Tiril Eckhoff

- Jeg må begynne å tenke på den biologiske klokka

Skiskytter Tiril Eckhoff feirer 10-årsjubileum med kjæresten Ånund Lid Byggland.

TIRIL ECKHOFF: Skiskytter Tiril Eckhoff har jobbet hardt for å nå målene sine. I år vant hun endelig verdenscupen etter fjorårets nedtur. FOTO: Thomas Qvale
TIRIL ECKHOFF: Skiskytter Tiril Eckhoff har jobbet hardt for å nå målene sine. I år vant hun endelig verdenscupen etter fjorårets nedtur. FOTO: Thomas Qvale Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Den blonde tenåringsjenta sitter alene på rommet sitt med skolebøkene i fanget. Hun har flyttet fra en trygg kjernefamilietilværelse i Bærum, for å gå på videregående i byen som IOC-president Juan Antonio Samaranch på midten av 90-tallet påsto at hadde avholdt de beste vinterlekene som noen gang er blitt arrangert.

Den atletiske tenåringen Tiril Eckhoff sjonglerer mellom en aktiv tilværelse i skisporet med gevær på ryggen, og presset som følger med det å gå på videregående. Det går ikke spesielt bra for jenta som ufrivillig har havnet i flink pike-kategorien.

Stresshormonet kortisol flommer på innsiden av Tirils kropp, og hele kroppen hennes hovner opp. Å stå opp grytidlig for å gjøre skolearbeid, for så å få treningskabalen til å gå opp er ingen heldig kombinasjon. Hele kroppen er i ubalanse, og det synes også tydelig i tenåringens ansikt.

TIDLIG KRØKES: Tiril Eckhoff under Barnas Holmenkolldag en gang på 90-tallet. FOTO: Privat
TIDLIG KRØKES: Tiril Eckhoff under Barnas Holmenkolldag en gang på 90-tallet. FOTO: Privat Vis mer

Tiril-Pannekake blir hun humoristisk kalt i vennegjengen. Også av den jevnaldrende langrennskaren Ånund Lid Byggland som hun er blitt kjent med gjennom felles venner. De har lenge hatt en god tone, og etter hvert utvikler forholdet seg.

- Han falt likevel for deg til tross for Tiril-Pannekake-situasjonen?

- Ja, det er helt sjukt at han gjorde det, slik som jeg så ut! sier Tiril i dag, og ler rått.

I begynnelsen av september har de vært kjærester i 10 år, og det er ingen tvil om at Ånund har vært en enorm støtte for skiskyterstjernen det siste tiåret. Både på sidelinjen og på hjemmebane.

KJÆRESTER: Tiril Eckhoff har vært kjæreste med den tidligere langrennsløperen Ånund Lid Byggland siden begynnelsen av 20-årene. FOTO: Privat
KJÆRESTER: Tiril Eckhoff har vært kjæreste med den tidligere langrennsløperen Ånund Lid Byggland siden begynnelsen av 20-årene. FOTO: Privat Vis mer

Blodslit

For flink pike-tilværelsen Tiril opplever i Lillehammer stopper ikke der. Også da hun noen år senere flytter til Trondheim for å gå i farens sivilingeniør-fotspor er presset stort. Døgnet har rett og slett for få timer for at Tiril både skal kunne fordype seg i studiene, og briljere i skisporet og på standplass.

- Det gikk til helvete. Jeg har aldri vært så stusselig som da jeg bodde i den leiligheten i Trondheim, sier hun ærlig.

- Men det har vært greit å ha med seg videre i livet. Lutfattig, og hverken god på skiskyting eller på skolen. Det var da jeg bestemte meg for at jeg skulle satse ordentlig på skiskytingen. Det var enten dét eller skole.

Det skulle bli et massivt blodslit for Tiril før hun nådde målet hun satte seg under studietiden i Trondheim.

Denne saken er hentet fra KK nr. 20 som er i salg fra fredag 1. oktober.
Denne saken er hentet fra KK nr. 20 som er i salg fra fredag 1. oktober. Vis mer

Ville være bedre enn søsknene sine

Tirils historie begynner en gang på 70-tallet. Riktignok flere tiår før hun selv kom til verden.

Knut Eckhoff fra Lilleaker forelsket seg i Elin Kampenhaug fra Asker, og sammen bestemte de seg for å studere i Trondheim – ikke ulikt det datteren Tiril skulle gjøre mange år senere.

I Trondheim kommer Stian til verden. Etter hvert bestemmer samboerparet, som nå er blitt bioingeniør og sivilingeniør, seg for å flytte sørover igjen. Fem år etter at sønnen ble født blir paret foreldre til datteren Kaja, og seks år senere kommer Tiril til verden. De bosetter seg på Øvrevoll i Bærum.

SPORTY SØSKENTRIO: Tiril Eckhoff lot seg inspirere av de eldre søsknene Kaja og Stian, som startet med skiskyting da hun var liten. FOTO: Privat
SPORTY SØSKENTRIO: Tiril Eckhoff lot seg inspirere av de eldre søsknene Kaja og Stian, som startet med skiskyting da hun var liten. FOTO: Privat Vis mer

Det er Stian og Kaja som først får øynene opp for den tradisjonsrike skiskytersporten, som ble funnet opp av norske soldater en gang på 1700-tallet.

Lillesøster Tiril følger spent med på sidelinjen, og kjenner at det kribler i armer og bein. Også hun har lyst til å suse bortover skisporet og treffe blink på standplass. Og ikke minst slå sine to søsken ned i støvlene.

TOK ROTTA PÅ SØSKNENE: Det er ingen tvil om at lillesøster Tiril har oppnådd målet om å kunne si at hun er bedre enn søsknene sine Stian og Kaja. FOTO: Privat
TOK ROTTA PÅ SØSKNENE: Det er ingen tvil om at lillesøster Tiril har oppnådd målet om å kunne si at hun er bedre enn søsknene sine Stian og Kaja. FOTO: Privat Vis mer

Stian og Kaja legger riktignok opp lenge før Tiril blir ordentlig god, men sett ut ifra antall medaljer og topplasseringer er det ingen tvil om at lillesøster Tiril har oppnådd målet om å kunne si at hun er bedre enn søsknene sine.

Har ofret mye

Foreldrene Knut og Elin stiller opp for de tre barna, som alle viser seg å ha talent innenfor skiskytersporten. Utallige timer legges ned, både for foreldre og barn.

- Pappa er en primus motor som har fulgt oss opp helt fra starten. Det var han som startet opp skiskytingen på Fossum, og som var med på å bygge skianlegget der. Både han og mamma har ofret mye for å stille opp for oss barna. Det setter jeg utrolig stor pris på, sier Tiril ydmykt når hun ser tilbake på foreldrenes innsats.

FAMILIEN SAMLET: Dette bildet er tatt under OL i Salt Lake City i 2002. Tirils bror Stian stilte som reserve for herrelaget i skiskyting. FOTO: Privat
FAMILIEN SAMLET: Dette bildet er tatt under OL i Salt Lake City i 2002. Tirils bror Stian stilte som reserve for herrelaget i skiskyting. FOTO: Privat Vis mer

- Man må kanskje ha foreldre som stiller opp, for at man skal kunne klare å nå så langt som du har gjort?

- Jeg var ganske villbass da jeg var liten. Skravlet på inn- og utpust, og hadde ekstremt mye energi. Jeg takker foreldrene mine for at de gadd å stå der i minusgrader for at jeg skulle få drive med den sporten jeg ville. Hadde jeg havnet i feil miljø hadde jeg sikkert bikka…

Tiril tar seg en slurk av en smoothie som har begynt å skille seg. KK er blitt invitert hjem til leiligheten som Tiril og Ånund deler på Oslo vest. Den er hjemmekoselig, med malerier på veggene og en kurv med strikketøy på sofaen. For Tiril her nemlig blitt en ihugga strikker, og har strikket flere egne genserkolleksjoner i samarbeid med Sandnes garn.

- Jeg startet vel å strikke i 2013 fordi vi alltid har så mye dødtid mellom slaga. Skiskytter Tora Berger var strikkemester. For meg har det å strikke blitt en slags mindfullness. Det å skape noe med hendene. Jeg har alltid vært litt kreativ, forklarer hun.

STRIKKEDILLA: Tiril begynte å strikke i 2013, og hjemme har hun en kurv full av garn i stua. FOTO: Privat
STRIKKEDILLA: Tiril begynte å strikke i 2013, og hjemme har hun en kurv full av garn i stua. FOTO: Privat Vis mer

Den ene veggen i stuen prydes av en bokhylle full av bøker. I skostativet i gangen står det for det meste godt brukte skisko og et par Vans. Det er ingen tvil om at leiligheten eies av et sporty samboerpar.

- Det pleier vanligvis ikke å være så strøkent her, altså, sier Tiril og nærmest unnskylder seg.

- Men plutselig hadde jeg en grunn til å freshe opp leiligheten! Du vet, korona har gjort at vi ikke har orket å ta tak, så det var bra dere kom på besøk, sier hun og ler.

Korona, ja. Pandemien som føles som om den aldri vil ta slutt.

Sitt livs beste sesong

Tiril legger ikke skjul på at det siste halvannet året har vært en tøff periode, og at hun hadde et slags sammenbrudd i starten av sesongen. For det å være på isolasjon på et hotellrom langt unna Norge, familien og medkonkurrenter har ikke vært spesielt gunstig for den omgjengelige 31-åringen.

- Vi satt på hvert vårt hotellrom og spiste middag. Det ga meg ingenting. Var det dette livet jeg skulle leve hele vinteren? Det var nitrist. Jeg var ensom, selv om jeg jo på en måte var på jobb, sier hun ærlig.

NÅDDE MÅLET: Tiril Eckhoff stakk av med gull under kvinnenes 10 km jaktstart i mars 2021. FOTO: NTB
NÅDDE MÅLET: Tiril Eckhoff stakk av med gull under kvinnenes 10 km jaktstart i mars 2021. FOTO: NTB Vis mer

Likevel gjennomførte hun sitt livs beste sesong, nettopp under den verdensomspennende koronapandemien, og vant verdenscupen sammenlagt i 2020/2021-sesongen.

En bragd hun var på nippet til å klare å hanke inn året før, men på grunn av nerver som ødela for gjennomføringsevnen hennes, var det den italienske konkurrenten Dorothea Wierer (31) som stakk av med den gjeve utmerkelsen.

- Jeg var helt utslitt etter den sesongen der. Jeg ble så utrolig skuffa. Jeg hadde muligheten, men så tok jeg den ikke. Jeg ble veldig bitter. Jeg klarte det ikke da det gjaldt som mest, og da begynner man å tvile på seg selv. Jeg tenkte at jeg kanskje ikke hadde det i meg, det som skulle til for å vinne.

Prestasjonsangst

Det er nemlig ikke første gang Tiril har vært nødt til å kjempe en indre kamp, slik hun er blitt tvunget til under koronapandemien. Lenge slet skiskyterstjernen med prestasjonsangst. Så alvorlig at hun ble fysisk dårlig både under og etter renn.

På standplass kunne skjelvingen og de negative tankene ta overhånd, slik at hun ikke klarte å treffe blink. Etter rennet var hun så fysisk uvel at hun kastet opp.

- Det er ikke gitt at du skulle komme dit du har kommet i dag?

- Nei, jeg kunne helt sikkert ha gitt opp for lenge siden. Jeg har hatt mye prestasjonsangst opp gjennom. Jeg er ærlig på det, sier hun alvorstynget.

KONSENTRERT: Tiril Eckhoff under verdenscupen i Slovenia i februar 2021. FOTO: NTB
KONSENTRERT: Tiril Eckhoff under verdenscupen i Slovenia i februar 2021. FOTO: NTB Vis mer

Tiril forklarer at skiskyting er en veldig mental idrett, og at man er nødt til å være skjerpa for å oppnå resultater.

- Dersom man blir redd, som jeg har opplevd å bli på skyting, kan man ofte begynne å riste. Omtrent se dobbelt. Under årets sesong følte jeg heldigvis ikke på noe av det.

- Hvordan klarte du å bli kvitt prestasjonsangsten?

- Jeg tror det handler om at man må akseptere redselen sin.

Tiril ler når spørsmålet om det virkelig er så enkelt kommer opp.

Hun spretter bort fra spisebordet og over til bokhyllen med de mange bøkene.

- Jeg er litt nerd, så jeg har lest en del bøker om det, sier hun mens hun på sine 163 centimeter på strømpelesten strekker seg så lang hun er etter en av bøkene som befinner seg på øverste hylle.

- «Hjernen og tarmen» heter boken. Skal vi se. Oppkastsyndromet, mumler hun mest til seg selv, mens hun blar hurtig gjennom sidene i boken for å finne avsnittet hun leter etter.

- Det sitter nemlig i hjernen din, sier hun uten å se opp fra boken.

Etter å ha bladd frem og tilbake en stund gir hun opp.

- I alle fall. Jeg innså til slutt at jeg hadde et problem. De fysiske symptomene ble altfor sterke, og jeg måtte ta tak. Jeg har heldigvis hatt et svært godt nettverk rundt meg som jeg har vært åpen med dette om.

Hun setter boken tilbake i bokhyllen.

- Nå er jeg ikke redd for å prestere. Jeg har alltid vært nervøs, og det er jeg i dag også, men før kunne det komme helt plutselig i form av en slags overveldende følelse i kroppen.

Antiklimaks?

Under 2020/2021-sesongen var det tydelig at noe hadde endret seg med Tirils psyke, som også viste seg på resultatlisten. Endelig oppnådde hun målet om å vinne verdenscupen sammenlagt.

- Er det litt antiklimaks etterpå, når man har oppnådd et mål man har jobbet eksepsjonelt hardt fysisk og psykisk med over så lang tid?

- Jeg er glad når det skjer, men dagen etter er alt som normalt igjen. Er det én ting jeg har lært i skiskyting, er det at jeg ikke kan sveve videre på den bølgen. Hvis man ikke klarer å nullstille seg til dagen etter, klarer man ikke å prestere senere.

Tiril er kald på en varm måte når hun snakker.

- Handler det om janteloven, tror du?

- Det handler kanskje om det, ja, sier hun og drar på det.

- Jeg føler jo at jeg lever litt etter janteloven, men samtidig ikke. Man er faktisk nødt til å nullstille seg, for å kunne prestere videre. Jeg har vært i gamet så lenge, og fått så mange slag i trynet, at jeg vet at når man tror man er «on top of the game» kan man plutselig få et nytt slag i trynet - og så er man nummer 66 dagen etterpå.

NULLSTILLER SEG: - Jeg tror man blir bedre, om man ikke tror at man er best hele tiden, sier Tiril Eckhoff til KK. FOTO: Thomas Qvale
NULLSTILLER SEG: - Jeg tror man blir bedre, om man ikke tror at man er best hele tiden, sier Tiril Eckhoff til KK. FOTO: Thomas Qvale Vis mer

Tiril ler sin markante rå latter igjen. Den du kanskje har hørt i podkasten Kant ut som hun har sammen med bestevenninnen og skiskytterkollega Ingrid Landmark Tandrevold (24).

- Jeg tror man blir bedre, om man ikke tror at man er best hele tiden, sier hun alvorlig igjen.

- Men likevel da, når man faktisk blir aller, aller best – kan du prøve å beskrive den følelsen?

- Hva skal jeg si ...

Tiril prøver å finne ordene. Det er åpenbart at KK-vrien på det klassiske sportsspørsmålet «hva føler du nå?» ikke er spesielt enkelt for skiskyterstjernen å svare på.

- Det er noe jeg har jobbet for hele tiden, og når man klarer det blir man sinnssykt glad og fornøyd. Det er en indre glede som egentlig er ganske vanskelig å beskrive. Men når man har jobbet så lenge og så hardt for noe, og man får det til smaker det godt – og når man har gått litt på trynet så smaker det enda bedre. Det bobler innvendig.

- Da bobler det den ene dagen det skjer, og så er det over?

- Ja. Eller, jeg sliter litt med å sove natten etterpå, men så er det over.

- Er du stolt av deg selv?

Det går noen sekunder før hun svarer.

- Jeg er stolt av at jeg har klart å bruke mine fordeler. Før så jeg på det som negativt å være et følelsesmenneske, men nå er det mer sånn at jeg tror at det er en styrke. At jeg har en vilje som kanskje ikke alle andre har. Jeg tror jeg kan få ut noen sinnssyke sisterunder, fordi jeg har mye følelser inni meg.

- Hvordan skjønte du at det er den veien å gå? Å være åpen for at du er et følelsesmenneske?

- Jeg føler det har vært mye tårer og glede og alt mulig med meg, det er det jo, og det kommer det sikkert alltid til å være. Jeg kunne ønske jeg hadde vært mer kynisk og hard. Men til slutt finner man ut at man ikke kan endre på den man er.

Tiril forteller at hun har lest et sted at fotballspilleren Messi spyr før hver eneste kamp han spiller.

- Og hvis han gjør det, tenk deg hvor mange andre som har det akkurat sånn!

Ville ikke opp og ut av sengen

For Tiril ble trenerskifte, psykologhjelp, faglitteratur og meditasjon nøkkelen til å få bukt med prestasjonsangsten. Men hun erkjenner at hun faktisk har vært inne på tanken på å gi opp skiskyterkarrieren, for å slippe unna ubehaget.

- Jeg har tenkt tanken, men jeg har alltid følt at jeg har hatt så mye mer å gi. Jeg har hatt lyst til å vise potensialet mitt. Det har vært en indre kamp, men jeg har følt at jeg bare har vært nødt til å stå i dritten.

I januar 2022 avslørte Tiril forlovelse:

Samboeren Ånund har stått støtt i dritten sammen med henne.

Han har sett henne på det aller mest sårbare, og har fått henne ut av sengen de dagene Tiril ikke har orket å stå opp.

«Enten kan du ligge her og synes synd på deg selv, eller så kan du komme deg opp og ut - og bli sterkere» sa Ånund til Tiril i fjor vår, da hun fremdeles slet med å erkjenne at prestasjonsangst og nerver hadde ødelagt for verdenscup-topplasseringen.

- Jeg var helt ute av meg. Det var veldig reelt, for jeg lå i senga og ville fysisk ikke stå opp. Og det var det som trigget meg i hele fjor; det der har jeg ikke lyst til å oppleve igjen. Og så bestemte jeg meg for å «gønne» på.

- Hva sa Ånund da du endelig nådde målet i år?

- Jeg tror han var stolt og at han syntes det var stort. Og jeg tror kanskje han gråt litt også. Det skjer ikke ofte! Han har vært med på hele reisen; fra Tiril-Pannekake til verdenscupseier. Alle opp- og nedturene jeg har hatt. Men om han er stolt, det må du nesten spørre han om!

PRESTASJONSANGST: Tiril Eckhoff er åpen om at hun lenge har slitt med prestasjonsangst som har gått utover resultatene hennes. FOTO: Thomas Qvale
PRESTASJONSANGST: Tiril Eckhoff er åpen om at hun lenge har slitt med prestasjonsangst som har gått utover resultatene hennes. FOTO: Thomas Qvale Vis mer

Og nesten som bestilt låser den tidligere langrennsløperen Ånund seg inn ytterdøren og entrer stuen med et smil. I dag er han trener for et nyoppstartet lag i Tirils barndomsklubb Fossum IF, og han skal bare en rask tur hjemom for en dusj etter egentrening før pliktene kaller.

- KK lurer på om du var stolt av meg da jeg vant verdenscupen sammenlagt i februar! roper Tiril til samboeren mens han henter frem noen rester fra kjøleskapet.

Ånund ser litt perpleks ut der han står, med restetallerkenen i den ene hånden og et glass melk i den andre.

- Når det ble så bra som det ble, er det faktisk ganske vanskelig å sette ord på det. Det er en stor kontrast til tidligere, da det har gått veldig opp og ned. Det er bare så sykt fortjent, sier 31-åringen på klingende telemarkdialekt.

Selv er han oppvokst i Høydalsmo i Tokke kommune i Telemark, som er kjent for å legge til rette for langrenn og skiglede. Det er kanskje ikke så rart at også han har en solid karriere i skisporet, og kan skilte med NM-gull på sprinten under Junior-NM i 2007 og NM-sølv på sprinten under Ski-NM i 2013.

- Da vi traff hverandre var begge idrettsutøvere, og begge var nok litt på samme sted. På vei opp. Selv om Tirils karriere har gått opp og ned, har den vært relativt spektakulær. I mange år satset begge to parallelt, men i 2018 sluttet jeg, og etter det har jeg stått på sidelinjen og fulgt med på Tirils karriere, forklarer Ånund og får anerkjennende nikk av samboeren.

- Hvordan har det vært for deg å se Tirils suksess, ettersom du selv hadde en karriere innen idretten?

- Jeg synes det bare var helt topp å slutte selv. Jeg ble litt lei, egentlig. Det har bare vært veldig moro å følge med på Tiril. Det jeg tror er bra er at jeg har hatt en idrettskarriere selv, for da skjønner jeg for eksempel at det verste en idrettsutøver vet er å være sammen med folk som er forkjøla. For mannen i gata er det kanskje litt vanskelig å sette seg inn, sier Ånund og ler.

SJARMTROLL: Tiril Eckhoff er uten tvil født med ski på beina - her i fullt skiutstyr en gang på begynnelsen av 90-tallet. FOTO: Privat
SJARMTROLL: Tiril Eckhoff er uten tvil født med ski på beina - her i fullt skiutstyr en gang på begynnelsen av 90-tallet. FOTO: Privat Vis mer

På grunn av korona var Ånund selvfølgelig nødt til å holde seg hjemme i Norge, mens Tiril gikk renn i Finland, Østerrike, Tyskland, Italia, Slovenia, Tsjekkia og Sverige vinteren 20/21.

Han minnes at han personlig var mest nervøs da samboeren skulle gå sesongens aller første renn i Finland i desember 2020.

- Det var da jeg var aller mest følsom. Det hadde gått så dårlig i starten, og du var så usikker. Du hadde dårlige minner derfra, og gruet deg veldig fordi du skulle tilbake dit verdenscup-seieren sammenlagt røk året før.

Ånund henvender seg til Tiril.

- Du skulle bo på rom alene … Nord-Finland på den tiden av året – alene! - det er så mørkt det! Bokstavelig talt, sier Ånund og ler.

Det er tydelig at Tiril også synes at det er godt at dette er noe hun kan le av nå.

- Du klarte å snu det du, og å vinne, til tross for at det startet dårlig … det var på en måte det sterkeste øyeblikket for meg, fortsetter Ånund, med en tydelig følsom knekk i stemmen.

Sier aldri jeg elsker deg til hverandre

Selv om Tiril og Ånund har vært kjærester i et tiår, sier de aldri jeg elsker deg til hverandre. Hos dem går det for det meste i forkortelsen ILU som står for I Love You.

Men der Ånund står ved kjøkkenbenken med restematen og melkeglasset, er det som at ordene og formuleringene som kommer ut er hans måte å si jeg elsker deg på.

- Det var selvfølgelig et veldig stort øyeblikk da du vant VM i Slovakia i februar 2021 også. Da satt jeg alene her i leiligheten og fulgte med på TV. Jeg var så jævlig nervøs. Det var en lørdag heldigvis, for jeg måtte faktisk ta meg en pils før start. Og etter da, for å feire!

Ånund kan raskt se når kjæresten har en god dag i skisporet. Selv når han sitter benket foran TV-skjermen hjemme i Oslo.

- Når jeg ser at hun kommer inn til skyting og har det samme blikket som når jeg har vasket hvitt og farget tøy sammen, da blir det bra! Da får hun det som hun vil! sier Ånund og ler.

- Ja, mitt Killer face! smetter Tiril energisk inn.

Sannsynligvis i sitt livs beste form nå

Til tross for at de begge to har vært fokusert på trening og toppidrett, har de alltid vært bevisst på å leve normalt ved siden av idretten også.

- Vi har vært ganske crazy til å være idrettsutøvere. Vi har vært heldige og både hatt en fin ungdomstid óg en idrettskarriere – i alle fall du da, Tiril!

Samboerparet ler synkront igjen. Det er åpenbart at de matcher hverandre perfekt på det humoristiske plan.

- Ja, det har vi virkelig. Jeg er veldig glad for at vi har levd litt ved siden av idretten. Vi har festet litt fra oss, sier Tiril.

- Hva gjør dere når dere skal pleie kjærligheten?

Begge bryter ut i latter igjen.

- Da er det takeaway-sushi eller en eller annen aktivitet i friluft på agendaen, forklarer Ånund mens han rydder tallerken og melkeglass inn i oppvaskmaskinen.

- Vi er nok ikke det mest romantiske paret … konkluderer Tiril.

- Hvorfor sier dere ILU i stedet for jeg elsker deg?

- Vi har liksom konkludert med at jeg elsker deg er litt for voldsomt, forklarer Ånund.

- Da er det nesten som at en av oss har vært utro. Det blir så klissete, supplerer Tiril.

- Jeg er glad i deg har jo også en tyngde ved seg. Vi har en gjensidig følelse av at vi begge elsker hverandre, derfor trenger vi liksom ikke si det høyt, forklarer Ånund videre, og får støtte i form av bekreftende nikk fra samboeren.

- Det mest romantiske Ånund kan gjøre for meg er å ta ut av oppvaskmaskinen eller setter på en klesvask uten å mikse farget og hvitt tøy sammen – og hvis han i tillegg har brettet tøyet – da!

- … da er det nesten sånn at man kan lure på om jeg har gjort noe galt!

Det kommer ikke som noen overraskelse når de forteller at 10-årsdagen skal feires low key med takeaway-sushi på menyen.

- Hva har dere lært av hverandre de siste ti årene?

- Det Ånund hjelper meg med er å være litt mer realist. Han forteller meg hva som er viktig i livet. Å drive med toppidrett er et evig jag om å være best, men han er veldig flink til å få meg ned på jorda. At dét ikke er det viktigste i livet, forteller Tiril og ser bort på kjæresten.

- Tiril har lært meg å få ting gjort. Gjennomføre ting jeg setter meg fore. Der har jeg nok hatt en tendens til å være litt mer bedagelig anlagt. Jeg har nok fortsatt litt å gå på, men jeg tror at dersom jeg hadde levd som ungkar disse ti årene her, da vet jeg ikke helt hvor jeg hadde vært. Jeg er nok blitt litt mer skjerpings på ting.

DEN BIOLOGISKE KLOKKEN: - Jeg synes det er så girl power å klare ett år med kombinasjonen barn og skiskytterkarriere! Se på Bjørgen! sier Tiril engasjert til KK. FOTO: Thomas Qvale
DEN BIOLOGISKE KLOKKEN: - Jeg synes det er så girl power å klare ett år med kombinasjonen barn og skiskytterkarriere! Se på Bjørgen! sier Tiril engasjert til KK. FOTO: Thomas Qvale Vis mer

Ånund peker mot badet, og signaliserer at han er nødt til å ta seg en dusj før trenerjobben venter. Tiril setter på en ny runde med kaffe.

- Hvordan ser fremtiden ut for deg, Tiril, kommer du til å gi deg etter OL i Kina i 2022?

- Jeg må jo begynne å tenke på den biologiske klokka, men det hater jeg også at jeg må.

For så lenge hun synes idretten er gøy har hun lyst til å fortsette.

- Jeg vet at det ikke er en selvfølge å få barn, og det er noe man må ta i betraktning. Jeg har en hjerteformet livmor og dobbelt nyrebekken i tillegg, som gjør at det kan være litt utfordrende å få barn.

Men flere av idrettskollegene hennes har gjort comeback etter svangerskap og fødsel, og det er noe Tiril selv ikke er fremmed for å teste ut dersom det skulle bli aktuelt med barn i fremtiden.

- Jeg synes det er så girl power å klare ett år med kombinasjonen barn og skiskytterkarriere! Se på Bjørgen! sier Tiril engasjert.

- Det er mektig imponerende å kunne klare å både være mor og på topp i karrieren. Men akkurat nå har jeg lyst til å «gønne» på videre med karrieren. Jeg har ingen sluttdato.

Ånund kommer ut av baderommet, og lister seg lydløst gjennom stuen i retning ytterdøren.

- Du, Ånund, stemmer det at Tiril hadde pannekake-tryne i begynnelsen av forholdet deres?

Han ler og ser bort på kjæresten han har vært sammen med en tredjedel av livet.

- Hun så fortsatt fin ut, selv om ansiktet var litt rundt!

Tiril ler rått igjen før hun roper ILU etter samboeren i det han smetter ut ytterdøren.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer