Jill Biden

- Jeg tenkte aldri verden. Han var jo ni år eldre enn meg

Maktskiftet i Det hvite hus er et faktum, og inn kommer en ny First Lady.

VALGKAMP: Jill Biden har vært særdeles aktiv i sin manns presidentvalgkamp. Her fra Florida, der valget ikke gikk Bidens vei.
VALGKAMP: Jill Biden har vært særdeles aktiv i sin manns presidentvalgkamp. Her fra Florida, der valget ikke gikk Bidens vei. Vis mer
Publisert

Året var 1971 da Jill Jacobs, da 24 år, traff sin nåværende mann, USAs nye president Joe Biden. Han var 33, og de møttes på en blind date. De gikk på kino, og Jill noterte seg allerede den første kvelden at Joe var en gentleman.

«Tidligere hadde jeg datet menn i jeans, slippers og t-skjorte. Han dukket opp i en sporty frakk og loafers, og jeg tenkte «Gud, dette kommer aldri til å fungere, aldri i verden!». Han var ni år eldre enn meg!

PERSONLIG: Joe og Jill Biden snakker om sitt personlige liv i anledning av nominasjonen til demokratenes presidentkandidat i augst i år. På grunn av koronapandemien ble møtet holdt virtuelt. FOTO: NTB

PERSONLIG: Joe og Jill Biden snakker om sitt personlige liv i anledning av nominasjonen til demokratenes presidentkandidat i augst i år. På grunn av koronapandemien ble møtet holdt virtuelt. FOTO: NTB

Vis mer

- Men vi gikk og så «A man and a woman» på en kino i Philadelphia, og det klikket virkelig. Da vi kom hjem, og han tok meg i hånden og sa god natt, gikk jeg inn og ringte moren min – klokka ett på natten ­– og sa «Mamma, jeg har endelig møtt en gentleman», har Jill fortalt i et intervju med Vogue.

Så hvem er hun selv, Jill Biden?

Eldst i søskenflokken

Jill Biden ble født i New Jersey 13. juni for 69 år siden. Da hun var liten, flyttet familien til Willow Grove i Pennsylvania. Hun er eldst av fem søsken, alle søstre.

Til tross for at Jill skjønte at Joe var en gentleman, skulle det fem frierier til fra hans side før hun til slutt svarte ja. For da Jill og Joe traff hverandre, var han enkemann med to små barn fordi hans tidligere kone og en datter hadde omkommet i en tragisk bilulykke.

Jill mente at hun ikke ville ta plass i familien før hun var helt sikker på at forholdet ville holde.

«For de hadde allerede mistet moren sin, og jeg ville ikke at de skulle miste enda en mamma. Så jeg ville være hundre prosent sikker», sa hun til Vogue.

TID FOR ØMHET: Det finnes mange bilder av Joe og Jill Biden som tydelig viser hengivenheten mellom de to. Dette snapshotet er fra 2008. FOTO: NTB
TID FOR ØMHET: Det finnes mange bilder av Joe og Jill Biden som tydelig viser hengivenheten mellom de to. Dette snapshotet er fra 2008. FOTO: NTB Vis mer

Stolt mamma og farmor

Seks år etter at de traff hverandre fikk Jill og Joe Biden et felles barn, datteren Ashley Biden (39). Hun er Jills eneste og Joes fjerde barn. For fem år siden døde Ashleys bror, Joes sønn Beau, bare 46 år gammel av hjernekreft.

Beau etterlot seg to barn, Natalie og Robert Hunter Biden II. Joes andre sønn, Rober Hunter Biden, har tre barn, Naomi, Finnegan og Maisy Biden.

De gjør Jill Biden til en stolt mor og farmor. Alle Biden-barna er for lengst flyttet ut, men Jill og Joe har hundene Champ og Major, som selvsagt flytter med dem inn i Det hvite hus.

Doktorgrad

Under Joe Bidens valgkamp har Jill engasjert seg i mannens ambisjoner om å bli USAs neste president, samtidig som hun selv har fortsatt å arbeide som lærer. Jill Biden er både grunnskole- og høyskolelærer, og har en doktorgrad i pedagogikk. Hun underviser blant annet i engelsk og har planer om å fortsette med det også som First Lady.

LÆRER'N: Jill Biden arbeider fortsatt som lærer, og var i løpet av valgkampen også innom skoler. FOTO: NTB
LÆRER'N: Jill Biden arbeider fortsatt som lærer, og var i løpet av valgkampen også innom skoler. FOTO: NTB Vis mer

«Til alle dere som jobber i skolevesenet – nå har dere en av deres egne i Det hvite hus», sa Joe i sin tale til nasjonen da det var klart at han hadde vunnet presidentvalget.

Har vært Second Lady

Under president Barack Obamas tid ved makten i 2008–2016 var Joe Biden visepresident, noe som innebar at Jill var Second Lady.

Hun er altså godt kjent med arbeidet i Det hvite hus, og har allerede klart å kombinere læreryrket med politikken i mange år.

PÅ TALERSTOLEN: I amerikansk politikk er ektefellene med, men stort sett mange skritt bak. Men Jill Biden har vært aktiv på talerstolene også. FOTO: NTB
PÅ TALERSTOLEN: I amerikansk politikk er ektefellene med, men stort sett mange skritt bak. Men Jill Biden har vært aktiv på talerstolene også. FOTO: NTB Vis mer

Jills kjærlighet til barn og det engelske språket har gitt seg uttrykk i forfatterskapet hennes. Hun har skrevet tre bestselgende bøker, hvorav to er barnebøker. Den tredje boken er en selvbiografi, «Where the light enters», som kom ut i august i år.

Kalles for Jilly

Både Joe og Jill er på Instagram, og på valentinsdagen i fjor delte Joe et bilde av dem begge der han avslørte sitt kjælenavn på Jill, nemlig Jilly.

«God valentinsdag til mitt livs kjærlighet. Jeg elsker deg, Jilly», skrev Joe til sin kone.

TID FOR ØMHET 2: Fortsatt forelsket. Året er 2020, og Bidens har skaffet seg ny boligadresse for de neste fire årene. FOTO: NTB
TID FOR ØMHET 2: Fortsatt forelsket. Året er 2020, og Bidens har skaffet seg ny boligadresse for de neste fire årene. FOTO: NTB Vis mer

Kilder: Nyheter24, Vouge

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer