Breast implant illness:

- Jeg skal aldri mer operere puppene mine

Cecilie (37) fjernet silikonet i brystene sine i mars 2021. Da hadde hun lenge vært overbevist om at det var implantatene som gjorde henne syk.

LETTET: - Jeg følte meg bedre med en gang jeg våknet fra operasjonen, sier Cecilie. FOTO: Privat
LETTET: - Jeg følte meg bedre med en gang jeg våknet fra operasjonen, sier Cecilie. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Cecilie bor i Halden med mann, sønn på 13 og datter på fire år. Hun er overbevist om at det var silikonen i puppene som gjorde henne dårlig i mange år. Men det er først da hun begynte å google og søke kunnskap selv, at hun fikk greie på tilstanden BII- Breast Implant Illnes.

– Jeg leste hva forskere og leger skrev, og det ga mening, sier Cecilie.

– Og da jeg leste om andre kvinners symptomer på BII, var det som å lese om meg selv. Alt stemte. Dette var det ingen som fortalte noe om da jeg fikk satt inn silikonimplantater i puppene i desember 2009.

Fremdeles diskusjon rundt Breast Implant Illness

– Sammenhengen mellom brystproteser og systemiske sykdommer har vært diskutert helt siden 60-tallet. Selv om det er utført en rekke studier på området pågår det fortsatt en diskusjon om brystproteser av silikon kan gi symptomer som hodepine, muskel- og leddplager og autoimmune sykdommer, sier overlege Dr. Med Thomas Berg, Spesialist i plastikkirurgi ved Cosmo Clinic.

Han forteller at det på 80- og 90-tallet kom flere rapporter om kvinner som opplevde systemiske plager der kvinnene så en sammenheng med deres brystimplantat. Dette gjorde at silikonproteser ble midlertidig forbudt i USA på 90-tallet.

Det ble utført en rekke store studier med flere titusener av kvinner både med og uten brystimplantat for å se om autoimmune sykdommer, bindevevssykdommer, leddplager med mer var vanligere hos kvinner med silikonimplantater.

Ingen av disse studiene kunne påvise økt forekomst av disse plagene hos kvinner med silikonimplantat, og silikonimplantat ble derfor godkjent igjen i USA fra 2006. I Norge har det ikke vært noe liknende forbud.

– På tross av disse studiene er det en del kvinner som opplever sammenheng mellom sine symptomer og brystproteser. Det finnes også studier som viser at en del av disse kvinnene opplever bedring av sine plager etter at silikonprotesene er fjernet, sier Thomas Berg.

UT AV KROPPEN: Cecilie viser fram implantatene hun hadde i brystene. FOTO: Privat
UT AV KROPPEN: Cecilie viser fram implantatene hun hadde i brystene. FOTO: Privat Vis mer

Kjolen satt ikke som den skulle

Cecilie var i utgangspunktet fornøyd med kroppen sin, også puppene. Men etter å ha ammet eldstemann, forandret brystene seg, naturlig nok.

– Jeg husker jeg sto i et prøverom, der jeg prøvde en trendy kjole uten stropper. Den satt ikke oppe over brystene slik jeg ønsket. Der og da bestemte jeg at dette måtte jeg gjøre noe med. Jeg var 25 år og hadde ingen peiling på konsekvenser av å få silikon i kroppen, sier Cecilie.

Hun fikk raskt time hos en plastikkirurg. Han puttet implantater i bh’en hennes, for å vise hvordan brystene ville bli seende ut. Cecilie ble bare sikrere på at det var dette hun ville. Cecilie stolte blindt på ekspertisen, og var kjempefornøyd med sine nye, fine pupper.

– Det første året gikk greit, så begynte elendigheten, sier Cecilie.

Mørkets fyrsterinne

Etter knapt et år kjente Cecilie seg dårlig. Hadde hun fått influensa? Hun hadde vondt i kroppen og det verket i alle ledd. En periode gikk hun inn og ut hos fastlegen. Blodprøvene viste hypotyreose (lavt stoffskifte) og Cecilie måtte begynne på medisiner.

– Jeg prøvde flere medisiner, og ble nesten irritert på legen min fordi jeg ikke ble bedre.

– Noen perioder var enklere enn andre. Men jeg vennet meg på en måte til å føle meg dritt mesteparten av tiden. Jeg prøvde å være positiv, og snakket ikke så mye om hvordan jeg følte meg. Men i perioder var jeg så dårlig at jeg måtte sykemeldes.

Noen av Cecilies symptomer var ekstreme smerter i ørene, kjeven, nakken, armene og hendene. Av og til klarte hun ikke å holde kniv og gaffel på vanlig måte, og hun slet med å sminke seg. Hun hadde et sår i nesa som ikke ville gro og lymfekjertlene i halsen var ofte hovne og vonde. Dessuten var hun svært lys- og lydsensitiv, så belysningen måtte være sparsom om kvelden. Når Cecilie satte seg ned om kvelden, kjente hun hvor utmattet hun var.

– Mannen min kalte meg for «mørkets fyrsterinne», forteller Cecilie, som nå tåler både lys og lyder.

Da Cecilie fikk datteren sin for fire år siden, gikk ikke ammingen like lett som med førstemann. Ved hjelp av akupunktur og flere måneders strev, fikk hun det likevel til.

Velger å være åpen for å hjelpe andre

Cecilie fikk i 2013 ny fastlege, som hun har vært i dialog med hele veien. I fjor ble hun henvist til revmatolog, og fikk diagnosen fibromyalgi. Fastlegen prøvde så godt han kunne å hjelpe henne, men ikke før Cecilie husket å fortelle om silikonimplantatene, falt brikkene på plass. I etterkant tenker Cecilie at det burde være et obligatorisk spørsmål ved sykdom:

– Har du silikon i kroppen?

I januar i år begynte Cecilie for alvor å søke etter informasjon om hva slike implantater kunne føre til. All informasjon hun fant, sendte hun til fastlegen, som satte seg godt inn i problemstillingen.

– Jeg hadde ikke hørt om BII, men på amerikanske og franske nettsteder fant jeg mye nyttig. Jeg valgte da å være helt åpen på Instagram, og spurte om følgerne mine ønsket informasjon. Mange svarte ja, og jeg har fått hundrevis av meldinger fra kvinner som enten har silikonimplantater eller som vurderer å få det. Mange har ombestemt seg etter å ha lest min historie, sier Cecilie.

Hun forteller at hun også er med i tre Facebookgrupper for kvinner som mener de har Breast Implant Illness. Den norske har for øyeblikket 401 medlemmer, den nordiske 1400 og den amerikanske 140 000 medlemmer.

– Da jeg fikk ny jobb som daglig leder i Ringo lekebutikk i Halden, skjønte jeg at jeg måtte gjøre noe for å klare å fortsette i denne drømmejobben. Jeg var åpen overfor sjefene mine om hva jeg tenkte å gjøre. Fastlegen ga meg også full støtte, sier Cecilie.

Økende trend

– Fenomenet har vært der hele tiden, det er alltid noen kvinner som ønsker å fjerne implantatene sine, sier overlege Amin Kalaaji ved Oslo Plastikkirurgi. Han er nasjonal sekretær for Det internasjonale forening for estetisk plastisk kirurgi (ISAPS) i Norge.

– De senere årene har vi sett en økende trend til at flere ønsker å fjerne implantatene. Det kan ha flere årsaker, en av dem er mistanke om Breast Implant Illness.

Amin Kalaaji anslår at cirka 100 000 norske kvinner har silikon i brystene. De aller fleste lever godt med sine implantater. Mange av de som har plager, forteller om alt fra slapphet, leddsmerter og hodepine til infeksjoner, håravfall og glemskhet. Noen av disse symptomene minner om revmatisme og bindevevsymptomer. Det er derfor viktig å utelukke slike sykdommer.

– Som lege må vi ta pasientenes plager på alvor, selv om vi ikke ser at det er en direkte sammenheng mellom sykdomssymptomer og silikonimplantater, sier Amin Kalaaji.

– Dersom kvinnen er overbevist om at symptomene skyldes implantatene, har hun rett til å få dem fjernet. Men vi kan ikke gi noen garanti for at det vil hjelpe. I dag finnes det andre metoder for å forstørre brystene, som fettransplantasjon, som man kan vurdere.

En bloc kapselektomi og brystløft

Dersom brystprotesene skal fjernes på mistanke om Breast Implant Illness, anbefales det at kapselen/hinnen som ligger rundt implantatet fjernes samtidig. Hvis protesen ligger over brystmuskelen fjernes hele kapselen sammen med protesen, såkalt «en bloc kapselektomi». Dersom protesen ligger under brystmuskelen er dette ofte ikke mulig da kapselen ligger fast mot muskel og ribbein, men så mye som mulig av kapselen fjernes, sier Thomas Berg.

– Dersom man fjerner sine brystproteser, vil huden bli løsere og mange opplever mer heng i brystet. Noe av dette henget vil trekke seg tilbake i månedene etter operasjonen, men dette avhenger av hvor store protesene som er fjernet var, samt hudens elastisitet/sammentrekningsevne. Et heng i brystet kan korrigeres med et brystløft, enten samtidig som man fjerner protesene, eller i ettertid.

Plastikkirurg Thomas Berg ved Cosmo Clinic. FOTO: Kari Samuelsen
Plastikkirurg Thomas Berg ved Cosmo Clinic. FOTO: Kari Samuelsen Vis mer

Cecilie kontaktet plastikkirurg Thomas Berg ved Cosmo Clinic, der hun raskt fikk time. Han lovet å fjerne både silikonimplantatene og kapslene. Under samme operasjon fikk Cecilie utført et brystløft. Alt foregikk i narkose 16. mars 2021.

– Da jeg våknet, følte jeg at jeg kunne puste skikkelig helt uten smerter. Jeg hadde lyst til å fly ut, og tenkte at det måtte skyldes medisinen jeg hadde innabords, sier Cecilie.

– Men følelsen har fremdeles ikke forsvunnet. Jeg har riktignok vært sår innvendig etter operasjonen, men energien min er mye høyere enn før. Jeg blir bedre og bedre for hver dag, og har gått ned på dosen med medisiner mot lavt stoffskifte. Jeg tror heller ikke jeg har fibromyalgi. Smertene i kjeven og ellers i kroppen har forsvunnet.

Hun fikk løfteforbud i seks uker etter operasjonen, men var bare borte fra jobben i fire dager. Kontorarbeid og alt som ikke har med varer å gjøre kan hun fint utføre. Cecilie ba om å få med seg implantatene hjem, hun vil følge med på hva som skjer med silikonen. Implantatene veier til sammen 700 gram.

Og når KKs journalist forsiktig spør hva hun synes om puppene sine nå, svarer Cecilie jublende glad:

– Jeg er kjempefornøyd! Og selv om puppene skulle endre seg med tiden, skal jeg aldri mer operere dem.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer