Guri Melby:

- Jeg ringte eksen og ba ham flytte inn igjen

Da Guri Melby ble statsråd, flyttet eksen inn for å ta seg av de to små barna deres. Så stengte landet.

GODT HUMØR: Guri har sluttet å være så selvbevisst. Hun tror det kommer godt med i jobben når hun er mye i media. - Det er lettere når man tenker at det er en del av jobben, og at jeg ikke gjør det for meg selv. FOTO: Astrid Waller
GODT HUMØR: Guri har sluttet å være så selvbevisst. Hun tror det kommer godt med i jobben når hun er mye i media. - Det er lettere når man tenker at det er en del av jobben, og at jeg ikke gjør det for meg selv. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Oslo, mars 2020. Guri Melby (41) har nettopp kommet inn døra hjemme etter å ha vært hos Venstre-leder Trine Skei Grande. Det er travle dager på Stortinget og Norge er i ferd med å stenge ned som følge av pandemien. Guri og eksmannen Thomas har bodd fra hverandre i et halvt år. Hun tar opp telefonen og ringer han. Hun har nemlig blitt tilbudt å bli Norges nye kunnskapsminister.

– Jeg måtte ringe Thomas og si: «Hvis det her skal funke, så tror jeg nesten du bare må flytte inn her». Og det sa han ja til med en gang, sier hun med tårer i øynene.

– Han har alltid heiet veldig på meg og var glad på mine vegne. Det som gjorde det litt ekstra spesielt var at akkurat i de dagene her så stengte Norge ned. Barnehagen stengte og vi skulle ikke møte folk. Uten Thomas hadde jeg ikke klart meg. Det var nok litt sånn som når du er tvunget til å få noe til å fungere, så løser det seg på en eller annen måte.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Samlivsbrudd

Samlivsbrudd er gjerne glidende, og ikke noe som skjer brått fra én dag til en annen. Høsten 2019 prøvde Guri og eksmannen å bo fra hverandre. At det var tøft for tobarnsmoren er det ingen tvil om.

– Jeg syntes ikke det var noe enkelt i det hele tatt. Men da vi kom over i 2020 var den verste kjærlighetssorgen over, da hadde vi fått en bedre relasjon, jeg og Thomas.

De samarbeidet bra, men bodde hver for seg og skulle leve hvert sitt liv. Det var helt til de kaotiske ukene i mars samme året – da pandemien nærmet seg Norge med stormskritt, og ingen visste helt hva som skulle skje.

Så kom dagen da alt endret seg.

– Jeg husker at jeg fikk en melding av Trine (Skei Grande) om jeg kunne komme til henne en tirsdag kveld. Jeg hadde barna og kunne egentlig ikke, men skjønte at det var noe jeg måtte, forteller hun.

Hun bestemte seg for å dra.

– Med en gang jeg kom inn døra hos Trine fortalte hun at hun skulle trekke seg som leder og fra Regjeringen, og lurte på om jeg ville bli kunnskapsminister.

Det var ikke Guri forberedt på. Hun trengte likevel ikke lang betenkningstid på om det var noe hun ønsket. For som hun selv sier var det drømmejobben – en jobb der hun kunne kombinere politikk og utdanning.

Samtidig var det en trist måte å få jobben på. Hennes gode kollega skulle trekke seg som leder – en som har vært en nær person i Guris liv.

Og så måtte hun komme frem til en praktisk løsning med eksmannen.

Som barn var Guri en pliktoppfyllende elev og syntes skolen stort sett var gøy. Gjennom oppveksten har hun hatt en tendens til å prate mye ettersom hun lett blir revet med. Men kjeft var skummelt, og hun kunne ikke forstå at andre turte å utsette seg for det.

En engasjert og lidenskapelig politiker er slik vi kjenner henne i dag. Veien dit har vært basert på tilfeldigheter og det at hun har latt interessene styre valgene hun har tatt. Men det er ikke alt som har vært like enkelt å løse.

TVANGSAVKOBLING: Guri jobber mye, men sitter aldri på telefonen foran barna sine. Det er det ikke tid til, så da legger hun den vekk. - Det er en god måte å bli tvangsavkoblet, forteller hun. FOTO: Astrid Waller
TVANGSAVKOBLING: Guri jobber mye, men sitter aldri på telefonen foran barna sine. Det er det ikke tid til, så da legger hun den vekk. - Det er en god måte å bli tvangsavkoblet, forteller hun. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Utradisjonelt valg

Mange har et behov for å definere relasjoner, noe Guri også har kjent på. Hun og Thomas var enige om at det var som å bo sammen med sin beste venn.

– Det er ofte sånn at når et forhold tar slutt, mister du en person du er kjempeglad i. Men hvis vi kunne klare å legge det bort og bare tenke at vi var gode venner, så kunne det gå. Og det har vi klart. Det betyr ikke at det ikke har vært konflikter. «Ok, vi bor her, vi er stuck sammen, la oss prøve å gjøre det beste ut av det», tenkte vi. Det er ikke sånn at vi satt og sturet. Vi bestemte oss for å ha et så vanlig liv som mulig med gode middager og film.

– Følelsene svinger jo litt, men hele veien har vi vært bestemt på at vi ikke er sammen. Vi må bare gjøre det som funker best for oss og for barna.

I dag har det gått to år siden Thomas flyttet inn igjen for å gjøre logistikken med barna enklest mulig, og for å gi Guri mest mulig tid med barna.

– Nå prøver vi å komme oss tilbake til der vi var for over to år siden og etablere hvert vårt liv. Vi har jo følt at livet har stått litt på vent siden vi har bestemt oss for at det ikke er oss to.

Eksparet tok et utradisjonelt valg, som mange også har latt seg imponere over. Og det har ikke vært lett.

– Det var jo en fase der jeg ikke ville ha klart det. Da det ble slutt, var jeg skikkelig lei meg. Det var tøft, og jeg har nok hatt alle de følelsene som alle som har opplevd samlivsbrudd har kjent på – enten det er bitterhet, sjalusi eller hva som helst.

I den fasen hadde hun ikke klart å bo med eksmannen, men hun fikk litt tid på seg og kom frem til at hvis hun går rundt og er bitter, er det kun henne selv det går utover. Guri og Thomas valgte å gå for den løsningen som virket mest fornuftig i situasjonen og ta det derfra.

– Men det er ikke enkelt, det er det ikke.

Prioriterer tid med barna

Partilederen har opplevd mye undring knyttet til det utradisjonelle bovalget, som for dem var den mest praktiske måten å få hverdagen til å gå opp på. Folk har lurt og spurt om hvordan det fungerer. Men stort sett har hun opplevd positive reaksjoner.

– Jeg har inntrykk av at flere og flere finner alternative løsninger som funker for dem – å feire bursdager og jul sammen, og dra på ferie sammen. For min del var det lettere å håndtere bruddet følelsesmessig når det ble en overgang. Når det blir slutt, så er litt av sorgen å miste en person du er veldig glad i. Jeg har jo ikke mistet han, for jeg har han jo fortsatt i livet mitt, noe jeg er veldig glad for, sier hun.

Flere ganger har hun tenkt at dersom dette ikke hadde skjedd – med koronaen og at hun ble statsråd – så tror hun ikke de hadde hatt et fullt så bra forhold som det de har i dag. Situasjonen tvang dem til takle hverdagen, noe hun tror at gjør resten av livet enklere.

– Vi prøver å finne ut av hva som funker. Jeg har fortsatt en uforutsigbar hverdag. Det er ikke så lett for meg å si sånn: «Ja, jeg kan ha ungene». Jeg vil gjerne se ungene, men det hadde ikke fungert så bra med 50/50, for plutselig har jeg en kveld ledig og da vil jeg gjerne se ungene. Det krever at vi er litt mer fleksible.

– En viktig ting for meg er det å komme hjem de fleste dager, om det så bare er for en time. Å spise middag med ungene og se litt barne-tv – særlig mens de er små. Det at de ser meg jevnt og trutt, selv om det ikke er hele kvelden – jeg tror det gjør at de ikke tenker at de ikke ser meg så mye.

Kombinere lederstilling og familielivet

For Guri er tiden hun får sammen med barna den aller viktigste. Bosituasjonen med eksmannen har gjort at dersom hun plutselig har en frikveld, har hun kunnet se barna fordi de har bodd sammen alle sammen.

– Jeg har fått vært mest mulig sammen med dem.

Kommunikasjonsrådgiver Kamilla Stengel Willix som selv er småbarnsmor, skyter inn at flere i partiet har satt stor pris på at Guri går foran som et eksempel og setter barna sine først.

– Det er mange i partiet som har småbarn. Det at vi har en leder som sier at hun må hjem klokken fire for å se barna, gjør at det er lettere for oss andre å gjøre det samme. Da er det greit at jeg også går hjem klokken fire, så snakkes vi heller senere på kvelden når barna sover, forteller hun.

Og nettopp tid med barna var hovedgrunnen til den tvilen som oppsto i forbindelse med om hun skulle stille som leder. Statsråd skjer kanskje en gang i livet og går over en begrenset periode. Å ta på seg å være leder for Venstre er et enda større prosjekt.

– Jeg måtte bestemme meg for å være åpen om hva slags begrensninger jeg har. Det er mange dager jeg må dra hjem klokken fire. Der er jeg beinhard, og jeg har vært ærlig på det fra start at jeg har masse å bidra med som leder, men det er noen begrensninger der. Jeg tror det er viktig å være tydelig på hva du kan gi, og hva du ikke kan gi, sier Guri som ble partileder for Venstre høsten 2020.

TIDSEFFEKTIV: Guri får familielivet til å gå rundt ved å være tidseffektiv, spesielt på jobb, og ved å ikke ha for høye krav til seg selv i alt hun gjør. Alt trenger ikke være perfekt, det er som regel bra nok. FOTO: Astrid Waller
TIDSEFFEKTIV: Guri får familielivet til å gå rundt ved å være tidseffektiv, spesielt på jobb, og ved å ikke ha for høye krav til seg selv i alt hun gjør. Alt trenger ikke være perfekt, det er som regel bra nok. FOTO: Astrid Waller Vis mer

Å vise at det fungerer å kombinere jobb og barn, gir Melby motivasjon samtidig som det er viktig i et bredere, samfunnsmessig perspektiv.

– Hvis kvinner skal drive og velge bort karriere i mange år før de satser, mister vi mange talenter. Da må vi tilpasse arbeidslivet slik at kvinner får jobbet slik at de får det til å gå. Jeg har inntrykk av at mange småbarnsforeldre er veldig effektive de timene de faktisk er på jobb.

Tilfeldig at hun havnet i Venstre

På ungdomsskolen hadde Guri lyst til å være med i styret i ungdomsklubben på Grendstuggu, og det fikk hun. Året etter fulgte lederverv. Styret søkte kommunen om penger og kjøpte inn utstyr. Utenom elevrådet var dette hennes første verv.

– Jeg er nok en sånn person som engasjerer seg lett, jeg har meninger og greier ikke å holde meg unna.

Da hun var 16–17 år, ble hun spurt om å representere Venstre i ungdommens kommunestyre i Orkdal der hun er fra, og det sa hun ja til.

– Det var litt tilfeldig, men Venstre var ganske stort i Orkdal og partiet var opptatt av miljø, noe jeg også var veldig opptatt av, sier hun.

Som 18-åring sto hun på Venstres liste til kommunevalget samtidig som hun ble aktiv i Unge Venstre. Det tror hun var avgjørende for at interessen ble opprettholdt gjennom hele 20-årene.

– Det var litt tilfeldig at jeg havnet i Venstre, men jeg tror at om det ikke hadde vært rett, hadde jeg ikke blitt værende så lenge.

Hun tenkte at hun ikke kunne jobbe som politiker på heltid, og yrkesdrømmen var lærer. Hun studerte nordisk og engelsk ved NTNU før hun begynte å jobbe som lærer.

– Jeg tror det som kjennetegner meg litt er at jeg har gjort det jeg har hatt lyst til. Jeg studerte de fagene jeg hadde mest lyst til å studere. Med politikken har jeg også vært med på det jeg har hatt lyst til. Jeg har takket ja til mye og tenkte at jeg heller kunne trekke meg hvis ikke jeg likte det.

– I dag fikk jeg faktisk en melding av en jeg jobbet med på lærerutdanningen, med spørsmål om de kunne bruke meg i en «Hva kan du bli»-oversikt med tidligere studenter, forteller hun lattermild og mimrende.

– Det er lov å late seg litt

Partilederen har tatt med seg noen erfaringer på veien i en hverdag mange skulle tro at ikke var mulig å få til å gå rundt. For Guri går hverdagen opp ved å ikke stille altfor høye krav til seg selv. Får hun tid til en løpetur, holder det at den er på 20 minutter. Hun oppfordret til å begynne å kutte ned på møteinnkallelsene som ofte er standardtid på 60 minutter. Nå klarer hun seg ofte med 20 minutter. Det handler om effektivitet og å se alternative løsninger for å få lederrollen til å gå opp med familielivet.

– Jeg er litt lat òg, sier hun.

Kamilla, kommunikasjonsrådgiveren hennes, skyter raskt inn:

– Jeg tror ikke folk vil beskrive deg som lat..

– Hvis ungene er i seng, så kan jeg sitte i sofaen og sløve fra åtte til elleve. Det er nok redningen min. Det er lov å late seg litt, sier Guri.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer