Kjærlighet Ved Første Blikk

- Jeg spurte: Har du noen planer for de neste 70 årene?

Frieriet kom etter fire dager. 32 år og fire barn senere er Thor og Ingvild fortsatt lykkelig gift. Bør vi stole mer på den umiddelbare tiltrekningen?

KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK: Thor (54) Og Ingvild (52) brukte usedvanlig kort tid på å bestemme seg for hverandre. De har aldri angret. Foto: Mona Moe Machava
KJÆRLIGHET VED FØRSTE BLIKK: Thor (54) Og Ingvild (52) brukte usedvanlig kort tid på å bestemme seg for hverandre. De har aldri angret. Foto: Mona Moe Machava Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen ganger finner man et lite stykke Hollywood-romantikk i mer hjemlige trakter. For i Stavern bor muligens «verdas mest forelska par», 32 år etter at de bestemte seg for å gifte seg, et knapt øyeblikk etter at de ble kjent med hverandre. (PSST! Har du lest denne om hva forelskelse gjør med deg?)

Eller «kjent med» er vel strengt tatt en overdrivelse. Hvor kjent blir man egentlig med noen etter fire dagers intens ungdomsforelskelse?

- Vi hoppet i det ja, sier Thor Dalslåen til KK.no og forteller om da han la merke til Ingvild Strømsvik, senere Dalslåen – for første gang.

- Det var på en korkonsert like etter jul, i 1987. Jeg satt blant publikum, og hun sang. Jeg kan ikke beskrive det på noen annen måte enn at jeg falt pladask.

En vakker, syngende jente på 20 år. Legger vi til de kirkelige omgivelsene, er det lett å se for seg at den smektende musikken må ha løftet tiltrekningen til svimlende høyder.

- Hvordan opplevde Ingvild det?

- Jeg så ham blant publikum, og jeg visste godt hvem han var, men vi hadde aldri pratet sammen før. Jeg husker jeg ble overrasket over å se ham der. Og at jeg syntes han var veldig kjekk.

Tidligere hadde de sett hverandre i skolegården på videregående, men aldri snakket sammen. Nå var Ingvild 20 og Thor 22, og han hadde tydeligvis ingen tid å miste. Han meldte seg inn i koret kort tid etter konsertopplevelsen - for å bli bedre kjent med denne jenta han var så betatt av.

- Og så gikk alt i grunn veldig fort, sier Ingvild og ler.

Hun forteller at hun hadde en kjæreste på den tiden, men at hun hadde kjent på at det ikke var den rette. Den følelsen ble ytterligere forsterket da Thor ble med i koret. I løpet av våren avsluttet hun forholdet. Og da kan vi vel slå fast at hun ikke akkurat gikk i tenkeboksen angående den nye beileren.

- Jeg husker det ble slutt 14. mai. Senere samme dag ble jeg sammen med Thor, sier Ingvild.

- Og fire dager senere fridde jeg, supplererer Thor.

NYFORELSKET OG NYGIFT: Bryllupet sto i september 1987, etter kun noen dager som kjærester. Foto: Privat
NYFORELSKET OG NYGIFT: Bryllupet sto i september 1987, etter kun noen dager som kjærester. Foto: Privat Vis mer

- Men du skjønte det ikke helt, da. Jeg prøvde meg nemlig på en liten vri, og spurte: Har du noe spesielt fore de neste 70 åra? Og så måtte gjenta spørsmålet, før du forsto hva jeg var i gang med.

Svaret ble som ventet. Det er klart det skulle være dem!

Bryllupet sto i september 1987, bare noen måneder etter første møte. Faren til Ingvild viet dem. I innbydelsen sto det presisert: «PS. Vi venter ikke barn», fordi flere hadde gitt uttrykk for at de trodde en graviditet var årsaken til hastebryllupet.

- Det var mannen i mitt liv. Jeg hadde aldri vært så sikker på noe i hele mitt korte liv.

32 år og fire barn senere (førstemann kom først fire år etter vielsen, fordi Ingvild ville vente), kan det slås fast at de åpenbart kunne stole på egen magefølelse. Kjærligheten består. De hører rett og slett sammen - de to, selv om de understreker at de hatt sine opp- og nedturer som alle andre par.

Hva med oss andre? Vi som drømmer om å møte den rette, men som ikke tør å gå på date før vi har googlet og snoket på face? Burde vi stole mer på den umiddelbare tiltrekningen som kan oppstå?

- Nei, det vil jeg ikke si. Kanskje heller tvert imot. At man føler seg sterkt tiltrukket av noen, tilsier ikke nødvendigvis at det er rette person å satse fremtiden på, sier Frode Thuen, psykolog, professor og samlivsterapeut, kjent for bøker og faste spalter om utfordringer i parforhold og ekteskap.

FRODE THUEN: Mener at umiddelbar tiltrekning ikke er noen garanti for varig kjærlighet. Foto: Stig B. Hansen
FRODE THUEN: Mener at umiddelbar tiltrekning ikke er noen garanti for varig kjærlighet. Foto: Stig B. Hansen Vis mer

Ofte ber han forelska folk om å tenke seg om både to og tre ganger før de agerer. Og han er slett ikke sikker på at umiddelbar tiltrekning tilsier en «perfekt match».

- Særlig ikke hvis man har et langsiktig perspektiv. Da er det vel så viktig at man trives sammen, og at man opplever at den andre er til å stole på og regne med, og at man deler grunnleggende verdier og holdninger. Hvis ikke det er på plass, hjelper det ikke om man er aldri så forelsket - da blir det et kjipt forhold, mener psykologen.

- Jeg pleier å si at vi ikke må overlate kjærligheten til følelsene alene. Vi trenger også en god porsjon rasjonalitet. Hvis ikke går det som regel galt, sier Thuen.

Catrin Sagen er psykolog og kjent fra Podcasten Kjærlighetspodden, og TV-serien «Gift ved første blikk».

- Den umiddelbare tiltrekningen trenger ikke være en pekepinn for et livsslangt forhold, men den trenger ikke være det motsatte heller. Altså noe man ikke kan stole på.

SJELDEN KJÆRLIGHET: - Det er bare rundt 10 prosent av varige forhold som starter med umiddelbar forelskelse, sier psykolog Catrin Sagen. Foto: Foto: Presse
SJELDEN KJÆRLIGHET: - Det er bare rundt 10 prosent av varige forhold som starter med umiddelbar forelskelse, sier psykolog Catrin Sagen. Foto: Foto: Presse Vis mer

- Forelskelse ved første blikk er ikke så uvanlig. Det uvanlige er at det blir til et langvarig forhold. Forskning viser at bare litt over 10 prosent av denne typen forelskelse blir til varige forhold. Det vanligste er at forelskelsen kommer gradvis - når vi blir bedre kjent. Og det er da vi finner ut om vi har de samme holdningene og verdiene, om vi passer sammen, forklarer psykologen.

I Ingvild og Thors tilfelle ser det ut til at både umiddelbar tiltrekning og felles verdier er en del av suksessoppskriften. Begge falt for hverandre umiddelbart. Begge delte et kristent livssyn. For å nevne noe.

LES OGSÅ: Disse spørsmålene reddet forholdet

Ville vente med barn

- Men hvordan reagerte venner og familie på en så hastig avgjørelse om å gifte seg?

- Jeg spurte svigerfar, som for øvrig var prest, om Ingvilds hånd. Litt høytidelig var det jo, innrømmer Thor og forteller videre:

- Svigerfar spurte meg hvor fort jeg så for meg at dette skulle skje. «Så fort som mulig», svarte jeg, og da sa han at det kunne nok være lurt å være forlovet en måned først. Jeg var forberedt på at han skulle si et år, så jeg var kjempefornøyd, ler Thor.

Paret ventet noen år med barn, noe de er glade for i dag.

- Jeg ville bli ferdig med utdannelse først, selv om Thor sa han var klar med en gang. Jeg tror jeg var veldig riktig for oss å vente litt med barn, sier Ingvild og får støtte fra Thor.

- Ingvild var veldig tydelig på det. Og jeg tror hun hadde helt rett.

Paret fullførte hver sin utdannelse. Han som sykepleier, og hun som lærer. Første barn ankom nesten på dagen fire år etter vielsen. Det skulle bli tre til. I dag er den yngste 19 og den eldste 28. En impulsstyrt «kjærlighet ved første blikk»-fortelling har blitt til en historie om et langt, solid parforhold, selvsagt ispedd utfordringer som hører med et langt samliv.

Vi må spørre Thuen igjen:

- Tilhører det sjeldenhetene at så sterke forelskelser kan bli til stabile, varige forhold?

- En sterk forelskelse er et veldig godt utgangspunkt for et stabilt og langvarig forhold, men det er på ingen måte noen garanti. De forholdene som varer livet ut, har nok ofte startet som en alvorlig forelskelse, men samtidig er det også slik at de fleste forelskelser går over med tiden, sier Thuen.

STILL GOING STRONG: Øyeblikksforelskelsen ble til livslang kjærlighet for Ingvild (50) og Thor (52). Foto: Foto: Mona Moe Machava
STILL GOING STRONG: Øyeblikksforelskelsen ble til livslang kjærlighet for Ingvild (50) og Thor (52). Foto: Foto: Mona Moe Machava Vis mer

- Gnisten er der fortsatt, sier Ingvild og ler.

- Jeg syns fortsatt Ingvild er helt nydelig, repliserer Thor.

- Hvis man skal trekke fram noe vi har vært ganske gode på, så er det at vi aldri har sluttet å snakke sammen. Vi er oppriktig interessert i hverandres liv, og det tror jeg er en nøkkel for å få det til å fungere gjennom årene, mener Ingvild.

Thor har dessuten stor tro på feiringer. Bursdager og bryllupsdager skal ikke forbigås i stillhet. De betyr noe. Kjøp blomster! Lag frokost på senga! Ikke ta for lett på det. Selv feiret de (litt forsinket) sølvbryllup og hundreårsdag (51 + 49) i 2015, med brask, bram og brudemarsj fra bryllupet i 1987.

- Det var helt fantastisk feiring, og veldig gøy å hente opp historien om hvordan vi fant hverandre og ble et par, sier Ingvild.

- Det dette paret åpenbart er gode på, er å vise at de betyr mye hverandre, og at de investerer i forholdet. Dette styrker og beskytter forholdet, mener Catrin Sagen.

Likevel - denne altoppslukende forelskelsen og påfølgende ekteskap i hurtigfart er kanskje ikke egnet som rettesnor for egne barn som skal finne en livspartner?

- Det er klart, både Ingvild og jeg får et problem dersom et av barna kommer hjem og sier: «Mamma og pappa, jeg skal at gifte meg om fire dager!» Hva skal vi svare da, at det ikke vil fungere? ler Thor.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer