Tinashe Williamson:

- Jeg måtte slutte å gi mobberne makt!

Tinashe (32) ble mobbet alle årene på barneskolen. Hun ble helt urin på, oversett og fortalt at hun og den mørke huden hennes ikke hørte hjemme der.

TINASHE WILLIAMSON: - Det er de norske verdiene, normene og språket som er mine, selv om jeg ikke ser slik ut, sier Tinashe til KK. FOTO: Yvonne Wilhelmsen
TINASHE WILLIAMSON: - Det er de norske verdiene, normene og språket som er mine, selv om jeg ikke ser slik ut, sier Tinashe til KK. FOTO: Yvonne Wilhelmsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hun sitter overfor oss og lyser. Det finnes ingen bedre måte å beskrive det på. Det store smilet, de hvite tennene, de gnistrende øynene, den nesten overjordiske skjønnheten. Og det dyrekjøpte behovet for å omgi seg med åpenhet og godhet. Det rett og slett gnistrer av Tinashe Wiliamson.

Podkast-programlederen, modellen, PR-dama, og nå også skuespilleren, åpner dørene til hjemmet hun deler med mannen Odd-Magnus «Odda» Williamson og datteren India. Det vil si, for tiden holder ektemannen hus i Bergen, der han spiller inn nye episoder av dramaserien «Aber Bergen». Derfor pendler ekteparet til hverandre i helgene, og Tinashe er akkurat kommet fra Flesland.

I leiligheten på Løkka er det for anledningen ryddet grundig. Angivelig nødvendig.

– Det bor en hippiedame inni meg som ønsker å ha klærne mine hengende framme der jeg kan se dem. Oddi (som Tinashe kaller han, red. anm.), blir gæren av det. Jeg er veldig opptatt av å ha det rent, men er rett og slett veldig rotete av meg. Ingen gjester må åpne skuffene her, og for all del ikke kjøleskapet. Da snakker ting til deg, ler hun selvironisk.

Hun er ikke voldsomt interiøropptatt, sier hun, og det spiller liten rolle for henne hvor møbler og ting kommer fra.

– Da er jeg mer opptatt av å gjøre et hus til et hjem. Jeg vil at folk skal føle seg hjemme her. Det skal synes at det bor noen her med røtter fra et annet sted enn Norge, og jeg liker at det er spor etter dem jeg er glad i, overalt.

- Jeg liker at jakka til India henger i stua, eller at Oddi sin motorsykkelhjelm plutselig befinner seg på badet. Malplassert, kanskje, men da har jeg en bit av dem overalt. Jeg vil gjerne omgi meg med ting som har affeksjonsverdi. Både Oddi og jeg er kunstinteresserte, så vi bruker heller pengene våre på det enn på nips, sier hun.

LES OGSÅ: Maria Montazami: - Jeg vet hvordan det er å ha lite penger

Første tur til Zimbabwe på 22 år

På veggene henger bilder av Pushwagner og Bjarne Melgaard, og på hyllene står zimbabwisk kunst. Tinashe er født i Egypt, med foreldre fra Zimbabwe, men er oppvokst på Grünerløkka i Oslo og på Vormsund i Nes kommune. Fram til hun var 12 år, var hun, brødrene og foreldrene jevnlig i Zimbabwe. Og nylig kom den lille familien tilbake fra Tinashes første tur dit på 22 år. Besøket gjorde sterkt inntrykk på alle tre.

– Det var viktig for meg å vise både India og Oddi hvor røttene mine kommer fra, så vi hadde lenge snakket om å dra dit, men ville vente til India var stor nok til å huske det. Turen var helt rå, og nå vil vi bare reise tilbake. Jeg er så uendelig stolt av å ha røtter fra et så fint sted. Zimbabwe er varmt, i alle ordets betydninger. Menneskene er så fine. Og dyrene som løper fritt ... Herregud, det er så vakkert.

- Jeg skal aldri ta med India til en dyrepark igjen. Når man ser sjiraffer og elefanter i frihet, der de skal være, ser man så tydelig kontrastene til livet deres i fangenskap.

På forhånd hadde Tinashe en forventning om at Zimbabwe automatisk skulle føles som hjemme. Akkurat slik ble det ikke.

– Det er de norske verdiene, normene og språket som er mine, selv om jeg ikke ser slik ut. I Zimbabwe er det omvendt, jeg ligner på de andre, men kan ikke normene, reglene eller språket. Jeg føler meg ikke som noe annet enn norsk.

- Likevel blir jeg hele tiden minnet på at det ikke er sånn jeg ser ut. Jeg blir konstant spurt om hvor jeg kommer fra, og hopper jeg inn i en taxi, får jeg gjerne høre hvor godt norsk jeg snakker.

LES OGSÅ: Petter Stordalen: - Hva betyr millioner av kroner når ens kone er syk?

Ble mobbet alle årene på barneskolen

På Tinashes Instagram-konto deler hun bilder, tanker og følelser med nærmere 23 000 følgere. Skjønt hun kaller dem ikke for det, men for Insta-venner.

– Jeg bruker Instagram som en kanal for å snakke for og å rekke opp hånda for dem som ikke kan bruke stemmen sin selv. Jeg vil snakke for minoritetsungdom, eller for barn med foreldre som drikker, i tillegg til at jeg selvfølgelig viser litt av hverdagen vår. Jeg vil ikke bare dele overflatisk tull. Den lille stemmen jeg har, vil jeg bruke til noe viktig. For det sitter kanskje en 15 år gammel jente et sted og ser på Instagram-kontoen min. Hvis det ser ut som jeg har fine bilder og et fint liv, så skal hun vite at det ikke har vært sånn bestandig. Og hun skal vite at det kan gå bra likevel. Hun vil snakke om alt, også det som er vanskelig.

Derfor har hun delt historien om lille Tinashe som ble mobbet alle årene på barneskolen i Vormsund. Som ble helt urin på, oversett og fortalt at hun og den mørke huden og det krusete håret hennes ikke hørte hjemme der.

Historien er ferdigfortalt, og hun ønsker ikke fokus på den, men heller på det som kommer etterpå. På hvordan hun kan og vil hjelpe. Da hun var ferdig på videregående, flyttet hun tilbake til «sitt elskede Oslo fort som faen», og her er hun blitt.

– Jeg sa rett og slett stopp. Jeg måtte tilgi. Måtte slutte å gi mobberne makt. Jeg bestemte meg for at på en eller annen måte skulle de få gjøre meg til en bedre person.

LES OGSÅ: Dette er det mest romantiske Vendela og Petter har gjort for hverandre

TINASHE OG INDIA: - Vi som foreldre har ansvar for å lære barna våre nestekjærlighet og respekt for seg selv og andre, sier Tinashe. FOTO: Yvonne Wilhelmsen
TINASHE OG INDIA: - Vi som foreldre har ansvar for å lære barna våre nestekjærlighet og respekt for seg selv og andre, sier Tinashe. FOTO: Yvonne Wilhelmsen Vis mer

«Allergisk mot mobbing»

Tinashe nøyer seg ikke med å åpne dørene. Hun åpner hjertet. Riktignok med en advarsel:

– Jeg er sikkert verdens dårligste intervjuobjekt. Jeg har munndiaré, og sier fort så mye rart.

Rart og rart. Uselvisk og hjertelig er snarere ord som slår oss. På alle spørsmål hun får, kommer svar som handler om andre enn henne selv, og hva hun kan gjøre for dem. Engasjementet er stort, ordene mange, hjertet varmt, og harmen rettferdig. Tinashe blir fort sint, men mest på andres vegne. At unger skal ha det vondt, kan hun bare ikke finne seg i. Oppveksten har gjort henne «allergisk mot mobbing».

– Jeg tåler ikke at folk er slemme mot hverandre. Vi som foreldre har et forbanna ansvar i å lære kidsa våre nestekjærlighet og respekt for seg selv og andre. Vi må være flinkere til å forstå at mobbere også er noens barn. Kanskje til og med våre, så vi må snakke med ungene våre, og fortelle dem om konsekvensene.

Hun bekymrer seg. For det som var åpen ubetenksomhet i skolegården da hun var liten, kan være skjult ondskap på nettet i dag. Nettrollene i kommentarfeltene gjør henne rasende.

– Jeg får vondt av å tenke på hva barna i dag skal igjennom. Jeg er voksen, og vil noen meg noe, så får de bare komme. Men når tolvåringer skal ta imot netthets og ikke engang får vite hvem som snakker til og om dem? Det blir for mye. Livet er så mye lettere, bedre og finere om vi heier på hverandre og er på lag.

- Jeg har selv kjent på kroppen hvor ødeleggende mobbing er, og selv om det er lenge siden, sitter det i for alltid. Tenk om vi alle kunne ta en runde med oss selv? Før du skriver noe, og i hvert fall før du trykker send, tenk på at den du skriver om, kunne vært søsteren din, broren din, moren eller faren din. Den runden må vi ta. For den vi skriver om, er noens søster, bror, mor eller far.

LES OGSÅ: Maren (22) er deltaker i «Alene»: - Etter endt opplevelse i villmarka var det ingen pupper å se og jeg hadde gått ned 10 kilo

Ble oppdaget som 15-åring

Rasisme og mobbing lærte Tinashe å gjøre seg uavhengig av å bli likt. Hun valgte noe annet: Ingen skulle få stoppe henne i å gjøre det hun selv synes er spennende og morsomt. Som 15-åring ble hun oppdaget på gata og fikk sin første av mange modelljobber. De lange, slanke lemmene, den mørke huden og krøllene hun ble plaget for på skolen, viste seg å være ettertraktet i utlandet.

Senere har kjærligheten til det kreative gitt henne flere jobber i offentligheten. Hun har jobbet i PR-bransjen, og er i dag aktuell med podkasten «Te» sammen med venninnen Elisabeth Carew, og som skuespiller i TV-serien «Melk» på TV3 og Viafree.

- Jeg har valgt å gjøre ting jeg synes er spennende og morsomt uten å tenke på hva folk måtte tenke, så lenge jeg vet inni meg at jeg er snill og respektfull mot andre. At folk ikke liker meg, ble jeg vant til i ung alder. Det skremmer meg ikke å ikke bli likt.

- Jeg lærte veldig tidlig at skulle jeg være avhengig av det, ville jeg få et miserabelt liv.

- Blir det mer skuespill?

– Vi får se! Jeg synes i hvert fall det er utrolig gøy. Men jeg er definitivt en jobbnomade, plutselig her og plutselig der.

Fikk et 18 meter høyt graffitimaleri av seg selv

Kontrasten er stor fra rasisme og mobbing til livet med Odd-Magnus Williamson. Å hoppe etter Wirkola er ingenting mot å feire valentinsdagen etter «Odda».

Skulle noen ha hatt tvil om skuespillerens kjærlighet til Tinashe, må den ha forsvunnet som dugg for solen 14. februar 2015. For Tinashe var en alminnelig rosebukett åpenbart ikke nok, Willamson fikk like godt oppført et 18 meter høyt graffitimaleri av kjæresten på en boligblokk. 40 liter maling og 50 arbeidstimer gikk med til gaven.

- Jeg måtte slutte å gi mobberne makt!

– Det var helt sjukt. Bananas. For mye å ta inn, sier hun.

I ettertid er det kommet et bygg ved siden av maleriet, og nå er Tinashe i graffitiform inneklemt mellom to blokker.

– Når bygget rives om noen hundre år, og ansiktet mitt titter fram, kommer noen til å tro at jeg var en veldig viktig person. Og så er det bare meg!

- Det er ikke så lett å gjengjelde en sånn gave?

– Nei. Kanskje jeg må kjøpe en sebra? Et levende dyr som symboliserer kjærligheten vår – svart og hvit.

Denne saken er hentet fra KK34 som er i salg fra fredag 22. september. Se hele hjemmet til Tinashe og familien i magasinet.

Styling mote og interiør: Tone Kroken.
Hår og makeup: Agnes Guldbrandsen.

LES OGSÅ: Jorun Stiansen «forsvant» etter «Idol»-seieren: - Jeg måtte dra ut kontakten og bli den Jorun jeg var

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer