PKU:

- Jeg må gå på en streng diett så lenge jeg lever

Kaisa (18) er født med en svært sjelden sykdom som gjør at hun må unngå proteiner. Hva gjør det med en tenåring å alltid skille seg ut?

PKU: Kaisa Haugen (18) har den sjeldne sykdommen PKU, som gjør at hun kan bli syk om hun får i seg for mye proteiner. FOTO: Privat
PKU: Kaisa Haugen (18) har den sjeldne sykdommen PKU, som gjør at hun kan bli syk om hun får i seg for mye proteiner. FOTO: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kaisa Haugen (18) har en sjelden sykdom, PKU, som gjør at hun ikke kan spise det hun vil. Hun må gå på en streng diett – hele livet.

– Jeg har alltid visst at jeg ikke kunne spise det samme som alle andre, men det var først da jeg ble eldre at jeg forsto hvorfor. Når man er liten skjønner man det ikke. Foreldrene mine måtte tilrettelegge alt, ha tett dialog med barnehage/skole, og sørge for at jeg fikk nødvendig behandling og oppfølging.

Kaisa har PKU (Fenylketonuri) – en arvelig stoffskiftesykdom. Personer mer PKU er født med enzymsvikt som hemmer omdanningen av aminosyren fenylalanin.

Fenylalanin er en del av proteinet, som er livsnødvendig. Men personer med PKU kan i liten/ingen grad nedbryte overskuddet av denne aminosyren, og derfor kan de spise svært lite protein.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer