Anne Meiltoft (74) har drømt om å gå Besseggen i mange år, og sammen med mannen sin hadde hun planlagt å gå den populære fjellturen i Jotunheimen. Men så ble han syk. Det er nå 13 år siden.
- Mannen min ble tidlig dement, og vi fikk aldri oppleve turen vi hadde drømt om.
Da barnebarnet Rikke Madelen Johansen (21) fortalte henne at hun skulle gå turen sammen med mor, far og kjæreste, fortalte Anne at det var hennes store drøm.
Et par uker før turen, viste det seg at foreldrene til Rikke ikke kunne være med likevel på grunn av sykdom, og da spurte Rikke om mormor ønsket å være med.
- Jeg tenkte at det var min siste mulighet til å få oppleve Besseggen, så da ble jeg med, sier Anne muntert.
Anne er i grei fysisk form, men hun er ikke en person som trener mye. Og ettersom det ble en relativt spontan tur, rakk hun ikke å trene seg opp i forkant.
- Det var ikke noe poeng å legge seg i hardtrening to uker før, men vi kjøpte gode fjellsko, da, forklarer Anne.

Ti grep for å holde deg ung: - Du må ikke leve et gledesløst liv
Ville ikke klart det uten hjelp
I juli i fjor sommer reiste Anne, Rikke, Truls Petter (kjæresten til Rikke) og Annes niese til Jotunheimen, og satte opp camp for kvelden. De satte opp et stort telt alle sov i, og lagde mat på stormkjøkken.
- Jeg ble servert nydelige middager – jeg kunne ikke hatt det bedre, sier Anne fornøyd.

Neste dag skulle de begi seg ut på den lange fotturen, og alt lå til rette for en god tur: De var kjempeheldige med været – det var strålende sol, og lite vind.
Det som ble avgjørende for at Anne turte å ta sjansen, var at Truls Petter skulle være med. Han hadde gått Besseggen fire ganger tidligere.
- Jeg stolte så mye på han. Jeg hadde ikke blitt med om det bare var meg og Rikke, og det viste seg jo at jeg heller aldri ville klart det uten Truls Petter, sier Anne.

Da eldstedatteren flyttet ut, måtte Janne og mannen ta en grundig prat om fremtiden
Krevende tur
Besseggen er beskrevet som en krevende fottur, som er cirka 14 kilometer lang, med 1132 høydemeter. Man er blant annet nødt til å gå over en egg, som kan oppleves som ganske luftig, med innsjøen Gjende 400 meter rett ned på den ene siden, og Bessvatnet på den andre siden.
- Jeg er ikke redd for høyder eller utfordringer, så selve klatringen over eggen gikk greit.
Rikke forklarer at de skulle ringe foreldrene hennes via Facetime da de kom til toppen. Det foreldrene hennes ikke visste, var at mormor var med.
- Jeg vet at mamma ville ha blitt kjempebekymret og sagt nei om vi fortalte på forhånd at vi tok med mormor over Besseggen, så vi hadde sagt at hun skulle bli igjen i teltet mens vi gikk fjellturen. De ble ganske overrasket, ler Rikke.
På dette tidspunktet var Anne ved godt mot. Det hun ikke visste, var at de bare var halvveis.
- Det var slitsomt, spesielt den siste delen. Jeg mistet begge stortåneglene, og klarte nesten ikke å gå den siste biten, men jeg hadde jo spist altfor lite før vi dro. Jeg gikk fullstendig tom for energi, sier hun.
Rikke forteller at de prøvde å få i henne mat, men at matlysten ikke var på topp.
- Jeg vet ikke om det var fordi hun var veldig spent, men hun hadde ikke spist så mye de siste dagene før turen, og før vi gikk spiste hun bare et halvt polarbrød. Under selve turen ble det vel bare en liten kvikk lunsj-bit. Men vi husket å drikke mye vann, da, understreker Rikke.


Mons (4) og foreldrene går fra Oslo til Nordkapp
Tok 13 timer
De brukte 13 timer på turen, og at Anne forstår at de andre ble lei av å måtte vente på henne og leie henne nedover.
- Mot slutten ble jeg så sliten. Jeg sa til Rikke at om jeg skulle dø der oppe, ville det ikke gjort noe, for da hadde jeg dødd lykkelig. Det er en nydelig plass å dø på, sier hun og ler godt, før hun fortsetter:
- Vi er så heldige som bor i Norge med så vakker natur, og det var en sann glede å se så mange mennesker på tur. Både voksne og små barn. Og ikke minst å få oppleve det sammen med barnebarn og niese, for ikke å glemme Truls Petter som er tålmodigheten selv.
- Ble du imponert over mormor, Rikke?
- Både og, sier Rikke, og ler litt før hun utdyper:
- Først og fremst er jeg kjempeimponert og stolt over at hun ble med – det var skikkelig stas og hyggelig. Eggen gikk fint, men på nedoverturen begynte jeg å bli litt lei.


– Jeg klarte ikke å få kontakt med andre. En bestevenn var en uoppnåelig drøm
Viktige forberedelser
Rikke postet en video av fjellturen på Tiktok, hvor hun blant annet filmer mormor som sitter i teltet på morgenen før turen, og sminker seg.
- Jeg skjønte ikke hvorfor hun skulle ha på seg maskara, men hun var ivrig på det. Det kunne tross alt hende at vi møtte på noen kjekke menn!
Anne ler godt når vi snakker om det.
- Du vet aldri hva du møter på veien, sier hun lurt.
Anne har alltid vært veldig glad i fjellet, og som barn reiste hun til fjells med foreldre og søsken hver sommer.
- Det har vært et stort savn. Derfor ble jeg så utrolig lykkelig av å få oppleve denne turen som hadde stått så høyt på ønskelisten i mange år, men som jeg trodde jeg aldri ville få oppleve fordi det var for sent.
Ny tur i sommer
Turen over Besseggen ga mersmak – Anne har nemlig meldt seg inn i DNT sammen med en venninne, og de skal gå tur på Hardangervidda i sommer, sammen med en turgruppe.
- Jeg tenker at selv om vi blir eldre, trenger vi ikke å sette oss ned og tro at vi ikke får til ting. Man må tørre å prøve, sier Anne.
- Jeg tror at mange i en viss alder tenker at man ikke kan gjøre slike ting, men det er som regel bare hodet som stopper deg. Det blir litt hva du gjør det til selv, og du trenger ikke å være i toppform for å klare å gå en fjelltur, sier Rikke.

Nært forhold
Anne og Rikke har et nært forhold. Rikke flyttet fra hjembyen Horten til Oslo i fjor sommer, derfor ser de ikke hverandre like ofte. Men Rikke jobber i Horten hver tredje helg, så de ser hverandre jevnlig. Og de snakker sammen hver dag.
Rikke jobber i hjemmetjenesten, og da får hun virkelig se hvor mange eldre som sitter alene mesteparten av tiden.
- Det er trist å tenke på at de 15 minuttene jeg er innom, er høydepunktet deres den dagen. Tenk så lite som skal til for å lyse opp dagen til noen. Å dra på besøk en halvtime, ringe eller sende en snap kan bety så mye, sier Rikke.
- Å føle at man er litt oppdatert på andres liv, og ikke føler seg glemt, er kjempeviktig, supplerer Anne.
Holder seg oppdatert
Anne henger med på teknologien så godt hun kan, og takket være Snapchat får hun jevnlige oppdateringer fra Rikke om hva hun holder på med.
- Mormor er veldig flink til å holde seg oppdatert på hva som foregår i samfunnet. Det er ikke alle som velger å henge med i utviklingen, så jeg er glad jeg har en mormor som er åpen for å sette seg inn i nye ting, og ikke er så veldig konservativ. På den måten holder hun seg mer ungdommelig, forklarer Rikke.
Rikke og søstrene hennes besøker mormor så ofte de kan, og Anne forteller at hun setter enormt stor pris på disse besøkene.
- Vi diskuterer og ler så vi griner om hverandre. Jeg er veldig privilegert som får oppleve det, og jeg lærer veldig mye om hvordan de unge har det i dag, sier Anne.

De som lever lengst har dette til felles
Håper å kunne være til inspirasjon
Rikke ønsker å inspirere andre til å ta med besteforeldrene sine på ting før det er for sent.
- Mange tenker at de skal gjøre det «en gang», og så blir det bare utsatt. Hvis man vurderer å dra på en lignende tur, bør man gjøre det nå. Det er kanskje nå eller aldri.

Rikke har fremkalt bilder fra turen som Anne ser på titt og ofte. Anne understreker at hun kommer til å leve på opplevelsen så lenge hun er på jorden:
- Det beste med hele turen er at jeg har så mange gode minner å tenke på, og så mange fine bilder jeg bruker mye tid på å se på. Når du er alene, får du god tid til å tenke.
Rikke understreker at en slik tur krever tålmodighet, men at det 100 prosent er verdt det.
- Vi gikk turen for opplevelsens skyld, og å oppleve det med mormor var ren lykke. Som en mann kommenterte på Tiktok-videoen min: Det er slike opplevelser man husker – ikke materialistiske ting. Det er opplevelsene man deler sammen med noen.
- Bare husk å spise nok næringsrik mat, råder Anne.