Marte Bratberg:

– Jeg tror det er sunt å ha kjent på følelsen av å være litt utenfor

Marte Bratberg kom sent i puberteten. Nå vet hun at det er derfor hun hater å være sistemann.

MARTE BRATBERG: – Jeg er blitt 
 omtalt som en typisk «basic bitch», og det er jo helt sant, ler Marte. Blazer og kjole fra Envelope 1976, vest fra Zara og øredobber fra Celine hos Vincci. FOTO: Julie Pike
MARTE BRATBERG: – Jeg er blitt omtalt som en typisk «basic bitch», og det er jo helt sant, ler Marte. Blazer og kjole fra Envelope 1976, vest fra Zara og øredobber fra Celine hos Vincci. FOTO: Julie Pike Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Klokka 05.59 er jeg på jobb. Ett minutt senere sier jeg «God morgen» på lufta, og 06.02 trykker jeg på kaffemaskinen, da er dagen i gang, sier Marte Bratberg (30) og smiler.

Du har kanskje hørt henne på radio? I over seks år har Marte karet seg opp i gryningen for å lede «Morgenshowet» på NRJ. Som programnavnet antyder, gjelder det å være påkoblet og peppa fra første sekund. Det er tross alt hun som skal få oss andre opp av senga. Ingen vet bedre hvor tungt akkurat det kan være.

– Jeg er et B-menneske av natur. Ikke er jeg noe god på å legge meg tidlig heller. Jeg er sjelden i seng før tolv. Det er jo helt håpløst.

Marte sukker oppgitt over seg selv. Skulle gjerne vært en som egnet seg bedre til morgenvakt. Det går med et knapt minutts margin, hver eneste dag. Kanskje ikke så rart når klokka ringer 05.05. Ikke flytter hun på rutinen heller.

– Jeg våkner like sjokkert hver eneste dag, jeg, ler Marte og tar en stor slurk kaffe.

– Jeg kan godt være hun vanlige jenta som ikke er ekstrem på noen om råder, sier Marte 
 Bratberg, som i vår har vært å se i tv-programmet «Kompani Lauritzen». Bluse fra Givenchy hos Høyer Eger og øredobber fra Glitter. FOTO: Julie Pike
– Jeg kan godt være hun vanlige jenta som ikke er ekstrem på noen om råder, sier Marte Bratberg, som i vår har vært å se i tv-programmet «Kompani Lauritzen». Bluse fra Givenchy hos Høyer Eger og øredobber fra Glitter. FOTO: Julie Pike Vis mer

- Det neste jeg husker, er at noen dro meg opp

Vestby-jenta med sprudlelatter og topptrent skravlekondis har for øvrig lang erfaring fra oppkvikkingsbransjen, hvis man kan si det på den måten. Som ung jobbet hun som promotør av energidrikken Red Bull. Du vet de som kjører rundt i den koko-bilen med en boks på taket, og ser ut som en blanding av modeller og eiendomsmeglere (pene, pushy og utadvendte) når de tilbyr en koffeinrik leskedrikk til heldige utvalgte?

– Ja da, jeg var en sånn en. Det var en kjempefin jobb å ha ved siden av studiene, forteller Marte.

Brettene med energidrikk brakte henne tilfeldigvis inn i lokalene til Radio Norge, og etter å ha spurt om å få jobbe gratis i utplassering fra studiene i medier og kommunikasjon, gikk veien videre ut i eteren, for å ta kortversjonen.

– Jeg er en skikkelig vims som har hatt flaks, sier Marte beskjedent om egen karriere så langt.

I disse dager er hun aktuell med ny sesong av «Insider Fem», tv-dokumentarserien der Marte og to andre programledere kommer på innsiden av ulike, spesielle miljøer (folk som lager porno og kvinnelige MMA-fightere, for eksempel), og nylig rundet hun 100 innspilte episoder av podkasten «Janka og Marte», der Marte og den elleve år eldre venninnen Janka Polliani deler raust fra eget liv, til glede for stadig flere lyttere.

Likevel er det først som deltaker i megasuksessen «Kompani Lauritzen» at Marte er blitt et kjent ansikt og ikke bare en stemme. Her imponerte hun både seg selv og seerne ved å komme helt til finalen. Mulig hun er en vims, men det var ikke bare flaks som tok henne gjennom hinderløyper, elvesvømming og fjellklatring.

– Jeg ble overrasket selv. Jeg trodde ikke at jeg skulle gjøre det så bra i en sånn konkurranse. Jeg vet at jeg er en lagspiller, men i flere av øvelsene var jeg jo alene. Det synes jeg var mye verre, forteller Marte, som både trosset vannskrekk og viste fram hukommelsesevner i elitedivisjonen, for å nevne noe.

Kanskje var det alle årene med håndball i ungdomsårene som gjorde at hun klarte å mobilisere når det gjaldt? Eller evnen til le av seg selv, ikke ta ting så alvorlig?

– Jeg grudde meg til at svømmingen skulle vises på tv. Tenk om det ikke så noe skummelt ut? At alle kom til å synes at jeg var en pyse, liksom?

Marte forteller at frykten for å være under vann har fulgt henne helt siden hun som seksåring holdt på å drukne i et basseng på Mallorca.

Så ble det svart. Det neste jeg husker, er at noen dro meg opp.  Marte Bratberg

– Jeg var sammen med den eldre broren min og noen venner av ham, og holdt meg egentlig på den grunne delen av bassenget. Så ble jeg vel revet med og beveget meg over på dypet. Jeg kunne jo ikke svømme skikkelig, og kan fortsatt huske den panikkfølelsen av ikke å klare å holde hodet over vannet, forteller Marte.

– Så ble det svart. Det neste jeg husker, er at noen dro meg opp. Alt gikk jo bra, men det har nok ført til at jeg er redd for å miste kontrollen i vann, sier Marte.

- Jeg er blitt omtalt som en typisk «basic bitch», og det er jo helt sant

Ved siden av diverse oppgaver gjennomført med glans – inkludert et sjokkerende baklengsstup – fikk vi se en person med et humør som sjelden viste seg fra noe annet enn solsiden, og som trivdes så godt i de andre deltakernes selskap at hun ikke så noen grunn til å sove på enerom da anledningen endelig bød seg.

Blir hun aldri sur eller lei?

– Jeg er ikke en person som har stort behov for alenetid. Jeg er nok over gjennomsnittet sosial, sier Marte.

Ikke er hun kranglete heller. Liker best å skape god stemning, har ikke så mange skarpe kanter, ifølge seg selv.

– Jeg må innrømme at jeg stort sett på alle områder er helt … midt på treet.

Marte ler igjen. Den latteren som nesten ligger der hele tiden som et bakteppe og bobler over innimellom. Hun bruker ord som middels og gjennomsnittlig både for å beskrive egne prestasjoner, utseende og egen personlighet.

– Men det er helt greit, altså! Vet du, jeg har sett at jeg er blitt omtalt som en typisk «basic bitch», og det er jo helt sant.

– Det er jo sånn at jeg ser for meg å ha barn når jeg er 50. Og jeg har ikke lyst til å være en gammel mor, heller, sier Marte. Fjærkjole fra The Attico hos Moniker og paljettkjole fra Michael Olestad. FOTO: Julie Pike
– Det er jo sånn at jeg ser for meg å ha barn når jeg er 50. Og jeg har ikke lyst til å være en gammel mor, heller, sier Marte. Fjærkjole fra The Attico hos Moniker og paljettkjole fra Michael Olestad. FOTO: Julie Pike Vis mer

Marte forteller at det var på sladretjenesten Jodel hun så at betegnelsen ble brukt om henne selv. Et slanguttrykk for jenter som liker helt vanlige, mainstream-greier, som liker å kjøpe noe passe trendy på Zara, se en tv-serie med kjæresten og høre på listepop.

– I utgangspunktet er det jo en litt negativ betegnelse, forklarer Marte og mener tiden vi lever i, er preget av at vi alle helst skal være megaunike, ja, nesten sære.

– Og jeg er jo ikke det. Men det må da være greit? Jeg har bestemt meg for å omfavne den betegnelsen! Jeg kan godt være hun vanlige jenta som ikke er ekstrem på noen områder, sier Marte.

For øvrig hadde hun egentlig slettet den rykte-appen. Etter selv å ha erfart at det som står der, kan være reinspikka ljug.

«Jeg så Marte Bratberg ta kokain på toalettet på Justisen», var det en som skrev. Det var så fælt å lese! Herregud, jeg som aldri har rørt de greiene der. At jeg hadde vært ute den kvelden og postet et bilde derfra, gjorde sikkert at mange trodde at det var sant. Da bestemte jeg for å slette hele dritten, sier Marte og rister på hodet.

At hun senere fikk høre at hun ble omtalt som en typisk «basic bitch» på samme sted, synes hun bare er gøy.

– Det skal jeg eie, sier Marte, som ikke planlegger å bli mer eksperimentell i verken klesstil eller livsførsel for å slippe unna stempelet.

Mulig er det det lange håret, den ubekymrede latteren, eller bildene i sosiale medier av parktreff, sommerfester og det som kan se ut som et slags evig ungdomsliv, som gjør at mange antar at Marte er yngre enn hun er.

- Jeg har lyst på barn, det er bare så rart å forestille seg det nå

Voksenlivet – i hvert fall jobbmessig – har hun levd siden hun var 23 år. I fjor bikket hun 30, noe hun selv opplevde som en milepæl – uten at hun i grunn vet hva det skal innebære.

– Jeg føler meg liksom ikke helt voksen, sier Marte og tøyser med at hun til tross for at hun er et sosialt surrehue med lakenskrekk, faktisk kan skilte med både samboer, egen leilighet og at hun sparer til bil. Sistnevnte delvis finansiert ved snus-kutt.

Det gikk ikke lenger an å forsvare å bruke 90 kroner om dagen på de greiene, sier Marte, mens hun legger det hun forklarer, er en nikotinfri variant innunder leppa.

– Det hjelper litt på suget, mener hun og understreker at hun i grunn er ganske så fornuftig når det kommer til penger. Elsker å sette inn maksbeløpet på BSU-kontoen hvert år. Kjenne at hun har orden på det.

Snusen har vært et svakt punkt. Nå skal pengene hun sparer, gå til bil.

– Planen er å kjøre rundt på norgesferie denne sommeren, forteller Marte. En tur hun ikke planlegger å gjøre alene, men sammen med kjæresten, mannen hun i podkasten konsekvent omtaler som «Leirdua», ettersom leirdueskyting var første date.

Jeg husker at jeg synes han sendte en litt kjedelig åpningsmelding. «Hei! Har du lyst til å ta en øl en dag?» Skulle han ikke prøve å være litt morsom, liksom?

Marte fikk kjeft av bestevenninnen for å klage over en tydelig og hyggelig sms. Her var det bare å møte opp og være takknemlig for at det fantes gutter som kunne komme med en tydelig beskjed, mente hun.

Jeg har lyst på barn, helt klart, det er bare så rart å forestille seg det nå. Marte Bratberg
PÅ COVER: KK12 er i salg fra fredag 5. juni.
PÅ COVER: KK12 er i salg fra fredag 5. juni. Vis mer

Og Marte bestemte seg for å gi det en sjanse. I tillegg til å være «Ken-kjekk» var han jaggu morsom også. Ikke lot han seg skremme av at Marte bare hadde vært singel i underkant av et år, etter et fem år langt forhold, eller at pressen spekulerte på om Marte hadde en flørt med selveste John Carew.

– Det der var så morsomt! Og bare tull, så er det sagt, sier Marte og oppsummerer det hele som en tøysete dialog mellom henne og fotballstjernen, som for øvrig ble en slags føljetong i podkasten. Likevel var det kanskje litt corny å lese Se og hør-artikkelen «Snakker ut om Snapchat-flørten» på flytoget på vei til Marbella ved siden av det som skulle bli hennes nye kjæreste. Som ikke hadde fått meg seg «greia».

– Ja, det var litt i overkant, i hvert fall for meg. Heldigvis tok han det pent, og det ble ikke dårlig stemning, bedyrer Marte.

Nå har de vært sammen i to år. Hvilke tanker gjør hun seg om framtiden? Ser hun for seg å etablere familie?

– Jeg er så glad i det livet jeg lever for øyeblikket. Den friheten jeg har. Men jeg har lyst på barn, helt klart, det er bare så rart å forestille seg det nå. Jeg som har alt jeg trenger i veska og sjelden drar rett hjem etter jobb, sier Marte og legger til:

– Likevel er det jo sånn at jeg ser for meg å ha barn når jeg er 50. Og jeg har ikke lyst til å være en gammel mor, heller. Så enten jeg vil eller ikke, tvinges jeg som kvinne til å tenke over disse greiene før jeg kanskje er klar. Det er litt urettferdig, synes jeg.

Livslang kjærlighet har hun stor respekt for. Men ikke å holde ut i noe som ikke er bra, fordi man føler seg forpliktet til det.

– Mamma og pappa har vært gift i 40 år og fått det til. Hva er oddsen for det, egentlig? Jeg klandrer ikke meg selv eller noen andre om det går til helvete etter ti år. Det viktigste er at alle har det bra. Ikke at man for enhver pris skal holde sammen, koste hva det koste vil, sier Marte og får et øyeblikks alvor over det ellers nesten konstant entusiastiske fjeset.

– Men det betyr ikke at jeg er negativ til å gifte meg, altså! Det er kanskje lett å tro at jeg som er så glad i feiringer og oppmerksomhet, har drømt om bryllup siden jeg var liten. Sånn er det ikke.

Marte har sluttet å bruke snus, og pengene hun sparer skal gå til bil, for i sommer er det norgesferie som står på ønskelisten. Kjole fra Zimmermann hos Høyer Eger. FOTO: Julie Pike
Marte har sluttet å bruke snus, og pengene hun sparer skal gå til bil, for i sommer er det norgesferie som står på ønskelisten. Kjole fra Zimmermann hos Høyer Eger. FOTO: Julie Pike Vis mer

- Det er sunt å ha kjent på følelsen av å være litt utenfor

Som tenåring ønsket hun først og fremst å bli ferdig med tannregulering og komme i puberteten, som alle de andre jentene. Den aktive håndballjenta var tynn, hengslete og flatbrystet.

– Jeg var sistemann som fikk pupper, minnes Marte.

Ikke akkurat suksessoppskriften for hvordan få oppmerksomhet fra det motsatte kjønn, kanskje?

– Bestevenninna mi var skolens peneste. Jeg var hun stygge venninna, sier Marte.

Jeg ble ikke mobbet, men jeg følte meg ikke noe kul på barne- og ungdomsskolen, forteller Marte, som etter hvert hadde en fot i to ulike gjenger og derfor en stor vennekrets. At hun som 17-åring ble stoppet på gata og spurt om å være modell, var muligens et plaster på såret.

– Jeg tror at det er sunt å ha kjent på følelsen av å være litt utenfor. Jeg tror dessuten det at jeg er så utadvendt og sosial, handler om at jeg tenkte at jeg måtte ta initiativ, forklarer hun.

– Jeg er så glad i det livet jeg lever for øyeblikket. Den friheten jeg har, sier Marte. Boots fra Jeffrey Campbell hos Zalando. FOTO: Julie Pike
– Jeg er så glad i det livet jeg lever for øyeblikket. Den friheten jeg har, sier Marte. Boots fra Jeffrey Campbell hos Zalando. FOTO: Julie Pike Vis mer

Den flatbrystete jenta med tannregulering virker langt unna når man sitter i samtale med Marte med bølgete hår, glansfull hud og ja – en plettfri perlerad. Reggisen var åpenbart verdt det. Og er det ikke noe med at den siste også skal bli den første?

– Jeg snakket med en psykolog her for en tid tilbake. Ja, for når man er med i reality, så blir man alltid fulgt opp av en psykolog, sier Marte.

Ifølge Marte, først for å sjekke om man takler å være med, og så en gang etterpå. Som en slags debrif.

– Da luftet jeg noe jeg egentlig syntes var litt vanskelig. At jeg flere ganger under oppholdet syntes at det var veldig kjipt å måtte gå bakerst når noen av oss fikk beskjed om danne baktroppen, forteller Marte.

– For noe i meg strittet liksom imot. Hvorfor skulle jeg gå bakerst når jeg hadde mer å gi? Jeg syntes at det var skikkelig dritt, og følte meg også litt kjip som ikke tok det mer sporty. Hvorfor var det så vanskelig for meg?

Marte stopper litt opp.

Og det var da jeg lærte noe nytt om meg selv. Psykologen nevnte at alt det der kunne ha sammenheng med at jeg var sent utviklet. At jeg har en frykt for å henge etter. Ikke være med i gjengen, kanskje. Jeg syntes det var interessant, sier Marte og plukker fram en ny nikotinfri snus. Så er altså personligheten satt. Hun vil ikke være bakerst. Vil ikke være sistemann. Og vil ikke være alene.

– Jeg vet ikke hva jeg skal bruke den innsikten til foreløpig, men det sier jo en del om meg som person, sier Marte og smiler.

– Jeg er ikke en person som har stort behov for alenetid, sier Marte Bratberg. Kjole fra Needle & Thread hos Moniker og øredobber fra Glitter. FOTO: Julie Pike
– Jeg er ikke en person som har stort behov for alenetid, sier Marte Bratberg. Kjole fra Needle & Thread hos Moniker og øredobber fra Glitter. FOTO: Julie Pike Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer