Kreft

- Jeg tror det er kjærligheten til livet som gjør at jeg kan leve som om jeg var frisk

- Jeg selger og gir bort alt jeg har. Kun det som får plass i mine to nye kofferter skal med, skrev Linda Persen (42) på Facebook i juli. Nå følger hun drømmen og flytter til Hellas.

UHELBREDELIG KREFT: Linda Persen (42) har fått diagnosen uhelbredelig kreft. Selv føler hun seg frisk og bestemte seg for å følge drømmen!  Foto: Merete Sillesen
UHELBREDELIG KREFT: Linda Persen (42) har fått diagnosen uhelbredelig kreft. Selv føler hun seg frisk og bestemte seg for å følge drømmen! Foto: Merete Sillesen Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– For å opprettholde god helse er det viktig å leve det gode liv, i ro, balanse og kjærlighet til livet, sier Linda Persen (42), som har uhelbredelig kreft, men som velger å leve livet som frisk. Snart flytter hun med hele familien til Hellas.

- Det har aldri vært viktig for meg å følge strømmen.  Jeg tror det er vanskelig å leve det gode liv, hvis man ikke er tro mot sine egne verdier, sier hun.

Men hva er egentlig det gode liv? Ifølge Kristin Norenberg, som er NLP-coach, forfatter, og siviløkonom, er ikke det gode liv noe du må gjøre deg fortjent til. 

– Tilgangen på det gode liv har du fra dypet av deg selv, og et viktig utgangspunkt er graden av sinnsro du klarer å skape i deg selv, sier hun. 

Norenberg forklarer at vi ikke trenger å være friske, rike, vakre og sterke for å kjenne lykke. Men vi må ha tillit og kjærlighet til livet. Og siden vi mennesker er så ulike, må vi finne ut hvilke verdier som er viktige for hver og en av oss. Nære relasjoner, som familie og venner, gjør oss godt. Dessuten må basisbehovene være dekket.

LES OGSÅ: Derfor solgte Jeanett (28) alt hun eide og flyttet til Mongolia

Først konkurs, så kreft 

Etter videregående tok Linda et år på BI, før hun ble det hun selv kaller en «kursjunkie». Hun er interessert i alt som har med mennesker å gjøre, også alternative behandlingsmetoder.

– Så i grunnen har jeg mange utdannelser, men ingen med stempel. Man kan lære mye utenfor klasserommet også, på godt og vondt. Og det man ikke dør av, blir man sterkere av.

Da Lindas bedrift innen barneklær og utstyr gikk konkurs i 2002, sto hun nærmest på bar bakke. Fra 2005 fikk hun en gjeldsordning, og selv om hun måtte leve mer enn nøkternt, ga ikke Linda opp. (Psst: Dette kjennetegner lykkelige par!)

– Jeg trente på å være lykkelig uten penger. Og etter hvert greide jeg det også. Det var nyttig lærdom å ta med seg videre i livet.

I 2013 fikk Linda diagnosen brystkreft. Hun ble operert, fikk stråling og cellegift. Dessverre hadde kreften spredt seg til lungene og Linda fikk beskjed om at hun i verste fall bare hadde seks måneder igjen.

– Det høres kanskje rart ut, men jeg kjente ikke frykt. Det var nok verre for mine nærmeste. Selv følte jeg at jeg hadde gjort jobben før diagnosen kom. Konkursen hadde fått meg til å innse hva som er viktig for meg. Jeg tror på kjærlighet, ikke hat, og jeg tror at det er denne kjærligheten til livet, som gjør at jeg kan leve som om jeg var frisk i dag.

LES OGSÅ: Mia (30) fikk en aggressiv type brystkreft. Etter 12 runder med cellegift vant hun over kreften

I dag går hun til kontroll hver fjerde måned. Alle prøver de tre siste årene viser ingen kreftsvulster i kroppen, og derfor har hun heller ikke tatt mer cellegift.

- Jeg har diagnosen uhelbredelig kreft. I skolemedisin så forventes det at kreften kommer tilbake på et tidspunkt, men jeg velger å leve som om jeg er frisk. Man blir ikke friskmeldt når man har fått diagnosen uhelbredelig kreft, men jeg har valgt å friskmelde meg selv, sier hun.

Hans Petter Eikesdal er kreftforsker og brystkreftoverlege på kreftavdelingen på Haukeland sykehus. Han forteller at det ikke er uvanlig at røntgenbilder viser null tegn til kreft, når personer med uhelbredelig kreft har vært gjennom behandling.

EKSPERT: Hans Petter Eikesdal er kreftforsker og brystkreftoverlege på kreftavdelingen på Haukeland sykehus.  Foto: Privat
EKSPERT: Hans Petter Eikesdal er kreftforsker og brystkreftoverlege på kreftavdelingen på Haukeland sykehus. Foto: Privat Vis mer

Hos noen få kommer kreften aldri tilbake, men når det gjelder brystkreft, vil kreften nesten alltid komme tilbake på et eller annet tidspunkt. Jo lenger kreften holder seg borte, desto mindre er sjansen for tilbakefall, men risikoen vil alltid være der.

– Vi erklærer derfor ikke pasientene som friske, selv om det ikke har vært antydning til kreft på flere år. Det viktigste er at kvinnene selv føler seg friske, og kan leve et godt liv, til tross for sin uhelbredelige kreft, sier han.

– Det er verken større eller mindre risiko for tilbakefall om man bor i Norge, Hellas eller andre steder. Og dersom kreften begynner å røre på seg igjen, vil utviklingen gå over uker og kanskje måneder. Hvis kvinnen begynner å føle seg dårlig, bør hun imidlertid ha en lav terskel for å oppsøke lege og få tatt nye bilder. Det er viktig å komme i gang med nødvendig behandling så tidlig som mulig, hvis det er kreften som har kommet tilbake.

LES OGSÅ: Flere kvinner får kreft: - Forekomsten av brystkreft har økt de siste årene

Neste steg kommer naturlig

Det er mye sant i ordene «det er ikke hvordan man har det, men hvordan man tar det», mener Kristin Norenberg.

– Engasjement, entusiasme og opplevelsen av å gjøre noe meningsfullt må være tilstede for å finne frem til det gode liv. Og det er fullt mulig å bruke utfordringer som sykdom, ulykker, arbeidsløshet eller hva det nå måtte være, som et springbrett til endringer i livet. Her er det viktig å se på helheten, du er ikke diagnosen din, hvis du for eksempel har kreft.

Etter konkurs og kreft bestemte Linda seg til å leve hver dag, ikke bare eksistere. Hun fulgte drømmen sin, som i mange år har vært å ha et eget senter, hvor folk kan komme og få inspirasjon til å leve det gode liv.

– Jeg opplever at man ved å erstatte frykten med nysgjerrighet, oppdager at ting ikke er så farlig som man kanskje trodde. Gjennom firmaet mitt, IISA (tidligere Lucky Linda) hjelper jeg folk som står bom fast, enten det gjelder helse, kjærlighet eller jobb, forteller Linda.

Da det nye firmaet til Linda tok av - i positiv retning, merket gründeren ut at karusellen gikk for fort. Hun ville hoppe av. Nå har Linda nettkurs og mastermindgruppe, så hun kan bo hvor som helst - derfor setter hun nå kursen mot Hellas.

– Samboeren min, Ragnar er designer, og han var med på forslaget om å flytte til Hellas med en gang. Det eneste han krevde, var en stikkontakt og internett, ler Linda.

– Min eldste datter Martine (19) studerer juss i Tromsø, Leon (14) og Aggi (11) blir med til Santorini. Jeg har et godt samarbeid med barnas far, og det blir selvfølgelig mange turer hjem på besøk.

Linda tror det er bra for alle, også for barna, å oppleve noe nytt, og få nye perspektiver. Hun vil å skape «The center of happiness», og dit er alle velkomne. Linda ønsker seg sjø, varme og ro, og er sikker på at Santorini blir perfekt på alle måter. Familien reiser uten å ha skaffet seg bolig, men planen er etter hvert å kjøpe et hotell, der Linda kan drive senteret sitt. Men først vil de leie noe, og få økonomien på plass. Leon og Aggi skal kombinere gresk skole med internettundervisning for barn som bor i utlandet.

– Jeg gleder meg aller mest til å få mye tid sammen med barna. Det er mange som sier til meg at det må være skummelt bare å flytte til et annet land. Det synes jeg ikke det er. Jeg er sikker på at vi klarer å skape et godt liv for hele familien. Og skulle vi ikke få det til, er ikke Norge lenger enn en flyreise unna.

LES OGSÅ: Drømmer du om å flytte til Spania med barna? Dette bør du vite før du drar

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer