Max Manus

- Jeg tenker på ham som en god far, men han hadde en forferdelig oppvekst selv

Max Manus' datter Mette (73) åpner opp om motstandsmannens tøffe oppvekst på Cuba, sin egen barndom i Asker og farens dramatiske død.

MAX MANUS: Mette Manus er datteren til den norske motstandsmannen Max Manus, og åpner opp om opp- og nedturene med motstandshelten. Her fotografert hjemme på Landøya i Asker høsten 2022. FOTO: Astrid Waller
MAX MANUS: Mette Manus er datteren til den norske motstandsmannen Max Manus, og åpner opp om opp- og nedturene med motstandshelten. Her fotografert hjemme på Landøya i Asker høsten 2022. FOTO: Astrid Waller Vis mer
Publisert

Øynene mine skanner de gusjegule gresslettene. De dyprøde trehusene på plassen står i sterk kontrast til de grelle fargene. Boligfeltet er omkranset av høyreiste trær. Kalenderen viser tidlig i april, og det er enda noen uker til gresset og bladene på trærne skal forvandle stedet til en knallgrønn oase.

Blikket mitt lander på statue plassert på en høyde. Den kan ikke være mer enn en meter. Jeg kjenner igjen posituren, uniformen og bereten mannsfiguren har på hodet.

Jeg har hvilt øynene på en lignende statue så mange ganger før, men den er plassert utenfor Forsvaret på Akershus festning. Med blikket rettet mot Amerikalinjens kai.

Denne miniatyrstatuen skuer over Norderhaug Landøya i Asker, stedet Max Manus og kona Tikken kjøpte året etter at krigen var slutt. Det var her de startet familielivet, etter fem lange krigsår. Og det var her den norske krigshelten skulle ta sitt siste åndedrag mange tiår senere.

- Det hadde bodd en nazistisk familie her på Norderhaug, familien Clausen, med tre sønner som var motstandsfolk. En fjerde sønn var nazist, i likhet med faren i huset. Dette hadde vært familiens sommersted, forteller Mette Manus meg, mens hun danderer kaffekopper og selvbakst på stuebordet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer