- Jeg tjener og betaler mye mer enn samboeren min. Er jeg naiv?

- Løsningen på dette er enklere enn du tror, sier forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand.

ØKONOMI: Det kan fort bli litt komplisert når to økonomier skal blandes, og det gjør det ikke lettere når den ene tjener mer enn den andre. Heldigvis har eksperten gode råd. Foto: NTB
ØKONOMI: Det kan fort bli litt komplisert når to økonomier skal blandes, og det gjør det ikke lettere når den ene tjener mer enn den andre. Heldigvis har eksperten gode råd. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Jeg og samboeren min tjener på langt nær likt, jeg tjener nesten dobbelt så mye som ham. Dette er egentlig ikke noe problem, men hvordan burde jeg gå fram for å sikre meg om vi skulle ende opp med å gå fra hverandre? Jeg betaler jo mye mer enn ham i det daglige, men vi eier alt likt. Er det naivt av meg ikke å ha noen kontrakt eller lignende? Jeg vil jo ikke sette penger på brudd, om du skjønner hva jeg mener. Synes det er skummelt å skulle ta det opp med ham.

Hilsen usikker kvinne

Hei!

Det kan fort bli litt komplisert når to økonomier skal blandes, og det gjør det ikke lettere når den ene tjener mer enn den andre. Vi ­ønsker jo ikke å sette en pris på forholdet, og når vi er i et forhold, så har de fleste som mål å få det til å vare evig. Dessverre viser statistikken oss noe annet, og det er viktig å ta noen forholds­regler.

FORBUKERØKONOM: Cecilie Tvetenstrand fotografert av Astrid Waller til KK i februar 2023.
FORBUKERØKONOM: Cecilie Tvetenstrand fotografert av Astrid Waller til KK i februar 2023. Vis mer

Det er få i dag som har en samboerkontrakt, men det er fordi mange ikke vet ­hvordan ting deles og hva som skjer om det tar slutt. Vi tror jo at alt ordner seg. Men i et brudd kommer ofte vonde følelser, og avhengig av hvordan bruddet skjer, så er ikke alltid velviljen overfor den andre til stede. Derfor er det veldig viktig å skrive en kontrakt mens tonen er god og dere ønsker hverandre alt godt. Det er enklere enn du tror!

Søk på samboerkontrakt på nett, så får du opp ­mange eksempler og maler. Dere trenger ikke å ringe en advokat for å ordne samboerkontrakt.

Det er jo ikke urimelig at den som tjener mest, betaler litt mer enn den andre. Men det avhenger også av situasjonen. Hva er ­årsaken til at du tjener mer? Har dere ­felles barn og han tar mer ansvar hjemme, slik at du kan jobbe mer? Eller gjør han ­andre ting i hjemmet som du også har ­glede av?

En løsning kan være at du eier en større del av boligen siden du betaler mer, eventuelt at du setter opp egen sparing ved siden av. På den måten bidrar du mer, samtidig som du også får spart litt ekstra.

Det viktigste er at dere har en god dialog om dette, så ingen av partene føler at det er urettferdig.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer