Kultur

- Jeg måtte være ærlig

«Inkvisisjonen« er Gerd-Liv Vallas eget ord på prosessen som førte til hennes fall som LO-leder. I boka «Prosessen» forteller hun åpenhjertig om det, og om tiden etterpå.

Foto: LO
Foto: LO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
I dag lanserer tidligere LO-leder Gerd-Liv Valla sin nye bok «Prosessen». I boka forteller hun sin versjon av Valla/Yssen-saken.

- Ikke suicidial

Under pressekonferansen understreket hun at hun hverken er bitter eller synes hun har fått et dårlig liv, men at hun ved å skrive boka fikk utløp for et behov for å få fram sin egen versjon. I et intervju med denne månedens HENNE forteller Gerd-Liv Valla om hvordan hun har opplevd tiden etter at VG 10. januar i år skrev at Ingunn Yssen hadde følt seg mobbet og trakassert av henne. Hun legger ikke skjul på at månedene som har gått har vært tunge.- Jeg har ikke vært sucidial. Det har vært øyeblikk da jeg har lurt på hvorfor jeg ikke har vært det, da mange syntes at jeg hadde grunn til det, sier Gerd-Liv Valla i intervjuet med HENNE.
 • Bente E. Engeslands leder: Valla måtte gå
 • KK kommenterer: Skandalen Valla mot Yssen
 • Hovedpersonen Valla

  - Jeg mener at hovedpersonen må få fortelle sin egen versjon. For meg blir det direkte feil å overlate hele saken til dem som hittil har sagt noe, sier Gerd-Liv Valla til HENNE.

  - Venter forskjellige reaksjoner

  I boken skriver Gerd-Liv Valla ikke bare om konflikten med Ingunn Yssen som sprakk i VG i år, og som senere førte til at hun gikk av som LO-leder. Hun omtaler også forholdet til statsminister Jens Stoltenberg, Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen, og andre personer i LO. – Noe av det tyngste med å skrive denne boka, var å skrive om hvordan jeg hadde det. Det er tungt å fortelle dette til alle. Det vil være forskjellige reaksjoner hos dem som er omtalt i boka. Noen vil si at de ikke kjenner seg igjen, andre at de ikke har noen kommentarer og andre igjen at de vil lese boka først. De får si hva de vil, dette er min historie, sier Gerd-Liv Valla i følge NTB.

  Fougner-utvalget

  Gerd-Liv Valla sier at Fougner-valget som gransket henne, opptrådte tøft og uverdig.Hun hevdet at utvalget ikke har vært troverdig, blant annet fordi det har hatt en ensidig vurdering av bevisene til fordel for Ingunn Yssen. – Det som er skjedd, er at samme instans har etterforsket, anklaget og dømt. Det kalles inkvisisjon, og det er faktisk en ganske tøff opplevelse, sa Gerd-Liv Valla i følge NTB. Og rapporten fra psykiaterne til Fougner-utvalget kommer til å bli etterprøvd, opplyser hun.– På hvilken måte vil jeg ikke ha noen formening om nå, sa Gerd-Liv Valla under presentasjonen av boka.
 • Les sammendrag av Fougner-rapporten her
 • - Jeg har vært angrepet

  Gerd-Liv Valla sier det var nødvendig å skrive bok på grunn av dimensjonene i saken som førte til at hun trakk seg som LO-leder.– LOs historie skal skrives og den kommer i 2009. Jeg vil da at min stemme skal høres. Ikke minst fordi jeg har vært en person det har vært spekulert veldig mye rundt. Jeg og min person har vært angrepet.

  Tror på takk

  Gerd-Liv Valla sa også at mange har ønsket å legge saken bak seg. Det har hun forståelse for, men samtidig er hun i følge NTB sikker på at det finnes folk i LO-systemet som vil takke henne for at hun har skrevet boken.

  Les artikkelen gratis

  Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

  Gå til innlogging med

  Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.