Guro Sibeko

– Jeg må jobbe for å være glad i hele meg

Som liten antok folk hun var adoptert, og mente moren var «snill som hadde tatt til seg et stakkars fattig negerbarn». For Guro Sibeko har rasisme påvirket hvordan hun ser på seg selv.

VONDE OPPLEVELSER: Guro Sibeko har opplevd alt fra å bli kalt «deilig sjokoladebaby» til å bli banket opp. FOTO: NTB Scanpix
VONDE OPPLEVELSER: Guro Sibeko har opplevd alt fra å bli kalt «deilig sjokoladebaby» til å bli banket opp. FOTO: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I hvilken grad har du opplevd rasisme selv?

– Siden jeg har hvit mor, norsk som førstespråk og kjenner norsk kultur bedre enn de fleste, er jeg ikke blant dem som opplever mest rasisme.

– Jeg har likevel blitt banka opp, spytta på og trakassert, og jeg blir stadig møtt med spørsmål eller kommentarer som plasserer meg som «fremmed» eller «annerledes». Som «Hvor er du egentlig ifra?». Og jeg har ofte opplevd at folk ser meg som en del av en gruppe i stedet for som et individ - de kan for eksempel si «Dere er jo så flinke til å danse!» eller «Det er fint at du ikke er sånn sint som dere pleier å være».

Hvordan var ditt første møte med rasisme?

– Det husker jeg ikke selv, men da jeg var liten antok folk at jeg var adoptert, og de syns mamma var veldig snill som hadde tatt til seg et stakkars fattig negerbarn. De blei ikke så begeistra når hun forklarte at hun hadde fått barn med en svart mann. Dessuten regner jeg med at jeg ble overøst av de samme rasistiske komplimentene som andre melaninrike barn - at jeg var en deilig sjokoladebaby og sånt. Også melaninrike babyer er individer, og å bli eksotifisert så tidlig gir en helt grunnleggende følelse av annerledeshet som jeg aldri tror vi klarer å riste av oss.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer