Baneheia-saken

- Jeg tror jeg hadde vært bestemor nå

Det er tjue år siden barnedrapene i Baneheia. Og det er tjue år siden mamma Ada Sofie Austegard viste hva en mor i sorg var i stand til å utrette.

ET GODT LIV I DAG: - Jeg får ganske ofte høre at jeg har opplevd det verst tenkelige man kan oppleve. Det var det Stine og Lena som gjorde, sier Ada til KK. Foto: Stian Herdal
ET GODT LIV I DAG: - Jeg får ganske ofte høre at jeg har opplevd det verst tenkelige man kan oppleve. Det var det Stine og Lena som gjorde, sier Ada til KK. Foto: Stian Herdal Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Kan man miste forstanden av sorg? For tjue år siden stilte Ada Sofie Austegard seg det spørsmålet, etter at datteren Stine Sofie Sørstrønen (8) ble voldtatt og drept i Baneheia i Kristiansand en lys maikveld. Det samme ble den to år eldre venninnen Lena Sløgedal Paulsen. Rundt om i Norge satt en hel befolkning i sjokk, og stilte seg det umulige spørsmålet: hva om det var mitt barn? før ubehaget ved bare å tenke tanken gjorde en svimmel, redd og kvalm.

- Da Stine ble drept hadde jeg en liten baby og en gutt på tolv år. Sorgen var brutal, men jeg kunne ikke gå under. Jeg måtte være mamma for dem også, sier Ada til KK på telefon. Stemmen er klar og trygg.

Trykket fra mediene, unntakstilstanden de fire månedene før gjerningsmennene ble pågrepet. Hvordan klarte hun å stå i stormen uten selv å gå under?

Ada forteller om at mange spør om nettopp det.

- Ofte er det godt ment, dette med at folk kan si: Hadde det vært meg, hadde det vært mitt barn, hadde jeg ikke villet leve lenger. Men hva betyr det? At jeg skulle føle det på samme måten?

Om å sørge «riktig»

At det finnes en rekke forventinger til mennesker i sorg, er hun overbevist om. At mange sørgende kan oppleve et press om å sørge «riktig», og at det kan bli en ytterligere belastning for den som står midt i krisen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.