Lena Selnes (28) reiser rundt i verden og ser kjæresten Alexander Sørloth (27) spille på noen av verdens største fotballarenaer. Samtidig er den jordnære jenta fra Vesterålen masterstudent i spesialpedagogikk, og du kan like gjerne finne henne i barnehagepraksis i vinterdress, som på en fotballstadion sammen med verdens beste fotballspillere.
Selv kaller hun det et slags dobbeltliv, men ikke i en negativ forstand. Hun trives med alt hun får oppleve sammen med et av Norges største fotballtalenter, samtidig som hun har skapt seg rom til å følge sin egen karrierevei.
I 2015 bodde den blide 28-åringen i Bodø, og det var her hun møtte det som skulle bli hennes kjæreste gjennom mange år. Trønderen Alexander var på utlån til Bodø/Glimt fra Rosenborg, og han inviterte henne med på en sporty date.
En første date på tur i den vakre nordnorske fjellheimen, førte til flere dater, og alt klaffet for det unge paret. Lena var 20 år og elsket livet i Bodø, mens hun uforventet møtte sitt livs kjærlighet. I åtte år har Alexander og Lena vært et par, og stort sett alle årene har vært preget av avstand i større eller mindre grad.

Liva Ingebrigtsen: – Både Henrik og jeg skilte oss ut da vi var yngre
Ivrige fans
Alexander Sørloth er i dag på utlån til Real Sociedad i den spanske byen San Sebastián. Når Lena er på bortekamper for å se kjæresten spille, kan fotballsupporterne rope etter henne. Det er stor forskjell fra hvordan tilstandene er i Norge.
I hjemlandet kan folk gi anerkjennende nikk eller stirre hvis hun går sammen med kjæresten, men i andre europeiske byer kan fansen rope «Sørloth, Sørloth» etter henne, forteller hun og mimrer tilbake til da hun skulle se Real Sociedad spille bortekamp i Manchester. Hun satt i taxien på vei for å se kjæresten spille kamp da folk i andre biler begynte å rope kjærestens navn idet de så henne i taxien. Hun flirer av å tenke på det.
28-åringen opplever likevel aldri supporterne som ubehagelige, og hun er aldri bekymret for seg selv eller for sikkerheten.
– Fotballfansen tenker veldig på at de skal ta vare på damene. Jeg har dratt alene på kamp, både i Barcelona og i Madrid, og fansen er veldig snille med meg, forteller hun.
Lena er lite preget av bekymringer, men hun tar også alltid forholdsregler.
– Jeg passer på, og jeg tenker at hvis noe skulle ha skjedd, er jeg forberedt.

En rekke innbrudd
De siste årene har flere internasjonale fotballspillere opplevd innbrudd i hjemmene sine. På starten av fjoråret fortalte den svenske influenseren Maja Nilsson Lindelöf, gift med Manchester United-spiller Victor Lindelöf, at familien hadde hatt innbrudd i hjemmet sitt. Sammen med de to sønnene gjemte hun seg inne på et rom mens inntrengerne vandret rundt i huset. Ingen i familien ble fysisk skadet, men Nilsson Lindelöf var sterkt preget i etterkant av hendelsen.
Etter en rekke innbrudd i fotballstjernenes hjem, ble sikkerheten økt og spesialsoldater voktet hjemmene til flere spillere i Premier Leauge-klubber i England.
– Det har vært mye innbrudd, men vi har gjort det vi kan og er veldig innstilt på at det kan skje. Når vi velger steder å bo, finner vi som regel et sted der det er god sikkerhet, sier Lena til KK.
28-åringen er ikke bekymret for at eiendelene skal bli stjålet, for det materielle holder de helt bevisst til det minimale. Det verste som kunne skjedd, ville vært om noen hadde skadet dem fysisk. Hun er klar over at det er en viss fare, og at fotballspillere er utsatt, men med alarmer og forholdsregler, går hun ikke rundt og bekymrer seg for at det i teorien kan skje.
– Har du noen gang vært bekymret for sikkerheten?
– Naboene i Tyrkia fortalte at sesongen før vi kom, hadde det kjørt noen forbi der vi bodde og skutt med pistol ut av vinduet. Da begynte de å fortelle om et visst miljø og at alle har pistoler, sier hun.
At folk eier pistoler er noe hun tidligere forbandt med USA, men det viste seg at det ikke var så uvanlig i Tyrkia heller, og nå skulle hun bo i et land der det var vanlig.
– Jeg har ikke vært redd for at noen skal komme og skyte meg, men det var litt ubehagelig.

– Vi har overvåkningskameraer og alarmer overalt
Tyrkia var krevende
Noe av det meste utfordrende Lena har kjent på mens hun har vært sammen med kjæresten, er fans som roper eller løper etter han. Det fikk paret virkelig kjenne på da Alexander spilte for den tyrkiske klubben Trabzonspor. Det kunne bli for mye av det gode.
– Det var i Tyrkia det var mest krevende. Tyrkere er litt mer på enn nordmenn, sier hun.

Dersom hun og Alexander gikk på gata, kunne det hende at Lena måtte gå derfra. Trabzonspor-fansen skulle ta bilder med det norske fotballtalentet som hadde bidratt til å heve nivået i klubben – han ble et håp for dem.
– Det ble slitsomt, og det høres helt rart ut, for det var en kort periode òg, men det var nok til at ble litt i overkant. Jeg er veldig glad i å kunne leve et fredfullt liv, konkluderer hun, selv om hun til tider også syntes det var artig.
Hun legger til at tyrkere er veldig snille, og hun trivdes godt i nabolaget der de ble tatt godt imot det året de bodde der. Det var da de bevegde seg utenfor nabolaget at folk viste veldig stor interesse for fotballstjernen.
– Med en gang det blir så tett på, blir det litt masete. Men som regel så går det fint det òg.
At Sørloth er en anerkjent fotballspiller, gjenspeiles også i sosiale medier. Lena har i overkant av 36 000 følgere på Instagram, og får daglig meldinger av fotballfansen.
Sammen med meldinger fra ivrige fotballfans, får hun også hyppige forespørsler om spons og samarbeid, men å skulle leve av sosiale medier – det er ikke aktuelt for masterstudenten.

- Du vil ikke kjenne på skuffelsen over at barnet ditt ikke får nok likes
– Med den retningen jeg har valgt i studiene, føler jeg at jeg kan bli oppfattet som en annen person enn jeg vil være. Jeg er glad i å legge ut bilder, men jeg vil at det skal være på mine premisser.
Det hun legger ut representerer minner, og hun ønsker ikke at dette skal være spons og reklame. Til tross for at hun ser at flere influensere får det til på en god måte, er ikke det noe hun drømmer om å leve av.
Planen er å levere masteroppgaven til våren, og deretter bli samboer på fulltid med fotballkjæresten.
– Jeg føler at jeg har funnet min greie, men jeg kommer ikke til å binde meg til en jobb i Norge før han også bor her, sier hun og legger til at det kan være utfordrende å finne seg en jobb uten et fast bosted. Alexander er på utlån til den spanske klubben Real Sociedad frem til kontrakten går ut til sommeren, og deretter er veien videre usikker.

Tre hjem
KK møter den moteriktige 28-åringen over en kaffekopp mens hun har noen fridager i Oslo. Hun tilbringer det meste av tiden i Trondheim hvor hun studerer. Samtidig er hun mye på reisefot, og oftest går turen til San Sebastián.
– San Sebastián er den beste byen. Det er veldig mange folk som sitter ute på kafé, drikker vin og bruker byen. Det er fine strender, god mat og fotballkultur. Det er ikke rart jeg får feriefølelsen når jeg kommer dit.
Alexander har også base i Oslo ettersom han spiller på landslaget, og derfor har det vært et naturlig møtested for paret. Turene til Oslo ble mange, og hotellivet ble slitsomt. Det resulterte i at paret investerte i en leilighet slik at de kan lande og roe ned også når de er i Oslo.
De pleier å si at de har tre hjem – ett i Trondheim, der Alexander er oppvokst og Lena studerer, ett i Oslo, og et midlertidig i San Sebastián. Derfor har de ikke bare ett fast hjem.
– Får du hjemmefølelsen på alle de tre stedene?
– Nei, eller jeg har blitt så vant til det, at jeg har gjort det mest mulig til «hjem» på hvert sted, sier hun.
Bagasje har hun sluttet å reise med, for hun skal jo tross alt hjem uansett hvilken av byene hun skal til.
– Det hadde selvfølgelig vært godt å bo ett sted, men jeg trives godt med å ha det sånn vi har det.
– Rutinene er helt på styr
Når Lena har vært i Spania en periode, er det alltid en omstilling å komme hjem til Norge. På grunn av fotballkamper i helgene, blir uken snudd om, og mandag og tirsdag føles som helg.
Som student har det fungert godt. Når Alexander er i utlandet, blir forstyrrelsene færre og hun finner derfor roen til å studere.
– Rutinene er jo helt på styr – treningsmessig går det til helvete, sier hun og angrer umiddelbart på at hun brukte ordet «helvete» i et intervju, før hun fortsetter:
– Når jeg kommer til Spania føler jeg at jeg er på ferie, og da kan det fort gå en uke uten at jeg har trent, sier hun og ser det ironiske i at hun tross alt er sammen med en toppidrettsutøver.
– Han har førsteretten på bilen og tar den tidlig på morgenen, prøver hun å bortforklare, men tar seg i å servere en lite overbevisende unnskyldning.
Hun er likevel strukturert når det kommer til det hun må gjøre – studiene har alltid kommet først.

Opp- og nedturer
Fotballmessig har Alexander faren sin, Gøran Sørloth å lene seg på dersom resultatene ikke når opp til forventningene. Lena har stor forståelse for at han velger å snakke med faren sin som kan komme med gode råd fra personlige erfaringer.
Det har ført til at Lena kan ha sagt «Herregud, det var så gøy da vi bodde der», mens Alexander ikke er enig, fordi han måler alt opp mot fotball. Hvis han har hatt en dårlig periode på banen, har det gått utover trivselen.
– Han kobler det veldig opp mot fotball, og jeg gjør ikke det på samme måte. Jeg kan ha forståelse for at han synes noe var kjipt, men det går ikke utover mine erfaringer, sier hun og legger til at de i det store og hele har trivdes begge to i alle byene de har bodd i.
– Hva gjør du for å være en god støtte?
– Nå spør du vanskelig! ler hun.
– Den siste tiden har jeg jobbet så mye med skole at det er Alex som har laget middag mens jeg bare sitter der. Så akkurat nå føler jeg meg som en litt dårlig kjæreste.
Alexander er en utadvendt og reflektert person, kvaliteter Lena setter høyt. Som fotballspiller har han byttet klubb nok ganger til å være vant til å skape nye relasjoner, noe Lena beundrer. Han interesserer seg for studiene hennes og heier på at hun skal jobbe med det hun brenner for.
– Jeg blir sett. Han er veldig god på å støtte meg og har alltid ønsket at jeg skal gjøre mitt, og han har aldri holdt meg igjen på noe sted. Jeg tror det er grunnen til at jeg trives så godt med han. Han har sitt og jeg har mitt, og vi får det til å gå opp.

Da Ørjan meldte seg på «Gift ved første blikk», trodde han ikke at dette kunne skje
Vet ikke hva fremtiden bringer
Kontrakten i Real Sociedad går ut til sommeren, etter det er fremtiden usikker for Lena og Alexander, men Lena bekymrer seg ikke for fremtiden. Hun er sikker på at det blir bra uansett hvor ferden går.
– Det er veldig spennende. Jeg får oppleve veldig mye, og har møtt masse folk så langt. Jeg føler at jeg lever et dobbeltliv med praksis i barnehage med vinterdress, og den andre dagen har jeg pyntet meg, drikker vin og er på kamp, ler hun.
Fotball er det som holder paret i utlandet, men de ønsker å slå seg ned i Norge når Alexander er ferdig med å spille fotball i utlandet.
Skulle de flytte hjem og på sikt og etablere familie, er planen å bosette seg i Trondheim.
– Alex vil selvfølgelig bo i Trondheim fordi han er trønder og elsker Trøndelag, sier hun oppgitt etterfulgt av en uskyldig latter.
– Jeg liker Trondheim veldig godt selv, og han har familien sin der.
Lena har et nært forhold til Alexanders foreldre, som også har levd det livet de lever. Gøran Sørloth, Alexanders far, spilte for Rosenborg og på det norske landslaget, samt klubber i Tyskland og Tyrkia – ikke ulikt det sønnen tidligere har gjort.
– De har levd det livet vi lever nå, så de er veldig forståelsesfulle og synes det er artig.

- Karstens seire er en bekreftelse på at jeg har gjort min del av jobben bra
Særlig én ulempe
28-åringen kjenner ikke på at hun ofrer så mye til tross for at kjæresten er toppidrettsutøver. Det eneste som er en ulempe, er at hun ikke har så mye kjøtt på beinet når det kommer til jobberfaring. Men hun er overbevist om at hun ikke hadde fått oppleve alt hun har opplevd om hun hadde vært bundet til en jobb ved siden av studiene.
Lena har studert mens hun har bodd av og på i utlandet, og hun er glad for å ha gjort det parallelt, fremfor å utsette studiene til hun skulle ha flyttet hjem etter at Alexanders fotballkarriere er lagt på hylla.
– Jeg får opplevd helt sykt mye. Jeg kan gå og oppleve byene – Alex får jo ikke det.

Når han er på trening, kan hun vandre rundt i byen og nyte kulturen, shopping, strender og restauranter. Lena påpeker at hun lever et privilegert liv sammen med kjæresten. Hun er bevisst på å oppleve mest mulig før de er klare for å tenke på barn. Nå er det bare de to – og plutselig er de i et nytt land, for fremtiden er usikker.
– Det er ikke sånn jeg hadde sett for meg livet, og det er veldig spennende! Jeg møter folk fra andre kulturer, og man vokser litt på det, sier hun.
– Jeg prøver å være god til å ta bilder og ta vare på minnene. Jeg er vokst opp i lille Vesterålen, og det er jo litt kontrast, sier hun smilende.

- Hadde det ikke vært for Helle, hadde jeg ikke vært fotballspiller i dag
