LINN STOKKE: Linn Stokke arrangerer yogareiser til sjøs: – Jeg arbeider mye med kvinner gjennom foredrag, terapi, workshops. Dager med stillhet, sjø, yoga, natur og gode samtaler har vært et eventyr for oss alle. Og mange opplever at nye vennskap i voksent liv er veldig berikende. Foto: Astrid Waller
LINN STOKKE: Linn Stokke arrangerer yogareiser til sjøs: – Jeg arbeider mye med kvinner gjennom foredrag, terapi, workshops. Dager med stillhet, sjø, yoga, natur og gode samtaler har vært et eventyr for oss alle. Og mange opplever at nye vennskap i voksent liv er veldig berikende. Foto: Astrid Waller Vis mer

Linn Stokke

– Jeg ønsket å finne veien tilbake, og brukte meg selv som forskningsobjekt

Sommeren var på sitt vakreste og livet på sitt beste. Det var da Linn Stokke skjønte at alt måtte endres.

Publisert

Linn Stokke (56) er terapeut innen sjokktraumer og relasjon, yogainstruktør, og var tidligere skuespiller på Nationaltheatret. Hun har tatt medisin grunnstudium og 10 års studier i Mind and body Psykotherapy. Nå er hun styreleder av kulturrådet på Hadeland glassverk, og er gift med Atle Brynestad, og har fire barn. 

LES OGSÅ: Ghita Nørby: -Ingmar Bergman sa det så riktig: det er hardt arbeid å bli gammel

Skyfri himmel, sommeren 2003. Linn Stokke er på hytta sammen med mannen Atle Brynestad og barna. I dag skal det skje noe skjellsettende. Noe som skal forandre livet hennes. Bare en følelse, men likevel.

– Det var en perfekt sommermorgen. Vindstille og varmt, hav, måker og morgensol, og jeg padlet langs land i kajakk. Og jeg tenkte: «Det er så fantastisk vakkert, men jeg kan ikke føle det.» Ikke sånn som da jeg var barn. Noe var kommet mellom meg og sommeren. En nummenhet.

Linn Stokke smiler. Utenfor huset på Nesøya skummer havet på toppene. Selv sitter hun avslappet, som speilblankt hav. Beskriver hendelsen på hytta som «mitt viktigste mindfulle øyeblikk». At hun begynte å gjøre endringer: stresse ned, yoga og vegansk rawfoodkosthold. 

– Jeg ønsket å finne veien tilbake, og brukte meg selv som forskningsobjekt. 

LES OGSÅ: Hege Schøyen: - Jeg er et veldig, veldig engstelig menneske

En prat med Linn Stokke (56) er som en reise på bøljan blå. I smult farvann. Begreper som gi slipp, nærvær, balanse og indre anker spretter like tett som solsikkerspirer på et fat i sommersol. 

– Jeg lever ikke «alternativt», sier den tidligere skuespilleren, som i dag er traumeterapeut, yogalærer og kurs- og foredragsholder. 

Genserryggen er full av blad og rusk etter en yogaøkt på brygga.

– For jeg tror ikke vi har noe valg lenger. Vi må leve på en måte som er i harmoni med oss selv og naturen. Vi kan velge å være en del av løsningen eller av problemet. Bevisste valg har jo enorm endringskraft.

En gang i året reiser hun på silent retreat. Uten bøker, mobil eller andre distraksjoner. Bruker ikke stemmen på en uke. 

– Noen synes jeg er helt gal, men det er vel den tiden på året jeg er minst gal. Stress stilner, tankene roer seg, og pusten blir dypere. For meg er tiden i stillhet et sterkt anker hver eneste dag. Meditasjon hjelper meg å fokusere på det som er viktig og jobbe mer effektivt. 

Likevel, hun innrømmer at hun var mer ekstrem før: 

– En stund sto jeg opp klokken fem hver morgen og gjorde knallhard ashtangayoga. Nå er jeg i en annen livsfase der alle «regimene» er borte. Det er mer rom, og jeg koser meg med Yin Yang-yoga. 

– Du har måttet begynne å slappe av – fra å slappe av?

– Hehe. Ja. Når jeg ser tilbake, måtte jeg nok ha litt rigid disiplin før jeg var klar for dypere avspenning.

Begge Linns foreldre var skuespillere, og selv hadde hun roller på Nationaltheatret fra hun var 14 år. Gjennombruddet kom på tv med «Hjemme hos oss», Norges første sitcom, og siden i Sverige som Tutta Rolf i serien «Lykkeland». Sammen med kjæresten Hans Ola Sørlie, den mørke kjekkasen fra «Oriens belte», ble hun den blonde halvdelen av Norges tidlige svar på Brangelina.

Men ting endret seg. «Livet skjedde», som Linn selv beskriver det. Hans Ola døde i en trafikkulykke mens Linn gikk gravid med deres andre barn. Sorgen er hun ferdig å snakke om. Mener den er rikt beskrevet opp gjennom årene. 

– Lever vi lenge nok, møter vi på utfordrende livsomstendigheter. Heldigvis utelukker det ikke et meningsfylt liv etterpå. Og for meg har det selvsagt vært andre hendelser også. Livet er jo i bevegelse.

ROLIGERE: Det er lite som kan få Linn ut av kontroll. Å vise fingeren til syklister er utenkelig. – Den reaktive delen som skyter fra hofta, blir veldig borte med mindfullness, sier Linn Stokke. Foto: Astrid Waller
ROLIGERE: Det er lite som kan få Linn ut av kontroll. Å vise fingeren til syklister er utenkelig. – Den reaktive delen som skyter fra hofta, blir veldig borte med mindfullness, sier Linn Stokke. Foto: Astrid Waller Vis mer

LES OGSÅ: Lise Fjeldstad: -Jeg synes nesten jeg står på startstreken til livet

– Kess ga meg en uforbeholden kjærlighetsdusj twenty four seven

Postkassen er hvit uten navn. Stua går i matte gråtoner, med utsikt i to retninger. Lekkert og lunt, men borte er svømmebasseng, ridebaner og slott. Hvordan har egentlig økonomiske opp- og nedturer påvirket henne? 

– For meg personlig har det alltid vært veldig stabilt. Det var noen tøffe runder for Atle, men det ble aldri eksistensielt. Vi hadde en styrke og et samhold med oss hele tiden. Livsomstendigheter varer jo ikke. På pulten min har jeg en setning av Eckhart Tolle, «This too will pass».  

Hun henter familiebildet fra peishylla. Elleve personer, og hunden Kess. Forteller om schæferen som fram til for et halvt år siden fylte sofaen hennes. Som i 94 hundeår fulgte reisen hennes gjennom to flyttelass. Som lå ved hennes side gjennom nye opplag av sorg – boken hun skrev etter at Hans Ola døde. Som logret henne i møte etter hvert som de fire barna hennes vokste opp og fikk eget liv. Til slutt var det bare Kess igjen å øse morskjærlighet over:

– Kess døde fredelig her på stuegulvet. Jeg har latt savnet og den varme gleden etter ham få lov til å vare. Ettertonene hans er så sterke, så ingen ung jypling får komme inn her ennå.  

Hun smiler. 

– Han kunne ligge og se på meg med de store tallerkenøynene sine og si: «Herregud, jeg bare elsker den dama!»

– Du savner den daglige bekreftelsen?

Linn blir blank i øynene.

– Kess ga meg en uforbeholden kjærlighetsdusj twenty four seven. Klart jeg savner ham!

LES OGSÅ: Vibeke Klemetsen: Slik balanserer jeg det sunne kostholdet med morsrollen

I 1990 giftet Linn Stokke seg med Atle Brynestad, forretningsmannen med Porsgrunds Porselæn, Smart Club og Hadeland Glassverk i en etter hvert omskiftelig portefølje. Bryllupet sto i Venezia, med 70 gjester fløyet ned. Linn som egentlig dyrker stillheten, ville hun valgt det samme i dag? 

– Jeg valgte det ikke den gang heller, sier hun med en latter. 

– Det var Atle. Jeg foreslo at vi skulle gifte oss barbeint i skogen eller noe lignende. Atle ville nok valgt Venezia i dag også. Det ble et eventyrbryllup.

Kjærligheten? Linn vil ikke snakke så mye om den. Atle er så privat. Men hun kan røpe at de gjennom årene alltid har tent lys for hverandre på trappen.

– Det er godt å være ventet. Atle og jeg respekterer hverandre dypt. Det er grunntonen i alt vi har vært gjennom. Vi har et kreativt og dynamisk forhold. Som moren min brukte å si: «Sammen er dere dynamitt.»

SA OPP JOBBEN: I 1999 sa Linn opp fast stilling ved Nationaltheatret. – Jeg er utrolig takknemlig for årene der, men for meg var det på tide å gå videre. Den nye friheten var deilig, og jeg nøt spesielt ettermiddager og kvelder etter år inne på teateret. Etter å ha sagt opp møtte jeg Lars Andreas Larsen i døren på vei ut, og han sa, med en stor varm klem: «Å, nå har fuglen sluppet ut av buret sitt.»  Foto: Astrid Waller
SA OPP JOBBEN: I 1999 sa Linn opp fast stilling ved Nationaltheatret. – Jeg er utrolig takknemlig for årene der, men for meg var det på tide å gå videre. Den nye friheten var deilig, og jeg nøt spesielt ettermiddager og kvelder etter år inne på teateret. Etter å ha sagt opp møtte jeg Lars Andreas Larsen i døren på vei ut, og han sa, med en stor varm klem: «Å, nå har fuglen sluppet ut av buret sitt.» Foto: Astrid Waller Vis mer

LES OGSÅ: Helene Bøksle: -Jeg måtte bli mor selv for å se at jeg er en løve

Jeg opplever meg som veldig heldig akkurat nå

Linn er 55 år. Eller 56. Er akkurat passe kokett når hun forsøker å telle etter. 

– Jeg har et det bra innvendig, og er ikke redd for å bli voksen. Jeg har ikke så mange behov som må fylles, og er veldig fornøyd med å spise en enkel salat eller tilbringe lørdagskvelden i ro. Yoga er min daglige livskvalitetsforsikring. Da jeg var yngre, ble jeg skikkelig stiv i ryggen på lange skiturer, men nå går jeg seks timer uten å ha vondt noe sted. Vi lever i snitt 30 000 dager, men de 5000 siste ofte med dårlig helse. Jeg har lyst til å dø ung, i den forstand høy i alder, og ung i kroppen. 

Hun har fire barn. To sønner med Hans Ola Sørlie, og en sønn og en datter med Atle Brynestad. Linn peker på familiebildet og forsøker å rekonstruere hvor gamle barna er. Ender opp med gjetninger, også der, med et par års margin. 

– Jeg har vært så heldig å få reise mye med barna i voksen alder. Ofte en av gangen. Det er blitt et pusterom der vi har sjekket andre sider av livet. En av sønnene mine var med til Israel og fastet i ni dager. Min datter Sine og jeg tok en utdannelse innenfor ernæring sammen. 

Hun innrømmer at det var en overgang, da de satt der, hun og Kess, og så barna flytte ut, én etter én.  

– Men andre ting kommer inn. Nå er det mye tid til å arbeide med det jeg synes er aller viktigst. Jeg opplever meg som veldig heldig akkurat nå.

Og hun har noen råd å gi til andre i samme livsfase:  

– Mye skjer for oss kvinner akkurat da. Det kan lett bli overveldende. Det er til stor hjelp å rydde litt opp i livet i forkant. Finne en sunn balanse. Det kan bety at du endrer kosthold, starter å trene, lar noen relasjoner forsvinne og nye komme til. Når vi rydder opp, skapes rom til det nye livet som er i anmarsj. For meg var prosessen ganske røff over flere år. Nå nyter jeg livet mer enn på mange år. Det er enklere og mindre dramatisk. Livet er ikke lenger et prosjekt som må fikses. Jeg er også blitt mye tydeligere med omgivelsene.

– Skulle du ønske du hadde vært tydeligere tidligere i livet også?

– Ja, sier Linn og smiler. 

– Jeg skulle gjerne det. Og om vi er heldige, er vi akkurat perfekt modne når vi drar herfra.

redaksjonen@kk.no Denne reportasjen står også i KK nr 24, 2017

– Kess ga meg en uforbeholden kjærlighetsdusj twenty four seven

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer