Thea Steen

- Jeg tror sorgen alltid vil være en del av livet mitt

Skribent Thea Steens mor om tapet av datteren.

THEA STEEN: I 2016 gikk Tove Steens datter Thea Steen bort, etter å ha kjempet mot kreften i 16 måneder. FOTO: Privat
THEA STEEN: I 2016 gikk Tove Steens datter Thea Steen bort, etter å ha kjempet mot kreften i 16 måneder. FOTO: Privat Vis mer
Publisert

Sommeren 2016 kom den triste beskjeden om at skribent og journalist Thea Steen hadde gått bort. Hun ble bare 26 år. Denne saken ble først publisert i 2019.

Siden mars 2015 hadde Stavanger-jenta oppdatert leserne sine på sin private blogg om livmorhalskreft-diagnosen, som til slutt frarøvet henne livet. Hun gikk bort 17. juli 2016.

Thea Steen sto i bresjen for Kreftforeningens «Sjekk-deg»-kampanje, som skal motivere unge kvinner til å ta celleprøve for å unngå livmorhalskreft. En kampanje som etter Theas død fremdeles er aktiv i hennes navn.

HAR SATT DYPE SPOR: Thea Steen mottok prisen "Årets forbilde" etter sin død, under Se og Hørs Kjendisgalla i 2016 og Wenche Foss' ærespris på Chat Noir. Her er hun representert ved sin mor Tove Steen og søster Tonje Steen. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB
HAR SATT DYPE SPOR: Thea Steen mottok prisen "Årets forbilde" etter sin død, under Se og Hørs Kjendisgalla i 2016 og Wenche Foss' ærespris på Chat Noir. Her er hun representert ved sin mor Tove Steen og søster Tonje Steen. FOTO: Jon Olav Nesvold / NTB Vis mer

For Tove Steen, Theas mor, har naturlig nok tiden etter datterens død vært tung, men likevel har hun funnet trøst i arbeidet med Thea Steens minnefond.

- Tiden har gått greit. Jeg har mye meningsfullt å drive med: jobb, Thea Steens minnefond, familie, gode vennskap. Men det er et annerledes liv nå, enn før. Litt færre farger, på en måte. Som sordin på en trompet, sier hun til KK, og forklarer begrepet sordin:

- Slik man setter i åpningen av instrumentet for å lage en dempet tone. Jeg tror sorgen alltid vil være en del av livet mitt, og det er egentlig fint. Det er slik det ble.

- De siste ukene hun levde var ufattelig intense for oss

Det er spesielt sommermånedene juni og juli som er verst for Tove Steen.

- Det rareste er at det er «den siste tiden», fra 1. juni til 17. juli, som er vanskeligst hvert år. Da teller jeg på en måte ned og prater med Thea. For eksempel 7. juli: «Nå har vi bare 10 dager, igjen, Thea» eller «Nå har vi bare en uke igjen». De siste ukene hun levde var ufattelig intense for oss, minnes hun.

Tove forteller at Theas lillesøster Tonje Steen markerer årsdagen for søsterens dødsfall ved å legge roser på Theas grav.

- Tonje har pyntet Thea sin grav med 30 hvite vakre roser. Vi har lagt ut en liten minnehilsen på minnefondets Facebook- og Instagram-side, for det er mange tusen som ble berørt av Thea på ulikt vis.

- Hvor tror du Thea hadde vært i dag, om hun hadde levd?

- Jeg tror Thea hadde levd av skriving eller annet kreativt arbeide. Hun hadde hatt base i Oslo, som hun var så glad i, eller andre steder utenlands. Hun hadde våget mye for seg selv og andre. Alltid nær for familie og venner. Hadde hun overlevd kreften, hadde hun med stor suksess og engasjement fortsatt bidratt til opplysning og kamp mot kreft - livmorhals- og gynekologisk kreft spesielt, sier Tove til KK.

#Sjekkdeg-kampanjen har hatt ettervirkninger

Tove forklarer at Theas brennende engasjement og videreformidlingen #Sjekkdeg-kampanjen har hatt ettervirkninger, og sørget for at flere kvinner har kommet til behandling og på den måten har unngått kreftdiagnosen.

- #Sjekkdeg sies at er blitt Kreftforeningens største merkevare - og det sier ikke lite! Vi i Thea Steens minnefond får stadig meldinger fra kvinner som har kommet til behandling og unngått kreft på grunn av #Sjekkdeg-kampanjen. Og det er stadig aktivitet med tanke på bidrag og arrangementer rundt saken. Det setter vi veldig stor pris på!

SOMMERMÅNEDENE ER VERST: - Det rareste er at det er «den siste tiden», fra 1. juni til 17. juli, som er vanskeligst hvert år, sier mamma Tove Steen til KK. Foto: Privat
SOMMERMÅNEDENE ER VERST: - Det rareste er at det er «den siste tiden», fra 1. juni til 17. juli, som er vanskeligst hvert år, sier mamma Tove Steen til KK. Foto: Privat Vis mer

Rosa Sløyfe-kampanjen er større, men den er av internasjonal karakter. Tove sier videre at gratis HPV-vaksinering og fokus på dette viser også at det er et sterkt engasjement der ute.

- Det viser at det er vilje til å få til noe, og at det nytter. Sofia, Theas ‘medstifter’, fortjener den varmeste takken! Thea hadde vært superstolt av henne og av #Sjekkdeg, sier Tove stolt.

Våren 2016 fikk Thea Steen og Sofie Storhaug Kreftforeningens hederspris for arbeidet med å opplyse og å engasjere kvinner til å ta celleprøve. I et innlegg på bloggen oppdaterte Thea leserne sine om utmerkelsen.

«Det siste året har gått så himla fort. Noen ganger er alt jeg husker dårlige dager med føtter i Birkenstocks, eller føtter i såpevann. Men så blir jeg gitt en hederspris. Tulipaner, roser, syriner og peoner. Samt et nydelig kunstverk i blålige toner. Foran meg sitter så å si alle mine nærmeste venner, kolleger, familien min – mormor på åtti har flydd inn fra Stavanger ens ærend for dette. Og så står jeg der, på scenen, tårer velter over våtkant, blander seg med huden min, forstyrrer alle ordene mine, og alt jeg tenker er; hva er dette? Inni meg er jeg stum, det er stille, det er tomt. Eller; alt blinker, det suser, det er kaos. Altså; det vil siden komme tanker og ord som skal knytte sammen alle disse absurde dagene, forklare, jeg skal forstå stadig mer. Senere. Etter at jeg har fått tid til å lande, etter at jeg har fått strengt nødvendige timer til å forstå hvor fint alt dette faktisk er, at dette i det hele tatt skjer, og så; at dette er skapt av meg – hva har jeg gjort. Alt dette er så fantastisk, himla stort!»

Fire måneder etter dødsfallet ble Thea kåret til «årets forbilde» under Se og Hørs kjendisgalla, og det var moren Tove og lillesøsteren Tonje som tok imot prisen på Theas vegne.

- Dette er en dag jeg både har gruet og gledet meg til. Mamma og jeg er veldig stolte, og kunne ønske at Thea selv kunne vært her og tatt imot prisen. Men jeg synes det er fint at hennes arbeid lever videre, sa en beveget Tonje Steen fra scenen.

Les mer om Thea Steen og «sjekk deg»-kampanjen på Kreftforeningens sider her.

Video: Se og Hør Vis mer
Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer