Utbrent

- Jeg mistet språket

Marie Sjøvold (32) jobbet så hardt at hun mistet taleevnen.

MØTTE VEGGEN: Marie Sjøvold hadde blitt mor for første gang – og jobbet masse. Helt til det en dag sa stopp. Foto: Geir Dokken
MØTTE VEGGEN: Marie Sjøvold hadde blitt mor for første gang – og jobbet masse. Helt til det en dag sa stopp. Foto: Geir Dokken Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

KK.NO: Hun er tobarnsmamma og kunstfotograf. Marie Sjøvold (32) tar bildene ingen andre tar: Den gravide kvinnen foran speilet – når ingen av klærne passer lenger. Den høygravide kvinnen ved frokostbordet etter en lang våkenatt. Den nybakte moren mens hun henter tåteflasken med melk om natten.

Hun iscenesetter sitt eget liv, livet som småbarnsmor.

– Jeg må innrømme at jeg syntes det var krevende å få barn. Barn er den største omveltningen i livet ditt, men for meg tok det noen år å skjønne det. Jeg tenkte at livet ikke skulle endres av at jeg fikk barn. Jeg skulle jobbe like mye som før og gjøre det samme.

MAMMA: – Jeg må innrømme at jeg syntes det var krevende å få barn, sier Marie.  Foto: Geir Dokken
MAMMA: – Jeg må innrømme at jeg syntes det var krevende å få barn, sier Marie. Foto: Geir Dokken Vis mer

Hun – som alltid har lett etter hverdagsmagien, sett det store i det små og lært andre å stoppe opp for å se – hun måtte selv skjønne omveltningen «the hard way» for noen år siden.

LES OGSÅ: Er du i ferd med å bli utbrent?

Jobbet dag og natt

Fram til hun fikk sin første datter jobbet hun dag og natt. Hun tilhørte det hippe kunstermiljøet i Berlin, og reiste verden rundt med kunstutstillinger, foredrag og nye prosjekter.

Marie fortsatte å jobbe masse etter at datteren Ines ble født. Ines ble med, sov i reiseseng og tilpasset seg mammas liv. Noe som gikk en periode. Inntil Marie en dag skulle på jobb og undervise fotostudenter.

Plutselig klarte hun ikke å snakke.

– Jeg gikk på en smell. Jeg mistet rett og slett språket, sier Marie.

Mannen hennes fikk henne til å skrive en liste over hva hun måtte gjøre og hva hun ville gjøre. Hun måtte rydde opp i livet, tenke ut hva hun ville kvitte seg med, hva som skulle være på vent – og hva hun ville ta med seg videre. Det var ikke noen rasktvirkende lykkeformel eller noe simsalabim.

LES OGSÅ: Derfor blir kvinner oftere sykmeldt

Artikkelen fortsetter under bildet.

KUNSTFOTOGRAF: Marie Sjøvold foran noen av bildene hun har tatt. Fotografen bruker ofte seg selv som modell.  Foto: Geir Dokken
KUNSTFOTOGRAF: Marie Sjøvold foran noen av bildene hun har tatt. Fotografen bruker ofte seg selv som modell. Foto: Geir Dokken Vis mer

Kom noe godt ut av det

Først nå – fire år senere, med to barn på 5 og 2 år, føler Marie at hun har klart å velge det livet hun vil og klarer å leve.

– Jeg vet jeg er privilegert, og voldsomt dramatisk var det kanskje ikke. Men denne vanskelige perioden i livet mitt kom det altså noe godt ut av. Nå er jeg blitt god til å si nei og å gjøre ting lettere for meg selv. Jeg må prioritere beinhardt hva jeg skal bruke tid og energi på.

Marie er opptatt av at vi kvinner i dag har laget så mange parametere som vi skal levere på. Vi skal klare alt – og sammenligner oss hele tiden med alle andre.

– Det har skjedd så utrolig mye med kvinnerollen, men morsrollen er jo lik! Vi forventer at vi skal klare det samme som våre mødre og bestemødre i – tillegg til alt annet. Men den biologiske morsrollen er vanskelig å overstyre. Derfor må hver enkelt mor finne ut hva som passer henne – og få det til å funke for seg, sier Marie.

LES OGSÅ: Slik får du mer energi

Liker mellomrommene

Marie er blitt opptatt av det hun kaller mellomrommene i livet.

KK 45 er i salg fra fredag 7. november. Foto: Jakob Kirk
KK 45 er i salg fra fredag 7. november. Foto: Jakob Kirk Vis mer

– Det er et mellomrom når jeg kjører sønnen min til barnehagen. Det er viktige minutter som mange bare regner som en transportetappe med stress. Kanskje er det da du kan få dagens fineste prat. Dagens næreste øyeblikk, forklarer hun.

– Jeg syntes jeg hadde så lite tid med barna, men skriver man opp all tiden man er sammen med dem, er det mye mer enn man tror. Jeg hadde bare ikke regnet med alle de fine og viktige mellomrommene.

- Jeg har lært at man ikke skal lete etter høydepunktene og den kjempegode følelsen hele tiden. Tenk heller at akkurat nå er det fint! Se etter nyansene i hverdagen. Som oftest er jo ikke en dag bare dritt eller bare fantastisk, den har hele spekteret av følelser og opplevelser, sier hun.

I KK 45 som er i salg fra fredag 7. november kan du se noen av de utleverende bildene som Marie Sjøvold har tatt av seg selv.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer