Årets stjerneskudd:

– Jeg ønsker å bane vei for andre og vise at det er plass til dem som ser annerledes ut

Rawdahs historie er en historie om reise seg. Å gjøre det beste ut av det. Hun ble født i et Somalia i borgerkrig og var baby da familien ble plassert i flyktningleir. De siste to årene har gjort kometkarriere i motebransjen.

RAWDAH MOHAMED: – Jeg er så vant med å skille meg ut. Uansett hva jeg gjør, blir jeg lagt merke til, så da kan jeg like godt gjøre det jeg vil og se ut som jeg vil. Heller det enn å trå forsiktig, sier Rawdah om stilen sin. FOTO: Trine Hisdal
RAWDAH MOHAMED: – Jeg er så vant med å skille meg ut. Uansett hva jeg gjør, blir jeg lagt merke til, så da kan jeg like godt gjøre det jeg vil og se ut som jeg vil. Heller det enn å trå forsiktig, sier Rawdah om stilen sin. FOTO: Trine Hisdal Vis mer
Publisert

Alt skjedde i løpet av de siste to årene. Det har gått kjempefort! sier Rawhdah Mohamed da vi gratulerer henne med prisen «Årets stjerneskudd».

Det var mens hun bodde i London for et par år siden at hun begynte å legge ut sine første antrekksbilder på Instagram. Deretter gikk det bratt oppover. På et halvt år hadde hun fått 10 000 følgere. I dag har hun over 50 000 følgere, gjester showene til de store motehusene under moteukene og har vært omtalt i både Vogue og Elle internasjonalt.

KK har kåret henne til «Årets stjerneskudd» for hennes kometkarriere i motebransjen. At det er nettopp KK som tildeler henne prisen, er Rawdah ekstra glad for:

– Jeg har lest KK fra jeg var tolv år. Jeg var veldig interessert i hudpleie og fant mye om det i KK. Men jeg hadde ikke råd til å kjøpe bladet selv. Heldigvis hadde jeg tannregulering, og på venterommet hos reguleringstannlegen lå bladet. Jeg var der så mye at jeg fikk overtalt hun som jobbet der, til å abonnere, sier hun.

Hatt fra Part Two, bluse fra Rodebjer, bukse fra Les Coyotes de Paris og smykker fra Efva Attling. FOTO: Trine Hisdal
Hatt fra Part Two, bluse fra Rodebjer, bukse fra Les Coyotes de Paris og smykker fra Efva Attling. FOTO: Trine Hisdal Vis mer

- Jeg ble dynket i søppelkassen

Rawdahs historie er en historie om reise seg. Å gjøre det beste ut av det. Og ikke å gi etter. Hun ble født i et Somalia i borgerkrig og var baby da familien ble plassert i flyktningleir.

– Jeg har fortrengt mye, men nå som jeg har fått barn selv, er mye kommet tilbake til meg.

Rawdah ser ut av vinduet.

Jeg følte meg lykkelig og visste ikke om at folk hadde det annerledes andre steder. Jeg trodde det jeg hadde, var normalt.

I 1999, da Rawdah var sju år, tok moren henne med til Norge. På asylmottaket på Østlandet fikk de utdelt en kasserolle og noen klær, og delte rom med en dame de ikke kjente.

– Jeg fikk sjokk da jeg kom til Norge, og det gikk opp for meg at jeg ikke hadde hatt det så bra. Psykologer og lærere syntes synd på meg, men jeg skjønte ikke hvorfor, for jeg hadde jo bra minner også. Det gjorde at jeg vendte piggene ut. For det var ikke noe bedre her. Her ble jeg jo slått og mobbet.

Rawdah beskriver en vanskelig tid.

– Jeg opplevde lokalbefolkningen som veldig rasistiske. Jeg ble dynket i søppelkassen, og på første skoledag samlet folk seg i skolegårdene for å se på «negrene». En gang tok noen kvelertak på meg med hijaben. Da jeg var åtte, gikk jeg forbi noen bygningsarbeidere, og de pekte og lo. Jeg hatet det. Det var nesten så jeg syntes det var bedre i Somalia. Selv om det var krig, så visste man i hvert fall hvem fienden var. Her i Norge var det veldig utrygt, sier Rawdah, som senere flyttet til Skien med familien.

I det daglige jobber hun som vernepleier for psykisk utviklingshemmede. Opprinnelig studerte hun for å bli sykepleier, men ekstrajobben som ringevikar for autister var så givende at hun skiftet studium.

Men når moteukene begynner rundt i verden, da starter Rawdahs parallelle liv. Da sitter hun på første rad, invitert som influenser. 28-åringen ble oppdaget mye fordi hun sørget for det selv. Under moteuka i Oslo i 2018 kledde hun seg opp, sminket seg med lipgloss på øyenlokkene, satte seg på første rad og kom i snakk med de rette folkene. Et par uker senere hadde hun signert kontrakt.

Rawdah Mohamed jobber som vernepleier og liker kontrasten mellom helsevesenet og mote verdenen: – Som vernepleier får jeg brukt hodet. Og den 
 kreative siden får jeg utløp for som influenser, sier hun. Hatt og kjole fra Ganni og blazer fra Fretex. FOTO: Trine Hisdal
Rawdah Mohamed jobber som vernepleier og liker kontrasten mellom helsevesenet og mote verdenen: – Som vernepleier får jeg brukt hodet. Og den kreative siden får jeg utløp for som influenser, sier hun. Hatt og kjole fra Ganni og blazer fra Fretex. FOTO: Trine Hisdal Vis mer

- Skal man kontrollere at jenter ikke får gå i hijab, mens menn får gå i hva de vil?

Egentlig begynte karusellen å snurre noen år før, da Rawdah la ut sitt første antrekksbilde på Instagram. I brun skjorte, rutete skjørt og lave bestemorssko.

– Jeg begynte med Instagram for å gi inspirasjon til dem som ikke hadde samme interesse for å lete etter klær. I tenårene trålet jeg butikkene etter klær jeg likte. Venninnene mine syntes ikke det var like gøy å lete, så jeg tipset dem: «Det skjørtet er fint, og man kan ha en lang bukse under.»

Femti tusen følgere senere beskriver Rawdah formelen for suksessen på sosiale medier slik:

– I begynnelsen la jeg ut antrekksbilder annenhver dag. Og da Instastory kom, begynte jeg å legge ut videoer om livet mitt, slik at folk kunne bli bedre kjent med meg. Jo mer du gir, desto mer trofaste følgere får du.

Hun møter KK til intervju ikledd hijab. De eneste som får se henne uten, er venninnene, familien, og slekt. «Burkini girl» skriver hun under et bilde av seg selv og datteren på en solfylt strand, hun selv i heldekkende badetøy. Hun regner seg som praktiserende muslim og ber fem ganger om dagen.

Jeg har brukt hijab siden jeg var seks år. For meg er det et religiøst plagg. Da vi kom til Norge, foreslo mamma og andre voksne at jeg skulle ta den av om det kunne gjøre at jeg ble mindre mobbet, men jeg sa: «Jeg er fortsatt mørk i huden. Hva har dere tenkt å gjøre med det? Er det ikke bedre at dere lærer dem som mobber, at jeg er annerledes?» Det ble en trass for meg å gå med hijab. I Somalia hadde jeg ikke gått med den hele tiden, men i Norge tok jeg den på bare jeg skulle ut med søpla.

Hun innrømmer at hun også har et nostalgisk forhold til hodeplagget, for moren og tantene går også med det, og sjalet minner henne om det positive hun husker fra hjemlandet. Da vi påpeker at mange vil hevde at hijab er et kvinneundertrykkende plagg, blir Rawdah opprørt:

– Hver gang jeg leser det, får jeg gåsehud. Jeg har selv valgt å gå med hijab. Skal man kontrollere at jenter ikke får gå i hijab, mens menn får gå i hva de vil? Jeg vokste opp med jenter som ikke fikk drive med idrett. Der familien bedrev sosial kontroll, selv om jentene ikke gikk med hijab. Dem er det ingen som fanger opp. Sosial kontroll kan utøves uavhengig av hijab.

– Om du kunne begynne med blanke ark der ingen hadde noen de skulle ha sagt, ville du fortsatt valgt hijab?

– Ja, jeg ville valgt det, ut fra religiøse grunner. Men som barn ville jeg tatt den av på varme dager og i gymtimen.

Rawdah beskriver stilen sin slik: – Jeg elsker lag på lag når det er kaldt. Og 
 kontraster. En T-skjorte knytt i livet mot et stort skjørt. Jeg liker å kombinere ulike materialer. Ull mot silke og sånne ting. Kjole, bluse og støvletter fra Ganni. FOTO: Trine Hisdal
Rawdah beskriver stilen sin slik: – Jeg elsker lag på lag når det er kaldt. Og kontraster. En T-skjorte knytt i livet mot et stort skjørt. Jeg liker å kombinere ulike materialer. Ull mot silke og sånne ting. Kjole, bluse og støvletter fra Ganni. FOTO: Trine Hisdal Vis mer

- Jeg har vokst opp med en tro på at det jeg synes om meg selv, det er det som teller

Rawdah er alenemor til en datter på fire år.

– Det er veldig stigmatiserende å være alenemor, men søsknene mine stiller opp. Da jeg var på Fashion Week i London, passet lillebroren min på henne, forteller Rawdah.

Hun har seks brødre og to søstre. Ifølge Rawdah er hele familien stolt over framgangen hennes, og de deler gjerne Instagram-innleggene og modellbildene hennes. Men hva slags forhold har hun til sitt eget utseende?

Rawdah drar på det.

– Da jeg var yngre, ble jeg kalt «stygg neger». Jeg gikk til mamma og brødrene mine, som sa: «Ville du blitt sur om de kalte deg gammel mann?» Jeg svarte nei, for jeg var jo ikke en gammel mann. «Nei, og du er ikke stygg heller. Det er det samme, så du trenger ikke å bli fornærmet.» Jeg har vokst opp med en tro på at det jeg synes om meg selv, det er det som teller.

Vogue omtalte henne som en «Somali influencer living in Norway». Rawdah mener at det er en riktig beskrivelse:

Men jeg ser ikke for meg noen gang å flytte tilbake til Somalia, uansett om det blir fred. Jeg ser på Norge som hjemmet mitt. Jeg velger og vraker fra begge kulturer og gjør det til mitt eget. Og om noen skriver at jeg er norsk, så ber jeg dem ikke rette på det.

Da hun blir bedt om å nevne hva hun liker ved Norge, svarer hun:

– Å, det er mye! Da jeg først kom til Norge, likte jeg hvor glad dere er i naturen. Foreldrene mine satte pris på det. Den sunne livsstilen med sunn mat. I Somalia er det mye fet mat med mye olje.

– På jobben som verne pleier går jeg i ull og Bergans om vi skal på tur, eller i lilla støvletter og skjørt. Hatt fra Part Two, bluse fra Rodebjer og smykker fra Efva Attling. FOTO: Trine Hisdal
– På jobben som verne pleier går jeg i ull og Bergans om vi skal på tur, eller i lilla støvletter og skjørt. Hatt fra Part Two, bluse fra Rodebjer og smykker fra Efva Attling. FOTO: Trine Hisdal Vis mer

- Jeg vil vise at det er plass til dem som ser annerledes ut

I en bransje der kvinnekroppen gjerne brukes som utstillingsvindu, skiller Rawdah seg ut med sin heldekkende stil.

– Jeg ønsker å bane vei for andre og vise at det er plass til dem som ser annerledes ut.

– Gjelder det dem som ønsker å gå i bikini også?

– Ja, absolutt. Samfunnet har vært «obsessed» med hvordan kvinner går kledd. Jeg har sett bilder av de første kvinnene som gikk med jeans i New York og hvordan mennene stirret på dem. For noen kvinner er det frigjørende å vise hud. For andre kan det være frigjørende å dekke til huden. Noen gjør det ut fra religion, men man må få lov til å velge selv.

På Instastory kommer hun med den ene tiraden etter den andre. Om hvordan hun måtte vise legitimasjon under moteuka i Paris, mens andre influensere slapp. At Paris likte henne, men at samfunnet der ikke var klar for en i hijab. At hun er «dritt lei» og bare skulle ønske folk kunne ta seg sammen. Men hun langer også ut mot folk i bransjen som har en lite oppfinnsom stil, som hun omtaler som «beige suites».

Hun som selv har opplevd mobbing, tyr hun ikke litt til det samme selv?

– Jo. Jeg gjør det, nikker hun og utdyper:

Folk kan gjerne kritisere det jeg har på meg, men ikke hudfargen eller hijaben. Jeg sier jo ikke noe stygt om rødhårete som har på seg en beige skjorte. Jeg kritiserer skjorta, ikke håret. Det må være lov.

Hun sier at hennes bruk av hijab er blitt tatt godt imot av norsk motebransje, og hun synes at det er gøy når en designer lager et sjal spesielt til henne.

– Og når de styler meg, slipper de jo å bruke tid på håret mitt, sier hun med en latter.

På spørsmål om datteren også skal gå med hijab, smiler Rawdah litt oppgitt. Hun har fått spørsmålet før.

– De spurte meg på helsestasjonen allerede da datteren min var to måneder. Jeg skjønte ingenting. Jeg var jo bare opptatt av amming. Jeg vil at datteren min skal få velge selv akkurat som jeg fikk.

Rawdah viser aldri hud på bildene sine: – Det er av religiøse grunner, sier hun. Kåpe fra River Island og kjole og sjal fra Marimekko. FOTO: Trine Hisdal
Rawdah viser aldri hud på bildene sine: – Det er av religiøse grunner, sier hun. Kåpe fra River Island og kjole og sjal fra Marimekko. FOTO: Trine Hisdal Vis mer

På årets kjendisgalla stilte Rawdah i en hvit, englelignende kjole som ville skilt seg ut selv på Met-gallaen i New York. Gjør hun noen forsøk på å overføre moteinteressen til datteren?

Rawdah ler.

– Datteren min vil bare gå i Spiderman-klær. Hun så bilde av meg på et cover i bladkiosken. Jeg spurte hvilket blad vi skulle kjøpe med oss hjem, og hun valgte det ved siden av, som var «Starwars». Det hender motehusene sier: «Bare si fra om datteren din trenger noe.» Jeg svarer: «Har dere noe med Spiderman-logo?»

Hun legger til:

– Selvbestemmelse er veldig viktig innen vernepleien, og det forsøker jeg å overføre til datteren min også. Det var befriende at mamma aldri kommenterte klær, utseende eller vekt. Det presset kommer fort nok uansett. Jeg vil gi datteren min de samme verdiene som jeg vokste opp med.

Hva hun gjør om ti år? Rawdah tenker seg om.

– Da er jeg vernepleier og mamma. Resten bare «freestyler» jeg. Og så håper jeg at jeg kan trekke meg tilbake. Jeg vil at moteverdenen skal vite hvem jeg er, men folk på gata trenger ikke å vite det.

Rawdah på Kjendisgallaen iført antrekk fra Nicolas Jebran. FOTO: Trine Hisdal
Rawdah på Kjendisgallaen iført antrekk fra Nicolas Jebran. FOTO: Trine Hisdal Vis mer
Denne saken er hentet fra KK nummer 25, som er i salg fra fredag 20. desember.
Denne saken er hentet fra KK nummer 25, som er i salg fra fredag 20. desember. Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer