Ida Gran-Jansen:

- Jeg tror jeg vant hjertet til kjæresten min gjennom gode boller

Bakedronninga går ikke inn for å lage god bakst med sukrin - eller andre «sunnifiserte» ingredienser.

GRAVID FOR FØRSTE GANG: Nylig gikk Ida Gran-Jansen og samboeren Eirik Lyssand ut med nyheten om at de skal bli foreldre for første gang. 30-åringen ønsker å bli en sånn mamma som moren hennes var for henne da hun vokste opp. FOTO: Truls Quale
GRAVID FOR FØRSTE GANG: Nylig gikk Ida Gran-Jansen og samboeren Eirik Lyssand ut med nyheten om at de skal bli foreldre for første gang. 30-åringen ønsker å bli en sånn mamma som moren hennes var for henne da hun vokste opp. FOTO: Truls Quale Vis mer
Publisert

De aller fleste vil kanskje forbinde Ida Gran-Jansen (30) med enten «Farmen»-deltakelse i 2017 eller «Skal vi danse» samme år. Den smørblide jenta har både kjempet og danset seg inn i nordmenns hjerter, og sjarmert noen og enhver.

Det mange kanskje glemmer er at det var gjennom programmet «Hele Norge baker» at hun virkelig slo gjennom. Med sine glasurfylte, fete og gode søtsaker gikk hun rett til topps i programmet i 2013, og siden har hun levd av hobbyen sin - å gjøre magi på kjøkkenet og lage knallgode kaker.

- For å si det sånn; det var ikke gitt at jeg skulle melde meg på et bakeprogram. Tidligere har det aldri vært sånn at jeg har bakt så enormt mye eller hatt en brennende interesse for akkurat det, jeg har liksom bare laget kaker til venninnebursdager. Jeg studerte jo på BI og skulle bli økonom, så da jeg fikk beskjeden om at jeg skulle delta fikk pappa sjokk, sier Ida og ler.

Gir ut ny bok

Fem år senere driver hun sin egen business i form av matblogg, ulike tv-oppdrag og annonsesamarbeid. Nå gir hun også ut sin tredje kokebok, med navnet «Kjempegodt - helt enkelt».

- Nå tenker jeg at interessen rundt matlaging stammer fra da jeg var liten og det forholdet min familie hadde til middag. Mamma lagde det meste av mat fra bunnen av, og stundene rundt middagsbordet var liksom vår kvalitetstid. Jeg tror nok den kjærligheten og den kosen jeg knytter til dette har mye å si for det jeg driver med i dag. Matgleden har rett og slett smittet over.

Den nye boka er en stor samling av hennes personlige matfavoritter, som innebærer alt fra kosemat til helga og hverdagslige middager til kaker og bakverk. Og med et kjøkken hjemme som stort sett alltid består av noe godt - hvor mye av det du lager spiser du selv?

- Dette spørsmålet får jeg ofte - og svaret er like ofte at jeg spiser en god del av det. Jeg er jo veldig glad i alt som er søtt og fett, gjerne kombinert. Hadde jeg ikke brydd meg om kosthold i det hele tatt, så hadde jeg sikkert spist hamburgere hver eneste dag, men så er det den fornuften da.

I hverdagene prøver hun derfor å holde seg til et «normalt» og sunt kosthold, og kan like gjerne spise grovbrød med masse grønt og godt pålegg til middag. I helga står det derimot kos på timeplanen, og når man først skal kose seg kan man like gjerne gjøre det skikkelig, mener Ida.

- Favorittkosematen er saftige kanelboller med kremostglasur, det nyter jeg med god samvittighet. Jeg synes generelt det er altfor mye hysteri rundt kropp og kosthold. Alt fra lavkarbo til å være livredd for fett. Selv tror jeg at det med mat ikke er noe hokus pokus i det hele tatt.

LES OGSÅ: Kokk Reneé Fagerhøi: - Kokebøker med duse farger og cupcakes er min største skrekk

KOSTHOLD: Gran-Jansen mener at så lenge man spiser variert og mye grønt i ukedagene, så gjør det ingenting om man koser seg med litt bakst og godteri i helgen. FOTO: Truls Quale
KOSTHOLD: Gran-Jansen mener at så lenge man spiser variert og mye grønt i ukedagene, så gjør det ingenting om man koser seg med litt bakst og godteri i helgen. FOTO: Truls Quale Vis mer

En motsetning

- Hva legger du i det?

- Enkelt og greit: litt av alt og alt med måte. For jeg mener jo selvfølgelig ikke at man skal spise kaker og kanelboller hver dag, men jeg tror at så lenge man spiser variert og får i seg nok grønt i hverdagene, så gjør det absolutt ingenting å nyte litt kalorier i helgen.

- Og så er jeg veldig opptatt av at det jeg lager skal smake godt, da. Noen ganger etterspør leserne mine bakevarianter laget av sukrin og andre sunnifiserte ingredienser, og da tenker jeg bare inni meg «nei, det vil jeg ikke!». Hvis man skal justere og «sunnifisere» alt man skal spise, så skjønner jeg ikke hvorfor man skal lage noe det i det hele tatt? Jeg går i alle fall ikke inn for å lage kanelboller med sukrin, da spiser jeg det heller sjeldnere.

Ida ønsker å være en motsetning i matverden, og opplever selv at det fungerer bra. 30-åringen slår et slag for balanse, både når det kommer til mat og i livet ellers.

- Jeg tror at jo mer kroppspress det er, og jo mer fokus det er på sunnhet i mediene og blant folket, desto mer vil folk sette pris på ordentlig bakverk og andre usunne ting. Da kommer de kanskje til meg. Jeg merker i alle fall at mange setter pris på det, smiler hun lurt.

Eget forhold til kropp

- Og når vi først er inne på dette kroppsfokus og kosthold, hvordan er ditt eget forhold til kroppen din?

- Jeg skal ikke lyve å si noe annet enn at jeg, i likhet med veldig mange andre jenter på min alder, er opptatt av hvordan jeg ser ut. Utover det har jeg alltid hatt et bra forhold til meg selv, og har heller aldri hatt noen ekstreme «issues» med mitt eget utseende.

Til tross for kaker og kanelboller føler Ida seg sunn og trener mye, noe hun har gjort helt siden hun var liten og deltok på flere idretter.

- For meg er trening noe jeg stort sett ikke ser på som et ork, men heller noe som gjør meg glad og gir energi. Og akkurat det er tar jeg med som en slags «note to my self» nå som jeg selv skal få barn - å gjøre fysisk aktivitet til en morsom vane helt fra starten av, sier Ida.

LES OGSÅ: Thea Næss: - Det er en aldersforskjell på 13 år mellom oss, og Christian var ikke interessert i starten siden jeg var så ung

Bolle i ovnen

For i tillegg til en travel høst i sikte med både bokslipp og annen jobb, har Ida og samboeren Eirik Lyssand (31) nylig gått ut med nyheten om at de venter sitt første barn.

Hun sier at hun fortsatt ikke helt har innsett at hun faktisk har et bittelite barn som ligger og vokser seg stor i magen hennes.

- Jeg har aldri vært noe «barnemenneske», noe jeg egentlig ikke er nå heller. Mens andre løper bort til en barnevogn for å løfte og kose med babyer, er jeg mer den som står på sidelinja og ikke helt vet hvordan jeg skal håndtere noe så lite. Jeg eier heller omtrent ikke tålmodighet, og kunne aldri ha jobbet som lærer eller barnehagetante for eksempel, da tror jeg begeret hadde rent over for meg. Så jeg håper det morsinstinket tikker inn før ungen kommer, sier hun og ler.

View this post on Instagram

🔜👶🏽🍼❤️

A post shared by idagranjansen (@idagranjansen) on

Jobbet sammen som ungdommer

Ida har alltid visst hvem kjæresten Eirik er. Helt siden de var små. Da de gikk på videregående ble kjent fordi de begge jobbet som telefonselgere. Eller... da ble de i alle fall venner på Facebook da, men hadde ikke noe særlig kontakt i løpet av årene etter.

- Vi har liksom bare hilst på hverandre ute på byen, og så har han jo sendt meg noen meldinger her og der, uten at jeg har tenkt noe mer over det tidligere. Men plutselig en dag på sensommeren i 2016 forandret det seg. Jeg hadde akkurat kommet ut av Farmen idet han tok kontakt igjen - og fanget interessen min. Jeg ba han med ut på joggetur rundt Bygdøy, og etter den dagen har det egentlig gått sin gang. Det at vi nå skal få barn føles veldig bra, sier hun.

Nå er bakedronninga 4,5 måneder på vei, men har fortsatt ikke gjort noe klart til den lille kommer - annet enn innkjøp av et par Pumasko.

- Jepp, det står et par hvite Puma-sneakers i gangen i størrelse 0, som babyen kan bruke når den er rundt året. Veldig praktisk! Men det beskriver egentlig godt hvordan jeg er. Jeg er den typen som tar alt som det kommer, for det ordner seg alltid uansett. Eirik er derimot helt motsatt, han er mer bekymret og tenker over det meste. Nå har jeg for eksempel fått forbud mot koffein, fordi han tror det kan være farlig for barnet. Men det er veldig søtt, jeg tror vi er en fin foreldreduo.

- Har du og Eirik samme middagstradisjoner som du hadde da du var liten?

- Nja, vi er i alle fall veldig glad i mat begge to. Han er nok litt bortskjemt, fordi det står jo noe digg på kjøkkenet her hjemme hele tiden. Min favoritt er pasta bolognese, det går det mye av - helt til Eirik blir lei og vil ha noe annet. Ellers er han veldig glad i boller! Jeg husker jeg lagde det til han en av de første gangene jeg var på besøk der, og jeg tror jeg vant hjertet hans på grunn av det. Det jo være derfor, sier Ida og ler.

Streng mor

30-åringen ser for seg at hun blir en streng, men kjærlig mor. Hun vil i alle fall ha et høflig barn uten «divanykker».

- Egentlig håper jeg at jeg kan bli en sånn mor som mamma var for meg, selv om jeg ikke skjønner hvordan hun klarte alt hun gjorde da jeg var ung. Når man går gravid for første gang, vet man liksom ikke hva man har i vente i det hele tatt, så for meg er det fortsatt veldig uvirkelig at jeg snart skal ta på meg det samme ansvaret som mamma hadde. Det blir veldig spennende!

- Hva er det med forholdet til deg og Eirik som fungerer så bra, tror du?

- Det jeg liker best med forholdet vårt er at jeg synes han er veldig morsom. Han får meg til å le, og vi ler mye sammen. Jeg har aldri hatt det så bra med noen i et forhold før, for nå er liksom alt helt annerledes. Og så er han kjempesnill, mye snillere enn meg. Jeg tror han kommer til å bli en kjempefin pappa.

LES OGSÅ: 3 kaker du fortjener å spise i dag

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

kk er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer