena de Braganca
Hittil har Ebba engasjert seg i byggingen av tre skoler i Den dominikanske republikk. Og den første lekeplassen sto klar i fjor høst. Foto: Helena de Braganca Vis mer

Da de endelig kunne innvie skolen, var hele lokalsamfunnet samlet. 

Ebbas blir rørt når hun tenker tilbake på det: 

– Foreldre, barn, lærere og alle som hadde engasjert seg, var til stede. Folk gråt og lo om hverandre. Det var utrolig emosjonelt. Der og da følte jeg bare at jeg måtte gjøre mer. 

Hittil har Ebba engasjert seg i byggingen av tre skoler i Den dominikanske republikk. Den første lekeplassen sto klar i høst, og i skrivende stund støtter hun enda en liten skole. 

– Det handler om å gi barna tilgang til utdanning. Men det handler også om å gi dem og lærerne verdighet. 

Havnet i skuddveksling

Alt har ikke vært like lett. For et år siden opplevde Ebba, som da gikk gravid med sitt andre barn, å havne midt i en skuddveksling.

– Vi var på vei for å se på et skoleprosjekt da dominikansk politi foran oss på veien plutselig dro fram pistoler og begynte å skyte mot det vi har skjønt var narkolangere. Jeg kastet meg ned på gulvet i bilen og holdt rundt magen. Mannen min presset hodet mitt ned samtidig som han prøvde å få oss bort derfra. Det var ekkelt. Kulene fløy ti meter fra bilen. Jeg har nok vært litt naiv, og hatt englevakt et par ganger. 

Together for Better, som organisasjonen til Ebba heter, er fullstendig finansiert av donasjoner. Blant annet er en av skolene finansiert av blant andre kunstneren Vebjørn Sand. 

– Vebjørn malte et portrett av Kjell-Magne Bondevik, som henger på Stortinget nå. Honoraret donerte han til det ene skoleprosjektet.

Det norske entreprenørnettverket SDD Live har samlet inn penger, og stiftelsen til den svenske hockeystjernen Henrik Lundqvist, gir bidrag til Together for Better, noe som blant annet har resultert i en lekeplass, et tilbud som ikke eksisterer i de fattigste delene av landet.

For et drøyt halvår siden fikk Ebba sitt andre barn og er i skrivende stund snart tilbake i Den dominikanske republikk for å fortsette arbeidet.

– Mannen min er en fantastisk støtte. Jeg er også glad for å ha kunnet gi min datter en barndom så full av kontraster. Det er lett å ta ting for gitt, spesielt når man vokser opp i et miljø der man ikke blir eksponert for noe annet.

Ebba understreker at det på mange måter også er lett for henne å bo i Den dominikanske republikk, spesielt med barn. 

– I helgene drar vi til en eller annen strand. Ofte er vi sammen med venner, spiser helgrillet fisk mens barna leker, og blir sittende til solen går ned. Det er en annerledes barndom som jeg håper barna våre kommer til å huske med varme. Dette landet har hjulpet vår datter Amalia til å bli en veldig utadvendt og empatisk liten jente. Spesielt med tanke på de kontrastene hun får oppleve.

Nå er planen å fortsette å arbeide med Together for Better, men Ebba har også lyst til å forelese og inspirere andre til å hjelpe.

– Noe jeg har lært på denne reisen, er ikke å la meg stoppe fordi jeg er redd for å mislykkes. All magi skjer utenfor komfortsonen, og man må bare tørre ta det berømte skrittet. Du trenger ikke å ha hele planen klar. Du tar bare ett skritt om gangen.
 

redaksjonen@kk.no Denne reportasjen står også i KK nr 8, 2017

LES OGSÅ: Leo Ajkic:-Det kom soldater på døra for å hente pappa

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: