Født i feil kropp:

- Jeg prøvde å være så mye gutt som mulig

Sandra Krogh-Bjerke (44) var jente i en guttekropp. Det tok 44 år før hun fikk sin ekte identitet.

KVINNE: Sandra har nå endelig landet i den kroppen som føles rett for henne, nemlig kvinnekroppen. FOTO: Anne Lene Skotterud
KVINNE: Sandra har nå endelig landet i den kroppen som føles rett for henne, nemlig kvinnekroppen. FOTO: Anne Lene Skotterud Vis mer
Publisert

September 1977 blir en gutt født, og han blir døpt Sondre. Sondre vokser opp med sin familie på et lite tettsted kalt Manstad, utenfor Fredrikstad. Konstant føler Sondre seg annerledes enn de andre barna, men forstår ikke helt hvorfor.

- Før jeg kunne lese, husker jeg at jeg sto foran speilet og gjemte tissen min mellom bena, og det føltes så riktig, forteller Sandra.

I en alder av 9 år leser den lille gutten en artikkel i Se & Hør om en kvinne som var født i en mannskropp, men som var blitt kvinne. Sondre forstår umiddelbart hva som var galt hos seg selv.

Følt seg som kvinne hele livet

- Jeg opplevde kjønnsdysfori. Det sterke ubehaget en transperson føler når kroppen ikke stemmer med opplevd kjønn. Diagnosen kalles kjønnsinkongruens og er en fysisk forskjell mellom kroppens kjønn og hjernens kjønn, sier Sandra.

Hun forteller videre at kjønnsdysfori fra gammelt av ble det definert som en psykisk forstyrrelse. Nyere kunnskap på området har ført til at diagnosen har blitt flyttet vekk fra mentale lidelser. Diagnosen er ikke en mental lidelse eller vrangforestilling, men kan føre til mentale lidelser om man ikke får nødvendig hormonell og kirurgisk behandling.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer