Partnervold

- Jeg måtte løpe for livet

Line (37) kom seg endelig ut av volden. Men det hadde sin pris.

PARTNERVOLD: Line Kolstad Rødseth opplevde partnervold. Prisen hun måtte betale for å bli fri, skulle bli høy. Her fra et intervju i KK i 2016. FOTO: Geir Dokken Local
PARTNERVOLD: Line Kolstad Rødseth opplevde partnervold. Prisen hun måtte betale for å bli fri, skulle bli høy. Her fra et intervju i KK i 2016. FOTO: Geir Dokken Local Vis mer
Publisert

et varmt pledd mot vinterkulda, et skift ullundertøy i sekken, en termos med varm drikke, og Abida Rajas bok «Frihetens øyeblikk», om veien ut av et voldelig forhold. Boken tenker Line at hun skal få god tid til å lese. Snart er hun på vei opp bakken til Oslo politikammer.

Vinterkulda er bitende. Fremme ved den grå bygningen setter hun seg nølende ned. Plakaten har hun laget selv. Der står det: «Brudd på besøksforbud 6». Lina har lagt ut aksjonen sin på Facebook. «Rettssikkerhet, trygghet og rettferdighet for voldsutsatte. Endring skjer nå!», skrev Line. Bakgrunner var de mange drapene i Norge ved starten av 2024.

Snart kom den første kvinnen opp bakken, og Line skjønte at hun kom for å støtte henne.

- Jeg ble så glad at jeg ga henne en klem, selv om vi ikke kjente hverandre, sier Line Kolstad Rødseth (37).

Til daglig er hun generalsekretær i Landsforeningen for seksuelle overgrep, men det var ikke jobben som fikk henne til å starte demonstrasjonen. Snarere et mørkt kapittel i eget liv. Mer om det senere.

FØRSTE DEMONSTRASJON: Line Kolstad Rødseth fryktet at ingen ville komme på demonstrasjonen hennes. Snart så hun den første kvinnen nede i bakken. FOTO: Privat
FØRSTE DEMONSTRASJON: Line Kolstad Rødseth fryktet at ingen ville komme på demonstrasjonen hennes. Snart så hun den første kvinnen nede i bakken. FOTO: Privat Vis mer

Dystre tall

I 2024s første måned har i skrivende stund tolv personer blitt drept, i ni drapssaker, svært mange av drapsofrene er kvinner.

På Elverum ble 30 år gamle Rahavy Varatharajan funnet skutt og drept i en bil på årets første dag, sammen med sin sårede drapsmann, som senere døde av skuddskader. De to skal ha hatt en kort relasjon, men ikke vært kjærester.

DREPT: Rahavy Varatharajan ble drept i Elverum i januar 2024. Før drapet hadde hun flere ganger bedt og voldsalarm og omvendt voldsalarm, uten å få det. FOTO: Privat / NTB
DREPT: Rahavy Varatharajan ble drept i Elverum i januar 2024. Før drapet hadde hun flere ganger bedt og voldsalarm og omvendt voldsalarm, uten å få det. FOTO: Privat / NTB Vis mer

Rahavy hadde bedt om voldsalarm og omvendt voldsalarm, uten å få det. Den siktede var ilagt besøksforbud, men politiet hadde opprettet i alt ti saker om brudd på besøksforbud. Mannen skal også ha festet sporingsutstyr på Rahavys bil flere ganger, og hun levde i konstant frykt.

Den 7. januar, en knapp uke senere ble Tina Milena Solberg funnet drept i en utbrent bil i Øygarden på Vestlandet. Den siktede i for drapet erkjente senere straffskyld. Tina hadde voldsalarm som følge av relasjonen med denne mannen, og fra juni til september 2023 hadde han besøksforbud.

Ifølge Bergens Tidende skal politiet gjennom tretten år ha etterforsket fire voldssaker som omhandler Tina og den siktede. En av sakene ble løst ved megling i Konfliktrådet, mens tre ble henlagt, skriver NRK. Tinas voldsalarm skal ikke ha blitt løst ut før drapet.

DREPT: Tina Milena Solberg ble funnet drept i bagasjerommet på en bil i Øygarden 7. januar 2024. FOTO: Privat/Kjærevik & Co Advokatfirma AS/NTB
DREPT: Tina Milena Solberg ble funnet drept i bagasjerommet på en bil i Øygarden 7. januar 2024. FOTO: Privat/Kjærevik & Co Advokatfirma AS/NTB Vis mer

Da KK intervjuer Line Kolstad Rødseth, skal hun for andre fredag på rad trosse vinterkulda og sette seg utenfor politihuset. Siden den famlende oppstarten har hun fortalt om aksjonen både på NRK og TV2 og møtt Justisministeren i Debatten.

- En av grunnene til at jeg gjør dette, er for å befri meg selv, og bedre forholdene som så mange voldsutsatt lever i, sier Line.

- Vi må få fortgang og ønsker å få til en endring, slik at bruk av omvendt voldsalarm trer i kraft raskere enn planlagt.

Hun mener det er avgjørende at det får konsekvenser når noen bryter besøksforbudet. Fengsel eller andre sanksjoner;

- Når du ilegges besøksforbud, bør du automatisk påføres omvendt voldsalarm, det skal høre sammen. Det handler om en vilje til endring, og om holdningene til vold i nære relasjoner, sier Line.

- Omvendt voldsalarm brukes for lite

I 2020 kom Partnerdrapsutvalget med 70 forslag mot partnerdrap, de fleste handlet om virkemidler som allerede finnes, men ikke blir brukt.

Justisminister Emilie Enger Mehl er øverste ansvarlig for å sikre kvinners trygghet.

Hva gjør hun for å bedre kvinners vern?

Hun viser til regjeringens opptrappingsplan mot vold og overgrep mot barn og vold i nære relasjoner, som kom før jul.

- Omvendt voldsalarm er et viktig beskyttelsestiltak, men brukes for lite, skriver Enger Mehl til KK.

- Derfor har vi gjort endringer i lovverket og foreslått nye regler slik at omvendt voldsalarm kan brukes oftere og på et tidligere tidspunkt enn i dag. Vi jobber på spreng for at lovendringene skal kunne tre i kraft så raskt som mulig. Målet er før påske.

VARSLEDE DRAP: Justisminister Emilie Enger Mehl sier til KK partnerdrap langt på vei er varslede drap. Her fra et intervju i KK i 2022. FOTO: Truls Quale
VARSLEDE DRAP: Justisminister Emilie Enger Mehl sier til KK partnerdrap langt på vei er varslede drap. Her fra et intervju i KK i 2022. FOTO: Truls Quale Vis mer

Ved omvendt voldsalarm går potensiell gjerningsmann med fotlenke, som varsler politiet dersom vedkommende kommer innenfor et definert område. Med dagens lovverk må omvendt voldsalarm ilegges i forbindelse med en dom og det kan ta minst et halvt år før en sak kommer opp for retten. Med den nye loven skal politiet håndtere dette hver dag. Det sier Bjørn Vandvik avdelingsdirektør i Politidirektoratet (POD) til NRK.

Siden innføringen har påtalemyndigheten bedt om omvendt voldsalarm i 232 saker. Det er innvilget i kun 105 saker. Med lovendringen anslår justisdepartementet at rundt 200 kan pålegges omvendt voldsalarm årlig.

Ny demonstrasjon

26. januar er Line klar til å sette seg utenfor politistasjonen for fjerde gang. Den håndskrevne plakaten hennes forteller om seks brudd på besøksforbud. Under demonstrasjonene har andre kvinner kommet med egne plakater, med sine tall på brutt besøksforbud. «Konsekvenser: 0» står det på en av plakatene.

I 2022 kritiserte Riksrevisjonen myndighetens innsats mot vold i nære relasjoner. Riksrevisor Karl Eirik Schjøtt-Pedersen påpekte at «Manglende oppfølging og reaksjon på brudd på besøksforbud går ut over den voldsutsattes sikkerhet og trygghetsfølelse».

Hvordan vil Justisministeren sikre at myndigheter faktisk tar i bruk virkemidlene som finnes for å trygge kvinner? Enger Mehl svarer at Justis- og beredskapsdepartementet styrer politiet gjennom tildelingsbrev for hvert år, og at det i årets brev framgår at «vold i nære relasjoner og vold og overgrep mot barn skal prioriteres høyt innenfor straffesaksbehandlingen og i det forebyggende arbeidet».

- Jeg har tillit til at politiet følger opp dette på en god måte, skriver Enger Mehl.

- Psykologisk voldsfengsel

Lines egne opplevelser av vold ligger tilbake i tid, men etter Elverum-drapet bestemte hun seg for å bli en stemme. For volden har hatt en høy pris for henne:

- Jeg lever i et psykologisk voldsfengsel. Kroppen er i konstant beredskap. Jeg bruker mye energi på å stå og puste. Vold setter seg i hele kroppen. Selv om min egen historie ligger tilbake i tid, er jeg fortsatt preget.

Hun vil ikke gå i detalj, men kaster gjerne lys over hva volden gjorde med henne. Hvor hjelpeløs, fortvilet og alene den fikk henne til å føle seg. I likhet med mange andre voldsutsatte ville hun ikke belaste dem rundt seg, og lot som om alt var bra.

- Jeg bar det helt alene. Jeg bar en enorm byrde av ansvar, skyldfølelse og skam.

- Hva skammet du deg over?

- Jeg var skamfull over å ha havnet i denne situasjonen. Jeg opplevde jo meg selv som sterk og ressurssterk. De som kjenner meg, opplever meg som en som ikke lar meg føye.

Line mener det ikke finnes et stereotypt voldsoffer, og at mange voldsutsatte, i motsetning til det mange tror, er sterke. Derfor gir det en identitetsbrist når man havner i et voldelig forhold:

- Mange blir skamfulle for at de ikke kommer seg ut. Folk sier: «Hvorfor går du ikke bare?», men mye av voldsmekanismen handler om å bli psykisk nedbrutt.

AKSJONERER: Line Kolstad Rødseth har startet en ukentlig aksjon til støtte for voldsutsatte kvinner. Selv har hun egne erfaringer med vold. FOTO: William Karlsen
AKSJONERER: Line Kolstad Rødseth har startet en ukentlig aksjon til støtte for voldsutsatte kvinner. Selv har hun egne erfaringer med vold. FOTO: William Karlsen Vis mer

Se for deg at noen har et psykologisk «tak på deg». At en uro ligger i lufta idet du kommer inn døra hjemme. Den gode stemninga fra i morges, nå er den som blåst bort, og for husfredens skyld begynner du å liste deg rundt - please. Og om det blir bråk, da er det du som har skylden.

Hadde du bare ikke gjort sånn og sånn, sagt det og det, så hadde han jo ikke trengt å bli sint på deg! Slå deg! Det ulmende raserier kan ligge under en hel dag, gjemt bak smil og kunstig blide kommentarer, og når kvelden kommer ligger du stiv i senga og venter på at han skal legge seg, av frykt for hva slags humør han vil være i.

Line jobber med voldsutsatte kvinner og forteller at voldsutøvere gjerne begynner å isolere den voldsutsatte fra omverdenen:

- Du trekker deg mer og mer unna, fordi vedkommende ikke tillater deg å ha kontakt med andre. Og du begynner å skamme deg over at du finner deg i det, sier Line.

- Det farligste øyeblikket er idet du forlater voldsmannen. Da utsetter du deg for en stor risiko. Man tenker, om du blir i forholdet, lever du hvert fall. For meg ble det helt avgjørende å ta sjansen på å fortelle det til noen.

Etterforsker politiet

I Øygarden hadde Tina voldsalarm. I Elverum hadde Rahavy gjentatte ganger bedt om voldsalarm og omvendt voldsalarm, uten å få det, og politiet hadde opprettet hele ti saker på brudd på besøksforbud. 22. januar ble kjent at Spesialenheten for politisaker har besluttet å etterforske hvorvidt Oslo-politiet brøt sin beskyttelsesplikt overfor Rahavy Varatharajan.

«Brudd på besøksforbud 6» står det på Lines håndskrevne plakat. Hun bruker den samme hver eneste fredag. For selv om aksjonen har vokst, springer engasjementet fortsatt ut fra samme sted. Line forteller at besøksforbud ikke nødvendigvis ga henne trygghet:

- Han brøt besøksforbudet, uten at det fikk konsekvenser for ham. Han fulgte etter meg, han oppsøkte meg, fikk andre til å oppsøke meg og andre til å følge etter meg. Ved to anledninger måtte jeg løpe for livet.

- Tenker du at mannen burde hatt omvendt voldsalarm i dag?

- Jeg skulle hvert fall ønske at han hadde det da, sier Line.

- Partnerdrap er varslede drap

De senere år har det vært nedgang i antall drap Norge, mens partnerdrap ligger høyere enn i sammenlignbare land. 25. januar 2024 sa leder for voldsseksjonen i Kripos, Sigurd Andreas Moe til NRK:

– Vi ser at det i tidligere år har vært et snitt på åtte partnerdrap, mens i 2023 er tallet på 17. Det bekymrer oss og er noe politiet og samfunnet for øvrig må ta på største alvor.

Ifølge VG er 25 prosent av alle drap i Norge partnerdrap. Siden 2000 har 187 kvinner blitt drept av partner eller tidligere partner. Bildene vise kvinner i alderen 16 til 81 år.

Ansikter med håp og styrke. Unge kvinner, mødre, søstre, bestemødre.Ifølgee statistikken hadde sju av ti vært i kontakt med hjelpeapparat før de ble drept. Sju av ti hadde dermed kjent på frykten, og forsøkt å få hjelp.

Kanskje løp de for livet, eller ble tatt av dage ut av det blå. Sikkert er det uansett at ti av ti ble fratatt en fremtid. Fratatt å kunne følge sine barn til første skoledag, ja i mange tilfeller i det hele tatt barn. Fratatt muligheten for et trygt forhold og et familieliv. Fratatt gleden ved å bli bestemor og å støtte sine barn inn i voksenlivet.

Og sju av ti hadde bedt om hjelp. Dehaddee sagt fra.

- Partnerdrap er langt på vei varslede drap, og hvert drap er ett for mye. Det må vi lære av, skriver Enger Mehl til KK og utdyper at en ny permanent nasjonal partnerdrapskommisjon som kommer i 2024, blant annet skal avdekke systemsvikt, lære av feil og å videreutvikle arbeidet med å forebygge alvorlig partnervold og drap.

- Krype tilbake til voldsmannen

«Hvorfor har du satt deg i den situasjonen? Hvorfor ble du sammen med ham?». Line mener det er noe av det verste du kan si til en voldsutsatt.

- Det bekrefter bare skammen du allerede føler, og da vil man ofte krype tilbake til voldsmannen.

TROSSER KULDEN: Line vil bli en stemme for voldsutsatte kvinner, og har selv opplevd vold. FOTO: Privat
TROSSER KULDEN: Line vil bli en stemme for voldsutsatte kvinner, og har selv opplevd vold. FOTO: Privat Vis mer

Hun har gjort seg mange tanker om hvorfor det var vanskelig å komme seg bort, og forteller at første bud for den som vil ut, er å kontakte et krisesenter, uansett om man har støtte i familie eller ikke.

- De har god erfaring og tiltak for hva man kan gjøre. De er veldig konkrete, og kan formidle kontakt med andre som kan bistå, som bistandsadvokater og støttesamtaler for psykologisk oppfølging.

- Mange faktorer bak et drap

I 2007 var det ifølge tall fra VG for første gang overvekt av innvandrere blant gjerningspersoner i partnerdrapssaker, altså personer født i utlandet, av to utenlandske foreldre. 14 prosent av befolkningen er innvandrere (2019), mens 49 prosent av partnerdrap er utført av innvandrere. Statistikken bekreftes av faktisk.no. Hvilke tiltak setter justisminister inn mot en slik overrepresentasjon?

- Opptrappingsplanen inkluderer negativ sosial kontroll, æresrelatert vold, tvangsekteskap og kjønnslemlestelse, svarer Enger Mehl, og utdyper at et av tiltakene er å styrke informasjonen om rettigheter og hjelpetilbud for voldsutsatte til personer som kommer på familieinnvandring

Ifølge Enger Mehl kan mange faktorer ligge bak en drapshandling, slik som kjønn, økonomi, utdanning, tilknytning til arbeidslivet, tidligere kriminalitet, depresjon og andre psykiske problemer:

- Det er viktig å se alle disse faktorene i sammenheng og ikke bare fokusere på en av dem. Indikatorene som benyttes ved bruk av risikovurderingsverktøyet SARA – som politiet bruker - viser hvordan alle disse faktorene vektlegges for å avdekke fare for alvorlig vold/drap.

- Alle kjenner noen som er utsatt for vold

Da Line første gang demonstrerte utenfor politihuset trodde hun det skulle bli en rolig dag. Snart strømmet meddemonstranter til, og Abida Rajas bok fikk hun ikke lest. Hvert fall ikke da:

- Det kom folk som har opplevd lignende, politikere som ville engasjere seg og nære venner som vet hva jeg har opplevd. Og det kom en haug med fremmede som delte av egne erfaringer.

ENGASJERT: Da Line Kolstad Rødseth (t. v.) demonstrerte for andre gang utenfor Oslo Politihus, fikk hun besøk av Justismnister Emilie Enger Mehl. Her sammen med Kine Pedersen Aamodt (t. h.) . FOTO: Privat
ENGASJERT: Da Line Kolstad Rødseth (t. v.) demonstrerte for andre gang utenfor Oslo Politihus, fikk hun besøk av Justismnister Emilie Enger Mehl. Her sammen med Kine Pedersen Aamodt (t. h.) . FOTO: Privat Vis mer

Hun forteller om to søsteraksjoner, i Trondheim og Drammen.

- Det rører meg langt inn i hjerterota. Alle kjenner vi noen som har vært utsatt for vold.

Gravesak om vold i VG

Da VG gjorde en kartlegging i 2017, blant annet ved å hente ut tall fra skattelister, fant de at grupper som arbeidsløse og asylsøkere er mer utsatte, både som offer og gjerningsperson. Hva tenker Justisministeren om at det å bli drept eller drapsperson i Norge også er et spørsmål om sosiale ulikheter?

- Det er riktig at forskning viser personer med flere levekårsutfordringer i større grad utsettes for vold i nære relasjoner. Men vold og drap skyldes sammensatte forhold, og drap kan sjelden forklares med en årsaksfaktor alene.

Enger Mehl trekker frem faktorer som tidligere kriminalitet, tilknytning til arbeidslivet, utdanning, rus, kjønn, psykiske lidelser og samlivsbrudd.

- Her må vi unngå stigmatisering og se på hele risikobildet. Vi kan ikke se oss blind på bare deler av årsakene, da kan vi i verste fall ikke fange opp alle som er utsatt, svarer Enger Mehl.

Siden 2000 er 187 kvinner drept av sin partner, mens «kun» 24 menn er drept av sin partner. Hva sier dette om tryggheten til kvinner i Norge? Etter at justisminister Emilie Enger Mehl hadde besøkt Lines demonstrasjon, svarte hun følgende på vårt spørsmål:

- På fredag møtte jeg Line Kolstad Rødseth som demonstrer utenfor Politihuset i Oslo med over 30 andre demonstranter. De gir voldsofre et ansikt, selv om det er tøft og kan være utrygt. Jeg er imponert og rørt over motet deres. Hvis vi skal komme vold mot kvinner og partnervold til livs, må alle bidra.

- Lei av å tilpasse meg frykten

I dag jobber Line fulltid som generalsekretær i Landsforeningen for seksuelle overgrep. Hun er gift og forteller at hun lever et godt liv, men at hun har senvirkninger.

- Jeg har PTSD, og er under utredning for kompleks PTSD, og har i mange år forsøkt å bli frisk fra angst. Jeg er fortsatt redd, og tar mine forholdsregler.

Hun utdyper at det skal mye til før hun føler seg trygg, selv i sitt eget hjem:

- Jeg blir fortvilet hver gang livet mitt må tilpasses frykten. Jeg elsker å være i skogen, men jeg tør ikke. Frykten min gir meg ikke lov. Så jeg kan ikke kjenne på den friheten. Eller når det er mørkt ute. Jeg har dårlig livskvalitet i det mørke halvåret.

Line er glad for at politiet har satt inn beskyttelsestiltak. Blant annet har hun fått voldsalarm, og en fra politiet til å passe på seg:

- Det å gjøre seg synlig kan jo gjøre folk provosert, utrolig nok.

- Er du redd for å helle bensin på bålet ved å stå frem?

- Ja. Men jeg trenger å slippe meg selv fri. Jeg kan ikke fortsette å være redd for ham, og for frykten. Jeg må sprekke trollet og komme ut i lyset.

Hun forteller at det handler om hennes egen frihet, men også om alle andre som har blitt redde:

- Jeg føler og håper at dette er en revolusjon, og at samfunnet nekter å finne seg i dette. At vi ikke kan ha aksept og bare si: «Ja ja, så ble en ny kvinne drept». Jeg vil vise at det har en kostnad, og at det vil få konsekvenser.

ØNSKER REVOLUSJON: Line Kolstad Rødseth sammen med sine meddemonstranter utenfor Oslo Politihus i januar 2024. FOTO: Privat
ØNSKER REVOLUSJON: Line Kolstad Rødseth sammen med sine meddemonstranter utenfor Oslo Politihus i januar 2024. FOTO: Privat Vis mer

Det viktigste aksjonen og all støtten har gitt henne, er et stort pågangsmot, og Line er glad for at folk begynner å åpne øynene for at vold i nære relasjoner er et samfunnsproblem.

- Og så gir det meg frihet, da. Håper jeg. Frihet til å bli fri fra voldens psykologiske fengsel, sier Line.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet