Healing

– Jeg tror på krefter som kan helbrede

En krevende lederjobb var i mange år ­Solveigs hverdag. Men da hun ble utbrent, kom hun i kontakt med sine helbredende krefter. Nå mener hun at alle kan heale.

– Jeg tror på krefter som kan helbrede
Publisert
Sist oppdatert

Som leder for et stort kjøpesenter i byen er Solveig Worum (49) et kjent ansikt i Tromsø. Men for en tid tilbake kom et oppslag i lokal­avisen som nok fikk enkelte til å sette kaffen i halsen. Der fortalte Solveig for første gang om sin ­private lidenskap: healing. Om de uforklarlige tingene hun har sett i møtet med noen av verdens mest kjente healere, og om hvordan hun selv var kommet i kontakt med sine egne helbredende krefter. 

– For meg handler det om ærlighet. Om å tørre å være annerledes, og kunne stå for den man er, sier hun. 

Forberedt på kritikk
Jeg ligger på behandlingsbenken hennes hjemme i Tromsø. Hendene mot ryggen min er varme. På et punkt hvor musklene har knyttet seg etter lange timer foran pc-en, kjenner jeg en lett dirring, som en leamus. Egentlig er seansen til ære for fotografen. Men jeg må innrømme at jeg er nysgjerrig. 

– Skepsisen mot healing er stor, og jeg var forberedt på kritikk etter intervjuet i Nordlys. Men egentlig fikk jeg bare én negativ tilbake­melding, fra en dame som skrev at hun ville be for meg, smiler Solveig. 

Jobben hennes krever at hun er tøff og tydelig. Riktignok har hun arbeidet for at næringslivet skal bidra positivt til lokalsamfunnet, med innsamlinger til både kreftforskning og bymisjonen. Men til syvende og sist er målet økt om­setning. 

– Men jeg har også mye omsorg i meg, et sterkt ønske om å hjelpe. Og disse myke sidene får jeg utløp for gjennom healing, sier hun. 

De myke sidene var godt skjult da hun feide inn i byen med stresskoffert og bredskuldret frakk i 1994. En tøff, utradisjonell og uredd finnmarking som vendte ­tilbake til Nord-Norge etter flere år i hovedstaden. 

Der hadde Solveig tatt utdannelse innen markedsføring, og ­jobbet i reklamebransjen. Kontrasten til oppveksten i et lite fiskevær like ved Nordkapp, var stor. 

– Når du vokser opp tett på naturkreftene, på et sted hvor ­stormen i løpet av minutter kan isolere bygda fra omverdenen, blir du tøff. Og samtidig ydmyk overfor krefter som er større enn deg selv, sier Solveig. 

ALTERNATIV BEHANDLING: – Da jeg vokste opp var det vanlig i Finnmark å oppsøke behandlere som leste over deg, forteller Solveig.
ALTERNATIV BEHANDLING: – Da jeg vokste opp var det vanlig i Finnmark å oppsøke behandlere som leste over deg, forteller Solveig. Vis mer

Les også: Var døden nær flere ganger


Ble sykmeldt
Hun tar oss med til turstien langs fjæra like nedenfor huset. Her gikk Solveig lange turer i perioden hun var sykmeldt. Det var i 2007 det sa stopp. For Solveig fortsatte livet i turbofart også etter at hun flyttet nordover. Hun møtte ­mannen i sitt liv, fikk to bonusbarn og en sønn, og bygde hus. Og i 1998 fikk hun drømme­jobben som kjøpesenterleder. 

– Jeg hadde gått på autopilot i årevis. Gjort alt som ble forventet av meg, og brukt all energien min på å ha et flott hjem, være en god leder, den perfekte mor, kone og venninne. Det ble for lite tid til meg, forteller Solveig. 

Hun forsto at hun måtte stoppe opp, men klarte det ikke helt. Hun beskriver en følelse av å være helt flat, uten noen glede eller energi. 

– Så skled jeg på isen, falt og brakk beinet. Da jeg lå der i sykesengen, forsto jeg at det var dette jeg hadde ønsket. En grunn til å være hjemme fra jobb. For selv flinke piker kan brekke foten, ­smiler hun. 

Der hun lå, uten mulighet til å bevege seg, klarte hun omsider å vende blikket innover. Og da hun etter åtte måneders sykmelding var klar til å gå tilbake i jobb, var noe forandret. Solveig tok kurs i reikihealing. Hun satte av tid til å lese bøker, og øvde på å være i nuet. En dag gikk hun inn på nettet for å bestille en bok av den kjente amerikanske healeren Eric Pearl. 

– Plutselig hadde jeg meldt meg på et kurs med ham i Oslo. Det tok tre dager før jeg turte å fortelle mannen min det, ler hun. 

Eric Pearl er en tidligere kiropraktor som reiser verden rundt for å lære folk å heale. Han er både omstridt og anerkjent, og nylig ble han invitert som gjesteforeleser ved Institutt for psykologi ved Universitetet i Oslo. Hans viktigste budskap er at healing ikke er forbeholdt noen få utvalgte – med riktig trening kan alle heale. Det er Solveigs opp­fatning også.

NABOHEALER: Healingen er en hobby for Solveig, som behandler familie, venner og naboer for alt fra vonde rygger til stress.
NABOHEALER: Healingen er en hobby for Solveig, som behandler familie, venner og naboer for alt fra vonde rygger til stress. Vis mer

Les også: - Jeg er takknemlig for gaven min.


Åpenbaring
– Kurset med Pearl ble en åpen­baring for meg. Plutselig kjente jeg en fysisk forandring, følte ­hendene mine vibrere, dirre. Og andre kunne kjenne varmen fra hendene mine, forteller Solveig. 

Etter kurset med Pearl var det som om energien boblet over i henne. Hun nærmest kastet seg over alle som trengte behandling. 

– Det ble kanskje litt mye. Men det var så fantastisk å oppleve at jeg kunne hjelpe folk, ler hun. 

– En dag tok jeg taxi, og sjå­føren fortalte at han hadde vært syk i flere måneder. Jeg spurte om jeg kunne legge hendene mine på ham. Han så litt rart på meg, men senere, da han møtte mannen min i skisporet, sa han «Hils kjerringa di, og si at healinga hjalp», ler ­Solveig. 

Hva disse kreftene hun opplever virke gjennom hendene sine er, vet hun ikke. 

– Men jeg tror på en universell kraft som vil oss vel. Det er nok for meg. Ikke alt kan forklares, sier Solveig. 

– Jeg tror vi alle er født med evner til helbredelse. Å blåse på når et barn har slått seg, er også healing. I kriser henter man fram uante krefter, men disse kreftene kan man hente fram også før ­krisen inntreffer, mener hun. 

Selv kjenner hun kreftene som en slags kiling, som en leamus som flytter seg rundt i kroppen. Folk oppsøker henne med alt fra vonde rygger og influensaplager til stress og psykiske problemer. Solveig legger først hendene på den hun behandler. Deretter «skanner» hun luften rundt pasienten, trekker i energiene som hun mener omgir oss. 

Hun sier det er viktig å oppsøke lege når man har fysiske plager, men mener healing kan være et tillegg. 

– Healing skjer på ulike nivåer, både åndelig, psykisk og fysisk. Ved healing kan vi bli mer oppmerksom på oss selv, og det vi selv kan endre i vårt liv, sier hun. 

Nabohealeren
Selv om hun strekker seg langt for å hjelpe dem som tar kontakt, kan hun ikke hjelpe alle. 

– Ofte henviser jeg til andre som jobber med healing på ­heltid. Selv er jeg er «nabo­healeren» som behandler venner, familie og naboer, smiler hun, og legger til: 
– Jeg tror på å gjøre det enkelt. Man trenger ikke rensevann, krystaller eller musikk – healing kan like gjerne skje i dagligvarebutikken som i et behandlingsrom. Men der er nok mange healere uenige med meg.

Solveigs 15 år som senterleder har vært lærerike, utfordrende og spennende. 

– Men den dagen kan nok komme da jeg vil bruke mer av tiden min på healing. Jeg har en drøm om å jobbe forebyggende mot sykefravær. Det kan hende jeg på sikt vil skape min egen jobb, sier hun.
 

Tror jeg, journalisten, healing virker? Jeg vet ikke, og heller vel mer mot nei enn ja. Men ryggen som fortsatt verket etter flere timer hos kiropraktor, har vært fin siden møtet med Solveig.  

BLE FRISK: – Healing kan ­hjelpe deg å bli bevisst på det du selv kan endre i livet ditt, mener Solveig. Hun fikk hjelp av healing etter at hun ble utbrent, og oppdaget at hun selv kan helbrede andre.
BLE FRISK: – Healing kan ­hjelpe deg å bli bevisst på det du selv kan endre i livet ditt, mener Solveig. Hun fikk hjelp av healing etter at hun ble utbrent, og oppdaget at hun selv kan helbrede andre. Vis mer

Les også: - Det er så mye bedre å føle på glede.

Solveigs ­leveregler
*Vær åpen om den du er, og våg å vise hva du står for. 

*Vis raushet, både mot ­andre og deg selv.

*Takk litt hver dag for det du har, istedenfor å fokusere på det du ikke har.

*Møt vonde ting som skjer med aksept, og tenk på hva positivt som kan komme ut av dette. 

*Bruk litt tid hver dag på en stille stund for deg selv. 

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer