Miss Norway:

- Jeg lå og hørte romvenninnen min spy opp middagen på toalettet

Kroppspress, spiseforstyrrelser og slibrige tilbud: Linn Naimak var Miss Norway for 20 år siden. Nå forteller hun om den spesielle tiden.

NORGES VAKRESTE: Det er ikke vanskelig å forestille seg at Linn Naimak ble kåret til Norges vakreste for 20 år siden. Hun fortsatte med modelloppdrag helt frem til 2017. Foto: Dannevik Foto, Arendal.
NORGES VAKRESTE: Det er ikke vanskelig å forestille seg at Linn Naimak ble kåret til Norges vakreste for 20 år siden. Hun fortsatte med modelloppdrag helt frem til 2017. Foto: Dannevik Foto, Arendal. Vis mer
Publisert

«Gratulerer, du vant, din møll. Nå må vi få satt på deg tannregulering. Miss Norway kan ikke ha mellomrom mellom fortennene!»

Det var kommentaren Linn Naimak (39) fikk rett etter at hun hadde vunnet Miss Norway.

Det er gått 20 år siden hun vant missekonkurransen. For øvrig var det samme år som Kathrine Sørland vant Frøken Norge. Den gangen var missekonkurranser big business, og de heldige som nådde helt til topps kunne glede seg over å reise verden rundt for å forsvare tittelen sin.

Linn var opprinnelig deltaker i Frøken Norge 2002, men da hun sto med valget mellom å være finalist i Frøken Norge eller finalist i Miss Norway, falt valget på Miss Norway konkurransen. Hun hadde allerede gjort mange oppdrag for Norwegian Models, modellbyrået underlagt Miss Norway-organisasjonen.

Oppdaget på kjøpesentret

I 2002 var smarttelefonen enda noe vi hadde hørt om i samme ordlag som flyvende biler. Nakenbilder var på et stykke glanset papir, Martha og Ari giftet seg, Britney Spears spilte i Crossroads. Og trakassering måtte man nesten bare regne med. Dette året er Linn 20 år, og tromsøjenta er, som Norges vakreste, en av de mange håpefulle til å vinne kronen i Miss Earth.

Men hvordan blir man «oppdaget»? Det er ikke bare noe som skjer på film, men også for Linn. Hun var på shopping på et lokalt kjøpesenter, da en kvinne kom bort til henne og spurte om hun var modell. For Linn virket det nesten absurd å bli spurt om noe sånt av en vilt fremmed og forklarte at hun ikke så på seg selv som modell, til tross for at hun hadde gjort noen få oppdrag.

Kvinnen jobbet i et etablert modellbyrå og overbeviste Linn om å stille opp i den lokale skjønnhetskonkurransen Miss Tromsø.

Noe hun gjorde, og som endret hverdagen hennes totalt det kommende året. I februar 2002 reiste Linn til Oslo for å konkurrere i Miss Norway, men hun hadde liten tro på at hun faktisk kom til å vinne.

ET ANNET LIV: Linn Naimak er i dag mamma og jobber som hovedvernombud i Tromsø kommune. Men en gang i tiden reiste hun rundt i verden som Norges vakreste. Hun har også jobbet med musikk og sunget i band. Foto: Gørill Gabrielsen
ET ANNET LIV: Linn Naimak er i dag mamma og jobber som hovedvernombud i Tromsø kommune. Men en gang i tiden reiste hun rundt i verden som Norges vakreste. Hun har også jobbet med musikk og sunget i band. Foto: Gørill Gabrielsen Vis mer

– Smilte med de tennene jeg har

Hun nøt derfor en helg på hotell med prøving av kjoler, promotering og intervjuer. Etter to dager med forskjellige sekvenser, blant annet bikinidelen. Ropte dommerne opp Linn Naimak som vinner av Miss Norway 2002. Men vinneren selv klarte ikke å oppfatte det før hun, som sto ved siden av, dultet henne i siden.

I ettertid fikk hun vite at hun hele tiden hadde vært en av favorittene. Men hun var ikke like godt likt blant alle.

Etter hun vant kom nemlig en mann som jobbet i bransjen bort til henne og sa:

«Gratulerer, du vant din møll, nå må vi satt på deg tannregulering, for Miss Norway kan ikke ha sånne tenner.»

– Jeg smilte med de tennene jeg har og sa tusen takk, ler Linn.

Linn og personen, som kalte henne en møll, hadde ingen god tone. Selv tror hun det var fordi han skjønte at hun ikke var en som lot seg pelle på nesen.

Til tross for at hun var en standhaftig ung kvinne, forteller hun om et miljø med mye kroppspress, som det var vanskelig å ikke la seg påvirke av.

Kroppsidealet som regjerte tidlig på 2000-tallet var, som mange kanskje husker, noe barbie-aktig. Lave bukselinninger og dype utringninger.

«Skal faen meg ikke gjøre som alle andre»

At store pupper var populært, er ikke rart i seg selv, men også i missemiljøet var store frontpartier noe man gjerne la seg under kniven for å oppnå. Linn kjente bokstavelig på kroppen at det var et press og en forventning til at man skulle se ut på en viss måte for å nå langt i bransjen. Likevel ønsket hun ikke å gjøre som mange av de andre. Hun viste derfor stolt frem sin A-cup mens andre opererte seg i tur og orden.

Jeg tenkte at jeg skal faen meg ikke gjøre det alle andre gjør. Da kan jeg heller være rollemodell for de med små og naturlige pupper.

LOT SEG IKKE PÅVIRKE: Selv om det var vanlig at unge jenter i modellbransjen tok silikon i brystene og noen utviklet spiseforstyrrelser, ville Linn være et forbilde for dem som hadde naturlig små bryster. I dag er hun glad for at hun ikke lot seg påvirke. Foto: Privat.
LOT SEG IKKE PÅVIRKE: Selv om det var vanlig at unge jenter i modellbransjen tok silikon i brystene og noen utviklet spiseforstyrrelser, ville Linn være et forbilde for dem som hadde naturlig små bryster. I dag er hun glad for at hun ikke lot seg påvirke. Foto: Privat. Vis mer

Paradoksalt nok var det samtidig viktig å være sylslank. Noe Linn alltid hadde vært, og dermed forsøkte hun ikke å bli enda tynnere. Men hun forteller at spiseforstyrrelser var helt vanlig blant jentene som konkurrerte sammen med henne. Etter en felles middag med jenter fra hele verden, trakk de seg tilbake på hotellrommene. To og to jenter delte rom sammen og Linn ble liggende i sengen å høre på at romvenninnen spydde opp middagen på toalettet.

LES OGSÅ: Sandra Lyng om overgrepene: – Ingen skal få bruke kroppen min igjen

«Kan love deg en missetittel, hvis..»

Som opptrening til Miss Earth-konkurransen, som skulle finne sted på Filippinene, deltok Linn i flere mindre missekonkurranser rundt omkring i verden. Her kom hun i kontakt med mange forskjellige mennesker. De aller fleste hyggelige, men noen kanskje mindre hyggelige.

I foajeen på et hotell fanger hun oppmerksomheten til en mann. Mannen var den gangen høyt oppe i den aktuelle konkurransens organisasjonskomité.

Han så at jeg hadde en gammel mobiltelefon. Derfor tilbød han seg å kjøpe en ny til meg, men da skulle han ha «tjenester» igjen, sier Linn som påpeker at hun umiddelbart takket nei til han.

Da forsøkte han å friste med noe annet i stedet:

«Jeg kan love deg en missetittel,» sa han.

Linn husker at det gikk rykter om at han hadde hatt sex med en av deltakerne, og at hun fikk en tittel under finalen. Da forsto hun at det kanskje var sannhet i ryktet.

– Jeg ble bare kvalm, og tenkte at det er jenter som er yngre og mer påvirkelige enn jeg. Så det var ekkelt, sier hun.

Resten av oppholdet skulte mannen på henne når de møttes, og det virket som han forsøkte å unngå henne. Linn på sin side, hadde ikke planer om å la han slippe unna med sine handlinger.

– Da jeg kom hjem, tok jeg hendelsen opp med manageren min, som sendte en klage til organisasjonen. Senere fikk jeg brev tilbake fra dem hvor det sto at han ble sparket, forteller hun og legger til at det selvsagt ikke er noen garanti for at det stemmer.

Under konkurransene var det mye promotering av deltakerne. Og i Asia ble de tatt imot som dronninger, siden missekåringer var store greier der. Hun var nå kommet til den største og viktigste konkurransen; nemlig Miss Earth.


Sterke inntrykk

Linn kjente seg heldig som fikk reise rundt i verden å se så mange steder hun ellers ikke ville fått muligheten til å se. I over en måned var hun og de andre missene på Filippinene. Der reiste de rundt på øyene, gjorde veldedighetsarbeid, promotering og konkurrerte om mindre titler før selve hovedkåringen.

Men det var også en bakside ved oppholdet, som var mindre enn blankpusset. Linn ble sterkt påvirket av å se en fattigdom hun ikke hadde vært vitne til før.

Allerede da hun kom inn for landing i Manila, så hun gjennom flyvinduet slumområder som spredte seg over store områder. På vei fra flyplassen til hotellet løp fattige barn etter taxiene og tagg om penger.

Missedeltakerne besøkte barnehjem, og det som blir kalt for «omsorgsboliger»- hjem der barn med fysiske eller psykiske utfordringer blir bortsatt, fordi tilstandene deres brakte skam over familien.

– Jeg har alltid hatt en ekstra omsorg for vanskeligstilte barn, så disse opplevelsene gjorde sterkt inntrykk på meg, forteller hun

LES OGSÅ: Taylor ble utsatt for et enormt kroppspress, nå ønsker hun å advare andre unge mot modellivet

Hadde aldri vært så ensom

Men hvordan gjorde hun det i konkurransen? Linn forteller at hun ikke hadde det samme konkurranseinstinktet som mange av de andre deltakerne. Hennes fokus var på reisen, relasjonsbygging, opplevelsene og inntrykkene.

– På Filippinene ble vi forgudet. Vi kjørte rundt i åpen buss som i en parade, det var stort å oppleve. Jeg er jo 180 centimeter høy, og det ble lagt merke til i Asia. Jeg husker at de ropte Barbie etter meg, forteller Linn. For meg var begrepet «Barbie» noe som var forbundet med plastic fantastic, og det var jo noe jeg bevisst hadde unngått å være. Men da jeg innså at det det var ensbetydende med skjønnhet her, var det helt greit å bli kalt for Barbie, sier Linn etterfulgt av latter.

Samtidig som hun var omringet av folk hele tiden, kjente hun også at hun aldri hadde vært så ensom før.

EVENTYR: For unge Linn Naimak var Miss Earth-konkurransen et stort eventyr, som hun høstet masse erfaring fra. Hun mener hun lærte mye om seg selv i den perioden. Her bilde av Linn sammen med Miss Filippinene høsten 2002. Foto: Privat.
EVENTYR: For unge Linn Naimak var Miss Earth-konkurransen et stort eventyr, som hun høstet masse erfaring fra. Hun mener hun lærte mye om seg selv i den perioden. Her bilde av Linn sammen med Miss Filippinene høsten 2002. Foto: Privat. Vis mer

Linn nådde ikke til topps i Miss Earth, men tok det ikke så tungt. Mange av de andre kandidatene hadde store team med seg, som plukket ut antrekk og sto for profileringen. Linn ble sendt alene til Asia, og under Miss Earth konkurrerte hun i en kjole kjøpt på BIK BOK.

– Hvordan var det å komme tilbake til Tromsø etter alt du hadde opplevd?

– Jeg er en person som har litt mer jordnære verdier i livet, og det viktigste er familie og nære relasjoner. Jeg hadde aldri følt meg så ensom før. Jeg tror jeg fikk en aha-opplevelse på hva som egentlig betyr noe.

Linn fortsatte å gjøre noen modelloppdrag helt frem til 2017. I 2003 gav hun Miss Norway-kronen videre til Marna Haugen, også kjent som tidligere komikerfrue.

Hun drev i mange år med musikk, og utdannet seg til lærer.

ET SPENNENDE LIV: Linn Naimak føler hun har opplevd mye spennende i livet sitt. I dag er hun mamma og hovedvernombud i Tromsø kommune. Foto: Privat
ET SPENNENDE LIV: Linn Naimak føler hun har opplevd mye spennende i livet sitt. I dag er hun mamma og hovedvernombud i Tromsø kommune. Foto: Privat Vis mer

I dag bor hun i Tromsø sammen med sønnen sin på ni år, og jobber som hovedverneombud i kommunen. Selv om livet hennes er blitt roligere og mer A4, ville hun ikke vært opplevelsene foruten og hun ler når hun legger til:

– Jeg kan ikke si at jeg har levd noe kjedelig liv.

Miss Norwy svarer

– Det Linn forteller om, er sant.

Det sier Knut Yrvin. Han er pressesjef og fungerende daglig leder i Miss Norway-organisasjonen og forteller at det også har deltatt kvinner med spiseforstyrrelser i Miss Norway.

– Blant annet husker jeg fra turne-virksomheten en deltager i 1995 som åpenbart var for tynn. Hun ble ikke med videre i konkurransen grunnet det uheldige signalet dette ville sende unge kvinner, forteller han i en e-post til KK.

Yrvin sier at loven om personvern blant annet har gjort at de ikke har like stor mulighet til å sjekke om noen av deltakerne er syke. Av og til kan det oppstå rykter om spiseforstyrrelser som også viser seg å ikke være sanne.

– Vårt generelle råd til utøvere i Miss Norway er å holde seg i form og spise sundt i tråd med kostholdsråd fra norske myndigheter.

Kurser mot upassende tilbud

Pressesjefen mener også at det er stor forskjell mellom modellbransjen og skjønnhetskonkurranser: I sistnevnte er kvinnene formfulle og kvinnelige, hevder han, fremfor hva man ser i deler av modellbransjen.

– Vi har egen dialog og noe kursing i sosiale medier for utøvere i konkurransen. Nettopp for å unngå overfokus på kropp og press på barn og unge. I april i fjor deltok Miss Norway-deltaker Stephany La Rosa på NRK Debatten om hvordan man kan motstå kroppspress, forteller Yrvin.

Også når det kommer til uønskede tilbud, som han er klar over at noen av jentene kan oppleve, får jentene kursing, sier Yrvin. Han forteller at det går på alt fra tilbud om privat «coacher» (mentor) til å være partyjente til svært høy betaling på mini-cruise i Middelhavet eller Dubai.

- Vi belyser litt om hva slike tilbud kan gå ut på. Noe man som utøver i Miss Norway må si nei til, understreker han og legger til at man blir diskvalifisert i Miss Norway og internasjonale skjønnhetskonkurranser om man assosieres med porno. Derfor mener han at Miss Norway en motvekt til porno-reality som «Ex on the Beach» og «Paradise Hotel».

Når det kommer til beskjeden Linn fikk etter at hun vant Miss Norway, sier Yrvin følgende:

«Det var ukjent for meg at Linn for 20 år siden fikk beskjed om å bruke tannregulering. Vi som leder Miss Norway i dag, har ingen slike forventninger. Hva vi sier, er at de som har representert Norge internasjonalt, vil møte tøffe utfordringer som ligner annen toppidrett. Man må gå i flere uker i flotte antrekk og høye hæler i internasjonale konkurranser. Det blir ofte lange dager fra 16-18 timer hvor man trener i dagevis og representerer i mange forskjellige anledninger som god rollemodell. Vi har også fjernet høydekravet.»

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.n

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer