Jenny Jenssen hadde alltid spist sunt, bare i «veldig store mengder», som hun selv beskriver det. Samtidig hadde den folkekjære artisten talent for å kose seg med snacks og brus, og ofte sparte hun de beste Twist-bitene til slutt – siden hun likevel skulle spise hele posen!
Opp gjennom årene hadde hun hatt sine jevnlige skippertak med trim, og pint seg ned i vekt i forkant av en turne eller deltakelsen i ESC. Men like fort falt hun tilbake til gamle vaner.
– Etter å ha stått på scenen gledet jeg meg til å gå hjem og spise Bamsemums og potetgull, sier Jenny Jensen (60).
Hun forteller at helsen var blitt sånn passe med årene. Knærne var vonde, hun hadde konstant halsbrann, legen hadde satt henne på høyeste dose blodtrykksdempende, og blodbanken ville ikke lenger ha henne som blodgiver.

Tina trodde hun var tungt deprimert: – En lettelse å få riktig diagnose
Likevel, da programmet «16 ukes helvete» ringte og ville ha Jenny Jenssen som deltaker, ga hun dem et rungende «nei!».
– Jeg syntes det var så flaut å bli spurt, og følte meg som en liten tjukkas, sier Jenny.
– De prøvde seg med at det ikke bare var overvektige de spurte, men også andre som trengte en livsstilsendring, men den gikk jeg ikke på!
Jenny slår ut med hendene:
– Jeg husker jeg tenkte: «Æ en no faen ikje så tjukk». Men da jeg litt spøkefullt fortalte fastlegen at jeg hadde fått tilbud om å bli med i programmet, så han på meg og sa: «Det synes jeg virkelig du bør».
Jenny rister på hodet og ler:
– Min første tanke var: «Æ skal faen mæ bytte fastlege!».

– Det er en stor sorg
Zumba med Jenny Jensen
KK møter Jenny Jenssen på Årvoll gård i Oslo, der hun underviser zumba-klasser. Ja, du hørte riktig. Artist Jenny Jenssen har utdannet seg til zumbainstruktør! Etter et kurs i 2018, ble hun så bitt av basillen at hun like godt tok instruktørkurs. I 2023 underviser hun faste timer flere steder rundt i Oslo og Drammen:
– Jeg elsker å undervise. Det er en vinn-vinn-situasjon, for jeg får jo trimmet og tjent penger samtidig! sier Jenny.

KKs journalist deltar for anledningen på Jennys zumba-time, og undertegnede kan bekrefte at Jenny er i svært god form. Hun danser hele timen gjennom, mens hun forteller anekdoter fra musikkarrieren, og i høyt tempo motiverer hun danseglade damer i alle aldre.
Jenny forsikrer at hun tilpasser intensitet og musikkvalg etter målgruppen, for å danse handler om å føle musikken i seg, uten å tenke for mye på trinnene.
– Vi skal jo ha det artig, så man nesten ikke merker at man har trent.


Nina motbeviste statistikken: - Hvis en som meg klarer dette, så gjør alle det
– Fikk ikke gi blod
Jennys danseglede kom ikke ut av intet. I 2016 var hun med i «Skal vi danse», og som artist har hun alltid vært energisk. Men etter år med sofakos – bokstavelig talt, siden hun, mannen Tor og datteren Tilje også har vært med i programmet «Sofa» – var en snacksbasert livsstil begynt å merkes på helsa. Selv hadde Jenny for vane å spise kokosbitene i Twistposen først, og siden jobbe seg gjennom til hun nådde bunnen med lakris og Daim.
Sånn fortsatte det. Helt frem til fastlege altså mente hun burde takke ja til «16 ukers helvete».
– Jeg var lei meg for at jeg ikke lenger kunne være blodgiver, og det høye blodtrykket måtte jeg bare leve med, siden jeg allerede gikk på høyeste dose medisin, forteller Jenny.
– Så da svelget jeg stoltheten og ringte dem tilbake og sa «ja». Det er det lureste jeg noen gang har gjort.


- Jeg ble forlatt i en pappeske på togstasjonen
– Verdens største taper
Trening, kosthold, ernæring. Regimet var virkelig et lite helvete. Jenny minnes da hun brukte halvannen time for å komme seg opp Wyllerløypa, en kneik med 40 prosent stigning, og at hun lyktes kun takket være dytt i ryggen og at Steffen Iversen dro henne opp over målstreken.
– Det var så jævlig, og jeg husker bare bruddstykker. Jeg tenkte: «Gudskjelov at vi er medlem av Luftambulansen, så kan de komme og hente meg». Jeg følte meg som verdens største taper, og ville bare hjem og gråte i armkroken til Tor.
Fem uker senere var hun i like dårlig form. Hvert fall trodde hun det. Frem til hun skjønte at hun hadde gått i fella og sammenlignet seg med de andre.
– Å sammenligne meg med de andre gjorde meg sur, forbannet og lei meg. Jeg skjønte at jeg måtte snu om på hvordan jeg tenkte.
Gjennom mental visualisering begynte Jenny å se for seg hva hun ville oppnå, istedenfor det hun måtte forsake.
– Jeg hadde klær jeg ville inn i, og målet mitt var å bli blodgiver igjen. Det handler om å lage nye tankespor. Gjør man det mange nok ganger, blir det en ny vane. Wyllerløypa ble bunnpunktet for meg, men også vendepunktet.

– Vet ikke hva jeg veide
Sakte, men sikkert ble Twist byttet ut med salat, potetgull med grønnsaker og yoghurt-dipp. Gamle inngrodde vaner skulle snus, ikke i en håndvending, men i løpet av fire måneder.
En ting var viktig for Jenny: Hun ville ikke vite hva hun veide. Fokuset skulle ikke være vekt, siden tall er altfor lett å bli opphengt i.
– Jeg ville heller konsentrere meg om endringene, og den dag i dag vet jeg ikke hvor mye jeg veide. Men jeg kjente snart forskjell på hvordan klærne satt. Og jeg vet at jeg i løpet av programmet gikk ned 20 kilo, og ble 20 cm smalere rundt midjen.
Hun smiler.
– I dag er det utrolig gøy å kunne gå ned i garderoben og finne kostymer jeg brukte på 80-tallet, og «schmokk», så passer de!

Kan denne trenden skade jenters forhold til mat?
Sluttet på medisiner
Men det viktigste er ikke utseendet, understreker Jenny. Jo da, det er gøy å byttelåne klær med datteren, men at hun har fått helsa tilbake, det er det viktigste.
– I dag er blodtrykket mitt helt normalt, uten medisiner. Og jeg har begynt å gi blod igjen. Det er jeg så glad for.
Hun forteller at også halsbrannen forsvant med livsstilsendringen, og det samme gjorde smertene i knærne.
– Jeg er 60 år og har aldri vært i bedre form.

Tips for holde seg i form
Mange som har lagt om livsstilen, vet hvor fort det er å falle tilbake i gamle vaner. Hva er Jennys hemmelighet for å halvannet år senere fortsette i det samme gode sporet?
– Hemmeligheten min er at jeg trimmer så mye. Det er det som gjør at jeg har holdt meg. Når du trener hver dag, får du lyst til å spise sunt. Og når du spiser sunt, får du lyst til å trene. Det er som en positiv spiral.
Hun spiser etter den såkalte tallerkenmodellen, med halvparten grønnsaker på fatet. Og i kjøleskapet har hun alltid en skål oppkuttede grønnsaker i lettsaltet vann:
– Jeg blander en teskje posesuppepulver i yoghurt, det blir en kjempegod dipp, og det er en snack man kan spise så mye man vil av.
Hun forsikrer at hun ikke er fanatisk. Jo da, mannen Tor har gått ned 20 kilo han også, som følge av de nye vanene i familien, men Jenny kan fortsatt nyte av de gamle vanene:
– Jeg kan fortsatt kose meg med rødvin, potetgull og sjokolade, men det handler om mengden. Og nå spiser jeg bare de beste bitene i Twistposen!

Snart skal hun ut på juleturné, med 42 konserter på seks uker. Jenny forteller at hun danser mye mer på scenen denne gang:
– Før la jeg inn et dobbeltsteg her og der, men nå danser og spretter jeg mye mer rundt. Det er så viktig for oss voksne kvinner å være sterke. Vi taper så mye muskelmasse med årene. Jeg er godt inn i overgangsalderen, med både hetetokter og alt, og da er det lett å tenke at livet er kjørt. Men jeg er 60 år og føler meg som om jeg er 24. Min suksess er helt klart at jeg har fortsatt å trimme.
Vi spør, er det muligens så moro å være zumba-instruktør, at det danker ut det å stå på scenen som artist? Jenny drar på det:
– Jeg elsker jo å stå på scenen, men å danse er også gøy. Men på en måte er det jo litt det samme, å stå foran en gruppe og foran et publikum. Å få dem med meg og skape begeistring.


– Jeg låste meg inn på skoledoen og gråt
– Alle kan klare det
I dag går hun power walkturer med tikilosvest, og snur ikke før timeren sier fra at hun har gått i en halvtime. Inkludert hjemturen har hun da gått en time. Jenny mener dette er en lavterskeltrening de fleste kan klare, enten de går med eller uten vest – og uansett tempo.
– Vil du si at du har fått et nytt liv?
– Ja, helt klart! Det er helt utrolig at du kan være din egen medisin. Og det skal ikke så mye til. Powerwalks kan alle klare. Jeg mistet foreldrene mine med tre dagers mellomrom. De var gamle, men det var en hard beskjed å få. Om du er i god form, har det mye å si for hvordan du møter sånne utfordringer. Jeg har fått en sterkere kropp, og en sterkere psyke.
En dag ble fristelsen for stor. Kanskje hun skulle dra tilbake til den helsikes Wyllerløypa?
– Nå gikk jeg kneika på 40 minutter. Og det med vektvesten på! Det var en enorm seier for meg. I dag føler jeg med proppet med energi.
Video med Jennys beste styrkeøvelser finner du her:
(saken fortsetter under videoen)
Jenny forteller om låten hun nettopp satte på i zumba-klasse, «Good morning beautiful» med artisten Steve Holy. Faktisk oppdaget hun og Tor låten da de var på ferie i USA.
– Vi har gjort det til en vane at den første av oss som våkner om morgenen alltid synger første strofen, og så henger den andre seg på. Og fra rommet ved siden av hører vi Tilje synge med.


«Hva har vi gjort? Å flytte hit var en fryktelig tabbe»
Planen hennes fremover er å arrangere helse- og treningscamp til utlandet, og å holde kurs i ernæring. Til KKs lesere deler hun gjerne et av sine beste tips for å lykkes med en livsstilsendring:
– Man må ville det, og vite at det har sin pris. Forandringen kommer ikke av å sitte i stolen. Vi er eksperter på å dytte oss selv ned, så jobb med din indre stemme, og snakk til deg selv som du ville ha snakket til en god venn. Se deg selv i speilt og si: Ja, dette blir en fantastisk dag.
Hun smiler.
– Selv har jeg tenkt å gå til fastlegen med en flaske champagne, for at han tvang meg til dette.