June Holm:

- Jeg sa til psykologen at jeg aldri kom til å få meg kjæreste

Etter voldtektene hadde June Holm vanskeligheter med å stole på gutter igjen.

JUNE HOLM: Etter de grove voldtektene hadde June problemer med å stole på gutter. Men så møtte hun Thomas. FOTO: Privat
JUNE HOLM: Etter de grove voldtektene hadde June problemer med å stole på gutter. Men så møtte hun Thomas. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Da June Holm (29), fra Tomrefjord i Møre og Romsdal, var 18 år opplevde hun i løpet av to måneder å bli grovt utnyttet av flere menn. Les hele historien til June her.

18. oktober 2009 ble hun overfalt på vei hjem fra byen og voldtatt på hybelen sin. 22. desember samme år ble hun voldtatt mens hun sov på et nachspiel. Første sak ble henlagt på grunn av ukjent gjerningsmann, mens det i sistnevnte sak falt dom mot voldtektsmannen, som var en del av bekjentskapskretsen til tenåringen June.

Den tiltalte ble først idømt ett års fengsel i Romsdal tingrett høsten 2010, samt at han måtte betale June 75 000 kroner i oppreisningserstatning. Men dommen ble siden anket til Frostating lagmannsrett. Den tiltalte anket på nytt, og saken endte i Høyesterett.

Den endelige dommen ble på ett års fengsel og 100 000 kroner i oppreisningserstatning, på grunn av merbelastningen ved krenkende bilder tatt av June under voldtekten. Junes sak bidro også til at man nå økte normalerstatningen etter grov uaktsom voldtekt fra 60 000 til 90 000 kroner.

- Følte meg alene

Men hverken penger eller dom gjorde at June kunne gå videre, og leve et bekymringsløst liv slik hun hadde gjort frem til 18. oktober 2009. Traumene hun hadde vært gjennom bidro til at hun blant annet ble diagnostisert med posttraumatisk stresslidelse (PTSD). Hun tilbrakte fire dager på psykiatrisk sykehus.

ALENE: June følte at hun ikke hadde noen å snakke med, og som hadde opplevd det samme som henne. Derfor har arbeidet med podkasten om voldtekt vært så viktig for henne. FOTO: Privat
ALENE: June følte at hun ikke hadde noen å snakke med, og som hadde opplevd det samme som henne. Derfor har arbeidet med podkasten om voldtekt vært så viktig for henne. FOTO: Privat Vis mer

Det var først da hun begynte å snakke åpent om hva hun hadde opplevd, at noe skjedde.

- Da jeg ble utsatt for voldtekt, følte jeg meg alene med min historie. Etter hvert som jeg åpnet meg, skjønte jeg at jeg langt fra var alene. Det ble til støtte og hjelp å høre andres historier, og at mine etterreaksjoner ikke var «unike». Det var faktisk helt normale reaksjoner, etter å ha blitt utsatt for en unormal og traumatisk hendelse, sier June til KK i dag.

June er en av grunnleggerne bak Vi tror deg-stiftelsen, sammen med Andrea Voll Voldum (24) - som ble voldtatt i Hemsedal i 2014. Stiftelsen ble i 2017 hedret med Skamløsprisen i regi av Sex og samfunn. Da prisen ble delt ut under Skamløsdagen, satt kronprinsesse Mette-Marit (46) i salen.

FIKK UTMERKELSE: Kronprinsesse Mette-Marit med de nominerte til Skamløsprisen i 2017 - det var June Holm (nr. 2 f.v.) og medgrunnlegger Andrea Voll Voldum (t.v.) som vant utmerkelsen. Fra høyre: Sofie Frost og Ellen Støkken Dahl. FOTO: NTB scanpix
FIKK UTMERKELSE: Kronprinsesse Mette-Marit med de nominerte til Skamløsprisen i 2017 - det var June Holm (nr. 2 f.v.) og medgrunnlegger Andrea Voll Voldum (t.v.) som vant utmerkelsen. Fra høyre: Sofie Frost og Ellen Støkken Dahl. FOTO: NTB scanpix Vis mer

Etter grunnleggelsen av stiftelsen, som står sammen mot voldtekt og seksuelle overgrep, så June at mange henvendelser gikk igjen, og dette fikk henne til å tenke at en podkast om tematikken kunne være en effektiv måte å spre informasjon og hjelp på.

- Ikke bare for de som er utsatt selv, men også for de som ikke kan forstå, men ønsker å forstå.

En podkast om voldtekt

Denne våren ble Vi tror deg - en podkast om voldekt sluppet. Og er den første norske podkast-serien laget om voldtekt.

- Podkasten Vi tror deg belyser hele prosessen, fra voldtekten skjer, til man med tiden lærer seg å leve med det. Man får et innblikk i hvordan det er å dra til overgrepsmottaket, til politiet for å anmelde, i rettssak og i behandling. Lytterne får være med gjennom det hele.

- Hvilke historier er det vi får høre?

- Det har vært viktig for meg å vise at voldtekt ikke bare skjer med kvinner, men også menn. I tillegg har det vært viktig å ha med varierte historier og variert innhold. Her får man blant annet høre om festrelaterte voldtekter, incest, vold og voldtekt av kjæreste, og gjengvoldtekt for å nevne noe, forklarer June.

June påpeker at det kanskje ikke er alle som føler det er riktig å være så offentlig med historien sin som det hun og deltagerne i podkasten har vært, men at selve budskapet er at det er viktig å dele det med noen.

- Ved å åpne opp og dele blir det lettere å bære. Stillhet rundt voldtekt og seksuelle overgrep, vil ikke gjøre problematikken noe annet enn å større. Jeg er helt sikker på at vi forebygger voldtekt ved å åpne opp og belyse problematikken, mener 29-åringen.

I podkasten snakker June og flere av gjestene om at mange ser på det å snakke åpent om voldtekt som tabu, og hun mener at holdninger og fordommer i samfunnet er noen av årsakene til at det fremdeles er tabu å snakke om voldtekt.

- Det er utrolig mange som har takket for at denne podkasten er blitt til, og takker for at vi tør å snakke om noe de selv ikke makter å åpne opp om, nettopp på grunn av hva alle andre vil mene og tenke hvis de sier det høyt selv. Vi kan komme over dette tabuet ved å fortsette å åpne opp og belyse det i større grad. Vise hvilket samfunnsproblem det er, i stedet for å lukke øynene og late som at det ikke skjer. For det skjer. Overalt. I hele verden.

Visste ikke hvordan hun skulle klare å stole på gutter igjen

- Du har tidligere sagt at du har følt mye skam knyttet til voldtektene du selv har opplevd. Føler du det slik i dag?

- Det kan føles som et annet liv. Altså, den jenta jeg var med skammen og skyldfølelsen. Jeg trodde jo at livet mitt var ødelagt for alltid. At jeg var ødelagt for alltid. I dag vet jeg at det ikke er tilfellet. Jeg har fjernet skammen og skylden ved å snakke det ihjel, være tålmodig og god mot meg selv.

TRYGGHET: I dag er June samboer med Thomas Førde. Før hun møtte ham, hadde hun store problemer med å stole på gutter. FOTO: Privat
TRYGGHET: I dag er June samboer med Thomas Førde. Før hun møtte ham, hadde hun store problemer med å stole på gutter. FOTO: Privat Vis mer

For ett år siden ble June kjæreste med Thomas Førde, og hun takker samboeren for støtten han har gitt henne.

- Støtten hans har vært uvurderlig. Ikke fordi jeg ikke hadde kommet langt før jeg møtte han, for jeg hadde jobbet mye med meg selv for å klare å åpne opp og tørre å ta imot kjærlighet. Men støtten hans har vært uvurderlig i form av kjærligheten og tryggheten han viser meg til enhver tid.

Hun erkjenner at hun hadde vanskelig for å knytte seg til og åpne seg for gutter etter voldtektene.

- Jeg har brukt mange psykologtimer på hvordan jeg skal klare å stole på gutter igjen, og bare noen uker før jeg møtte Thomas, sa jeg til psykologen min at jeg aldri kom til å få meg kjæreste. Jeg har slått albuer i mange som har nærmet seg ute på byen, og sikkert gjort mye annet som har vært totalt unødvendig. Men for meg har det vært en forsvarsmekanisme, sier hun ærlig.

Men med Thomas skjedde det noe June aldri hadde opplevd før.

- Jeg så han, og det som gikk gjennom meg da kan nærmest ikke beskrives. Jeg har ikke opplevd det før, eller siden. Alt inni meg fortalte meg at der er han. Jeg vet det kan høres rart ut, og jeg synes selv det er rart når jeg tenker tilbake på det, sier hun og smiler.

Det var nesten slik at hun ikke turte å fortelle psykologen sin at hun hadde møtt ham.

- Det var jo så ironisk at jeg bare noen uker i forveien hadde sagt at jeg aldri kom til å møte noen. Men det skjedde! Og takk og lov for det.

Krevende arbeid

Det er June som tar oss med som flue på veggen i de ulike podkast-episodene, og som møter menneskene som har vært rammet av voldtektshendelsen - enten som utsatt eller pårørende.

- Er det noen dager det kan blir for mye for deg, og du føler at du kommer for tett på din egen historie?

- Jeg skal ikke legge skjul på at det i begynnelsen var mye mer krevende enn jeg hadde sett for meg. Jeg innså at jeg trengte faglig kompetanse for å bearbeide traumene mine, og for å klare å bære andres historier.

Samtidig med at hun hjalp andre med å være åpen og å fortelle sine historier, gikk June til psykolog og deltok på traumestabiliserende kurs.

- Med tiden har jeg lært meg å lytte til meg selv, og ta meg selv på alvor. Jeg klarer å stoppe opp før det blir for mye nå. Voldtektene jeg ble utsatt for preger meg ikke nevneverdig i dag, sier 29-åringen til KK.

Mantraet hennes har alltid vært åpenhet, åpenhet, åpenhet - og hun merker heldigvis at vi er på vei mot et samfunn der det å snakke høyt om hva man er blitt utsatt for, er blitt mer akseptabelt.

- Det har definitivt skjedd endringer de siste årene. Det er også fordi at media i større grad er med på å belyse det. Jeg kommer aldri til å glemme hvor mye negativitet jeg fikk da jeg først åpnet meg opp om min historie. De siste fire årene har støtten vært utelukkende positiv, og alle deltagerne i podkasten har også bare fått støtte.

Hadde noen fortalt June for ti år siden at det skulle komme en podkast der mange kvinner og menn deler sine voldtektshistorier, hadde hun mest sannsynlig ikke trodd på det.

- Jeg prøvde iherdig å finne et menneske som hadde gått gjennom det samme, og som kunne fortelle meg at alt kom til å gå bra. Som kunne fortelle hvordan det var å gå til politiet for å anmelde, hvordan det var å gjennomgå rettssaker og at behandlingen kanskje ikke ble ferdig når man håper og tror at den er det.

STERK: For June Holm har det hjulpet å være åpen om voldtektene hun ble utsatt for i løpet av to måneder høsten 2009. FOTO: Privat
STERK: For June Holm har det hjulpet å være åpen om voldtektene hun ble utsatt for i løpet av to måneder høsten 2009. FOTO: Privat Vis mer

For June har det vært en lang prosess, som hun har vært nødt til å finne ut av selv - og gjennom å søke hjelp. Det har gjort at hun i dag føler en helt ny styrke til å hjelpe andre.

- Mange ganger har jeg følt at jeg har gått meg vill på et tivoli stappfullt av berg-og-dal-baner. Men det går helt fint å se tilbake på det nå, nå som jeg vet at jeg kan bidra til å inspirere og styrke andre i deres prosesser.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer