Ensomhet:

- Jeg lot som jeg ikke var ensom

Unni hadde mann, barn og jobb - likevel følte hun seg helt tom.

SELVVERD: - Å bygge selvverd er noe som må gjøres et lite steg av gangen. Det er en reise jeg fortsatt er på, forteller Unni. FOTO: Astrid Waller
SELVVERD: - Å bygge selvverd er noe som må gjøres et lite steg av gangen. Det er en reise jeg fortsatt er på, forteller Unni. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Unni Turrettini bodde i Sveits med mann og to barn, da en venninne ringte og sa det hadde gått av en bombe i regjeringskvartalet. Så skjedde massemordet på Utøya.

Som så mange andre fulgte hun nyhetene tett disse surrealistiske julidagene i 2011. Kjente først på sorg - så sjokk da det ble klart at det ikke var en utenlands terroristorganisasjon som stod bak, men en enkeltperson. Under den rotløse oppveksten hadde hun bodd en halvtime unna gjerningsmannen.

Rotløs

I ukene og månedene fortsatte hun med å følge saken, nærmest som besatt. Som hjemmeværende med barna på det tidspunktet, og med et stort nettverk som internasjonal advokat, bestemte hun seg for å skrive bok om hva som kunne få et menneske til å begå slike handlinger.

Hun leste alt hun kom over om temaet, fikk snakke med de fremste eksperter på terrorisme og massemordere hos både FBI og CIA. Det er én ting de har til til felles, påpekte flere av de. Ensomhet og mangel på tilhørighet.

- Da gikk det opp et lys for meg. Jeg kjente igjen den smerten over å ikke ha et sted som er hjemme.

Etter å ha skrevet den prisbelønte boken «The Mystery of the Lone Wolf Killer», om hvordan en av oss kunne bli i stand til massemord, ble hun den mange medier i USA og England kontaktet når masseskytinger hadde skjedd.

- Jeg lot som jeg ikke var ensom

Nå er hun ensomhetsforsker og jobber med å belyse de enorme konsekvensene ensomhet har for samfunnet.

Som økt fare for dårligere fysisk og psykisk helse. I ytterste konsekvens kan ensomhet forårsake massemord.

Det er et paradoks. Vi har aldri vært mer tilkoblet og tilgjengelige via sosiale medier, likevel blir vi stadig mer ensomme. Verst står det til i USA, der den tidligere amerikanske statslegen dr. Vivek Murthy bruker ordet ensomhetsepidemi. Mer enn 40 prosent av alle voksne amerikanere lider av ensomhet. Etter pandemien har tallet økt til 60 prosent.

I Norge har vi dårlige statistikker på ensomhet, påpeker Unni, men viser til at statistikken for Europa tilsier at 20 prosent av befolkningen her sliter med ensomhet.

- Men jeg tror mørketallene er store. På grunn av skam og uvitenhet kommer det ikke tydelig frem av undersøkelsene hvor mange som faktisk sliter. Etter min mening stilles ikke de rette spørsmålene. Det er mange som ikke vet at det å føle seg tom eller ulykkelig, er symptomer på ensomhet.

- Det er et stigma å skulle si at vi er ensomme, så dette er noe de færreste ønsker å innrømme. Jeg lot selv som om jeg ikke var ensom i mange år. Vi har mistet kontakten med oss selv, vi leter etter verdi utenfra. Det er min egen historie.

Samlet på mennesker

Hun ble født i Kautokeino og vokste opp i Trondheim, Kirkenes og Drammen - snakket alle dialekter, men hadde ingen egen. Med på flyttelassene fulgte følelsen av annerledeshet. At hun alltid hadde feil dialekt og feil klær. Hun prøvde å gjøre seg usynlig, men ble likevel et lett bytte.

For Unni har jakten på tilhørighet medført en del flytting. Blant annet til studier i både Bergen, Frankrike og USA.

Men nå handlet det om å ta alt ned og å komme tilbake til meg selv, og å finne mitt sted. Jeg har studert juss i tre forskjellige land, jeg har alle disse titlene og et stort nettverk …

Hun stopper opp, ler litt beskjemmet før hun fortsetter.

- Jeg samlet på mennesker, men uten at de ga meg noe mer. Det kunne de heller ikke gjøre, for jeg hadde ikke kontakt med meg selv.

- I Norge er vi veldig like som folk. Det å alltid føle seg litt annerledes, gjorde at jeg hele tiden prøvde å passe inn, slik jeg trodde det var forventet. Det gjorde at jeg mistet meg selv. Jeg ble veldig god på å tilpasse meg.

Ensomhet er en vond følelse de fleste av oss nødig vi kjenne på eller innrømme for oss selv. Det er vanlig å prøve å unngå disse følelsene, ved å distrahere oss selv på ulike måter.

Noen tyr til vold eller rus. Selv brukte Unni både jobb og alkohol for å døyve den vonde følelsen av å ikke passe inn. Som advokat hadde hun stor suksess, tjente gode penger, fikk reise mye med jobben og ble invitert på de gjeveste tilstelninger. Men om hun ikke hadde noen å spise lunsj med, ble hun stresset.

- Jeg kunne ikke forestille meg å være alene med meg selv og spise lunsj. For meg tok det lang tid å orke å være med meg selv.

Det tok mange år å innrømme for seg selv at hun var ensom. Nå holder Unni foredrag om temaet, og har erfart at det å streve med ensomhet er universelt. FOTO: Astrid Waller
Det tok mange år å innrømme for seg selv at hun var ensom. Nå holder Unni foredrag om temaet, og har erfart at det å streve med ensomhet er universelt. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Hvem er Unni?

Det var etter å ha vært et år i USA, og så flyttet tilbake til Paris igjen, hun møtte mannen i sitt liv. Hun flyttet med ham til Sveits og fikk to barn - hadde alt, men kjente seg tom.

- Jeg kjente på en ensomhet jeg ikke forstod. Jeg hadde alt jeg ønsket meg, men følte fremdeles at det var noe som manglet. Det var ingen som snakket om det, at man kan føle seg helt tom, selv om man har alt.

Det var hjemmeværende med barna da de var små, hun ikke lenger kunne unnslippe alle de vanskelige tankene og følelsene.

Hun begynte i terapi og med yoga. Men det var arbeidet med boken i etterkant av 22. Juli, som fikk henne til å forstå at det var ensomhet og jakten på tilhørighet mye bunnet i.

Hun som alltid hadde søkt bekreftelse fra alle andre, begynte nå å vende blikket innover.

- Det har vært den lengste prosessen for meg. Å finne ut av “hvem er Unni”. Hva liker jeg å gjøre?

- Det var en spirituell reise med å komme tilbake til meg selv. Jeg hadde løpt rundt der ute. Alt så bra ut. Men nå handlet det om å ta alt ned og å komme tilbake til meg selv.

- Man blir mindre selvsentrert

Hun oppdaget at hun hadde liten kjærlighet til seg selv, at hun bare hadde verdi for det hun presterte. Hun begynte å stille seg noen daglige spørsmål: Hva gjør meg glad? Hvordan kan jeg sette pris på meg selv i dag?

- Det er fortsatt en daglig øvelse. Når jeg ikke gjør det, mister jeg meg selv litt.

Gradvis erfarte hun også at når hun fikk mer kontakt med seg selv, ble det lettere å få god kontakt med andre.

- Nå som jeg er blitt glad i og trygg på meg selv, er jeg også tryggere på andre. Jeg har ikke det samme behovet for bekreftelse fra andre som før. Det blir mye mer avslappet.

- Det er et paradoks, men når man trenger bekreftelse utenfra blir man veldig selvsentrert. Nå kan jeg gi mer av meg selv - det gir så mye mer glede tilbake også, når jeg føler jeg kan bidra.

Mange av de spørsmålene hun hadde søkt etter svar på utenfra, hadde hun selv svarene på, når hun bare kjente etter.

Hun som var så livredd for å være alene, gjorde også en annen stor oppdagelse. Hun smiler når hun forteller om det.

-Det jeg oppdaget, er at jeg er introvert. Jeg elsker å reflektere og å skrive. Det er når jeg er alene med meg selv, jeg virkelig får ladet batteriene.

Endringen

Der hun før kunne holde vanskelige følelser for seg selv, er hun nå opptatt av å snakke ærlig og åpent med både barna sine og mannen sin. Etter å ha flyttet til Norge har også de kjent på annerledeshet og det å måtte tilpasse seg.

- Vi kan alle ta en lederrolle ved å snakke om egne ting og dele historier, om hva vi har lært og ved å vise sårbarhet.

AVSLAPPET: - Jeg har ikke det samme behovet for bekreftelse fra andre som før. Det blir mye mer avslappet. FOTO: Astrid Waller
AVSLAPPET: - Jeg har ikke det samme behovet for bekreftelse fra andre som før. Det blir mye mer avslappet. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Fra arbeidet med å skape tilhørighet hos ansatte, vet hun at mange ledere er redde for å vise sårbarhet av redsel for å miste autoritet.

- Men det er det motsatte som er riktig. En leder, eller en forelder overfor familien som kan si “unnskyld, jeg tok feil”, gjenoppretter tillit - som er viktig for å skape tilhørighet og samhold. Det er utrolig hva man kan tåle fra en leder som sier unnskyld.

Når hun holdt foredrag om ensomhet, merket hun hvordan temaet resonnerte hos alle i alle aldre.

“Du som er så vellykket, hvordan kan du være ensom?”, har flere spurt henne.

“Det er bare et ytre jeg har klart å skape meg. Bak alle maskene vi bærer, strever vi med det samme” svarer hun da.

- Jeg merker på responsen jeg får, at det betyr mye å forstå at man ikke er alene om følelsen.

- Har du et sted nå som er ditt og som du kan kalle hjemme?

Unni blir tenksom, stopper litt opp.

- Det er et spørsmål jeg har tenkt mye på, sier hun og forteller om hvordan hun etter tjue år utenlands, kjente hun ville tilbake til Norge, og fikk overtalt familien til å flytte fra Sveits. Å komme hjem igjen ble likevel litt annerledes enn hun hadde tenkt.

- Jeg merket at jeg ikke var så norsk lenger. Jeg har fått med meg mye fra andre kulturer. Nå handler det om å stå i det, og i den jeg er. Jeg skal ikke tilpasse meg lenger.

- Jeg er kanskje ikke så norsk lenger, men har mye fint fra andre kulturer. Jeg er hjemme i meg selv, og det er det som teller for meg.

Om mannen skulle få en jobb som gjør at de må flytte utenlands, tror hun det kommer til å gå helt fint det også.

- Jeg har samhold med mannen min og med barna mine. Så uansett hvor vi ender i verden, er jeg trygg på at det går bra. Å være hjemme i seg selv, er den viktigste lærdommen for meg.

ENDRET: -Jeg er ikke så glad i smalltalk lenger, ler Unni. Før samlet hun på mennesker, uten å få så mye ut av det. FOTO: Astrid Waller
ENDRET: -Jeg er ikke så glad i smalltalk lenger, ler Unni. Før samlet hun på mennesker, uten å få så mye ut av det. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer