Kompani Lauritzen:

- Jeg turte ikke ta konflikten, jeg var redd for å gråte

Da kompanirekrutt Aksel August ble fratatt rettetanga i programmet, raste alt sammen.

KOMPANI LAURITZEN: Kompanirekrutt Aksel August Braathen er fortsatt usikker på om det egentlig var så lurt å bli med på Kompani Lauritzen: Tropp 2. Foto: Matti Bernitz/TV 2.
KOMPANI LAURITZEN: Kompanirekrutt Aksel August Braathen er fortsatt usikker på om det egentlig var så lurt å bli med på Kompani Lauritzen: Tropp 2. Foto: Matti Bernitz/TV 2. Vis mer
Publisert

Det var i fjor høst det populære TV2 programmet Kompani Lauritzen kom med en ny vri:

I tillegg til kjendis-utgaven, der et titalls kjendiser kastes på dypt vann for å bli «den beste utgaven av seg sjøl», skulle nå også helt vanlige unge folk med ulike utfordringer få bryne seg på livet i en fiktiv militærleir.

Nå er Kompani Lauritzen: Tropp 2 godt i gang, og en av deltakerne mange trolig har lagt merke til denne gangen, er Aksel August Braathen (23) - og ikke minst hans tette relasjon til rettetanga.

Sårbart

- Jeg turte ikke ta konflikten, jeg var redd for å gråte

I serien møter vi først alle deltakerne på hjemmebane. Aksel, som er student og bor i Oslo, står foran speilet på badet hjemme og fikser seg på håret med en rettetang, mens han forklarer at dette er hans faste rituale som gjør ham i stand til å møte verden.

Får sosial angst uten

Til KK forteller han nå, at han bad TV2 om å ikke å bruke opptaket med rettetanga.

Temaet er nemlig sårbart - og handler om noe mye mer dyptloddende enn å fikse seg på håret.

- Det er sårbart. Man kan ha dårlig selvbilde og ta på seg litt sminke - og så går dagen mye bedre. Men jeg føler meg så stygg uten mine ritualer, at jeg ikke går ut om jeg ikke får gjort det. Jeg går ikke på skolen eller på butikken. Jeg får sosial angst og blir veldig selvbevisst. Jeg tenker bare på, at nå går folk og ser på de kinnposene som er så synlig på tv.

MARSJ: Aksel ga sitt alt i Tropp 2 - her er de ute på nok en marsj, med fenrik Geir Aker i spissen. Foto: Matti Bernitz/TV 2.
MARSJ: Aksel ga sitt alt i Tropp 2 - her er de ute på nok en marsj, med fenrik Geir Aker i spissen. Foto: Matti Bernitz/TV 2. Vis mer

- Kinnposer? Det har jeg aldri tenkt på - jeg ser jo bare en kjempefin type?

Aksel blir stille et par sekunder, og takker høflig før han fortsetter.

- Men jeg klarer ikke å tro på det. Det er jo det som er litt av problemet.

Familien betyr alt

I serien forteller Aksel om hvordan han er vant med mye «emotionally support» på hjemmebane, og at han grudde seg til å være uten den.

- Hva betyr foreldrene dine for deg?

- De betyr alt for meg! Jeg hadde ikke klart meg uten dem. Venner kommer og går, men familien er der alltid. Jeg har en storesøster - vi er som hund og katt men er glad i hverandre. Også har jeg en bestevenninne som alltid er der.

BAKSING: Baksing med traktordekk i kulda er bare en av øvelsene rekruttene måtte gjennom. Foto: Matti Bernitz/TV 2.
BAKSING: Baksing med traktordekk i kulda er bare en av øvelsene rekruttene måtte gjennom. Foto: Matti Bernitz/TV 2. Vis mer

- Hvordan var det å komme hjem igjen? Det høres ut som du hadde et veldig krevende opphold?

- Jeg var veldig sliten i et par dager, men så kom jeg ut av bobla og var tilbake igjen.

Han fortsetter med et spørsmål som det fortsatt ikke finnes et klart svar på.

- Var det verdt å være med på Kompani Lauritzen? Jeg vet ikke enda. Jeg har fått mange nye venner og opplevelser - så får vi se videre om det kan komme noe mer positivt ut av dette.

Vil skape sin egen jobb

Han som bare ser et stygt ansikt når han ser seg selv i speilet, kunne lett ha jobbet som modell. Han kunne ha gått visninger for de store, internasjonale motehusene - det er ihvertfall det vi andre kan tenke når vi ser ham.

Dét kommer selvsagt særpingen neppe selv til å tro på - han har dessuten andre planer.

- Jeg studerer entreprenørskap for å skape noe eget. Det passer ikke for meg å ha en sjef og en arbeidsstruktur jeg sjelden klarer å forholde meg til, forteller han lattermild.

I serien fikk vi såvidt også se hans store interesse for sommerfugler - og det er blant annet dette han tenker på som én av mulighetene å satse på videre.

Han både preparerer sommerfugler og lager kunst av dem. Dem viser han fram på TikTok - prisen ligger mellom alt fra 50 til 250.000 kroner.

Magisk funn

Lidenskapen for de vakreste av alle insekter, han har hatt helt siden barnehagen.

I en busk fant han brått en ligustersvermer - Norges største sommerfugl, forklarer han, og forteller med barnlig begeistring om det magiske funnet, som om gleden over det aldri har forlatt ham.

- Når man er liten er alt rundt deg så mye større. Det var som å finne en levende pokemon. Den var limegrønn med hvite og lilla striper, oransje prikker og en dramatisk svart pigg på stumpen.

Tilsvar fra TV2

TV2`s pressesjef Jan-Petter Dahl er forelagt reaksjonen fra Aksel August Braathen, som svarer slik på kritikken:

- Det ble ikke eksplisitt sagt at Aksel fikk beholde rettetanga under oppholdet. Så er det slik at befalet har i oppgave å definere og gjennomføre hva de mener er påkrevet for å gi deltakerne læring og mulighet til å utvikle seg. Avgjørelsen om at Aksel ikke fikk beholde rettetanga ble tatt av befalet i den hensikt.

- Det er på forhånd avtalt med deltakerne at produksjonen kan benytte innholdet de mener er nødvendig for å gi et helt og utfyllende bilde av situasjonene og deltakerne, understreker Dahl.

Oppdag mer mote, livsstil og historier fra virkeligheten på KK.no

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer