Kristin Gjelsvik:

- Jeg snakker med jenter som sparer konf-pengene til plastiske operasjoner

Blogger Kristin Gjelsvik langer ut mot bloggkolleger og et skjønnhetstyranni hun mener er i ferd med å ødelegge en hel generasjon unge jenter.

STERKE MENINGER: Blogger Kristin Gjelsvik mener det er alvorlig at unge jenter utsettes for et helt uoppnåelig skjønnhetsideal, som kun er mulig via operasjoner. FOTO: Dennis Poppe Thorsen
STERKE MENINGER: Blogger Kristin Gjelsvik mener det er alvorlig at unge jenter utsettes for et helt uoppnåelig skjønnhetsideal, som kun er mulig via operasjoner. FOTO: Dennis Poppe Thorsen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

«Det er helt sprøtt å se hvor langt enkelte kan tøye strikken for å klatre seg oppover til topplassering på blogglisten», skriver Kristin Gjelsvik i boka «Bra nok», og fortsetter tiraden:

«For å få en blogg inn på topplisten i 2017 trenger du nemlig ikke gjøre annet enn å legge deg under kniven, kle av deg og sjokkere … Er det ikke trist, spør hun og legger store deler av skylden på bloggere som opptrer som reklameplakater for diverse tilbydere av fillers, botox og rumpeløft»

- Hvorfor har du skrevet denne boka?

- Fordi jeg mener det er et stort samfunnsproblem at vi blir utsatt for et konstant press og utallige påminnelser om at vi ikke ser ut som vi skal, at vi ikke er bra nok som vi er. Unge jenter får et forskrudd syn på eget utseende gjennom reklame og diverse bloggere som normaliserer plastisk kirurgi.

- Jeg har snakket med jenter som sparer konf-pengene sine til plastiske operasjoner, og får meldinger av jenter ned i 8-årsalderen som lurer på hva det er normalt å veie, forteller Kristin til KK.

- Når startet dette engasjementet for din del?

- Det var nok for et par år siden, da jeg så at dette med brazilian butlift var noe som mange skrev om og anbefalte. Da lagde jeg en video der jeg sa akkurat hva jeg mente om det der, og så har det engasjementet vedvart i grunn, sier Kristin og legger til:

- De siste årene har det skjedd en dramatisk endring av skjønnhetsidealene, der det kunstige har tatt over for det naturlige.

LES OGSÅ: Camilla Läckberg: - Jeg hadde blitt brent på bålet med en gang!

Komplekser kan kjøpes vekk

Kristin tror mye av dette kan tilskrives Kardashian-søsknenes enorme popularitet og deres åpenhet rundt kosmetisk kirurgi. Også har vi alt fra snapchatfiltre som gjør oss like pene som en barbiedukke, og diverse redigeringsverktøy på alt vi legger ut av bilder. Og all reklamen som forteller oss at kompleksene vi sliter med kan fikses for noen tusenlapper. Summen av alt dette som unge mennesker utsettes for, kan ikke bagatelliseres, mener Kristin.

- Vi ser en helt vanvittig kroppsfiksering og en kultur for at man bare operer vekk kompleksene sine, framfor å jobbe med hodet sitt. Bloggere, deler av media og reklamen er med på å normalisere og ufarliggjøre denne tendensen. Jeg har ikke lyst å være en del av det. Velkommen til Norge, liksom. Her er vi mest opptatt av hvordan vi ser ut og hva vi kan fikse på.

I boka kritiserer hun norske toppbloggere for å kommunisere både problemer og løsninger på en lettvint måte.

«De kler av seg og selger kropp for igjen å selge produkter, samtidig som de gjemmer seg bak "stakkars meg" ... Stakkars meg som har så dårlig selvtillit at at jeg har måttet gå gjennom x antall inngrep for å bli fornøyd... MEN, jeg blir ikke fornøyd så IKKE gjør som meg! Yeah right, dét er jo lett å tro på når du fortsetter å fylle kroppen din med plastikk, og samtidig bruker den som hovedrekvisitt i sosiale medier. Kropp, kropp, kropp … en halvnaken, en. Aller helst i seksualiserte positurer som hører mer hjemme i pornofilm enn på en blogg uten aldersgrense.»

Kristin ønsker ikke å kommentere enkeltbloggere, men mener det er en rekke profiler både på blogg og Youtube som fremmer et kunstig skjønnhetsideal, og at de ikke er seg sitt ansvar bevisst. Følgerne er ifølge Kristin i mange tilfeller barn.

- Jeg møter mange jenter som forsvarer at de velger å fikse på utseendet, ved å understreke at det er et personlig valg. At de ikke har latt seg påvirke.

- Da har jeg i noen tilfeller spurt:« - Men hadde du fått ideen om å endre på det dersom du ikke hadde lest eller hørt at det var noe å endre på, eller at det i det hele tatt lar seg gjøre?» Da må de ofte innrømme at det hadde de ikke. Og jeg har faktisk klart å overbevise noen av disse jentene om å droppe planlagte inngrep. Det føles veldig bra!

Kristin mener markedsføring og rabattkoder på kosmetiske inngrep på blogg burde vært ulovlig, og drømmer om et system der man får en form for prikker dersom man som blogger ukritisk legger ut rabattkoder på ulike behandlinger.

- Akkurat nå syns jeg ikke den «sunn fornuft-plakaten» fungerer, det slås ikke ned på innlegg som bryter med den, slik jeg ser det, mener Kristin som ikke er overrasket over at mange jenter sliter med selvtilliten når de sammenligner utseendet sitt med toppbloggere og superstjerner «med ræva full av plastikk», som hun betegner det.

LES OGSÅ: Slik beskytter du barna mot kroppspresset

Hva skal til, egentlig - for å føle seg bra?

- Dette med å faktisk føle seg fin og bra nok som man er - er ikke det veldig mye lettere sagt enn gjort?

- Jo, men jeg mener at det faktisk er mulig å jobbe med hodet, og i boka gir jeg en liten oppskrift. Det handler om måten du snakker til deg selv på - når du ser deg i speilet for eksempel. Da skal du si at du er bra nok. Det høres kanskje tullete ut, men hva du sier til deg selv hver eneste dag betyr noe, mener Kristin som også mener det finnes viktige stemmer der ute, som tar til motmæle mot det hun beskriver som et skjønnhetstyranni.

- Det finnes bloggere og influencere som bruker stemmen og posisjonen sin til å si noe viktig - og det er så bra. Jeg har med flere av dem i boka. Ulrikke Falch er en av dem. Hun er en jente som har en stor følgerskare og et budskap om at du bør gi litt mer f. At det finnes viktigere ting i livet enn akkurat hvordan du ser ut til en hver tid. Det digger jeg.

BARNDOMSIDYLL: - Jeg er glad for at jeg vokste opp i en tid uten den utseendefikseringen vi ser nå, sier Kristin som på dette bildet ligger fornøyd med musefletter og soler seg, ved siden av moren sin. Foto: Privat
BARNDOMSIDYLL: - Jeg er glad for at jeg vokste opp i en tid uten den utseendefikseringen vi ser nå, sier Kristin som på dette bildet ligger fornøyd med musefletter og soler seg, ved siden av moren sin. Foto: Privat Vis mer

I boka forteller Kristin om at hun er vokst opp med en mamma som både har slitt med angst og MS. Hvordan har det har det påvirket barndommen?

- Selv om mamma har vært syk har hun vist veldig mye styrke. Men jeg har jo sett på nært hold hva det å ha helsen i behold betyr. Hun drømte om å ta oppvasken liksom. Det er klart det setter en del ting i perspektiv. Jeg tror jo mange vil få det bedre med seg selv dersom de brydde seg mer om noe annet seg selv og egne komplekser, forklarer Kristin.

Selv har hun vært flere ganger i Hellas for å bidra med hjelp til flyktninger, og mener helt bestemt at bare det å reise - utvider horisonten. Og det å ha bra mennesker rundt seg, venner og familie som vil deg vel. Noe man blir flinkere til når man bli eldre.

- Også er det viktig å holde ut. Jeg lover faktisk at det blir bedre. Jeg er et helt annet sted nå enn da jeg var tenåring. Selvtilliten er bedre og jeg stoler på meg selv. Heldigvis var jeg ikke utsatt for det samme presset som unge i dag er, jeg vet ikke hvordan jeg ville taklet det. Om jeg hadde klart å stå imot. Når jeg møter jenter som forteller meg at alle i venninnegjengen har tatt fillers i leppene og at de egentlig ikke har spesielt lyst, men er redd for å falle utenfor - vel, denne boka er til dem! Den er også til hun på ti år som lurer på om hun er for tjukk. Og til alle de jentene som kommenterer «goals» når de ser på bilder av jenter som har fikset på utseendet - målet er at de skal skjønne at de selv er goals!

LES PGSÅ: #Metoo: - Det eneste jeg er redd for er at ordentlige gutter skal settes i samme bås som de som står bak grov trakassering og overgrep

Bekrefter enormt press

Norske Kvinners Sanitetsforening er Norges største kvinneorganisasjon har de siste årene har hatt skjønnhetstyranniet som satsningsområde.

- Vi er bekymret for den hverdagen våre unge kvinner og menn lever i. Ungdom skisserer press fra mange hold, og særlig jenter som opplever kroppspress, sier Grete Herlofsen, generalsektretær i foreningen, og viser til en rekke større undersøkelser som bekrefter dette.

STORT PROBLEM: Grete Herlofsen er generalsekretær i Norske kvinners sanitetsforening og er bekymret for unge jenters psykiske helse. Foto: John Petter Reinertsen
STORT PROBLEM: Grete Herlofsen er generalsekretær i Norske kvinners sanitetsforening og er bekymret for unge jenters psykiske helse. Foto: John Petter Reinertsen Vis mer

- En ny rapport Vi har en stor masseindustri som spiller på ungdoms sårbarhet til å være vellykket og ønsker om et urealistisk skjønnhetsideal. Samtidig med masseindustrien har vi de sosiale mediene. Og ungdommen er storforbrukerne her, jenter spesielt. Mer enn 25 prosent av norske jenter bruker mer enn tre timer på sosiale medier hver dag, sier Herlofsen.

- Hva gjør det med dagens unge jenter at de er utsatt for slike idealer?

- Unge jenter blir rett og slett syke av å strekke seg etter urealstiske idealer. Vi har en ungdomsgenerasjon som er flinkere, mindre kriminelle, har bedre forhold til foreldrene sine, og som ruser seg mindre enn tidligere generasjoner. Kun på ett område er det nødvendig å være bekymret og det er utviklingen innenfor psykisk helse. Flere ungdom melder gjennom Ungdata-undersøkelser om dårligere opplevd psykisk helse, og kroppspress nevnes som en av årsakene. Dette betyr at vi må se mer på sammenheng mellom kroppspress og psykisk helse, mener Herlofsen og understreker hun syns det er positivt at noen tar til motmæle mot rådene skjønnhetsidealer.

- At en kjent og populær blogger tar kraftig avstand og oppgjør med skjønnhetstyranniet skaper bevissthet og debatt. Det er sunt.

I tillegg oppfordrer hun unge til kritisk tenkning i møte med en retusjert og iscenesatt bildeverden, og foreldre til å være bevisst hvordan de snakker om kropp og utseende overfor barn og unge.

LES OGSÅ: Studenter merker at kroppspresset øker - også blant gutta

Lege Kari Løvenstad Mogstad er engasjert i tematikken. Foto: Presse
Lege Kari Løvenstad Mogstad er engasjert i tematikken. Foto: Presse Vis mer

- Snakk mer om funksjon og mindre om form

Lege Kari Løvenstad Mogstad har skrevet boka "Kroppsklemma" og er sitert i boka til Gjelsvik. Hun mener det er bekymringsfullt at så mange unge, og særlig jenter kjenner på en sterk misnøye rundt eget utseende. I likhet med Herlofsen tror hun det hjelper å snakke om at bilder ofte er retusjerte, og at kropp er mer enn utseende - men også funksjon.

- Det er dessverre også mange av oss voksne som snakker ned både vår egen og andres kropp og utseende, kanskje uten at vi tenker på det. Det gjør noe med ungene våre å høre slikt snakk, advarer legen.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer