JEG MOT MEG-KARSTEN: Gla'nyhet til alle som så TV-serien og ble berørt av Karstens historie: Livet er mye lettere i dag, forteller han til KK.no.  Foto: Andris Søndrol Visdal/ANTI
JEG MOT MEG-KARSTEN: Gla'nyhet til alle som så TV-serien og ble berørt av Karstens historie: Livet er mye lettere i dag, forteller han til KK.no. Foto: Andris Søndrol Visdal/ANTI Vis mer

Nrk

- Jeg svevde litt på en sky etter serien, men man blir ikke fiksa av noen timer med gruppetereapi

«Jeg mot meg»-Karstens overgrepshistorie rystet Norge. Nå er han tilbake som student og drømmer om kjæreste.

- Prøv å se for deg at du har opplevd et traumatisk overgrep. Og at du sitter hjemme et år etterpå med posttraumatisk stress-syndrom og et begynnende rusproblem. Så får du plutselig 400.000 kroner inn på konto. Hva tror du skjer da, spør Karsten Nordal Hauken (26) rett i kamera.

Det var spørsmålet Karsten stilte oss, gjennom håndholdt kamera i NRK-serien «Jeg mot meg» som gikk på TV i vår. Gjennom gruppeterapi sammen åtte andre ungdommer med ulike psykiske problemer, delte Karsten sin historie om da han ble brutalt voldtatt som 20-åring, og hvordan det ble etterfulgt av ensomhet, skam og selvmedisinering med hasjrøyking for å døyve egen smerte og angst.

Hele Norge håpet inderlig på at han skulle finne en vei ut, en vei videre.

- Det går helt klart mye bedre nå, sier Karsten og smiler til KK.no. 

LES OGSÅ: Første gang Malin (26) fikk angstanfall, var hun sikker på at hun kom til å dø

Egentlig avslørte han det svaret allerede ved det faste håndtrykket og det åpne, trygge blikket. Vi møters på en kafe i Oslo, Karsten har innvilget seg en pause fra eksamensforberedelser i biologi.

- Da du tok kontakt måtte jeg tenke meg litt om. Både om jeg ville gjøre et intervju, og også på hvordan jeg har det nå. Og da kjente jeg at ja - jeg vil gjerne snakke om tiden etter serien, og ja - jeg har det mye bedre, sier Karsten og fortsetter: 

- Jeg har nådd mange av målene jeg satte meg. Jeg er tilbake som student, er mer sosial og har fått mer kontroll over de tunge tankene.

LES OGSÅ: Cecilie (25) ble voldtatt av flere menn: - Jeg la skylden på meg selv

PRAT OM DET: I serien møttes deltakerne til gruppeterapi med psykolog Peder Kjøs øverst i midten. Karsten syns terapien var nyttig, men at jobben ikke over når serien var ferdig. Foto: Andris Søndrol Visdal/ANTI
PRAT OM DET: I serien møttes deltakerne til gruppeterapi med psykolog Peder Kjøs øverst i midten. Karsten syns terapien var nyttig, men at jobben ikke over når serien var ferdig. Foto: Andris Søndrol Visdal/ANTI Vis mer

- Jeg svevde litt på en sky etter serien

NRK-serien ble vist i april i år og skapte engasjement og debatt. Åpenheten deltakerne viste, og ikke minst konseptet med at de delte «alt», ble heftig diskutert. Burde de beskyttes mot seg selv? Det var omtrent et år etter at deltakerne satt i gruppeterapi og filmet livet sitt. Det betyr at det snart er to år siden Karsten hadde sine mørkeste stunder.

- Det føles som ganske lenge siden. 

- Hva gjorde serien og gruppeterapien med deg?

- Aller først var det avgjørelsen om å bli med som føltes god. Jeg bestemte meg for noe, og for å gjennomføre. Etter mange år der nettopp det at jeg ikke fullførte ting var et de største problemene i livet mitt, føltes det veldig godt, forklarer Karsten.

I serien velger han å fortelle de andre deltakerne og TV-seerne om en brutal voldtekt med trussel om drap, som han ble utsatt for. Et av målene han satte seg var å tørre og dele den vonde historien, og fri seg fra skammen.

- Det å dele den historien, det gjorde veldig godt. Jeg opplevde at det betydde noe, også for andre. Det var en sterk opplevelse å sitte på premierekvelden og oppleve masse positive tilbakemeldinger på Facebook og sms.

Karsten forteller at han opplevde en umiddelbar opptur av å være med i programmet.

Det finnes ingen mirakelkur mot depresjon og angst.

- Jeg svevde litt på en sky etter serien. Men man blir ikke fiksa av noen timer med gruppetereapi, det finnes ingen mirakelkur mot depresjon og angst. Men jeg har lært meg at det viktigste for meg å snakke med noen når jeg har behov. Det kan være gode venner, familie eller Peder (psykologen fra serien, red.anm.) som jeg kan ringe.

- Jeg blir aldri den jeg var

Karsten syns det virker som samfunnet har blitt mer åpent.

- Jeg syns medievirkeligheten har endret seg de siste to årene. Det er en større åpenhet rundt det å slite psykisk, det er blitt mindre skambelagt. Og jeg tror vi var med på å skape den endringen. Det gjør det lettere for meg å ha den historien jeg har, sier Karsten som også har skrevet en kronikk om overgrepet som ble delt i mange land.

- I serien sier du at du ønsker å bli han du en gang var. Har du klart det?

- Jeg blir aldri den jeg var, men jeg har funnet ut at det ikke er det jeg ønsker meg heller. Jeg er jo en annen. Nå tenker jeg framover, sier Karsten og forklarer:

- Det er ikke noe mål i seg selv for meg å ikke tenke på det skjedde. Det at jeg ble voldtatt er en ting. Jeg kan bli enda tristere av å tenke på alle de årene jeg bare kastet bort etterpå. Og voldsofferserstatningen som bare ble borte i dragsuget.

LES OGSÅ: Psykisk sykdom er den vanligste grunnen til at vi går til legen

I dag er Karsten biologi-student ved universitetet på ÅS. Snart flytter han inn i en studenthybel på området. Livet han beskriver høres ut som et typisk studentliv. En kombinasjon av et pensum man forsøker å pløye gjennom, samtidig som man henger med venner og deltar i studentmiljøet.

- Har du noe nye mål?

- Ja, jeg må få meg kjæreste, sier Karsten og ler høyt. Men ikke la det bli overskriften, ok?

LES OGSÅ: Slik ble Malin kvitt angsten

Sjekk KKs kjærlighetshoroskop

Saker spesielt utvalgt for deg: