Villdyrhjerte

- Jeg sover i ekornbua for å gi mannen min fred

Når Sherri Lynn Skaar (55) får inn en syk ekornbaby, må hun stå opp hver time det første døgnet: - Ofte føler jeg meg jet-lagged, fyllesyk og sløv uten dop.

FOSTERHJEM: Sherri vier all sin tid til ekorn, fra mars til oktober, hvert år. Det hender at hun må mate ekornbabyer hver time. Foto: Ida Bergersen
FOSTERHJEM: Sherri vier all sin tid til ekorn, fra mars til oktober, hvert år. Det hender at hun må mate ekornbabyer hver time. Foto: Ida Bergersen Vis mer
Publisert

Det hele startet da en av kattene til Sherri Lynn Skaar (55) dro med seg et ekorn hjem. Ekornet var full av larver, men Sherri visste ikke at håpet var ute. Hun fikk panikk, og ringte Ekornhjelpen i et forsøk på å redde den lille krabaten. Og hjelp fikk hun, men det var ikke noe å gjøre, og ekornet døde over natten.

Dagen etter ringte Ekornhjelpen tilbake. De hadde fått beskjed om at et ekorn i nærheten av Sherri, som bor på Slependen i Bærum, hadde behov for fosterhjem.

- Plutselig hadde jeg 23 ekorn her! Jeg ble bitt av basillen – de er så søte, små og hjelpeløse at det er umulig å motstå, sier hun.

Dette var våren 2020. Ekornhjelpen ble etablert året før. Sherri ble raskt en del av styret, og hun representerer Ekornhjelpen i NRK-serien «Villdyrhjerte». Da hun fikk forespørselen, var hun i tvil om hun ønsket å stille.

- Jeg er en person som ikke trives så godt foran kamera – jeg liker meg best bak. Men så tenkte jeg at Ekornhjelpen må få mer oppmerksomhet, derfor takket jeg ja. Da visste jeg ikke hvor hardt det er å være moviestar, sier hun, og ler godt.

På vakt i syv måneder

«Villdyrhjerte» ble spilt inn i fjor. Sherri forteller at ekornsesongen går fra mars til oktober, og at hun vier alle disse månedene til ekorn. Og andre dyr, som folk plutselig kommer med, i et håp om at hun kan ta dem.

- Jeg er en dyreelsker, det er vanskelig å si nei.

Sherri hadde en drøm om å bli dyrlege, men hun har dysleksi, og med bøker store som bibler, ga hun opp.

- Om noen viser meg hva jeg skal gjøre, klarer jeg det, men å lese er vanskelig. Istedenfor tok jeg en seksårig kokkeutdannelse, og avsluttet med pølsemaker. Det var ikke vanlig at kvinner gjorde det på 80-tallet, så jeg fikk mange blikk fra mannfolk da de så meg, sier hun med en latter.

GJØR SOM HUN VIL: Sherri velger å holde på med det som gir henne mest glede i livet. Foto: Ida Bergersen
GJØR SOM HUN VIL: Sherri velger å holde på med det som gir henne mest glede i livet. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Rundt samme tid møtte Sherri ektemannen sin, og det tok ikke lang tid før hun ble gravid. Da bestemte hun seg for å være hjemme, og hun var dagmamma i 18 år.

- Nå som barna er store nok til å klare seg selv, er det min tur til å gjøre det jeg vil. Nå gjør jeg det som gir meg mest ut av livet, og prøver å videreføre dyregleden til barnebarna.

Må opp hver time

Å være ekornmamma er som å ha en nyfødt baby. Ekornbabyer som er under to uker gamle, må mates annenhver time.

- Om de er dehydrert i tillegg, må jeg mate dem hver time de første 24 timene. Ofte føler jeg meg jet-lagged, fyllesyk, litt sjøsyk og sløv uten dop. Når jeg ser ut som en vaskebjørn har jeg ikke sovet på en stund – da får jeg skikkelig ringer rundt øynene, sier Sherri.

Akkurat nå har Sherri to ekorn hjemme hos seg – Lille Du, og Tusenfryd. Tusenfryd er tre uker gammel, og da kan Sherri sove fem timer om natten før hun må mate ham igjen.

- Når det er på sitt mest hektiske, får jeg hjelp. Da tar vi hvert vårt skift, og bytter på å sove i ekornbua. Da rekker jeg noen høneblunder innimellom.

MYE JOBB: Det blir ikke mye søvn på Sherri under ekornsesongen. Likevel ville hun ikke vært foruten. Foto: Ida Bergersen
MYE JOBB: Det blir ikke mye søvn på Sherri under ekornsesongen. Likevel ville hun ikke vært foruten. Foto: Ida Bergersen Vis mer

Hatt alle mulige dyr

Sherri har alltid hatt dyr. Hun har vokst opp med pudler, og på et tidspunkt jobbet hun ved en klippesalong hvor de holdt på med utstilling av puddel og amerikansk cocker spaniel.

- Plutselig hadde jeg 10 hunder på rommet, sier hun med en latter.

Sherri har hatt fisker, hetterotter som bodde i skapet, sau og geit. Hun har jobbet på gård og holdt på med ridning. Og skilpadder.

- Det var en periode hvor begynte folk å smugle med seg skilpadder. Da de skjønte at skilpaddene kunne bli 100 år gamle, ville de ikke ha dem lenger. Så plutselig hadde jeg 14 skilpadder inne. Jeg skulle ønske at jeg kunne ha beholdt alle dyrene, for alltid. Jeg kan ikke leve uten dyr, sier hun.

Tatt ektemannen på fersken

Selv om det er hektiske dager i ekornsesongen, stortrives Sherri. Men hva mener mannen hennes?

- De minste som er alvorlig syke, bor på badet de første dagene, fordi det er varmt og lunt. Badet er ikke stort, så hver morgen når mannen min skal dusje må jeg flytte alle burene ut. Når det er mange ekorn her, sover jeg i ekornbua for å gi ham litt fred og ro. Han synes det tar mye tid, ja, sier hun med en latter.

Selv om han ikke er like involvert som Sherri, forteller hun at han bryr seg – selv om han later som at han ikke bryr seg så mye.

- Han har en myk side, som de fleste menn har. Jeg har tatt ham på fersken flere ganger, når han står og duller med dem.

Hun forteller at han stort sett holder seg unna de som er kritisk dårlig, og sannsynligvis ikke overlever.

- Han tåler ikke den biten. Men det hører til – det er ikke bare fryd og gammen. Men han nyter godt av vinteren, når han har meg for seg selv.

TRAVELT: Mannen til Sherri synes at hun bruker litt vel mye tid på ekorn. Foto: Ida Bergersen
TRAVELT: Mannen til Sherri synes at hun bruker litt vel mye tid på ekorn. Foto: Ida Bergersen Vis mer

«Empty nest syndorm»

Vi sitter ute i solveggen utenfor huset til Sherri. Det er kaldt i luften, men solen varmer godt. Vi hører noen lyder fra treet noen meter unna. «Nå synes jeg du ødelegger treet mitt, hakkespetten!» roper Sherri. I treet strømmer det til med ulike fugler – og andre dyr. Der er det alltid mat å få, og det vet dyrene godt.

Sherri forteller at det blir ganske tomt hjemme, når ekornsesongen er over, og alle er sluppet ut i det fri.

- Når oktober er over, puster jeg ut en måneds tid, så går jeg inn i det jeg kaller «empty nest-syndrom».

Man skulle kanskje tro at Sherri tok en liten pause fra alt som handler om ekorn, når hun først kan, men det gjør hun ikke. Istedenfor sørger hun for å lære mer, eller reiser rundt for å lære bort det hun kan selv.

- Jeg er halvt amerikansk, og amerikanerne har holdt på med rehabilitering av ville dyr i 20-30 år. Det er svært lite kunnskap om rehabilitering av ekorn i Norge, men vi lærer mens vi går. Da jeg fikk inn det første ekornet, kunne jeg ingenting. Men jeg gjorde det jeg fikk beskjed om, og det gikk bra, sier hun med et smil.

Likevel er det ikke alle det går så bra med. Enkelte ekorn er så skadet eller dehydrert, at livet ikke står til å redde.

- Vi kjemper med nebb og klør, men det er ikke alltid det går. Men du lærer mer for hvert ekorn du får inn, også i tilfellene hvor det ikke går bra.

Sherri har en egen gravplass til de som ikke klarer seg. Selv om det er en del av jobben, er det like trist hver gang.

100 ekorn i fjor

Noen ganger kan regelverket være litt vanskelig å forholde seg til, mener Sherri. For du plikter å hjelpe et skadet dyr, og du har lov til å rehabilitere. Men det kan være vanskelig å vurdere hvor lenge du kan ha dyret hjemme.

- Det hender at jeg lurer på hva allmennheten vil si om meg, om jeg beholder dyret lenger enn jeg skal. Jeg pushet regelverket ganske mye i fjor. Om jeg vet at ekornet vil bli bra etter seks måneder, istedenfor tre, da velger jeg å beholde ekornet helt til det klarer seg selv.

STARTEN AV SESONGEN: Akkurat nå har Sherri kun to ekorn hjemme, men det blir snart mange flere. Foto: Ida Bergersen
STARTEN AV SESONGEN: Akkurat nå har Sherri kun to ekorn hjemme, men det blir snart mange flere. Foto: Ida Bergersen Vis mer

- Hvor mange ekorn får du inn i løpet av en sesong?

- I fjor hadde jeg over 100 ekorn innom her. Det har økt gradvis – i starten av corona gikk alle med hodetelefoner på, men så tror jeg at folk ble litt lei, og droppet musikk, podkast og lydbok. Mange begynte å nyte det de egentlig går glipp av, og derfor fikk de med seg mye mer av det som foregår i naturen.

- Hvor mange ekorn er det som ikke overlever?

- Jeg fordelte ut en del av de jeg fikk inn i fjor, og da satt jeg igjen med 62 ekorn. Av dem mistet jeg cirka 20, forteller Sherri.

Mye liv

Det er mye som skjer hos Sherri. Hun forteller om elg, rev og grevling som ofte tusler rundt. I tillegg hender det at folk river ned beitegjerder like ved, så plutselig står det 30 sauer, kuer og hester i hagen hennes.

- Det er dyr her hele tiden – det er underholdningen vår.

Selv har Sherri to hunder og to katter. Hun har lært kattene at de skal holde seg unna matstasjonen til dyrene.

- De får ikke lov til å sitte under treet hvor ekornene får mat. De skal ikke tro det er en slags McDonald’s drive through, hvor de kan forsyne seg som de vil.

Å ha 100 ekorn innom i løpet av et halvt års tid, koster penger. Spesielt veterinærutgifter og medisiner.

- Pelle Pedro og Flowerpower-Heidi kostet 10.000 kroner hver. Men så lenge de kan klare seg, er det verdt det. Jeg har aldri latt kostnader stå i veien for å redde et ekorn.

Hatt et ekorn over vinteren

Som regel blir ikke ekornene værende i mer enn 10-12 uker, men i fjor hadde Sherri to ekorn på langtidsrehabilitering: Pelle Pedro og Flowerpower-Heidi. De ble boende i et halvt års tid, fordi de var alvorlig syke.

- Så kom Lille Du helt på tampen av sesongen. Hun var så dårlig – annenhver uke trodde jeg at hun skulle dø. «Stakkars lille du» sa vi hele tiden – derav navnet. Vi ante ikke hva vi skulle gjøre med henne – ekorn spyr ikke, men hun spydde som en gris. Hun gikk aldri opp i vekt.

Lille Du ble gradvis bedre. Vi går inn i rommet hun er i, og hun hopper på Sherri med det samme. Hun er tydeligvis trygg på matmor, og ikke minst full av energi. Hun står ikke rolig i mer enn noen få sekunder, før hun spretter videre.

FULL FART: Ingen trodde at Lille Du ville overleve, men i dag er hun full av liv. Foto: Ida Bergersen
FULL FART: Ingen trodde at Lille Du ville overleve, men i dag er hun full av liv. Foto: Ida Bergersen Vis mer

- Nå veier hun 275 gram, og er klar som et egg for å komme ut. jeg slipper henne ut så fort det blir litt varmere, forklarer Sherri.

Lille Du er det første ekornet Sherri har hatt over vinteren. Det ga henne muligheten til å følge med på utviklingen som skjer etter at de vanligvis slippes ut i det fri.

- Jeg lærte veldig mye av det. Lille Du har fått et helt rom å utfolde seg i – jeg har sagd ned trær, hengt opp tau og puttet inn mose, kvister og snø, slik at hun skal få bruke alle sansene sine. Det ble en del forberedelser før vinteren, jeg måtte finne alt før det ble snødd ned, sier hun.

Lille Du har laget et stort reir i vinduet. Det gir lite dagslys, men Sherri har ikke hjerte til å ta det ned.

- Det blir bittersøtt å slippe henne ut, fordi hun har vært her så lenge.

Er ikke kjæledyr

Å være fosterhjem for små, søte ekornunger kan virke som en drøm, men Sherri understreker at ekorn ikke er kjæledyr, og at de ikke prøver å gjøre dem tamme. Men de må være såpass tamme at det er mulig å stelle skader, og gi mat og drikke. Deretter reduseres kontakten, og de slippes ut i det fri.

- Ekorn elsker å utforske, og de er høyt og lavt hele tiden. Det er ikke mulig å bygge noe som er stort nok til at de kan være i fangenskap.

KOMMER PÅ BESØK: De fleste av ekornene Sherri slipper ut, kommer tilbake for å få mat. Foto: Ida Bergersen
KOMMER PÅ BESØK: De fleste av ekornene Sherri slipper ut, kommer tilbake for å få mat. Foto: Ida Bergersen Vis mer

- Ser du igjen ekornene som slippes ut?

- Det er cirka 20 av dem som kommer innom daglig, fordi de vet at det er mat å få her. De kommer når jeg rasler med nøtteboksen, men de oppsøker meg ikke. Det er veldig hyggelig å se dem igjen, sier hun med et smil.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer