DORA THORHALLSDOTTIR: - Det er så lett å dømme folk som skiller seg eller går fra hverandre - men min erfaring som terapeut er at det nesten alltid er veldig veloverveid, forteller Dora - som både jobber som relasjonsterapeut og komiker.  Foto: John Andresen
DORA THORHALLSDOTTIR: - Det er så lett å dømme folk som skiller seg eller går fra hverandre - men min erfaring som terapeut er at det nesten alltid er veldig veloverveid, forteller Dora - som både jobber som relasjonsterapeut og komiker. Foto: John Andresen Vis mer

Dora Thorhallsdottir

- Jeg pleier å sammenligne de siste årene av det forholdet med en død potteplante. Det hjelper ikke hvor mye du vanner

Som relasjonsterapeut jobber Dora med både par og enkeltpersoner i livskriser. Selv har hun hatt et forhold som røk etter ti måneder og et etter ti år. Ja, hun vet hvor smertefullt det kan være.

Publisert

Dora Thorhallsdottir (43) kjenner mange først og fremst kjent som komiker. For tiden har hun stor suksess med showet «Familiegreier» på Latter i Oslo, men de siste elleve årene har hun jobbet som relasjonsterapeut. Og ikke minst stått i opptil flere livskriser selv.

Vi har bedt henne fortelle hva hun har lært av egne brudd - og om hva som må til for at et forhold skal vare. Dora var selv 23 da hun møtte det hun trodde var mannen i sitt liv, den gangen hun var lærerstudent i Kristiansand. Han fridde raskt, og bare 24 år gammel giftet hun seg.

- Det første bryllupet jeg var i, var mitt eget. Det var et stort bryllup med hundre gjester. Det var et islandsk kor med åtti stykker som sang. Alt var king size.

Bare ti måneder senere signerte hun skilsmissepapirene. Eller som komiker-Dora pleier å si det:

- Gjestene fikk takkekortet omtrent samtidig. «Kjære tante Solveig - tusen takk for den flotte gryta - du skal vite at jeg fikk beholde lokket!».

LES OGSÅ: - Skilsmisse er en av de tøffeste livskrisene man kan oppleve

- Jeg ramla ikke ned i «stakkars meg gryta»

Den gangen opplevde hun likevel bruddet slik:

- Det var enormt smertefullt. Jeg hadde så stort bryllup og følte jeg hadde flagga forholdet vårt så voldsomt. Nå måtte jeg stå til rette for det og prøve å forklare noe som var veldig sårt.

Så er det heldigvis dette med livskriser: Man vokser.

- Det som var så fint, var at jeg lærte meg så mye - jeg ble en mer empatisk person. Søstrene mine sa at «endelig fikk Dora litt dybde», ler hun.

Det er spesielt én ting hun er takknemlig over å ha lært av sin første skilsmisse:

- Jeg fikk innsikt i den sorgen du får når en drøm brister. Ofte varer sorgen lenger over drømmen som ikke ble, enn over at forholdet ikke varte. «Vi hadde det ikke bra - men vi skulle jo bli gamle sammen» er det mange som sier til meg i terapirommet. Den sorgen har jeg veldig stor respekt og forståelse for.

Hun kastet seg rundt den gangen, trengte desperat å komme seg vekk - dro til England for et halvt års tid for å ta en master der - og hadde det veldig, veldig gøy.

Jeg satte aldri spørsmålstegn ved min egen verdi

- Jeg ramla ikke ned i «stakkars meg gryta». Jeg hadde nok et fokus på at dette var hans tap, jeg fant mye styrke i det. Jeg satte aldri spørsmålstegn ved min egen verdi.

LES OGSÅ: Finnes det egentlig lykkelige skilsmisser?

- Jeg tenkte at det viktigste valget jeg hat tatt, er feil

SAMMEN I TI ÅR: I ti år var Dora sammen med komiker Jon Schau, som hun har to barn sammen med. Bildet er fra en ferietur til Spania i 2005, da Dora var gravid med eldstedatteren Sara. Foto: Privat
SAMMEN I TI ÅR: I ti år var Dora sammen med komiker Jon Schau, som hun har to barn sammen med. Bildet er fra en ferietur til Spania i 2005, da Dora var gravid med eldstedatteren Sara. Foto: Privat Vis mer

God hjelp til å gå videre fikk hun også av sin mor, som var ferdig utdannet familieterapeut på den tiden, og tok datteren i terapi for at hun skulle gjøre seg ferdig med bruddet, og slippe å bære lenge på det. (Psst: Derfor bør dere gå til en parterapeut tidlig i forholdet!)

Der det første ekteskapet varte i ti måneder, skulle det neste imidlertid vare i ti år. 29 år gammel ble hun sammen med komiker Jon Schau, som hun også fikk to barn sammen med. I mange år var det imidlertid mye som ikke fungerte så godt mellom dem. For Dora tok det likevel lang tid å bryte ut - slik det gjør for mange kvinner.

Jeg kan se barna i øynene og si at jeg ga alt jeg hadde

- Barnepsykiateren Mogens A. Lund, som etablerte Kempler Instituttet i Danmark, har sagt at «Når kvinner går, er de som regel syv år på overtid». Men jeg er veldig lykkelig for at jeg ikke gikk før. Jeg kan se barna i øynene og si at jeg ga alt jeg hadde. Men at jeg ikke kunne fortsette, fordi da hadde det ikke vært noe igjen av meg. Du mister mye livsgnist og kraft av å være i et døende forhold.

Ennå husker Dora datoen for bruddet: 13. januar 2013. I lang tid hadde hun vært åpen med Jon om det ikke gikk lenger. To hendelser skulle føre henne fram til en endelig avgjørelse.

- Jeg lest en artikkel med et sitat som traff meg veldig. «Det viktigste valget du gjør i livet, er den du velger å dele livet ditt med». Da tenkte jeg at det viktigste valget jeg har tatt, er feil.

LES OGSÅ: Slik gir du slipp på frykten for å bli såret etter et vondt brudd

Så var det den kvelden etter å ha spist middag hjemme hos foreldrene og faren hennes fulgte henne ut. (Psst: Tegnene på at parforholdet ditt er i fare!)

- Han så på meg med et trist blikk og sa at «jeg har ingenting med det, men jeg kan ikke huske sist du lo». Dagen etter stod jeg i dusjen og gråt. Så gikk jeg ut til Jon og sa «du vet jeg lenge har snakket om at det ikke går? Nå er det slutt». Så pakket han en bag og dro.

- Jeg ga alt jeg kunne, men så gikk det ikke lenger. Jeg kunne ha gått tre år tidligere, men da hadde jeg ikke kunne stått like mye inne for det. Jeg tror sterkt på det at vi alle har en en indre strikk som kan strekkes langt, men bare inntil et visst punkt, forteller Dora, og slipper komikeren til igjen:

- Jeg pleier å sammenligne de siste årene av det forholdet med en død potteplante. Det hjelper ikke hvor mye du vanner, sier Dora og presiserer at hun og Jon har et greit og avklart forhold.

- Jon er veldig raus - han lar meg tulle med forholdet i showene mine.

LES OGSÅ: Med Tourettes syndrom og lesbiske mødre vet komiker Sofie Frøysaa (28) et og annet om å skille seg ut

I dag er hun krystallklar på egne behov 

Noe av det viktigste hun lærte etter dette forholdet, var å bli tydelig på egne behov. Fra oppveksten hadde hun nemlig med seg en redsel for å bli avvist.

- Det er mange av oss som er oppdratt til å bare være snille og greie. Som barn og tenåring følte jeg at det ikke var plass til mine vanskelige følelser, jeg fikk ikke øvd meg på å være uenig eller på å komme med konstruktiv kritikk. De følelsene som ikke ble tålt når man er barn, blir man redd for å vise i voksen alder. Så jeg gikk bare rundt og hintet - mens Jon ikke skjønte hva jeg forsøkte å si.

I dag er Dora krystallklar på egne behov:

- Jeg har blitt så god på å fortelle om mine behov fordi jeg har vært så ræva på det, ler hun og understreker også at hun og hennes mor i dag har et nært og avklart forhold.

I prosessen med bruddet, forstod hun også dette:

Når du har barn, er det barna som lider mest om foreldrene ikke har det bra

- Den største gaven du kan gi dine barn, er at du har det bra selv. Mange barn med foreldre som bare krangler, har jo et ønske om at foreldrene skal gå fra hverandre. Barna har aldri bedt om at du skal ofre deg. Når du har barn, er det barna som lider mest om foreldrene ikke har det bra.

LES OGSÅ: Barna blir i alt for liten grad involvert når foreldrene bestemmer samvær

- Etter et brudd vil skilsmissen ofte være et åpent sår i barnet. Måten foreldrene velger å være mot hverandre på, kan enten bli salt eller gropulver i det såret. Jeg har vært kjempeopptatt av å snakke pent om Jon. Jeg har bearbeidet sinne og sorg, tilgitt ham og tilgitt meg selv, sier Dora og konkluderer slik om sitt andre og foreløpig siste ekteskap:

- John Gottman, som er en kjent amerikansk psykolog, har sagt at man velger partner ut fra to kriterier: Om man ønsker trygghet eller for at man skal lære noe. Jeg tror veldig på det, at du velger litt ubevisst noen som kan lære deg noe. Jeg lærte mye av Jon.

LES OGSÅ: - Veldig ofte vil det oppstå et vennskapsbrudd når et par går fra hverandre

- Vennskap og respekt må ligge i bunnen. Det er limet i et forhold

Hva er det så som gjør et forhold godt - og varer til døden skiller oss ad? Dora tar på seg relasjonsterapeuthatten, har noen punkter hun har notert ned på forhånd:

- Jeg er veldig opptatt av at begge parter må ta ansvar - at man føler at man er i et team. Det er det som gjør at et forhold varer. Om du må bli bedt om å bære ut søpla, så tar du ikke ansvar. Da er du bare en tenåring som må administreres, mener Dora friskt, og fortsetter:

- Den vanskeligste relasjonen å være i er å være sammen med en som er i offerrollen. Med en gang det er uenigheter er det den andre sin skyld. Det er heller ikke å ta ansvar.

LES OGSÅ: Phubbing er den nye store trusselen for parforholdet

Dernest:

- Vennskap og respekt må ligge i bunnen, det er limet. Et forhold går opp og ned, man er ikke like forelsket hele tiden.

Det er ditt ansvar å gjøre deg selv lykkelig

- Å føle at man har noen å lene seg på, som står støtt og tåler det er viktig. Og motsatt - at jeg kan være sterk for deg når du ligger nede. Det er fort gjort å tenke at den andre skal gjøre meg lykkelig. Men det er ditt ansvar å gjøre deg selv lykkelig. Men det er klart, har du feil person ved din side, er det vanskelig å være lykkelig, medgir Dora.

Om det likevel skulle ende i brudd, er det viktig å gjøre seg ferdig med ting, bearbeide følelsene og gå videre. Her er et siste lille tips fra relasjonsterapeuten:

- Skriv et brev som ikke sendes, men les det gjerne høyt for noen du har tillit til. Så river du det i stykker eller brenner det. Bli ferdig med det!

LES OGSÅ: Dette har de lykkelige parene til felles

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer