Brystkreft

– Jeg kunne umulig være verdt å elske

Beate møtte kjærligheten og ble syk med kort tids mellomrom. Smellen kom da hun ble friskmeldt. Hun var sikker på at kjæresten ble hos henne av medlidenhet.

– Jeg kunne umulig  være verdt å elske
Publisert
Sist oppdatert

Beate Wilhelmsen (55) møtte den store kjærligheten i voksen alder. Tor Petter (60) og Beate hadde begge vært skilt i noen år da de møttes og fant tonen i 2007. Ni måneder senere fikk Beate vite at hun hadde brystkreft – og hun trodde lenge at Tor Petter ble hos henne av medfølelse.

BEATES BAUTA: Tor Petter og Beate giftet seg i Ormøya kirke 22. august 2009. Hun beskriver ham som klippen i livet hennes.
BEATES BAUTA: Tor Petter og Beate giftet seg i Ormøya kirke 22. august 2009. Hun beskriver ham som klippen i livet hennes.   Vis mer

Les også: – Før var jeg rusa på sukker, nå er jeg rusa på livet!


Fant kul i brystet
31. januar 2008: Tor Petter jobbet som HR-leder i et oljeselskap, og var mye ute og reiste. Han var i Stavanger, mens Beate var hjemme alene på Nordstrand i Oslo. Hun skulle bare ringe ham for å si god natt da hun oppdaget kulen i det høyre brystet.

– I krisesituasjoner har jeg alltid handlet rasjonelt. Jeg holder maska, sier Beate. «Det er nok brystkreft», sa hun til Tor Petter da hun kjente kulen.

Den eneste tanken som sto i hodet hennes var at dette måtte sjekkes ut. 

– Jeg kontaktet legen med én gang neste dag, forteller hun.

Sliten
Høsten året i forveien hadde Beate begynt å kjenne på at hun brant lyset i begge ender. Hun var sliten, men tok ikke signalene alvorlig.

– Jeg er et ja-menneske, og sier sjelden nei til noe sosialt. Jeg er av den typen som aldri vil gå glipp av noe.

Hun jobbet som lønningssjef i et stort konsern, og hadde ansvar for lønnen til 3500 ansatte. En omfattende og krevende jobb, men Beate elsket den.

Hos legen, neste dag, mente han at det ikke var kreft. Beate reiste derfor lykkelig uvitende på ferietur til Nice i fem dager. Da hun kom hjem, lå beskjeden og ventet på henne i postkassa. 

– Det gjaldt prøvesvarene, og jeg var blitt henvist videre til trippel-diagnostikk. Det var kreft. Brystkreft! Det som skjer når jeg får en sånn beskjed, er at jeg kobler ut.

SUNN LIVSSTIL: Beate la om kostholdet etter at hun ble syk. – Det er lettere å holde seg frisk, enn å bli frisk, sier Beate.
SUNN LIVSSTIL: Beate la om kostholdet etter at hun ble syk. – Det er lettere å holde seg frisk, enn å bli frisk, sier Beate. Vis mer

Les også: – Jeg har forsonet meg med sykdommen


Utmattende smerter
Dagen Beate skulle opereres, ble Tor Petter med for å støtte henne. Men Beate insisterte på at han skulle dra på jobb. Da hun våknet fra narkosen, var formen elendig, og det endte med at hun ble liggende på sengepost i fire dager, noe som er uvanlig, med mindre du er veldig dårlig. 

– De hadde vært nødt til å fjerne alle lymfene på høyre side. Jeg slet lenge med store smerter. Jeg var nok ganske naiv som trodde at operasjonen var ukomplisert, sier hun.

Smertene hun lenge slet med, var nevropatiske, og den dag i dag går hun på medisiner mot nevropatien. Hun sliter også med utmattelse etter kreftbehandlingen og har fått påvist lavt stoffskifte. 

Beate måtte gjennom 6 cellegiftkurer, 25 strålebehandlinger, samt 5 års hormonbehandling. 

– Jeg var ofte syk i en uke, og frisk i to, før det var på‘n igjen. Men å være forberedt, er meg i et nøtteskall. Da jeg mistet håret, hadde jeg allerede barbert bort store deler av det og ordnet med parykk.

Ble deprimert
Før seksmånederskontrollen følte Beate at noe var galt. Hun trengte lang tid på å planlegge å betale en regning, og engstet seg mer. Hun, som alltid hadde vært den sterke og fornuftige, mistet styringen.

– Jeg var sikker på at jeg hadde fått spredning. Da jeg fikk beskjed om at prøvene var fine, følte jeg ikke glede. Bare sorg. Kontrasten fra den blide kvinnen som sitter foran oss, til de tankene hun forteller om, er stor.

– Folk sendte meg meldinger og spurte om jeg ikke var glad fordi jeg ble betegnet som frisk etter seksmånederskontrollen. Men jeg var ikke glad. Jeg gikk faktisk rett ned i kjelleren, jeg følte meg verdiløs, sier Beate.

Beate var blitt deprimert, men brukte lang tid på å forstå det.

– Jeg liker dårlig når folk synes synd på meg. Jeg har alltid vært den sterke som skulle ordne opp for andre. Å bli syk selv, var vanskelig. Det var vanskelig å lære seg å motta omsorg.

FORBEREDT:­ ­Beate fikk sin ­første cellegift i april 2008. En måned senere barberte hun bort alt håret. ­Hun skaffet seg to parykker i sin opprinne­lige blonde ­hårfarge da håret ble ­borte, men siden mars 2009 har hun hatt mørkt hår.
FORBEREDT:­ ­Beate fikk sin ­første cellegift i april 2008. En måned senere barberte hun bort alt håret. ­Hun skaffet seg to parykker i sin opprinne­lige blonde ­hårfarge da håret ble ­borte, men siden mars 2009 har hun hatt mørkt hår. Vis mer

Les også: -Nå er livsgleden tilbake!


Verdt å elske?
Hun slet med å skjønne at hun var verdt å elske, både av Tor Petter og sønnen Jens (26).

– En lang stund forsto jeg ikke meningen med livet lenger. På natten ble jeg liggende og gruble på hendelser 25 år tilbake i tid. Hadde jeg jobbet for mye da Jens var liten? Hvem var jeg egentlig? Jeg kunne umulig være verdt å elske. Sånn tenkte jeg, lenge.

Også denne gangen holdt Beate maska overfor alle. Men under en ferie på Gran Canaria oppdaget Tor Petter at hun var deprimert.

– Jeg trodde lenge han bare holdt ut med meg fordi jeg ble syk. Vi hadde jo bare vært sammen i ni måneder da jeg fikk kreft. Men jeg har forstått, både da – og i ettertid, at han er sammen med meg av kjærlighet, og ikke av medfølelse.

– Beate er et fantastisk menneske, og en veldig god kone. Jeg er veldig glad i henne og beundrer henne for måten hun har taklet det hun har vært gjennom, sier Tor Petter.

På antidepressiva
«Hvordan går det med deg?» Det var fastlegen som ringte da hun kom hjem fra ferien. Han hadde ikke sett henne siden før hun fikk diagnosen.

– «Bare bra», svarte jeg, slik jeg pleide.

Fastlegen tok ikke svaret for god fisk og ba henne komme innom. Han skjønte at Beate slet og ga henne antidepressiva, som hun gikk på i flere år.

– På mitt dårligste ønsket jeg bare å dø. Etter et par måneder snudde heldigvis tankegangen ved hjelp av pillene. Jeg elsker jo livet, og ville ikke vært det foruten, sier Beate.

Tor Petter fridde et halvt år etter at Beate var ferdig med behandlingen.

– I august 2009 giftet vi oss. Det har jeg aldri angret på. Tor Petter er klippen i livet mitt!

Vendepunkt
Ved hjelp av kognitiv terapi og psykomotorisk fysioterapi vant Beate det gamle livet tilbake. For et par år siden begynte hun på kosttilskuddet JuicePlus+, og både psyken og den fysiske formen er betraktelig bedre.

Kreften ble et vendepunkt i livet hennes.
– Jeg var en lang periode sykmeldt fra jobben som lønningssjef, men jeg har aldri returnert. Etter at jeg fikk kreft, fant jeg ut at jeg ville bruke tiden min på helt andre ting. Jeg savner ikke å jobbe med tall.

For kort tid siden ble hun utdannet som farge- og stilkonsulent, og nå tilbyr hun farge- og stilveiledning.

Et par måneder etter at Beate ble syk, skulle hun ha feiret 50-års-dagen sin. Hun hadde sendt ut invitasjonene, men måtte avlyse selskapet.

– Det var et nederlag. Og jeg som alltid har elsket å gå på fest eller å holde fest. Heldigvis har jeg kommet sterkere tilbake, sier hun smilende.

Nå er hun frisk og i bedre form enn på lenge. Men selv om hun utad liker å framstå i kjempeform, har hun ikke samme energinivå som før.

– Jeg sammenligner meg ikke med hvordan jeg var før og aksepterer at livet er annerledes. Det hjelper å fokusere på det som er bra og positivt, heller enn å dykke ned i det negative.

LØP MARATON: Beate løp for Aktiv mot kreft  i september 2008. Her med Grete Waitz, som døde av kreft i april 2011, og Oslo-ordfører Fabian Stang.
LØP MARATON: Beate løp for Aktiv mot kreft i september 2008. Her med Grete Waitz, som døde av kreft i april 2011, og Oslo-ordfører Fabian Stang.  Vis mer

Les også: – Jeg tenker på guttene mine hver eneste dag

Deler på bloggen
Etter at Beate ble syk, startet hun bloggen ­«godehelsetips», om kosthold og livsstil som skal virke positivt på langtidshelsen. Hun deler av sine erfaringer og tanker når det kommer til mat og ­helse. godehelsetips.com, eller ­Facebook-gruppen ­GodeHelseTips.  


Team Råflott
Beate står bak en landsomfatt­ende ­aktivitetsgruppe for damer som har eller har hatt kreft og som har fokus på ­aktivitet og positivitet. Gruppen er for alle, uansett form. Se www.teamraaflott.com eller Facebook: TeamRaaflott  

Dette hjalp Beate 
JuicePlus+ er naturlig mat, og inneholder frukt- og grønnsakpulver fra 26 forskjellige frukt, grønnsaker, bær og hele korn. Kosttilskuddet er støttet av kliniske undersøkelser fra ledende universiteter rundt om i verden og inneholder ingen kunstige tilsetninger. Sukker, salt og ­gluten er trukket ut. 

www.juiceplusnordic.com 
Kilde: Morten Wangestad, lege og spesialist i allmennmedisin 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer