Økte utgifter og rekordhøye strømpriser er noe de fleste av oss har kjent godt på lommeboken de siste månedene. Mange av oss har gjort tiltak, som å skru ned varmen på badet eller dusje sjeldnere.
For Anniina Sveiby (40) har de økte strøm- og matvareprisene påvirket økonomien og familielivet i stor grad.
Hun er alenemor og bor i en leilighet med to barn på 6 og 7 år. Selv om hun har en god jobb som barnehagelærer i Askim, har 40-åringen hatt store problemer med å få økonomien til å gå rundt det siste året.
- Jeg har lenge hatt akkurat nok penger til at det går rundt, så 2000 kroner ekstra i strømutgifter kjennes derfor veldig godt. Nå må jeg bruke kredittkort for å betale strøm, regninger og mat. Jeg går i minus hver måned, forteller Anniina åpenhjertig til KK.
For mange blir kredittkortbruk en ond sirkel, og på grunn av rentene blir alt dyrere for hver måned som går.
- Jeg slapper aldri av. Jeg stresser og bekymrer meg mye for regninger i stedet for å slappe av og nyte tiden sammen med barna mine. Jeg er ikke den positive og glade mammaen som jeg så gjerne ønsker å være, sier hun.

«Pengesnakk»-Lise deler sparetips på badet: – Noen tror det er tull

- Aleneforsørgere har det vanskelig
- Mange aleneforsørgere har det tøft, og de sliter mest økonomisk nå. De har ingen å dele utgiftene med, og må ta hele støyten selv. Det er ikke rart at mange har det vanskelig.
Det sier Magne Gundersen, som er forbrukerøkonom i Sparebank 1 og blant annet kjent fra TV-programmet «Luksusfellen», til KK.
Forbrukerøkonomen er likevel tydelig på at bruk av kredittkort ikke er det lureste valget.
- Å bruke kredittkort er ingen løsning, det utsetter og forsterker betalingsproblemet, fordi det kommer høye renter på toppen. Det er litt som å tisse i buksa for å holde varmen. Det lureste er å prøve så godt man kan å kutte kostnader, og min erfaring er at alle har utgifter som de kan kutte ned eller kutte ut, sier Gundersen.

- Shoppingavhengighet kan ødelegge ekteskapet

Har gjort flere tiltak
Som mange andre nordmenn har Anniina gjort flere tiltak for å kutte utgiftene og øke inntektene. Hun har ikke hatt varme på badet på lang tid, og sitter med et teppe rundt seg i sofaen for å unngå å ha på varmen.
- Jeg må vaske klær om natten for å spare strøm. Jeg har ikke brukt vaskemaskinen på dagtid på flere måneder. Det er flaks at jeg bor i en leilighet der det er lov å vaske om natten, ellers hadde nok strømregningen blitt enda mer uoverkommelig, sier hun.
I butikken bruker hun mindre penger på frukt og grønnsaker, og hun handler billigere mat enn hun gjorde tidligere.
- Jeg kjøper de billigste merkene og jeg handler ikke mer enn jeg må. Når jeg kan prøver jeg å storhandle i Sverige, forklarer hun.
Den siste måneden har hun også fått seg en ekstrajobb for å spe på inntekten.
- Jeg er barnehagelærer og har nå fått en ekstrajobb som personlig assistent. Ekstrajobben er jo et tiltak for å ta tak i økonomien, men det fører til mindre tid og overskudd til barna. Dessverre går alt til syvende og sist ut over barna mine, sier hun.

Slik ble Pernille (46) økonomisk uavhengig

Ta en gjennomgang av forbruket ditt
Gundersen fraråder mot å bruke oppvaskmaskin og vaskemaskin om natten, selv om strømmen er litt billigere da. Det kan oppstå både vannlekkasje og brann i slike husholdningsapparater, og det kan være farlig hvis man setter på slike ting om natten når man ikke er til stede og våken.
- Har du noen gode sparetips til de som sliter økonomisk nå?
- Det viktigste er å ta en gjennomgang av forbruket ditt. Logg inn i nettbanken og se hva du brukte penger på forrige måned. Finn ut hva du kan kutte ned på, og om du har handlet noe du egentlig ikke trenger, råder Gundersen.

Slik unngår du å bli blakk etter ferien
8 gode sparetips
Forbrukerøkonomen kommer med følgende gode sparetips:
1. Dusj smartere
Hvis dere er flere i husholdningen som dusjer hver dag, kan du spare en del på å dusje smartere. Prøv å halvere dusjetiden og dusj mer effektivt.
2. Spar på varmen
Vi nærmer oss høst og vinter, og det blir kaldere ute. Ikke ha vinduet åpent hele dagen, for da vil du bruke mer penger enn nødvendig på å varme opp.
- Du skal selvfølgelig ha en behagelig temperatur inne, men du trenger ikke ha det så varmt at du kan sitte i bar overkropp, sier Gundersen.
Å være nøysom med strømmen er bra både for miljøet og for økonomien.
3. Planlegg innkjøpene
Kjøp gjerne det du trenger for en uke eller to om gangen. Ikke lag for mye mat, så slipper du å kaste mat. Husk også å bruke restene, og pass på at mat ikke går ut på dato.
- De fleste matbutikker har kasser med mat til halv pris som nærmer seg best-før-datoen. Jeg anbefaler alle å ta en titt der, for der er det mye å spare, sier Gundersen.
Forbrukerøkonomien sier at mange handler rimeligere varer enn før. Butikkene ser også at vi handler mer middagsvarer enn før, som betyr at vi spiser mindre ute og lager mer mat selv. Vi handler også mer brød og pålegg, som betyr at vi lager nistepakke til lunsj i stedet for å gå i kantinen.
4. Utsett store kostnader
Tenk over om dette er riktig tidspunkt for å kjøpe nye gardiner, møbler, PC eller nettbrett. Kan du bruke det du allerede har? Hvis du kan utsette innkjøpene en stund rekker du kanskje å spare opp beløpet du trenger, i stedet for å kjøpe det på kreditt.
5. Ta en gjennomgang av abonnementene dine
Mange bruker mye penger på abonnementer for streaming, TV-kanaler, lydbøker, Sporify, filmer, sport osv. Trenger du alle? Kan du kutte ut noen?
- Ta en ordentlig gjennomgang, for her er det mye å spare. På NRK er det gratis og de har stort arkiv, råder Gundersen.
6. Sjekk forsikringene dine
Veldig mange nordmenn er dobbeltforsikret. Hvis du er medlem av et fagforbund kan det hende at innboforsikring er en del av medlemskontingenten. Da trenger du ikke kjøpe en egen utenom. Kanskje får du reiseforsikring av jobben, og da trenger du ikke kjøpe en ekstra. Pass på at du ikke har flere forsikringer enn du trenger.
7. Pass på at du har riktig rente
Hvis du har boliglån, vet du nok at renten er på vei opp. Men pass på at du har riktig rente. Hvis du har betalt ned lån, og boligen din har økt i verdi, har banken mer sikkerhet og du kan få en rimeligere rente.
- Hvis du ikke er fornøyd med renten din bør du sjekke med andre banker. Finansportalen.no kan gi deg en god oversikt, sier Gundersen.
Hvis du har det veldig vanskelig økonomisk, kan du også søke om avdragsfrihet en periode. Det kan man også gjøre med studielån. Da må du selvfølgelig betale tilbake senere, men det kan være en løsning for en kort periode.
8. Kutt i de små summene
Mange er ikke klar over hvor mye de små tingene betyr. En kaffe på vei til jobb, take-away, godteri, snus, røyk, cola på bensinstasjonen, taxiturer eller hvis du kjøper noe ekstra til barna på butikken. De små beløpene kan utgjøre veldig mye på en måned.
- Kutt ut vanlige men unødvendige utgifter, det som kalles sløsing. Hvis du tar en sløsekalkulator på nett kan du også se hvor mye de små beløpene faktisk utgjør, råder Gundersen.

– Derfor krangler vi aldri om økonomi
