Tonje Helene Blomseth:

- Jeg unner alle å koble fra internett og jaget

Eventyreren Tonje Helene Blomseth bor for tiden ett år i Alaska, og med seg har hun ingen andre enn ni pelskledde venner.

UT PÅ TUR: Tonje Blomseth har vært på mange, lange turer alene. FOTO: Tonje H. Blomseth
UT PÅ TUR: Tonje Blomseth har vært på mange, lange turer alene. FOTO: Tonje H. Blomseth Vis mer
Publisert

Hun er blant annet kjent fra serien «Bloggerne» og «Farmen Kjendis» på TV2, og skriver på sin egen nettside at hun ga opp utdannelsen i en alder av 17 år for å jage drømmene sine om å bli en moderne, levende eventyrer.

Nå er trondheimsjenta Tonje Helene Blomseth (26) aktuell med en ny tv-serie på TV2 kalt «Vill i hjertet». Gjennom seks episoder følger vi eventyrjenta og kjæresten, Per Anders Eira (35), på en lang ekspedisjon i Canadas villmark.

KART: Bildet viser et kart over området der de bodde i Canada. FOTO: Tonje Blomseth.
KART: Bildet viser et kart over området der de bodde i Canada. FOTO: Tonje Blomseth. Vis mer

Blomseth forteller at prosjektet var basert på en idé om å leve tilnærmet slik de gjorde for 100-120 år siden. De fikk oppleve å leve tett på naturen over tid gjennom alle sesonger, jakt og fiske, hunder og kano som fremkomstmiddel og blant annet bygge sin egen tømmerkoie.

- Hvis jeg skal oppsummere oppholdet, vil jeg si at det var noe av det mest minneverdige jeg noen gang har gjort og trolig vil gjøre. Det er en opplevelse jeg unner alle, det å koble av internett og det sosiale jaget, for å leve i det virkelige nuet. Det er jo i hovedsak det denne turen handlet om – det å være til stede her og nå, forteller Blomseth til KK.

EGEN TØMMERKOIE: Tonje og Per Anders bygde sin egen tømmerhytte for å leve midt i Canadas villmark. FOTO: Tonje Blomseth
EGEN TØMMERKOIE: Tonje og Per Anders bygde sin egen tømmerhytte for å leve midt i Canadas villmark. FOTO: Tonje Blomseth Vis mer

På et såpass stort prosjekt som dette, så langt unna alt som finnes av isolasjon, er det fort gjort å angre. Blomseth forteller at hun følte på det i begynnelsen, men at det gikk seg til etter hvert.

- Angeren baserte seg mest på isolasjonen fra omverden og det monotone ved å bli et sted. Men dette raste man fra seg etter et par uker når arbeidet for tilværelsen virkelig begynte. Etter hvert ble det klart at det var et privilegium å tilbringe så mye tid sammen som kjærester, med hundene og generelt det å få oppleve Canadas villmark, forklarer hun.

Blomseth forteller at hun har drevet med lange turer siden hun var 17 år gammel, og sier at det var nok kanskje lettere for henne å reise fra venner og familie enn det var for sin daværende kjæreste.

- Jeg har blitt vant til å reise fra det kjente til det ukjente. Jeg savner jo selvsagt mine nærmeste, men savnet kommer sjeldent i veien, med mindre det er kjærligheten som rår, forteller hun.

Bekymret mor

Mor May Helene Blomseth (44), forteller at hun helst ville hatt datteren sin i nærområdet, slik at hun kunne hatt kontroll på hvor hun befant seg. Hun sier at det tidvis er hjerteskjærende som mor at hun ikke kan hjelpe henne all den tiden hun befinner seg på den andre siden av jordkloden. Samtidig har hun funnet en forståelse for at datteren reiser så langt vekk.

- Hun har funnet sin «nisje» her i livet, og jeg har omsider godtatt den. Det blir litt enklere etter hvert som hun blir eldre og viser mer klokhet i valgene sine. Jeg prøver likevel å påvirke henne til at «turer i Norge» - det er tingen det, Tonje!

BEKYMRET: Mor May Helene ligger ofte våken om natta med bekymringsfulle tanker. FOTO: privat.
BEKYMRET: Mor May Helene ligger ofte våken om natta med bekymringsfulle tanker. FOTO: privat. Vis mer

Hun forteller videre at det har blitt mange bekymrede og søvnløse netter, med tanker om at Tonje kan være kald, syk, skadet – eller i det hele tatt i live.

- Turene hennes er krevende, og hun velger for det meste å gjennomføre dem alene. Bekymringen min blir ikke noe mindre av at hun sender meg melding om at hun er værfast som følge av -52 grader eller har en bjørn utenfor teltet sitt, forteller hun.

De har en regel innenfor hvilket tidsrom May Helene burde høre fra Tonje, når hun når sivilisasjonen og har mobildekning igjen. Når hun overstiger disse dagene, da begynner mor å «trø».

- Dagene blir lange og nettene lengre, for jeg har ingen måte å kontakte henne på, foruten å sende ut et sjøfly for å søke henne opp. Det gjorde jeg jo en gang når hun var i Canada, og da fikk jeg litt «opp-strekk» etterpå. Men piloten fant henne – så da var jeg fornøyd, forteller hun.

På ekspedisjon i Alaska

Eventyrjenta bor nå i Alaska i ett år, og er for tiden på ekspedisjon i 3 måneder. Hun reiser helt alene med ni hunder som fremkomstmiddel, og forteller at hun får besøk en til to ganger i løpet av turen hvis alt går som planlagt. Hun forteller at å reise alene er en berg- og dalbane av følelser.

- Man må sikre seg selv mange ganger mer enn når man er to. Dette gjelder spesielt når man farer på is eller må håndtere ekstremvær eller -kulde. Så langt har jeg hatt ned til -51 grader på denne turen og jeg kjenner på at det kreves mer av meg enn om vi var to, forteller Blomseth.

I tillegg til å tenke på sikkerhet, forteller hun at man får tid til å reflektere over ting man ellers ikke hadde tatt seg tid til. Hun sier også at når man reiser på egenhånd, er det en nødvendighet å ha troen på seg selv.

- Det er givende å klare seg alene, det gir en følelse jeg ikke kan beskrive med ord. Det er viktig å ha selvtillit og tro på sine egne erfaringer når man skal fare alene, for du vil – enten du vil det eller ikke – komme i situasjoner hvor du må ta et valg du ikke er hundre prosent sikker på, forteller hun.

FOTO: Tonje Blomseth.
FOTO: Tonje Blomseth. Vis mer

I godt selskap av et hundespann

Eventyreren eier ni hunder av typen Alaskan Malamuter, og disse er med på ekspedisjonen i Alaska. Mange vil kanskje tro at dette er fryktelig mye arbeid, men det mener ikke Blomseth. Hundene krever lite stell for å ha det bra, da de er såkalte polarhunder. De er tjukkpelset og egnet for ekstrem kulde og kjipe vinterforhold. Det går derimot ikke like lett dersom hundene bestemmer seg for å gå i tottene på hverandre.

- Det hender at man har noen uenigheter i flokken som ender i sår som må sys, og dette er for meg det mest «irriterende» med å ha så mange hunder av denne størrelsen. Det er ikke alltid så lett å skille dem fra hverandre når de først skal sloss. Men heldigvis ser det ut til at åtte av ni hunder trives sammen på tur så langt, forteller hun.

Videre forteller Blomseth at hun har vært på totalt seks langturer som strekker seg over flere måneder. Hun har vært i Alaska fire ganger før. Hun forteller at hun kunne tenkt seg å se mer av Øst-Europa, nærmere bestemt Mongolia og Russland. På spørsmål om hva som har gjort aller mest inntrykk på disse turene, svarer hun at hun sitter igjen med en følelse av å ha levd livet og at hun fortsetter å leve livet sitt akkurat slik hun liker det.

- Det er den følelsen av å sitte igjen med mye på hjernebarken, men mindre i banken. Det å føle at man kan krysse av nok en boks på sin «bucketlist». Det gjør selvfølgelig også inntrykk på meg at det går an å ta seg gjennom uendelig villmark ulikt noe vi har i Norge, det er bare så vilt og øde. Man føler seg utrolig liten og skjør i grunn, forteller hun.

LES OGSÅ: Natur mot stress: En halvtime ute er nok

For Blomseth handler villmarkslivet om et simpelt liv med minimalt av ting og utstyr for å klare seg bra. Hun sier at man ikke trenger et helt kjøkken av utstyr for å spise godt, eller en seng til 30 000 for å sove godt.

- Det er et simpelt liv og det er i mange tilfeller det gode liv, også. Dessuten er det stort å få oppleve dyreliv, naturen, sesonger og skiftninger. Gleden av de små ting, som det å komme over storørret eller multebær i uendelige mengder. Alt og ingenting trekker meg mot villmarka, forteller hun.

FOTO: Tonje Blomseth.
FOTO: Tonje Blomseth. Vis mer

Kan anbefale å leve i naturen

Blomseth kan anbefale andre å oppleve det å bo i naturen over tid helt uten internett eller dekning. Da kobler man av fra alle påvirkninger og ytre press. Hun merket selv at det plutselig var andre ting som var viktigere når hun fikk en avkobling.

LES OGSÅ: Disse toalettsakene tar du med på tur

- Jeg bemerket meg at jeg ikke så meg i speilet på ukesvis, og at kropp eller utseende ble ubetydelig så lenge jeg var frisk. Jeg opplevde det befriende å ikke tenke på regninger, tid og frister. Man blir helt fritatt for stress. Det er verdens beste detox-kur!

Foto: Tonje Blomseth.
Foto: Tonje Blomseth. Vis mer

Hvis det er noen som er fristet til å følge i Blomseths fotspor å dra ut på en lang ekspedisjon, kan hun gi et par tips. Reisefølge og økonomistyring er blant annet noe man må tenke på.

- Finn den riktige personen eller personene å gjøre dette med. Dette vil bli kritisk for hvorvidt det blir en suksess eller ikke. Det må også planlegges godt og det må være rom for uante utgifter i budsjettet, for det vil det bli mange av hvis man skal til utlandet for å gjennomføre noe lignende, råder Blomseth.

LES OGSÅ: Kristine (29) flyttet fra Hawaii for å jobbe å Bjørnøya i Barentshavet

Følg på Instagram Abonner på KK magasinet

Vi bryr oss om ditt personvern

KK er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer