Livmorhalskreft:

- Jeg savner henne sterkt. Hver bidige dag

- Hvorfor skal norske kvinner fortsette med å dø av en kreftform i 10 år etter at svenskene har kvittet seg med den, spør mor til avdøde Thea Steen.

LIVMORHALSKREFT: Tove Steen mistet datteren Thea i livmorhalskreft i 2016. Nå kjemper hun for at HPV-viruset - som nesten all livmorhalskreft skyldes, skal utryddes like raskt som svenskene planlegger. Foto: Privat
LIVMORHALSKREFT: Tove Steen mistet datteren Thea i livmorhalskreft i 2016. Nå kjemper hun for at HPV-viruset - som nesten all livmorhalskreft skyldes, skal utryddes like raskt som svenskene planlegger. Foto: Privat Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Hvert år får rundt 300 norske kvinner livmorhalskreft - og cirka 70 kvinner mister livet av kreftformen. Nesten all livmorhalskreft skyldes HPV-viruset.

I bekjempelsen av livmorhalskreft, ligger Norge dårligst an blant de nordiske landene. Det har både NRK og VG skrevet om tidligere.

Ifølge Kreftforeningen har Sverige som mål å utrydde HPV-viruset og livmorhalskreft innen 5 år ved å vaksinere voksne mot HPV - mens Norge vil gjøre det samme på 15 år.

Dette er noe de nå reagerer sterkt på.

- Det mener vi i Kreftforeningen er altfor dårlig! Hvorfor skal norske kvinner fortsette med å dø av en kreftform i 10 år etter at svenskene har kvittet seg med den?

Det sier generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross.

Vil spare hundrevis av liv

Det er Kreftregisteret som administrerer Livmorhalsprogrammet i Norge og som forsker på effekten av HPV-vaksine i samarbeid med vaksineprodusenten MSD Norge.

Ifølge Kreftregisterets regnestykke, vil det koste 426 millioner kroner å gjennomføre en lignende ekstrainnsats som Sverige har gjort med vaksinering og testing av alle kvinner mellom 20-30 år for å slå ned HPV-smitten der den er størst.

- Vi kan spare hundrevis av liv hvis vi utrydder livmorhalskreft raskere, sier generalsekretær Ingrid Stenstadvold Ross.

REAGERER: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross. Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen
REAGERER: Generalsekretær i Kreftforeningen, Ingrid Stenstadvold Ross. Foto: Jorunn Valle Nilsen / Kreftforeningen Vis mer

Også økonomisk vil dette lønne seg ifølge Kreftforeningen. I dag ligger kostnader til behandling hvert år på rundt 375 millioner kroner:

- Vi vil med andre ord HVERT ÅR spare nesten det samme som det koster å gjennomføre tiltaket. Vi snakker om milliardbeløp i sparte kroner og øre, understreker generalsekretær Stenstadvold Ross.

STOLTE: Michael Bublé og kona Luisana Lopilatos, holdt nylig en direktesending på Instagram, hvor den tidligere kreftsyke sønnen deres, Noah, dukket opp. Reporter: Christian Wehus. Video: @Michael Bublé. Vis mer

Mistet datteren

To av dem som også har engasjert seg sterkt i dette, er Tove og Tonje Steen - som mistet datteren og søsteren Thea Steen til livmorhalskreft sommeren 2016.

På vegne av Thea Steens Minnefond, har de startet et opprop på Facebook.

På få dager har fått nærmere 5000 signaturer på at norske politikere må gi penger til en engangsinnsats for å slå ned HPV-smitten i samfunnet.

NÆRE: Tove Steen sammen med datteren Thea. Foto: Privat
NÆRE: Tove Steen sammen med datteren Thea. Foto: Privat Vis mer

- Både jeg og datteren min Tonje har et evig engasjement for saken - både for kreft generelt og livmorhalskreft spesielt.

- Vi hadde Thea som døde av den kreftformen. Hun gjorde sitt for å forhindre at færrest mulig flere fikk sykdommen, så dette er det naturlig at vi har med oss videre, forteller Tove Steen til KK på telefon.

Unødvendig lidelse

Thea Steen ble bare 26 år gammel - men rakk å kjempe for at andre ikke skulle oppleve det samme.

Sammen med Kreftforeningen startet hun kampanjen #Sjekkdeg, som oppfordret unge kvinner til å ta celleprøve mot livmorhalskreft, og dermed øke sjansen for eventuelt å oppdage sykdommen i et tidlig stadie.

KREFT: Den amerikanske pilatesinstruktøren Amy Jordan er endelig kreftfri. VIDEO: YouTube Vis mer

- Nå kommer denne satsningen for sendt for deres del - men kan redde andres liv - hva tenker du om det?

Tove Steen svarer raskt og med kraftfull stemme.

- Ja, den kom for sent for henne, men trenger ikke å komme for sent for mange andre.

Hun fortsetter engasjert.

- Det jeg ikke skjønner med dette, er at politikerne velger at det skal ta 15 år istedenfor 5 år. Det er ti år som politikerne velger at det kan rulle og gå. Da vet vi det er mange dødsfall som kommer til å inntreffe.

- Når man kan bruke en engangssum… jeg skjønner ikke hvorfor det ikke blir gjort. Det kan spare så mange for unødvendig lidelse. Man trenger ikke å være økonom for å skjønne at dette er en veldig god deal. Jeg begriper det ikke.

- Det er mange prioriteringer i politikken, men her er det snakk om å bruke litt ekstra nå- og så fjerner vi hele sykdommen. Tenk for et ettermæle å ha som helseminister: Å være den som klarte å utrydde en kreftform!

Savner henne veldig

Da Thea Steen startet #sjekkdeg-kampanjen i 2016, kåret KK henne til Årets navn.

Det var Tove og datteren Tonje som tok imot prisen den gangen, etter at Thea var død.

Også i 2022 ble Tove intervjuet av KK - da fortalte hun om sorgen over datteren, som aldri vil gå over.

- Tenker du fortsatt på henne hver dag?

- Ja absolutt. Jeg savner henne veldig, sier Tove, mens stemmen går over i et lavere toneleie.

Hun beskriver sorgen på samme måte som når trompetister spiller med lyddempende sordin - musikken er der likevel hele tiden - men litt dempet.

- Sånn er det også for meg. Sorgen er dempet med årene, men den ligger der hele tiden.

Stemmer brister når hun forteller videre.

- Jeg møtes av livet rundt meg hver dag. Når venninnene hennes får små barn, forsterkes sorgen. Jeg tenker på henne med sterke følelser og gode minner. Hver bidige dag.

Tove Steen klarner stemmen.

- Sånn er livet. Og så hjelper det litt om vi kan bruke livet hennes til noe mer enn oss selv. Jeg håper vi får masse underskrifter!

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer