Delte magemuskler:

- Jeg så ut som jeg var åtte måneder på vei

Kath-Maiken stilte sin egen diagnose etter å ha lest et Facebook-innlegg. Da hadde hun gått rundt med delte magemuskler i mange år.

PLAGER ETTER FØDSEL: – Jeg slet med nedstemthet i alle barselperiodene og smertene var nesten ikke til å holde ut. FOTO: Privat
PLAGER ETTER FØDSEL: – Jeg slet med nedstemthet i alle barselperiodene og smertene var nesten ikke til å holde ut. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

– Hadde de riktige spørsmålene blitt stilt i perioden etter fødsel, kunne det gjort helsa mi bedre et år etter fødselen, sier Kath-Maiken Lorentsen.

Hun har tre barn, de er 18, 15 og åtte år. Hun vet ikke hvor lenge hun har gått med delte magemuskler, det er minst i sju år. Kath-Maiken er frustrert og oppgitt over å ha blitt frarøvet så mye av livet.

– Noen må rope ut at sånn kan vi ikke ha det lenger her i Norge, og jeg er villig til å fronte kampen, sier hun bestemt.

– Jeg levde i et smertehelvete og var så langt nede psykisk en kort periode, at jeg ikke visste om jeg orket å leve lenger. Uten nettverket mitt vet jeg ikke hvordan livet mitt hadde blitt. Jeg har vært alenemor de fire siste årene, og barnas behov settes selvfølgelig foran alt annet. De har det også bedre med en mamma som er fornøyd med seg selv.

Turte ikke si fra

Kath-Maiken beskriver de tre svangerskapene som ganske like, hun fikk heftig bekkenløsning hver gang. En stund etter at nummer to kom til verden, ble det slutt mellom Kath-Maiken og faren til de to eldste barna. Hun hadde hele tiden smerter i hofta, men etter samlivsbruddet begynte hun å trene hardt og hun raste ned nesten ti kilo i vekt på få måneder.

– På grunn av dette vet jeg ikke om jeg hadde diastase allerede etter disse fødslene. Magen ble jo uansett flatere med vekttap og sterkere muskler.

Etter noen år traff Kath-Maiken en ny mann, og fikk sitt yngste barn i desember 2014. Samtidig skjedde det mye vondt blant hennes nærmeste, og Kath-Maiken prøvde å være der for alle. Den yngstes far jobbet og jobber på sjøen, med 21 dager på jobb og 21 dager hjemme. De eldstes far bor et godt stykke unna. Selv om fedrene har stilt opp så godt de har kunnet, måtte Kath-Maiken tidlig lære seg å styre skuta alene. Minstejenta var fire år da forholdet mellom foreldrene raknet.

– I tillegg til de forferdelige smertene i hofta, visste jeg selvsagt at jeg hadde en liten urinlekkasje, noe som er helt vanlig når man er på seksukers kontroll. Da går vi fremdeles med bind, sånn er det jo bare. Men jeg kan ikke huske andre spørsmål enn «går det bra» på kontrollene. Fokuset var kun på barnet, sier Kath-Maiken med oppgitt stemme.

– Jeg slet med nedstemthet i alle barselperiodene og smertene var nesten ikke til å holde ut. Men jeg turte ikke å si noe, livredd for ikke å være en god nok mor. Hadde helsepersonellet stilt direkte spørsmål om inkontinens, smerter og utstående mage, hadde det vært enklere å fortelle sannheten.

Selv da Kath- Maiken ikke var gravid, slet hun med utstående mage på grunn av de delte musklene. FOTO: Privat
Selv da Kath- Maiken ikke var gravid, slet hun med utstående mage på grunn av de delte musklene. FOTO: Privat Vis mer

Møtte veggen

Kath-Maiken forteller at hun hele tiden har hatt en fantastisk fastlege, som har lyttet og støttet henne på alle måter, og henvist til ulike spesialister for å finne ut hva smertene kom av. Ingen skjønte hva dette var.

– I desember 2016 møtte jeg veggen. Da hadde jeg bare masteroppgaven igjen av logopedutdannelsen min. Men det skjedde igjen så mye i min nære krets, at jeg ikke klarte mer, sier Kath-Maiken, som den gangen bare ble sittende og gråte.

Fastlegen sykmeldte henne, og prøvde å hjelpe henne videre både ved eksperthjelp og samtaler. Kath-Maiken fikk behandling hos psykomotorisk fysioterapeut, hadde gode samtaler og lærte avspenningsteknikker. Hos manuell terapeut fikk hun bruke elektriske apparater for hindre urinlekkasje.

Hun var villig til å prøve alt, men ingenting hjalp. Kath-Maiken betalte i dyre dommer for pilatestrening, for å styrke kjernemuskulaturen. Smertene var nesten uutholdelige døgnet rundt, og hun hadde problemer med å bevege seg.

– Jeg var sykmeldt et knapt år, og skulle egentlig over på AAP (arbeidsavklaringspenger), Men jeg klarte ikke å ha det økonomisk dårlig også. Derfor beit jeg tennene sammen og gikk tilbake på jobb, der jeg hadde en fantastisk sjef. Hun var god å snakke med og sørget for best mulig tilrettelegging. Jeg slapp blant annet mye av inspeksjon i friminuttene, og fikk mulighet til å sette meg ned når smertene ble for ille, sier Kath-Maiken takknemlig.

Dårlig selvfølelse

Hele 2017 var et beintøft år, og sommeren 2018 var samlivsbruddet et faktum. Kath-Maiken forklarer at hun kava rundt for å holde hodet over vannet. Hun var sterkt påvirket av smerter og snakket seg selv ned. Selv om andre fortalte at hun var en flott kvinne, trodde hun ikke på dem. Hun er takknemlig for gode venner, som alltid stilte opp for henne, spesielt en veldig nær venninne.

Kath-Maikens familie bor ikke i Tromsø, men de har også vært der for henne hele tiden. Uten fastlegen, den psykomotoriske fysioterapeuten, sjefen, venner og familie, vet hun ikke hvordan hun skulle klart seg gjennom den tyngste perioden.

– Som singel og fremdeles ganske ung, ville jeg gjerne treffe noen, men kviet meg for å date, og i hvert fall for å vise meg naken, sier Kath-Maiken ærlig.

– Det var vel ingen mann som kunne finne meg tiltrekkende, jeg som så ut som om jeg var åtte måneder på vei?

Kath-Maiken bekymret seg for at eventuelle menn hun møtte ville tro hun var gravid. Problemet med inkontinens gjorde henne ekstra usikker i mange situasjoner i livet, også ved intimkontakt. Kath-Maiken hadde så vondt i hofta at hun i hvert fall måtte ta en Paracet før hun kunne møte noen. Som alenemor til tre var også mulighetene begrenset.

BABY I MAGEN: Kath-Maiken er ikke sikker på hvilken graviditet som delte magemusklene hennes permanent. FOTO: Privat
BABY I MAGEN: Kath-Maiken er ikke sikker på hvilken graviditet som delte magemusklene hennes permanent. FOTO: Privat Vis mer

Aketuren

I februar 2019 dro Kath-Maiken på aketur med sine tre barn. Bakken var bratt, og nederst var det en hump. Pusten ble slått ut av Kath-Maiken da hun akte over humpen. Hun ble liggende på alle fire og innså at hun ikke klarte å reise seg. To hjelpsomme personer kom til, men

Kath-Maiken var vant til å klare seg selv og insisterte på at alt gikk bra. Da kroppen begynte å riste ukontrollert, måtte hun til slutt godta at ambulanse ble tilkalt.

– Jeg hadde fått kompresjonsbrudd i ryggen, og ble igjen sykmeldt. Jeg ble enda reddere for å være i aktivitet, for å falle og slå meg igjen i en lang periode, innrømmer Kath-Maiken.

Dette var tungt for hun hadde prøvd å være i aktivitet til tross for smertene i hofta. Nå var det tilbake til start igjen med helsa. Atter en gang prøvde hun å reise seg.

– Helt tilfeldig kom jeg over et Facebook-innlegg, der en kvinne beskrev nøyaktig de samme smertene som jeg hadde i hofta. Kvinnen hadde diagnosen diastase og hadde fått et nytt liv etter en operasjon av de delte magemusklene. Diastase fører til at kjernemuskulaturen blir svekket, det kunne forklare mitt brudd i ryggen.

STREVD: – Jeg har strevd så lenge, og håper min åpenhet kan gjøre det enklere for andre kvinner med tilsvarende plager. For meg er livet endelig snart på plass igjen. FOTO: Privat
STREVD: – Jeg har strevd så lenge, og håper min åpenhet kan gjøre det enklere for andre kvinner med tilsvarende plager. For meg er livet endelig snart på plass igjen. FOTO: Privat Vis mer

Stilte sin egen diagnose

– Jeg tror jeg har diastase, sa Kath-Maiken til fastlegen etter å ha lest FB-innlegget.

– Det er mulig, jeg henviser deg videre, svarte legen.

Dermed begynte snøballen å rulle. Det ble konstatert at Kath-Maiken hadde en så alvorlig diastase at operasjon ble innvilget. Så kom korona, og operasjonen ble litt utsatt

– I september 2020 ble det foretatt en bukplastikk-operasjon. Magen ble flat igjen med en gang, og siden har jeg fungert bedre både fysisk og psykisk. Men jeg venter på innkalling til en kosmetisk operasjon etter bukplastikken. Jeg har blitt forespeilet sommeren 2023, noe jeg synes er lang ventetid, sier Kath-Maiken.

– Mamma bodde hos meg den første uken etter bukplastikk operasjonen, så ungene kunne følge sine vanlige rutiner.

BEDRE OPPFØLGING: – Hvorfor er det ikke obligatorisk med kontroll og oppfølging av kvinnen et år etter fødsel? FOTO: Privat
BEDRE OPPFØLGING: – Hvorfor er det ikke obligatorisk med kontroll og oppfølging av kvinnen et år etter fødsel? FOTO: Privat Vis mer

Da Kath-Maiken begynte å fungere bedre i hverdagen og ble tryggere på seg selv, kom også lysten på å delta på andre aktiviteter. Men hun ble flau da shortsen var klissvåt av urin etter første fotballtrening. Måtte hun legge fotballen på hylla for godt? Løsningen har hittil vært bruk av nattbind. Men fastlegen henviste igjen til spesialister, og nå venter Kath-Maiken på operasjon for å få bukt med stressinkontinensen. Endelig er helsa etter siste fødsel snart på plass, og Kath-Maiken får det livet hun skulle ønske hun hadde fått for sju år siden.

Hun forteller at flere leger hun har snakket med er helt enige i at kvinner følges altfor dårlig opp etter svangerskap og fødsel. Plagene Kath-Maiken har hatt er ikke uvanlige, og fører til dårlig livskvalitet.

– Jeg har strevd så lenge, og håper min åpenhet kan gjøre det enklere for andre kvinner med tilsvarende plager. For meg er livet endelig snart på plass, bare operasjonen mot stressinkontinens og korrigering etter bukplastikk operasjonen mangler, sier Kath-Maiken.

– Så hvorfor er det ikke obligatorisk med kontroll og oppfølging av kvinnen et år etter fødsel?

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer