Marie Klåpbakken

- Jeg sto på scenen med brystspreng og 20 ubesvarte anrop

Marie Klåpbakken har klart det som lenge virket litt umulig - å leve av felespill. Men det har krevd sine offer.

FØLGER DRØMMEN: Sjongleringen mellom et uglamorøst og travelt småbarnsliv til sceneshow, musikk og publikum kan til tider være tøff for feleartist Marie Klåpbakken. FOTO: Rune Soltvedt
FØLGER DRØMMEN: Sjongleringen mellom et uglamorøst og travelt småbarnsliv til sceneshow, musikk og publikum kan til tider være tøff for feleartist Marie Klåpbakken. FOTO: Rune Soltvedt Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Jeg føler alltid jeg blir fremstilt som den snille, joviale dama, men jeg har en tøff side også. Jeg er litt fighter - småbarnsmamma som følger drømmene sine, det er ikke bare bare.

Marie Klåpbakken jobber som musiker på fulltid og er mye borte fra familien, faktisk rundt 150 reisedøgn i året. Det innebærer savn, en god dose dårlig samvittighet og litt slit.

Du har sikkert sett henne et eller annet sted; med et smittende smil, et vinnende vesen og som en hardtarbeidene feleartist har Marie Klåpbakken (35) gjort seg godt bemerket de siste årene.

Hun startet med fiolin allerede som 11-åring. Da hadde hun stått på venteliste på kulturskolen altfor lenge og hatt et lite girl crush på Secret Garden-fiolinist Fionnuala Sherry.

Hjemme i stua hos foreldrene sine studerte hun de proffe felespillerne opp og ned i mente. Hva var det som gjorde at de var så gode? Én dag skulle hun også bli like god, og interessen økte i takt med alderen.

En naturlig vei

- È kjem jo frå Vinstra, sier hun på bred gudbrandsdalsk før hun fortsetter:

- Det eneste stedet i Norge hvor folkemusikk er en studieretning du kan velge på videregående, så det ble en veldig naturlig vei for meg å gå.

Vi ringer henne opp for et telefonintervju. Vi vil gjerne snakke om det å kombinere en karriere i musikken med mammalivet. For fire år siden fikk hun en sønn og måtte ta permisjon fra felespillingen en kort stund. I dag er hun tilbake i full jobb, men bruker fortsatt store deler av året på å reise rundt og leve ut artistdrømmen.

Den store gullbilletten

Etter videregående tok Marie en mastergrad i folkemusikk i Oslo, samtidig som hun jobbet seg videre og prøvde å etablere seg som frilansmusiker. Dette skulle bli en myk start på frilanslivet, men det gikk brått slag i slag:

- Det første store jeg var med på var i bakgrunnen til Helene Bøksles konserter, Melodi Grand Prix og juleturneer. Så kom «Hver gang vi møtes» på TV 2, sier hun engasjert.

«Hver Gang vi Møtes» ble Maries store gullbillett inn i bransjen, for siden den gang har hun vært med i absolutt alle sesongene av programmet, bortsett fra da hun var i mammapermisjon, og også tatt store steg som soloartist.

KARRIERE: Hun er fast i bandet til «Hver Gang vi møtes», har deltatt i «Beat for Beat», hatt egen låt Melodi Grand Prix - «Ta meg tilbake», samt stått i bakgrunnen til flere av Norges største artister. FOTO: Rune Soltvedt
KARRIERE: Hun er fast i bandet til «Hver Gang vi møtes», har deltatt i «Beat for Beat», hatt egen låt Melodi Grand Prix - «Ta meg tilbake», samt stått i bakgrunnen til flere av Norges største artister. FOTO: Rune Soltvedt Vis mer

Den store drømmen

- I dag lever jeg jo den store drømmen jeg lengtet etter som barn. Etter at jeg ga ut mitt eget album og fikk femmere over hele linja av diverse musikkanmelderne, følte jeg at all den harde jobbingen jeg har lagt bak meg virkelig var verdt det.

Som aktiv felespiller følger det med en god del reising og mye jobb. Marie beskriver «felemiljøet» i Norge som ganske stort, men det er ikke så mange som både synger og spiller flere instrumenter i tillegg.

- Jeg tror det er derfor det er såpass travelt. Jeg er litt som poteten og kan passe inn i mange ulike prosjekter.

- Hvordan er det å kombinere artistlivet med å ha en sønn på fire år?

- Den største forskjellen på livet mitt, hvis jeg tenker før og etter barn, er definitivt egoismen - for egoist kan man ikke være lenger. Får jeg en telefon om en stor jobb en dag, må jeg sjekke med familien. Hvordan vil det gå utover sønnen min August? Og hva med mannen min? Jeg må sette meg selv som nummer.... tre.

Ubetinget kjærlighet

Likevel ble det øyeblikket da August ble lagt i armene hennes for aller første gang starten på noe nytt. Gjennom alle de fine årene etter at hun ble mamma, har hun følt på mer kjærlighet enn hun noen gang hadde forestilt seg.

Marie hadde alltid tenkt at det helt sikkert er koselig og fint å ha barn, men den ubetingede kjærligheten beskriver hun som helt magisk.

- Jeg tror absolutt alle mennesker har godt av å føle seg så elsket som man elsker sine egne barn.

Hun smiler så bredt at vi nærmest kan høre smilet gjennom telefonen når hun snakker om August.

Marie begynte å jobbe igjen allerede seks uker etter fødsel, og i starten prøvde hun å få kabalen til å gå opp ved å ta med August rundt på ulike jobber.

- Men å stå på scenen med brystspreng og en mann som ringer deg 20 ganger fordi babyen kun vil ha pupp ... Det er mange opplevelser fra det første året som ikke var så greie. Etter hvert fant jeg ut at det beste var å reise alene, i hvert fall for en stund.

En vanskelig kombinasjon

Det gjør hun nå, og det gir mye rom for å tenke. Tenke på livet og hva som er det viktigste for henne. Når August blir eldre, ønsker hun gjerne at sønnen skal bli vant til å være med på ting.

Hun og mannen har til og med lekt med tanken på å kjøpe en van - hvor de kan slå ned setene og leve over lenger tid, slik at hele familien kan bli med ut på veien og rundt på de ulike konsertene.

- Vi får se hvordan det blir, men det hadde vært kult. Jeg tror han liker det jeg gjør - elsker å se mamma på tv, snakker om meg i barnehagen og nynner på grand prix-låta mi dagen lang.

- Vil du si at det å få barn har forandret synet ditt på musikkarrieren?

- Det har ikke forandret verken målene mine eller artistdrømmen, men prioriteringene er naturligvis annerledes. Det mest utfordrende ved det er den store kontrasten mellom småbarnsliv og å stå der som en «superstjerne».

- Superstjerne i hermetegn, altså.

Hun ler.

- Du skal være jordet og balansert som mamma, ha energi til lek og bidra til en trygg oppvekst, samtidig som du i perioder skal stå på en scene, se bra ut, smile, være sjarmerende og positiv på dager hvor man har sovet to timer natten før.

Det er tungt å si farvel til et sykt barn som helst bare vil ligge på fanget. Bruke reiseveien til jobb for å endre fokus, for så å gi alt til publikum - samtidig som samvittigheten gnager.

- Ofte kan det være vanskelig å omstille seg fra hverdagen for å finne energien jeg trenger til å kunne gi alt på scenen.

Denne sjongleringen trekker hun frem som spesielt vanskelig. Marie sier at hun i perioder har vært mye trøtt og utslitt, og syk - spesielt etter at sønnen startet i barnehagen - men tilhørende sykdomsperioder.

- Men selv om nesa er tett og hodet sprenger, så må du på scenen. Ingen kan ta jobben din for deg på så kort varsel.

FORBILDE: En dag håper Marie at sønnen August kan se på karrieren hennes og bli inspirert til å gjøre akkurat det han har lyst til. FOTO: Rune Soltvedt
FORBILDE: En dag håper Marie at sønnen August kan se på karrieren hennes og bli inspirert til å gjøre akkurat det han har lyst til. FOTO: Rune Soltvedt Vis mer

- Håper han blir inspirert

Når hun er borte på jobb, de lange juleturneene og i en hel måned av gangen, er det som om en klump vokser i halsen og blir større og større for hver dag som går.

Noen ganger kan hun føle på at hun går glipp av de viktige tingene. Plutselig sprekker det.

- Så går jeg inn i en slags overlevelsesmodus. Jeg elsker jobben min og er sjeleglad for at jeg for være der ute og gi noe til alle slags mennesker. Så håper jeg av hele mitt hjerte at når August vokser opp og ser at mamma har drevet med lidenskapen sin, blir han inspirert.

- Jeg har tenkt annerledes, gått min egen retning og fått det til... hvis det er lov å si? Jeg tror han vil bli stolt!

Støtten hjemmefra

Marie snakker varmt om støtten hun har fått på hjemmebane, spesielt av mannen som ble kastet rett ut i det. I starten var det tøft at han måtte sitte hjemme alene med en baby på fanget - som en slags alenefar med mamma tidvis hjemme på turnus.

- I ettertid ser vi at det har gitt dem et veldig nært og sterkt far-og-sønn-bånd. Det har gitt ham en følelse jeg tror få fedre får kjenne på, og August tyr ofte til han.

- Hvor viktig har dette vært for deg?

- Det hadde ikke gått hvis det ikke var for mannen min. Jeg skal innrømme at vi har hatt ganske mange runder og kanskje ikke tatt utfordringen på strak arm alltid, men han visste at jeg var musiker og vi valgte hverandre.

Marie har tatt flere runder og vurdert om han skal bytte jobb for å forenkle familielivet. Hver eneste gang har svaret falt på nei.

- Jeg ville ha mistet for mye av min egen identitet om jeg hadde gjort det. Jeg tror jeg ville ha blitt en person som jeg ikke ønsker å være - vi har derfor satset alt og håper på at det skal gå. I dag har vi det veldig fint alle tre.

Mom shaming

- Har du noen gang fått kommentarer fra andre på grunn av at du reiser mye?

- Kommentarene spinner mest rundt hvordan jeg klarer å være så mye borte. Jeg tror de færreste mener noe vondt med det, men mange er faktisk nysgjerrige på hvordan det går an med en så liten sønn.

Hun sikter til at flere venninner nesten ikke klarer å være borte fra familien en natt, mens hun sover på hotellrom i tre uker på rappen.

- Det er tydeligvis ikke så vanlig at mammaer er så mye borte. Det er stort sett pappaene som er ute på Nordsjøen og på veien - vi damer har noe å hente der. Papper er jo like viktige for barna som det vi er.

- Apropos det med kommentarer fra andre: Hva tenker du om mødre som kommenterer hvordan andre mødre oppdrar barnet sitt?

- Det synes jeg er vondt. Som forelder er du veldig sårbar. Ingen vet hvordan man kan ta det ansvaret før man har prøvd, og såkalt «momshaming» tror jeg handler om usikkerhet. Og nettroll.

- Jeg har ikke opplevd det på den måten altså. Da ville jeg nok ha endt opp med å ligge under dyna og grine.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer