- Jeg strevde som mor og kjente på skam

«Vi liker ikke måten du snakker til oss på», sa Annabells 13-åring til henne. Hun skjønte med én gang at hun måtte lytte.

FORELDREKURS: Bruk humor, er et av rådene Annabell Stefanussen gir i kursene hun holder om å kommunisere mer med barna sine. FOTO: Astrid Waller
FORELDREKURS: Bruk humor, er et av rådene Annabell Stefanussen gir i kursene hun holder om å kommunisere mer med barna sine. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

«Mamma, sett deg! Vi må snakke med deg». Sønnene til Annabell Stefanussen (53) var 10 og 13 år gamle da de bestemte seg for å ta en prat med moren om noe som plaget dem.

- Jeg fikk følelsen av å være innkalt til rektors kontor, sier Annabell.

«Vi liker ikke måten du snakker til oss på», sa Magnus, som er eldst. Lillebror Nikolai nikket. Tobarnsmoren sank dypt ned i sofaen i stua hjemme i Bardufoss.

«Mamma, vi opplever deg som uforutsigbar. Du skifter så fort fra blid til sur. Plutselig er du irritert, og så er du sint eller mutt», fortsatte Magnus.

- Sa han at du var uforutsigbar?

Annabell ler.

- Ja, det var det ordet han brukte. Magnus var et klokt og reflektert barn, svarer hun.

SØNNER: Annabell lærte mye av samtalen med sønnene. FOTO: Astrid Waller
SØNNER: Annabell lærte mye av samtalen med sønnene. FOTO: Astrid Waller Vis mer

I dag er guttene 25 og 28 år, men tobarnsmoren glemmer aldri denne samtalen. Hun beskriver den som skjellsettende.

- Jeg synes småbarnsårene var veldig fine og enkle. Jeg gav mye nærhet og kjærlighet. Det var intuitivt, men i rollen som storbarnsmamma strevde jeg. Jeg følte på at barna trakk seg unna. De slappet mer av sammen med mannen min. Jeg visste at jeg var for streng, og jeg kjente på skam og fortvilelse, forteller Annabell stille.

Tårene presset på.

«Det er helt i orden at du gråter», sa tiåringen.

- Guttene var så fine og varme. Og det var jo ikke det at jeg var en monstermamma, men barna reagerte på skiftningene.

Annabell begynte å tenke på sin egen pappa, barnas morfar, som døde fem år tidligere. Hun fortalte dem hvor autoritær han hadde vært. Annabell klarte ikke å lese faren, og synes selv at det var vanskelig. Samtalen med sønnene ble et «turning point» for Annabell som mamma og menneske.

- Jeg lovet guttene, av hele mitt hjerte, å aldri snakke til dem på en måte som gjorde dem utrygge igjen.

Det løftet har Annabell holdt – og i dag lever hun av å veilede foreldre gjennom onlinekurset «Fredsarbeid i heimen». De siste fire årene har hun kurset over 50 000 norske foreldre i hvordan de kan kommunisere bedre med barna sine.

Relasjonssterk

KK treffer Annabell på Theaterkaféen i Oslo.

- Jeg har alltid hatt en drøm om å komme hit, sier hun og ser seg rundt i det dunkelt belyste lokalet, som har vært et samlingssted for mange, spesielt kulturpersonligheter, forretnings- og finansfolk siden år 1900. Theaterkaféen står på The New York Times' liste over verdens ti mest berømte caféer i denne sjangeren.

Annabell lar blikket sveipe over portrettegninger av André Bjerke, Edvard Munch og Toralv Maurstad før hun retter blikket ned i menyen. Hun går for en asiatisk ribbe og ber om et glass Farris.

- Går det greit med Pellegrino? spør servitøren vennlig.

- Hva er det? Ja, ja så lenge det ikke er noe med alkohol i, går det helt fint, svarer nordlendingen og ler hjertelig.

Hun er utdannet gestaltterapeut – og har bygget på med blant annet konflikthåndtering. I til sammen ti år studerte Annabell ved Norsk Gestaltinstitutt i Tromsø og Oslo, og flere av lærerne påpekte at de sjelden har hatt en mer engasjert student enn Annabell.

- Jeg skjønte at jeg er relasjonssterk og fikk gode tilbakemeldinger på at jeg er så åpen, sier hun og drikker av glasset med Pellegrino.

Raske resultater

Annabell fikk jobb ved Tromsø Gestaltsenter og ble leid ut til Målselv kommune. Målet med jobben var å redusere sykefraværet. Annabell utviklet et program hun kalte for «Tydelig og vennlig kommunikasjon» og veiledet både ledere og ansatte.

- Jeg fikk tilbakemeldinger om at folk begynte å trives bedre på jobb, og sykefraværet gikk ned. Mange fortalte at de hadde tatt med seg metodene mine hjem. Og de funket der også!

Annabell ble overrasket over at de ansatte fikk såpass raske resultater, både på jobb og hjemme. Selv hadde hun jo studert i mange år – og samtidig jobbet hardt med med sin egen morsrolle.

- Jeg hadde lært dem at bak all frustrasjon og enhver kritikk ligger det et stort behov. I stedet for å spørre hvorfor du aldri får hjelp, hvorfor du alltid må mase, så sett deg ned og fortell hva som ligger bak frustrasjonen. Si at du har behov for hjelp eller et samarbeid. Kritikk er generelt, behov er konkret, forklarer Annabell.

Annabell erfarer at de aller fleste opplever å streve i foreldrerollen, og det barnet du føler deg mest lik, er ofte det du strever mest med. Da Annabells eldste sønn var 16 år – og de to samarbeidet om husarbeid på OD-dagen (Operasjon Dagsverk), sa han til henne at han syntes det var koselig å jobbe sammen med henne. Magnus merket at moren hadde forandret seg, og sa at han nå opplevde henne som en blid mamma. Da delte Annabell hele sin historie med ham; om hvordan hun hadde vokst opp.

- Min far ble uhyre strengt oppdratt – og han gjorde tross alt det beste han kunne, ut fra sine forutsetninger, da han oppdrog meg. Der og da kjente jeg en stor tilgivelse overfor pappa. Jeg sa til Magnus at han ikke trengte å bekymre seg – for den dagen han og Nikolai blir fedre, vil ikke de føre mønsteret videre. Vi hadde klart å helbrede arvesynden, både bakover og fremover, sier Annabell og smiler varmt. Hun tror at alle foreldre gjør det beste de kan ut fra den kunnskapen, forståelsen og innsikten de har.

Flere glade dager

En dag på nyåret i 2014 Annabell våknet opp hjemme i Bardufoss, tenkte hun at hun ville bli gründer – og at hun ville drive med fredsarbeid i heimen. Skape et konsept for familier basert på sin egen vekst som mamma, og det hun hadde lært og erfart som gestaltterapeut og prosjektleder i kommunen. Samme år laget hun et program for noen mødre, som gikk over ni måneder. Fokus var foreldrerollen som lederrolle – og det skulle symbolsk fødes en ny mamma.

- Det var mødre, som strevde på samme måte som jeg hadde gjort. Vi jobbet sammen, og de integrerte det jeg selv hadde jobbet med. Som hvordan man kan endre seg selv for å møte barna på en bedre måte. For krangling, kjefting og hyling har lite med barna å gjøre, sier Annabell og legger til at det ikke handler om å bli en perfekt forelder, men om å bidra til at familien kan få flere glade dager. Hun mener det skal være trivelig å være enn familie. Man skal ha det morsomt sammen. Annabell erfarte at dét at hun våget å være personlig og ærlig, gjorde at deltakerne åpnet seg. De skjønte at Annabell ikke kom til å dømme dem.

- Det kommer ikke noe godt ut av å dømme foreldre, på samme måte som man heller ikke får velfungerende barn ved å dømme dem.

Hvordan får man en god samtale med tenåringen?

HUMOR: - Bruk humor, er et av Annabells råd til norske foreldre. FOTO: A. WALLER
HUMOR: - Bruk humor, er et av Annabells råd til norske foreldre. FOTO: A. WALLER Vis mer

Påsken 2015 lanserte Annabell «Fredsarbeid i heimen» online. Siden den gang har hun solgt onlinekurs for drøyt millioner kroner, noe som fra utsiden kan se ut som «suksess over natten».

- Det føles ikke som en rask suksess. Det er jo ikke noe jeg har funnet opp i løpet av en helg. Jeg har brukt 17 år på det. Det er «ryggmargsfestet», fastslår Annabell. Hun får tilbakemeldinger om at hun bringer mye håp – til tross for at relasjonskompetanse, ifølge gestaltterapeuten, er noe av det mest krevende vi kan tilegne oss.

- Hva er det norske foreldre sliter aller mest med?

- Mange strever med å redusere nett- og mobilbruk. Bør mobilen legges helt bort når det er leksetid? Er det greit å ha mobilen med seg på rommet når barnet skal legge seg? Det å få tenåringen opp om morgenen og hvordan man kan legge til rette for gode samtaler med tenåringen er også gjengangere, svarer Annabell.

- Hvilke råd gir du?

- Det handler mye om dialog og måten man tar det opp. Forklar hvorfor de ikke kan ha telefonen på soverommet. Det er fristende å surfe mens man ligger i sengen, men tenåringer trenger åtte timers søvn. For å få dem opp om morgenen, er det lurt å gjøre avtaler. Vil du jeg skal komme inn ti minutter før eller vil du bli vekket når du må stå opp? For å få til den gode samtalen kan du ikke forlange at dere skal snakke sammen. Vis at du er interessert. Ikke legg opp til en time, men foreslå ti-femten minutter. I praksis kan det bli mer. Ikke begrens samtalene til de gangene dere har problemer. Da skyver du tenåringen bort. La samtalen være hyggelig, svarer hun.

Vil du ha rett eller være lykkelig?

Gestaltterapeuten mener vi må bli bevisste på å alltid forvente mer av oss selv enn av barna. Enten barnet er 5 eller 20 år, har vi levd lengre. Vi har en større forståelse. Et annet råd er å være rolig når du tar opp noe med barnet eller tenåringen.

- Hvis du er rolig, er du på et godt sted i deg selv, og det kan smitte over på barnet, sier hun.

Har du har gitt en beskjed og barnet ikke følger opp, kan det være lurt å beklage at du har vært utydelig. «Kanskje jeg ikke var tydelig nok. Det jeg mente å si var at …» I stedet for «Jeg sa at … Hvorfor har du ikke gjort det?» Da vil ikke barnet automatisk gå i forsvar.

- Strever du i foreldrerollen, er det klokt å tenke gjennom om du vil ha rett eller om du vil være lykkelig, sier Annabebell.

Vil du være lykkelig må du finne en annen vei enn om du vil ha rett. Det kreves en annen energi rundt tankesettet, du kan gjerne bruke humor og du må være ydmyk, ifølge gestaltterapeuten.

Store drømmer

- Hvilke drømmer har du for fremtiden?

Annabell blir stille en lang stund for første gang siden vi satt oss ned ved bordet på Theatercaféen.

- Businessmessig drømmer jeg om å lage TV. Jeg lærte selv steike mye av Dr. Phil. Det føltes som å gå på skole, jeg satt og tok notater. Jeg er et showmenneske som trives i «spotten» – og et talkshow á la Dr. Phil eller Oprah Winfrey er en stor karrieredrøm. Jeg drømmer om å gjøre det internasjonalt, sier Annabell. Hun smiler sitt mest sjarmerende smil, og mellomrommet mellom fortennene kommer til syne.

Annabells sønner har lest gjennom og godkjent intervjuet.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer