Maiko Nishino

- Jeg sov bare to timer hver natt

- Jeg kunne ikke fortelle mamma hvordan jeg hadde det, for da ville hun bedt meg om å komme hjem.

BALLETTSTJERNE: Maiko Nishino (34) er en av de mest fremtredende solistene i Nasjonalballetten, men veien hit var tøff. Foto: Geir Dokken / All Over Press Norway
BALLETTSTJERNE: Maiko Nishino (34) er en av de mest fremtredende solistene i Nasjonalballetten, men veien hit var tøff. Foto: Geir Dokken / All Over Press Norway Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Jeg kunne ikke mislykkes, sier Maiko Nishino til KK.

Hun er solist i Nasjonalballetten og en av våre mest kjente dansere i dag.

Nå tenker hun seg 20 år tilbake i tid. Hun var bare tenåring. 15 år gamle Maiko hadde reist fra mamma, pappa, besteforeldrene og de to småsøsknene sine i Osaka for å følge drømmen om å bli profesjonell ballettdanser.

Hun kunne ikke engelsk, hun skilte seg ut – og ikke nok med det: Foreldrene hennes hadde solgt huset og flyttet inn hos besteforeldrene, for at deres eldste datter skulle få utvikle talentet sitt.

- Jeg kunne ikke feile, gjentar Maiko i det åpenhjertige intervjuet i KK42, som er i salg fra fredag 17. oktober.

LES OGSÅ: Slik fikser sjefen i Nasjonalballetten tidsklemma.

Danset Svanesjøen

Det var lite som tydet på at Maiko skulle få jobb på de store europeiske scenene. Europas ballettmiljø var konservativt for 15 år siden, og asiatiske jenter sto ikke øverst på koreografenes ønskelister.

SOLIST: Maiko Nishino er solist av en ledende ballettdanser på Nasjonalballetten Foto: Geir Dokken / All Over Press Norway
SOLIST: Maiko Nishino er solist av en ledende ballettdanser på Nasjonalballetten Foto: Geir Dokken / All Over Press Norway Vis mer

Men nå sitter hun her.

Det var vi som fikk henne til slutt. Fire ganger har hun hatt hovedrollen i Svanesjøen, balletten der hun må ta 32 piruetter over scenegulvet uten å være nede fra tåspissene.

I vår danset hun den som aldri før – seks måneder etter at hun ble mamma til lille Eilif. Hun svevde over gulvet med en følelse av å komme hjem som fylte hele henne.

LES OGSÅ: Perfeksjonismen gjorde henne syk

Lengtet hjem

Men da Maiko kom til Norge som 19-åring, i 1999, til sin første, faste jobb, var det ikke med en følelse av å komme hjem.

– Det ble et tøft møte med Norge?

– Ja, det ble det.

Maiko er stille, så fortsetter hun:

– Jeg har ikke likt å snakke om dette, for folk tror at vi dansere er dramaqueens, og slik er det ikke. Men jeg kan snakke om det nå, siden det er så lenge siden.

Da Maiko kom til Norge, var det sommerferie i Nasjonalballetten. Hun tar inn på hotell, kjenner ingen, og blir satt ut av hvor lukkede nordmenn er. Aldri har hun lengtet mer hjem, hun sender en faks i timen til foreldrene.

LES OGSÅ: Våkner du mange ganger på natta?

Sovnet i sminkestolen

Så kom høsten. Framtiden var lys, de store rollene lå der og ventet. Men unge Maiko som hadde klart seg gjennom de beintøffe årene i England, som hadde lært seg engelsk mens hun danset seg oppover, nå som hun endelig var i jobb, var det noe som låste seg i henne.

– Jeg fikk ikke sove. Jeg sov bare to timer hver natt i flere måneder. Så fikk jeg panikkangst. Av og til måtte jeg bare løpe ut av dansestudio.

Maiko snakker i korte setninger.

KK42, i salg fra 17. oktober.
KK42, i salg fra 17. oktober. Vis mer

– Det var så hardt. Jeg kunne ikke fortelle mamma hvordan jeg hadde det, for da ville hun bedt meg om å komme hjem. Men jeg hadde kommet så langt, jeg kunne ikke stoppe der. Så jeg var ikke borte fra jobben en eneste dag.

– Hvordan klarte du å stå på beina?

Maiko fokuserer blikket med intense øyne. Så peker hun mot sin egen panne.

– Alt sitter her inne.

– Du falt ikke bare om, besvimte?

– Noen ganger sovnet jeg i sminkestolen. Jeg var svimmel. Men jeg hadde bestemt meg. Først da jeg møtte Nicolai (ektemannen), ble jeg frisk. Han fikk meg til å føle ro. Når jeg var sammen med ham, føltes det som om alt løste seg.  

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer