ÅRETS INSPIRATOR: Da KK nylig kåret Årets Kvinner, var valget om å kåre Anbjørg til Årets Inspirator lett. Fra dypet av en livskrise, er det håpet hun deler på Instagram og Facebook.  Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway
ÅRETS INSPIRATOR: Da KK nylig kåret Årets Kvinner, var valget om å kåre Anbjørg til Årets Inspirator lett. Fra dypet av en livskrise, er det håpet hun deler på Instagram og Facebook. Foto: Geir Dokken/All Over Press Norway Vis mer

Kk Portrett

- Jeg lever med stor usikkerhet

Anbjørg Sætre Håtuns (41) brystkreft har spredd seg til hjernen

Publisert
Fra dypet av en livskrise har hun sendt oss «ømme omfavnelser og imaginære luftige pikekyss dyppet i mørk sjokolade» på Instagram.

Over 17.000 følger henne der, på Facebook har hun nesten 5000 venner. Da KK skulle kåre Årets Kvinner, var valget av Anbjørg som «Årets Inspirator» lett.

Et år har gått siden hun delte denne kronikken i Aftenposten:

«Kjære leser.

Jeg deler dette med deg fordi jeg tror at å dele gir styrke.

Og jeg tror at å dele gir kjærlighet.

Det som ikke skulle skje – det som ikke fikk lov til å skje – det skjedde.

Brystkreften som rammet meg for åtte år siden, kom tilbake. Og det høyre brystet mitt, er nå borte.»


Siden har hun fortsatt med å dele. Men hvordan har hun det i dag? Det er det få som vet.


LES OGSÅ: Seks ting du bør vite om brystkreft

SNAKKER UT OM KJÆRLIGHETEN: I ukens KK snakker Anbjørg åpenhjertig ut om kreften og den store kjærligheten til ektemannen Jon. Foto: Privat
SNAKKER UT OM KJÆRLIGHETEN: I ukens KK snakker Anbjørg åpenhjertig ut om kreften og den store kjærligheten til ektemannen Jon. Foto: Privat Vis mer

Mistet språket

Vi har knapt benket oss på hver vår side av Anbjørgs store kjøkkenbord, før hun setter blikket i meg. Hun har en rosa ullgenser på, en matchende lue over det hårløse hodet. Og så tar hun ordet, som en hærfører på vei inn mot en slagmark.

– Brystkreften har spredd seg til hjernen. På sensommeren gjennomgikk jeg en tøff stråling mot hodet, en behandling kroppen bare tåler én gang. Jeg mistet språket en periode, og bevegelsen i høyre arm. Jeg ble veldig satt ut over lang tid.

- Jeg lever med stor usikkerhet, forteller Anbjørg.

Hun var midt i mye da kreften igjen rammet, åtte år etter at hun fikk en brystkreftdiagnose. Den gangen trakk hun ukentlig 700.000 seere som programleder i Helsemagasinet «Puls» på NRK.

– «Puls» var en stor del av livet mitt. Jeg tenkte på jobben min hver dag i tre år, jeg hadde en endeløs sorg over ikke å kunne gå tilbake dit. Jobben din definerer deg i utrolig sterk grad.


LES OGSÅ: Det er en rar sorg jeg har nå

KK 51/52, i salg fra 20. desember
KK 51/52, i salg fra 20. desember Vis mer

Gir klemmer

Da kreften enda en gang rammet, rundt juletider i fjor, var hun i gang med foredragsvirksomhet, nytt tv-program og ny bok.

Og var, etter en spontanabort og flere år som ufrivillig barnløs, endelig klar for nye prøverørsforsøk sammen med ektemannen Jon. Den største sorgen denne gangen, har vært å erkjenne at hun ikke kommer til å bære fram et barn.

Men som hun også sier:

– Jeg prøver å ha fokus på det jeg kan gjøre … å få og gi klemmer. Å høre på musikk og lytte til stemmene til menneskene i livet mitt. Inntil døden skiller oss ad, sier Anbjørg, snur hodet og møter blikket til ektemannen Jon.

Han er kledd i dress og hatt og er i ferd med å gå da Anbjørg trekker ham tilbake mot seg.

– Få se på deg en gang til. Du ser smashing ut, sier hun, og Jon stikker telefonen opp i lufta, smiler og tar et bilde av kona som intervjues.

– Jeg tar bilder av alt for tida. Det kan bli et fint minne, sier Jon.

Resten av intervjuet kan leses i KK 51/52, i salg fra fredag 20. desember. Der forteller Anbjørg også om hva delingen på Instagram betyr for henne. Og ikke minst får du en historie om udødelig kjærlighet – om kjærligheten mellom Anbjørg og Jon, som vil overleve alt.

LES OGSÅ: Jono El Grande om kona: Hun holder liv i meg


EN INSPIRASJON:– Jeg prøver å ha fokus på det jeg kan gjøre … å få og gi klemmer, sier Anbjørg til KK. Foto: All Over Press Norway
EN INSPIRASJON:– Jeg prøver å ha fokus på det jeg kan gjøre … å få og gi klemmer, sier Anbjørg til KK. Foto: All Over Press Norway Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer