TØFF JOBB: Kristin Solberg sammen med noen av elevene ved jordmorskolen i Afghanistan. Foto: Privat
TØFF JOBB: Kristin Solberg sammen med noen av elevene ved jordmorskolen i Afghanistan. Foto: Privat Vis mer

Kultur

- Jeg kunne ikke gå ut alene

Kristin Solberg (31) skrev bok om Afghanistans tøffeste kvinner - jordmødrene.

Journalist og utenrikskorrespondent Kristin Solberg har en mer spennende hverdag enn de fleste. Akkurat nå bor hun i Kairo, men inntil i sommer bodde hun i Kabul i Afghanistan, en av verdens mest utrygge byer.

I to år holdt hun til der. Hvorfor? Fordi hun ville skrive en bok om de tøffeste kvinnene i landet: jordmødrene.Hun risikerte mye for å få det til - blant annet sin egen sikkerhet.

- På slutten kunne jeg ikke gå ut alene på grunn av kidnappinger og trakassering av kvinner. Jeg er glad for å være ute av Kabul.

LES OGSÅ: - Datteren min lå med blod i munnviken

Talibanterror

Boka hennes, «Livets skole», følger legen Khadija og elevene ved jordmorskolen hun driver i Wardak, en provins like utenfor Kabul.

Dette er et utrygt sted der Taliban har godt fotfeste, der jenteskoler brennes ned og folk forsvinner.

Hit reiste Solberg jevnlig over en periode på to år. Hun lå ofte søvnløs og bekymret seg natten før avreise. Det var ingen søndagstur å reise til Wardak – det var livsfarlig. Men inni burkaen ble hun usynlig.

- Det er et forferdelig klesplagg. Du ser lite, og det er vanskelig å puste, men fordelen var at jeg ble helt anonym.

image: - Jeg kunne ikke gå ut alene

Vanskelig kvinneliv

I Afghanistan er det ingen spøk å bære fram barn.

Jenter ned i 12-13 års alder blir giftet bort, og lite kunnskap gjør at situasjoner blir livstruende før legehjelp søkes – hvis det skjer i det hele tatt.

- Uvitenheten er ekstrem, men selv om statistikken ikke er helt til å stole på har situasjonen bedret seg etter at Afghanistan fikk egne jordmorskoler, forteller Solberg.

Likevel er tallene fortsatt dystre. Annenhver time dør en kvinne i barsel, og ett av ti barn under fem år lever ikke opp. Solberg lærte raskt å stille kvinnene hun møtte to spørsmål: Hvor mange graviditeter de hadde hatt, og hvor mange barn de hadde. Tallene var sjelden like.

- Motet pakistanske Malala har imponert verden med, er det samme motet jeg så hos elever og lærere på jordmorskolen. De trosser Taliban ikke bare for egen del, men for jenter som kommer etter dem.

Les hele intervjuet med Kristin Solberg i KK utgave 1, som er i butikk fra fredag 3. januar!

LES OGSÅ: Er du livredd for å føde?

RAPPORTERER UTENFRA: Kristin Solberg jobber som korrespondent for blant andre Aftenposten. Nå dekker hun Midt-Østen fra Kairo. Foto: Aschehoug
RAPPORTERER UTENFRA: Kristin Solberg jobber som korrespondent for blant andre Aftenposten. Nå dekker hun Midt-Østen fra Kairo. Foto: Aschehoug Vis mer
VIKTIG HISTORIE: Solberg mener historien om jordmødrene i Afghanistan var så viktig å fortelle at hun risikerte egen sikkerhet. Foto: Aschehoug
VIKTIG HISTORIE: Solberg mener historien om jordmødrene i Afghanistan var så viktig å fortelle at hun risikerte egen sikkerhet. Foto: Aschehoug Vis mer

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop