Surrogati:

- Jeg kunne ikke tenke meg et liv uten barn

Etter at Ida (37) hadde vært dødssyk og fått transplantert inn seks nye organer, frarådet legene graviditet på det sterkeste. Men barneønsket brant i henne.

ØNSKEBARN: Roy og Ida med lille Matheo. En familien som måtte gå en lang vei for å komme dit de er i dag. FOTO: Privat
ØNSKEBARN: Roy og Ida med lille Matheo. En familien som måtte gå en lang vei for å komme dit de er i dag. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– På grunn av tarmsykdommen jeg er født med, levde jeg på intravenøs ernæring i 25 år. Jeg kunne ikke spise vanlig mat uten å bli dårlig fra jeg var født til jeg ble 18 år. Etter dette kunne jeg spise det jeg ville, men fordi tarmen ikke tok opp næring, var jeg likevel avhengig av intravenøs ernæring, sier Ida Johansen Tollåli på telefon fra Mo i Rana, der hun sitter sammen med ektemannen Roy Johansen Tollåli.

– Matheo har akkurat lagt seg, så det passer fint med en prat nå, fortsetter Roy.

Paret møtte hverandre i 2007, og Ida la ikke skjul på at hun har sykdommen Kipo ((kronisk intestinal pseudoobstruksjon), som betyr at tarmene ikke fungerer som de skal. Roy hadde aldri hørt om tilstanden. Ida var på det tidspunktet i ganske bra form, og Roy lot seg ikke skremme. Ida bodde alene og fikset alt med påkobling og det medisinske selv.

Roy sier selv at han hoppet uti det med begge beina først. Han lærte seg fort påkobling av det intravenøse utstyret, og ønsket å hjelpe Ida så godt han kunne. Hun har to eldre søsken, som ikke har sykdommen. Den er heller ikke kjent hos andre i familien.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer