Kitesurfing:

- Jeg satt i leiligheten og tenkte: er dette hele livet?

Åtte ganger verdensmester i kitesurfing, Kari Schibevaag (42) valgte bort A4-livet. Nå bor hun i en container eller i bobilen sin, sammen med hunden Truls.

KITEDRØM: Da Kari så en film om kitere, ble hun besatt av ideen om å prøve det selv. FOTO: Tommy Simonsen
KITEDRØM: Da Kari så en film om kitere, ble hun besatt av ideen om å prøve det selv. FOTO: Tommy Simonsen Vis mer
Publisert

Kari har ofte kjempet i motvind. Ikke bare i luften. Som barn hadde hun lese- og skrivevansker. Hun slet med å passe inn på skolen. Redningen ble håndballen. Kari var god og drømte om å bli proff. Men da hun skadet kneet alvorlig, ble drømmen knust.

Da bar det tilbake til skolebenken igjen. Men denne gang gikk det bedre. Etter hvert ble Kari både utdannet mediedesigner, idrettspedagog, og spesialpedagog.

Hun fikk raskt både jobb og leilighet. Men noe manglet.

– Skulle dette være hele livet mitt, liksom? tenkte jeg, sier Kari. Da var jeg 25 år.

UTE: På SUP-brett blant Lofotens tinder er Kari i sitt element.
UTE: På SUP-brett blant Lofotens tinder er Kari i sitt element. Vis mer

Starten på et nytt liv

Men en kveld, da noen venner viste film og bilder av folk som kitet på Hawaii, våknet Kari til liv igjen.

– Jeg tenkte at dette måtte prøves, sier hun. I begynnelsen ble det mye knall og fall, og nesten salg av kiten. Men etter hvert gikk det bedre.

Det gikk så bra at hun kom seg til VM i snøkiting i Frankrike i 2008. Og vant! Det ble starten på et nytt eventyr. Åtte ganger ble hun verdensmester i kitesurfing, og hele elleve ganger i snøkiting.

– Og premiene fra konkurransene, og sponsorene, gjorde at jeg plutselig kunne leve det livet jeg alltid hadde drømt om, sier verdensmesteren stolt.

NATUR: I ett med naturen og spekkhuggere er Kari lykkelig. FOTO: Tommy Simonsen
NATUR: I ett med naturen og spekkhuggere er Kari lykkelig. FOTO: Tommy Simonsen Vis mer

Bosatte seg i en gammel shipping-container

I mange år pendlet hun mellom Brasil, Sør-Afrika, Hawaii, Vietnam, Spania, Indonesia, Australia og Italia og Norge. Men så, for noen år siden, begynte den omstreifende kiteren å gå lei. Hun ville ned på bakken igjen. Og ønsket seg et eget hjem i Norge.

Da hun oppdaget den perfekte tomten på Ramberg i Lofoten, lengst ute ved havet, slo hun til.

Hun fant en gammel shipping-container på internett. Den lå i Nederland, og hadde reist verden rundt, akkurat som Kari. Nå ble den hentet hjem til Lofoten for å bli et permanent hjem.

– At det ble en container, for meg som store deler av livet hadde vært på reisefot, virker kanskje logisk. Men det var helt tilfeldig. Jeg ville bare ha et hus som passet min lommebok og livsstil.

– Det tok bare tre måneder fra jeg bestilte huset, til det var innflyttingsklart. Litt lengre tid før den ble godkjent av kommunen.

Containeren har alt hun trenger av bekvemmeligheter. Enorme vinduer gir milevid utsikt til havet og fjellene. Her kan Kari sitte under et mykt pledd og se nordlyset lyse opp himmelen over Lofothavet. Eller nyte av midnattssolen som bader i havet. Kari forteller at hun også har sett spekkhuggere leke rett utenfor vinduet.

– Jeg føler virkelig at jeg bor midt i naturen her, sier hun

Så lenge det er litt action, er det perfekt for meg

– Men da alt var ferdig, satt jeg her i containerhuset mitt, og tenkte at her skal jeg bo. Da fikk jeg panikk. Jeg måtte innse at jeg har lopper i blodet. Jeg trenger å se nye plasser, oppleve nye eventyr.

TRULS: Hunden Truls er Karis samboer og reisekompis. FOTO: Kari Schibevaag
TRULS: Hunden Truls er Karis samboer og reisekompis. FOTO: Kari Schibevaag Vis mer

Det gikk derfor ikke mange dagene før hun hadde kjøpt seg en gammel ombygget LT Volkswagen. Hun pakket telt og utstyr, og Jack Russel terrieren Truls. Og dro ut på nye eventyr.

– Men den bilen var ikke spesielt praktisk. Den var grei nok for meg, men Truls ville gjerne ville ha litt mer komfort. Derfor måtte jeg kjøpe meg en ekte bobil. En Pössl 2WinR. Og i den har vi alt vi trenger, ikke sant Truls? Kari smiler.

Å ha «hjemmet sitt på hjul», gjør at hun kan drive med det hun har lyst til. Hvor hun vil. Sommer som vinter. Fjellturer, kiting, toppturer, ski, SUP (padlebrett), hvalsafari, snorkling, eller surfing.

– Så lenge det er litt action, er det perfekt for meg, sier Kari! Men en rolig morgen er den beste starten på dagen jeg vet.

Aller best trives hun langt fra veien, hvor alt er helt stille.

– Er det sommer og fint vær er det deilig å ligge å se ut, med dørene åpne mot fjellet. Eller bølgene på havet jeg skal ut og være aktiv på litt senere. Og om vinteren elsker jeg å se på nysnøen som dekker marken.

HJEMME: Kari trives i containeren med store glassdører rett ut mot havet. FOTO: Tommy Simonsen
HJEMME: Kari trives i containeren med store glassdører rett ut mot havet. FOTO: Tommy Simonsen Vis mer

Det perfekte par

Den lille Jack Russel Terrieren Truls er Karis beste venn og ledsager. Han er med på alle strabaser, året rundt. Fra toppen av de høyeste fjell, skuer han ut over land og hav. Og selv på de mest humpete padleturer, sitter han støtt i baugen av kajakken. Eller brettet. Alltid med redningsvest på.

– Truls er en stor hund i en liten kropp, sier Kari stolt. Hun forteller at hun elsker ham over alt annet, men innrømmer at han er ganske bortskjemt.

– Han har verdens beste liv. Spiser godt, sover godt, og får masse kos fra alle han møter. Og selvsagt fra meg. Men han er sporty. Vi er det perfekte paret, sier Kari.

Hun mistenker dog at Truls egentlig ikke liker seg på vidda i tretti minusgrader.

– Han prøver så godt han kan å være en Husky. Det skal han ha. Men når det er for kaldt, eller for mye pudder, kommer han til meg og vil inn i sekken eller pulken.

– Og vi krangler selvfølgelig iblant. Truls er alltid på vakt. Han elsker å bjeffe, og jeg hater når han gjør det. Han elsker også tisper, og hater hannhunder. Da kan det fort bli livlig. Vi passer nok best alene på tur. Ikke på campingplasser, med andre mennesker og hunder tett innpå.

ET ROM MED UTSIKT: Fra Karis stue er det ingenting å si på utsikten. Truls er enig.
ET ROM MED UTSIKT: Fra Karis stue er det ingenting å si på utsikten. Truls er enig. Vis mer

Har lært å lytte til kroppen

Men Karis liv er ikke bare eventyr. Det kreves også en god del jobbing for å ha råd til å leve slik.

Om sommeren driver hun derfor et vannsportsenter i Lofoten: Schibevaag adventure. I tillegg holder hun kitekurs i Stavanger. Hun fotograferer, lager film og artikler til magasiner og web. Og drar på store og små ekspedisjoner. Innimellom underviser hun også på en folkehøyskole.

– For å orke å holde på med alt dette, trenger jeg å ha det godt med seg selv, sier hun. Det er en balanse.

Hun forteller at hun har lært å lytte til kroppen.

– Og kroppen min har det best sammen med gode folk på tur i fjellet, eller ute på havet. Jeg har også blitt bedre på å holde meg unna folk som gir meg dårlig energi. Vil heller bruke tid på dem jeg får energi av.

– Sånn sett er det godt å bli eldre, sier hun.

Har nesten glemt ut hvordan det er uten stillongs

Dette året har vært spesielt. Kari har måttet droppe en masse oppdrag, men har til gjengjeld kunnet være enda mer ute på eventyr. Så mye at hun nesten har glemt hvordan det er ikke å gå i stillongs.

– Men det har faktisk vært deilig å være hjemme. Om det er lov å si det. Hun og smiler unnskyldende. Vi er heldige vi som bor i Norge. Alle muligheter som naturen her byr på.

Men en liten tur til Svalbard i februar har hun allikevel vært på. Etter å ha tatt en Covid-test, selvfølgelig.

– Det var magisk. Ingen turister! Og et Svalbard uten turister, tror jeg aldri vi vil få oppleve igjen, sier Kari.

Vi lever kun en gang, men vi lever hver dag

– Jeg er klar over at min måte å leve på ikke passer for alle. Men det viktigste er at du finner akkurat din greie. Det som gjør deg glad. Vi lever kun en gang, men vi lever hver dag. Det er det mange som glemmer, sier Kari. Men det er de dagene vi må ta vare på!

Kari forteller at hun selv har et mål om hver dag å kunne legge seg i sengen med et smil. Og tenke dette har vært en fin dag.

– Selvsagt får jeg det ikke alltid til, sier hun. Men et mål er noe du må jobbe mot.

HVERDAG: Just another day at the office .... FOTO: Kari Schibevaag
HVERDAG: Just another day at the office .... FOTO: Kari Schibevaag Vis mer
LYKKE: Nordlys, bobil og god tid - da er Kari lykkelig. FOTO: Kari Schibevaag
LYKKE: Nordlys, bobil og god tid - da er Kari lykkelig. FOTO: Kari Schibevaag Vis mer

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer