#sammenijula

- Jeg trenger bare at du ser meg og får meg til å føle meg som et menneske

Mange som lever i gatemiljøene føler seg behandlet som om de er usynlige. Dette ville Kirkens Bymisjon rette fokus mot i et nytt eksperiment.

Publisert
Sist oppdatert

Hvert år er det mange av oss som gruer seg til jul. At julaften nærmer seg med stormskritt blir vi ofte påminnet, særlig på denne tiden av året, og for noen er det kanskje lett å glemme de ensomme oppe i alt julemaset. For det er ingen hemmelighet at det finnes mange enslige nordmenn - enten de føler seg ensomme eller ikke.

- Gjennomsnittlig er det omtrent 20 prosent av befolkningen som oppgir å være ensomme, og følgene kan være ganske alvorlige, har psykolog Eva Tryti fortalt til KK.no

Men det er ikke bare ensomheten folk kan føle på, enkelte opplever også å føle seg usynlig. I en fersk undersøkelse Kirkens Bymisjon har gjennomført, svarer fire av ti at de bevisst unngår kontakt med personer som tilsynelatende lever sine liv på gata, og halvparten av respondentene innrømmer at de blir engstelige i slike møter.

Se filmen øverst i saken! 

- Mange som lever i gatemiljøene føler seg behandlet som om de er usynlige. Dette eksperimentet handler om at vi må se hverandre bedre. Ingen skal være usynlige. Når Kirkens Bymisjon tyr til et virkemiddel som et hjemløshologram, er det med ønske om at vi skjerper blikkene våre, sier generalsekretær Adelheid Firing Hvambsal i Kirkens Bymisjon i en pressemelding KK.no har fått tilsendt.

LES OGSÅ: Dette gjør ensomhet med helsen din

- Jeg trenger bare at du ser meg

Atle Wilhelmsen, som er mannen tilfeldig forbipasserende møtte i hologrammet i Oslo sentrum, har selv en sterk historie fra et langt liv som rusavhengig og hjemløs. Han er nå ute av rusmiljøet og i jobb.

Jeg er ikke farlig, jeg har bare levd et litt annet liv enn deg

I eksperimentet satt han fysisk på en kasse i en travel gate, mens hologrammet av ham dukker opp noen meter lengre nede i gata.

I hologrammet sier Atle Wilhelmsen blant annet:

«Jeg trenger bare at du ser meg og får meg til å føle meg som et menneske, ikke som et usynlig «problem». For jeg er ikke farlig. Jeg har bare hatt et litt annet liv enn deg».

Eksperimentet skapte sterke, rørende og interessante reaksjoner. 

- Vi vil skape en bevissthet om hva det å bli sett og anerkjent betyr for oss alle - og at vi må ta inn over oss at mennesker som lever store deler av livene sine på gata har de samme behovene for anerkjennelse som alle andre, sier generalsekretær Firing Hvambsal.

LES OGSÅ: Stian (36) ofrer julefeiringen med familien for å hjelpe andre

- Vi trenger å bli sett

Denne jula kan vi være ekstra oppmerksomme i forbindelse med julehøytiden. Jula er en vanskelig tid for mange. Førjulen og julehøytiden fungerer som et forstørrelsesglass i livene våre. Det fine kan bli ekstra fint. Det vanskelige kan bli forsterket og oppleves ekstra tungt. Kirkens Bymisjon har følgende oppfordring;

- Vi er alle avhengige av hverandres anerkjennelse. Vi trenger å bli sett. Vi trenger å bli møtt. Se hverandre! Dette er noe konkret alle kan gjøre, uavhengig av livssituasjon. Der vi bor, der vi jobber og der vi ferdes på gata. Det er ikke et «vi» og «dem», men et oss. Klarer vi dette er vi ett stort steg nærmere et varmere og mer inkluderende samfunn, sier Firing Hvambsa.

Nordmenns holdninger til mennesker som lever på gata:

På vegne av Kirkens Bymisjon har Respons Analyse gjennomført en befolkningsundersøkelse om nordmenns holdninger og adferd i møte med mennesker som lever på gata.

  • 4 av 10 sier de bevisst unngår kontakt med de som tilsynelatende lever sitt liv på gata.
  • På spørsmål om hva en gjør dersom en ser en på gata som tilsynelatende er hjemløse, rusavhengige, fattige tilreisende eller lignende, svarer 40 prosent at de unngår kontakt.
  • 25 prosent svarer at de går rett forbi, og 15 prosent sier de haster forbi fordi man blir usikker i situasjonen.
  • I spørreundersøkelsen svarer 1 av 3 (32 prosent) menn at de går rett forbi de som lever på gata. Blant kvinner sier 1 av 6 ( 17 prosent) det samme. Halvparten av Norges befolkning blir engstelige i møter med mennesker som tilsynelatende lever på gata.
  • 52 prosent av befolkningen sier de av og til, ofte eller alltid blir engstelige i møte med mennesker som lever på gata.
  • I undersøkelsen svarer 57 prosent av menn at de aldri blir engstelige, mens 36 prosent av kvinner svarer det samme. Utvalget er et landsrepresentativt utvalg på 1005 respondenter i alderen 16 til 85 år. Undersøkelsen er gjennomført i november 2016.

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer