Familie

- Jeg så aldri på min far som en drapsmann - for meg var han bare pappa

Lises far var alkoholiker, ble drapsmann og moren tok sitt eget liv. Da hun var 16 år fikk hun nok og tok selv kontakt med barnevernet.

FAMILIETRAGEDIE: Lise Gimres barndom var preget av ustabilitet. Heldigvis fant hun trøst og trygghet hos naboen Wenche. Les hennes sterke historie! Foto: Anders Martinsen
FAMILIETRAGEDIE: Lise Gimres barndom var preget av ustabilitet. Heldigvis fant hun trøst og trygghet hos naboen Wenche. Les hennes sterke historie! Foto: Anders Martinsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvor starter - og hvor slutter en familietragedie? For Lise Gimre (38) startet 17. mai 1986 som en av de aller beste i hennes åtte år gamle liv - som råstolt fanebærer gjennom Justviks gater, en bydel i Kristiansand, i det som var hennes alle første skoletog, med mamma og pappa på sidelinja, smilende, vinkende.

Den snille, stille, omsorgsfulle mammaen som jobbet som sykepleier. Og en pappa som var ufør etter en feiloperasjon - men som var verdens beste - når han var edru.

En eneste stor fest husker Lise denne mai-dagen som. En sånn dag du som barn kan sovne med et smil om munnen av - mens foreldrene fortsatte festen utover kvelden. Samme natt våkner hun av at storesøsteren på 16 år kryper opp i sengen hennes. «Bare sov, jeg passer på deg», sier hun - men Lise kjenner tårene hennes mot huden, ser blått lys flomme inn i rommet, igjen og igjen. 

Lise visste selvsagt ingenting om at faren hennes hadde skutt og drept en kamerat i fylla. At han skulle få seks års fengsel. Eller at hennes mor, morgenen etter at politibilen kastet lange, blå skygger inn på barnerommet, skulle bli akuttinnlagt på psykiatrisk avdeling, og at hun bare noen måneder senere - på et hjemmebesøk fra psykiatrisk, skulle ta sitt eget liv på sofaen i stua, der Lise fant henne på morgenen, og forsøkte å kile henne på bena, først lett, så hardere, før hun lugget henne, kløp henne i nesa, fortvilet forsøkte å vekke henne. Eller at hennes far, nitten år senere, også skulle velge å ta sitt eget liv. 

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer